Wednesday, October 13, 2010

Säävaroitus: Huomenna to tuhoisaa pohjoismyrskyä ja paikoin runsaasti märkää lunta

Torstain - perjantain tienoille viime ennusteessani ennakoitu luoteesta tuleva matalapaineen osakeskus on viime tietojen perusteella tulossa jo ensi yönä maan länsiosiin ja se ylittää nopeasti voimistuvana Etelä-Suomen to päivän aikana kaakkoon. Osakeskuksen rajuus on näyttänyt muodostuvan uhkaavasti tuhoja ja vaaraa aiheuttavaksi kunnon myrskyksi, jolle saatetaan antaa huomisen nimipäivän mukaan nimi Elsa.

Kovimmat tuulet näyttävät olevan tulossa tyypilliseen tapaan osakeskuksen länsireunalla pohjoistuulina. Aikataulu tuulien kovimmillaan olosta näyttää sijoittuvan iltapäivään ja iltaan Etelä- ja osassa Keski-Suomea. Kaakon kulmalla tuulisin vaihe lienee vasta puoliltaöin. Matalapaine tuo myös runsaitakin sateita okludoituvassa rintamasysteemissään ja ilmamassan pysyessä yhä kylmänä on etenkin Keski-Suomen puolella tiedossa lunta paikoin jopa n. 20 cm:n verran. Etelä-Suomessa sateet tulevat osaksi vetenä ja ne ovat muutenkin määrältään Keski-Suomea vähäisempiä, joten lunta ei täällä kertyne muutamaa senttiä enempää ja silloinkin lähinnä sisämaassa ja kaakon kulmalla vasta illalla - to-pe yönä. Sen sijaan Etelä-Suomessa juuri tuuli näyttäisi olevan selvästi se merkittävin tapahtuma.

Tämän myrskyn isoin vaikutus puisto- ja puutarhakulttuurille voi tulla pahimmilla alueilla jopa kolmen yhdistelmästä; kovat tuulet, märkä runsas lumi-räntäsade ja vielä n. puolilehtiset puut - pensaat. Tämä yhdistelmä voi paikoin aiheuttaa hyvinkin vakavia puustotuhoja ja sitä kautta laajoja ja pitkäkestoisia sähkökatko-ongelmia. Muutenkin 20 cm:n verran ja puolet vähempikin määrä märkää lunta voi sataessaan aiheuttaa oksistovaurioita monille vielä lehteville lajeille pensaista puihin. On myös huomattava, että kova puuskainen tuuli ja runsas määrä märkää lunta voi aiheuttaa havupuillekin vakavaa vaurioitumis- ja kaatumisvaaraa ja lisäksi sula maa edesauttaa puiden juurineen kaatumista. Näyttää kuitenkin siltä, että runsaan lumen alue ja voimakkaimman tuulen alue pysyvät erillään toisistaan em. tapaan. Puuskien on ennustettu olevan jopa yli 20 m/s sisämaassakin, joten ilman luntakin puiden kaatumisia (Ja kattopeltien irtoamisia) voi paikoin ilmetä runsaastikin.

Tilannetta täytyy tarkkailla huomiseen h-hetkeen asti lisää, sillä muutoksia tällaisen nopeasti voimistuvan matalapaineen aikataulussa, reitissä ja sateiden jakautumisessa voi vielä ilmetä viime hetkilläkin. Ilmatieteen laitos on antanut jo varoituksia jopa erittäin huonosta ajokelistä ja vaarallisen voimakkaasta tuulesta. Myrskyvaroitus -sivustolle ja Sääbriefing -blogiin on tämän illan mittaan tulossa myös asiaa tilanteesta...

Päivitys keskiviikkona 13.10.2010 klo. 23:55: Tässä on Sääbriefing -blogin arvio ja ennuste myrskystä: Syysmyrsky tuo mukanaan lunta. Siinä mm. sääkartta-animaatiot kertovat hyvin, minne olisi osumassa runsaimmat lumisateet sekä missä ja koska kovimpien tuulien alue olisi etenemässä matalapaineen keskuksen jälkipuolella.

Päivitys torstaina 14.10.2010 klo. 12:35: Myös Myrskyvaroitus -sivustolle on nyt tehty kirjoitus tämän päivän säästä; Merellä kovaa myrskyä, maalla voimakkaita puuskia. Viimeisimpien tietojen mukaan pohjoistuulten kovimman vaiheen aika on hieman siirtynyt ja se on illalla - yöllä lännestä alkaen matalapaineen poutaisen keskuksen siirtyessä kaakkoon.

Päivitys perjantaina 15.10.2010 klo. 16:30: Myrskyn eri elementit eivät sitten muodostuneet aivan pahimpien skenarioiden veroisiksi; mm. lumipeitteen muodostuminen Keski-Suomessa jäi varsin laajalti vain muutamiin sentteihin ja osa Etelä-Suomesta ei saanut ollenkaan lunta etenkin lounaassa ja osassa etelärannikkoa. Utössä merellä tuulen keskinopeudeksi saavutettiin pahimmillaan 29 m/s, mutta tuulivahingot maa-alueilla jäivät melko vähäisiksi. Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa oli eniten sähkökatkoja. Näin ollen myrskyn lievyyden takia sitä ei nimetty Elsaksi, joten poistan tuosta tunnisteista sen. Tässä on Hesarin juttu aiheesta.

No comments: