Tuesday, October 26, 2010

Kylmähköstä yöpakkaspoudasta leutoon ja ajoittain sateiseen jaksoon voimakkailla tuulilla (Päivitys!)Sää on ollut viime ennusteesta poiketen vähän kylmempää viime päivinä, vaikkakin sääelementtien toteutuminen on tapahtunut lähes ennustettuun tapaan su - ma mennessä. Viime viikon alussa sää aluksi leudontui lännestä lähestyneen matalapainetoiminnan seurauksena niin, että ke mennessä lämpötilat olivat +8 asteen luokkaa. Vuodenajalle tyypilliseen tapaan lämpötilan vuorokausivaihtelu oli runsaassa pilvisyydessä jo lähes olematonta. Sateita tuli ti ja ke ajoittain, mutta määriltään ne olivat melko vähäisiä. To tapahtui nopea kylmeneminen, kun Pohjois-Euroopan vallanneen laajan matalapaineen sisällä Suomi jäi osakeskusten kylmille puolille ja to - pe yöksi sään lisäksi seljettyä ja tuulen tyynnyttyä yön alimmat lukemat laskivat sisämaassa jopa -5 asteen vaiheille ja etelärannikollakin oli -3 asteen pakkasia.

Pe yksi matalapaineen osakeskus liikkui etelärannikkoa viistäen vesi- ja räntäkuuroineen nopeasti itään ja pe päivälämpötilat runsastuneessa rintamapilvisyydessä jäivät sisämaassa jopa +1 asteen tienoille ja etelärannikollakin alle +5 asteen. La matalapaineen painopiste jäi Pohjois-Skandinaviaan, jolloin pe - la yön parin asteen pakkasten jälkeen leudompi länsivirtaus aurinkoisessakin poutasäässä alkoi vallita ja päivälämpötila kohosi yli +5 asteen laajasti. La - su yönä etelästä alkoi työntyä hitaasti lämmin rintama Etelä-Suomeen, jolloin heikkoa yöpakkasta oli enää sisämaassa ja loppuosa su päivästä oli ko. rintaman heikkojen vesisateiden ja etenkin sisämaan sumujen leudontuvaa aikaa heikoissa tuulissa; loppupäivänä lämpötilat vaihtelivat etelärannikon yli +5 asteesta sisämaan pariin kolmeen plusasteeseen.

Eilen maanantaina Britteinsaarilla aikaisemmin muodostunut matalapaineen (Johon tuo lämpimän rintaman tulo su liittyi) keskus liikkui Suomen yli koilliseen ja aiheutti Etelä-Suomeen su - ma yönä melko runsaitakin vesisateita. Ma päivällä matalapaineen jälkipuolella alkoi luoteesta virrata kylmempää ilmaa, mutta niin heikkojen tuulten kera, että lämpötila pysyi 0 ja +5 asteen välillä ja viime yönä oli vain paikoin heikkoa yöpakkasta. Myös runsaana pysynyt alapilvisyys ehkäisi kylmenemistä. Tänään tuo heikko matalapaineen jälkipuolen luoteisvirtaus jatkuu runsaahkossa pilvisyydessä heikkojen vesi-räntäkuurojen kera ja päivälämpötila voi ainakin etelärannikolla nousta +5 asteen tienoille; sisämaassa on vain parisen plusastetta.

Tuo kuva on otettu viime viikon kovimman yöpakkasen jälkeen perjantaina 22.10.2010 ja kuvassa nähdään sen takia ns. talvikauden ensimmäisen kerran ohuesti jäätynyttä Vanajaveden rantavettä kuvattuna Hämeenlinnassa. Jää oli jo murtunut päivän aallokossa ja kuvassa nähdään myös verhopilven läpi kuultanutta aurinkoa heijastuneena vedestä. Verhopilvi liittyi em. eteläpuolella itään liikkuneen matalapaineen osakeskuksen rintamapilvisyyteen.

Euroopan mittakaavassa Itä-Eurooppaan ja Venäjälle on syöttynyt lounaasta ajoittain varsin leutoa ilmamassaa ja puolestaan Länsi- ja Keski-Eurooppaan on tullut pohjoisesta ajoittain kylmän ilman purkauksia. Tämä on johtunut siitä, kun tuo laajan matalapaineen painopiste on ollut Pohjois-Euroopassa ja ajoittain ulottuen Britteinsaarten tienoille - Välimeren länsiosiin saakka. Syksy on siis vallannut lähes koko Euroopan, mutta Venäjällä talven tulo on viivästynyt jopa lännen pohjoisosissa tuon leudon virtauksen takia. Lisäksi Välimeren itäosissa ja Mustanmeren tienoilla saakka on ollut vielä kesäisiäkin lukemia.

Jatkossa Etelä-Suomen säähän alkaa vaikuttaa Pohjois-Atlantilla muodostunut uusi voimakas matalapainetoiminta. Vielä tänään vaikuttaa lännestä lähestyvä ja ti-ke yönä Suomen yli liikkuva korkeapaineen selänne, jonka johdosta tuleva yö voi olla taas muutaman asteen yöpakkasten aikaa (Sisämaassa -5 asteen tienoille saakka) vähenevässä pilvisyydessä ja kokonaan tyyntyvissä tuulissa. Ke päivällä lännestä lähestyvä ensimmäinen säärintama alkaa vaikuttaa; etelä-lounaistuuli voimistuu ja pilvisyys lisääntyy. Päivälämpötila on ke +2 ja +5 asteen välillä.

Tuo rintamasade saapuu sitten ke - to väliseksi yöksi lännestä ja siinä yhteydessä lounaistuuli voimistuu jopa myrskyisäksi ja vaaraa aiheuttavat tuulituhot voivat olla mahdollisia. Sade tulee vetenä, kun ko. yöstä lähtien lämpötila kohoaa +4 ja +9 asteen välille; vuorokausivaihtelu on lähes olematonta ja peittyy sään muutoksen alle. Tässä vaiheessa iso jono matalapaineen osakeskuksia on muodostunut Britteinsaarten länsipuolelle saakka, mikä syöttää leutoa ja kosteaa ilmamassaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan ja siitä Suomeen saakka.

Pe aikana isomman matalapaineen osan eteläpuolella yksi osakeskus liikkuu Etelä-Suomen yli itään vesisateineen ja se tuo lännestä tilapäisesti vähän kuivempaa ja kylmempää ilmamassaa. Siten pe päivällä lämpötilat laskevat vähän alle +5 asteen ainakin sisämaassa. Kuitenkin lännessä hurjasti voimistuva uusi matalapaineen keskus alkaa syöttää heti perään lounaasta hyvinkin leutoa ilmamassaa, jonka takia jo pe - la yönä sitä edeltävä rintamavesisade kastelee Etelä-Suomea ja lämpötila lähtee uuteen nousuun. Lauantaina päivällä vallitseekin sitten voimakastuulinen ja kostean runsaspilvinen lounaisvirtaus, missä lämpötila voi kohota jopa +10 asteen tienoille.

Leuto lounaisvirtaus näyttäisi jatkuvan Etelä-Suomessa vielä ainakin sunnuntaina, jolloin runsaspilvisessä ja utuisessa säässä lämpötila olisi edelleen ympäri vuorokauden vähän +10 asteen molemmin puolin. Su jälkeen näyttäisi lännestä saapuvan taas vähän kuivempaa ja kylmempää ilmamassaa ainakin tilapäisesti, mutta sitä skenariota on vielä pohdittava lähempänä uudestaan...

Euroopan mittakaavassa tuo lännen uusi voimakas matalapainetoiminta kääntää osat niin, että Länsi- ja Keski-Eurooppa saavat koko loppuviikon lounaasta hyvinkin leutoa, mutta kosteaa ilmamassaa; jopa yli +15 asteen päivälämpötiloja ajoittain ja viimeaikaiset yöpakkaset poistuvat hyvin leutojen öiden tieltä. Britteinsaaret ja myöhemmin Välimeren länsiosat saavat runsaimmat sateet. Venäjällä on aluksi liikkeellä pieni matalapaine vesi- ja lumisateineen, mutta sitten Itä-Euroopan ja Venäjän valtaa korkeapaine, missä Itä-Eurooppa saa osansa leudosta säästä ja siten sielläkin lähiöiden uudet yöpakkaset vähenevät myöhemmin. Venäjälläkään talvi ei vielä korkeapaineesta huolimatta etene ja siellä päivälämpötilat pysyvät muutamia asteita plussalla ja yöpakkaset ovat vain heikkoja. Luoteis-Venäjälle tulee ajoittain jopa osansa Suomen yli pyyhkivästä kostean leudosta lounaisvirtauksesta etenkin la - su aikana. Suomessa Lappi näyttäisi tulevan rajatilaan, missä tuo lännestä ulottuva matalapainejono tuottaa ke alkaen eläessään lievästi talvisen lumipyrysään ja leudomman vesisadesään vaihtelua edestakaisin; etenkin pohjoisosissa lumipeite voi kasvaa paljonkin.

Ruska on edennyt Etelä-Suomessa jo niin, että luontainen puusto on n. 90 % varistunut alastomaksi suunnilleen tavanomaiseen aikaan. Etenkin sisämaassa on jo laajoja alueita kokonaankin varistunut. Taajamissa nähdään kuitenkin vielä tyypillisiä myöhäisruskaisia viljeltyjä lajeja jopa lähes kokonaankin lehdessä. Näitä lajeja löytyy esim. suvuista lehtikuuset (Larix sp.), poppelit (Populus sp.), kuusamat (Lonicera sp.), lumimarjat (Symphoricarpos sp.) ja heisien suvussa villaheisi (Viburnum lantana), joka on vielä osaksi huomattavan paljon kesäasussakin. Viime viikon pakkaset ovat kuitenkin jo aiheuttaneet myös näille suht kestävälehtisille lajeillekin lehtivaurioita jonkin verran, joten varsinainen ruska ei etene niissä enää täysin puhtaasti. Tämän viikon leudot säät kuitenkin edesauttavat varsinaisen ruskan etenemistä loppuun, mistä hyötyy esim. kolmannen eli viimeisen ruskavaiheen viimeiset vihreääkin vielä sisältävät metsävaahteratkin (Acer platanoides). On myös huomattava, että ke - to alkavat ajoittain erittäinkin tuuliset säät riipivät loppuja lehtiä tehokkaasti pois. Viime viikon yöpakkaset viimeistelivät arkojen kasvien pakkaskuolemat (Mm. kesäkukat) ja arkalehtisten puiden ja pensaiden lehtituhot; mm. suvuissa magnoliat (Magnolia sp.) ja valeakaasiat (Robinia sp.).

Maaperä on kastunut viimeaikojen vesisateista jo varsin paljon, mutta edelleen tavanomaista kuivempaa lienee paikoitellen ja jokien virtaamat ovat siten vieläkin suhteellisen alhaalla. Tämän viikon aikana vesisateista tulee kuitenkin lisää kastelua ja jokien virtaamien voimistuminen jatkuu. Koska sateet tulevat kokonaan vetenä ja on leutoa, niin lumipeitteitä ei ole tulossa ja maan jäätymistä ei ole odotettavissa kuin vain ensi yönä tilapäisesti. Viime viikollahan oli jo ensimmäisen kerran maan jäätymistä parin sentin verran kahtena pakkasyönä ja samasta syystä em. tapaan etenkin pienten järvien rantavesissä ilmenivät ensimmäiset ohuet jääkannet hetken ajan. Muutoin järvien pintavedet ovat olleet enimmäkseen +2 ja +6 asteen välillä ja tämän viikon leutojen säiden takia kylmenemistä ei juuri tapahtu; paikoin voi tapahtua jopa asteen parin lämpenemistäkin. Suomenlahdella pintavesien lämpötilat pysyvät melko tasaisesti seuraavasti; ulapalla paikoin +10 asteen tienoilla ja sisälahdissa +5 ja +10 asteen välillä.

Päivitys sunnuntaina 31.10.2010 klo. 13:05: Sää on edennyt tähän mennessä varsin hyvin ennusteen mukaan ja siten mm. Lapin pohjoisosiin on kertynyt jo hyvinkin paljon lunta paikoitellen; jopa lähes 50cm! Lumiraja on hyvin jyrkkä Etelä-Lapissa. Ym. tavalla seuraavakin tapahtuma toteutuu eli tällä hetkellä Etelä-Suomessa vallitsevan hyvin leudon lounaisvirtauksen keskeyttää heikon sadealueen jälkeen huomisesta ma alkaen lännestä tuleva kuivempi ja vähän kylmempi ilmamassa. Siinä yhteydessä Pohjois-Lappia koettelee vaaraa aiheuttava myrskyisä sää Norjanmereltä itään liikkuvan matalapaineen osakeskuksen takia. Sitten ma - ti välisenä yönä korkeapaineen selänteen tullessa lännestä voi Etelä-Suomessa ainakin sisämaassa olla poutaantuneessa ja osittain seljenneessä säässä parisen astetta pakkasta. Ti päivällä poutainen ja osaksi aurinkoinenkin sää jatkuu muutamassa plusasteessa, mutta ti - ke välisestä yöstä alkaen lännessä kehittyneen uuden voimakkaan matalapaineen tuomana alkaa vaikuttaa uusi annos leutoa ilmamassaa voimakkaine lounais-länsituulineen ja ajoittaisine vesisateineen pilvisyyden pysyessä runsaana. Lämpötilat nousevat taas jopa lähes +10 asteeseen ympärivuorokautisesti. Tässä vaiheessa näyttää kuitenkin siltä, että to jälkeen matalapaineen painopiste olisi siirtymässä ainakin osaksi Suomen itäpuolelle, mikä tietäisi talvisen kylmien Jäämereltä saapuvien ilmamassojen alkavan vaikuttaa myös Etelä-Suomessa... Siitä kuitenkin lisää vasta seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

No comments: