Monday, October 18, 2010

Kylmän ensilumisen yöpakkasvaiheen jälkeistä tilapäistä poutaleutoutta; viikon mittaan yhä tuulista, sateisempaa ja vähän kylmenevää (Päivitys!)



Viimeiset neljä - viisi päivääni ovat olleet poikkeuksellisen ohjelmarikkaita ja siten kiireisiä, joten vasta nyt pääsen kirjoittamaan tätä blogia ja tuomaan näin aluksi uuden sääennusteen hieman viivästyneenä. Pidemmittä esipuheitta asiaan:

Päättyneellä viikolla jopa talvisia sääolosuhteita saatiin Etelä-Suomea myöten yöpakkasineen ja lumisateineen, mutta muutos tilapäisesti leudompaan suuntaan on jo tullut päättyneen viikonlopun aikana. Tuo kylmä vaihe alkoi toissa sunnuntaina, kun Suomen itäpuolelle majoittunut iso matalapaine alkoi kierrättämään pohjois-luoteesta jatkuvasti kylmää ilmamassaa. Matalapaine pysyi viime pe asti suunnilleen sijoillaan idässä, mutta kaksi osakeskusta liikkui sen reunalla luoteesta Suomen yli. Ensimmäinen osakeskus ylitti Etelä-Suomen ma - ti välisenä yönä, jolloin osassa Etelä-Suomen itäosien sisämaata saatiin jo kuurottaisista lumi-räntäsateista ensimmäisiä muutaman tunnin kestäneitä lumipeitteitä. Toinen osakeskus muodostui jopa myrskyksi liikkuen to päivän aikana Etelä-Suomen yli kaakkoon. Siinäkin yhteydessä osa sateista tuli etenkin matalapaineen myrskyisellä jälkipuolella lumena ja paikoin sisämaassa saatiin jopa muutamia senttejä lunta. Lounaassa ja etelärannikolla säilyi edelleen joitakin lumettomia alueita. Noiden osakeskusten välillä oli pilvipoutaisia jaksoja ja hetkittäin jopa lähes selkeää.

Lämpötilat laskivat siten, että su - ma oli vielä +5 ja +10 asteen välisiä päivälämpötiloja. Ti - to päivälämpötilat jäivät sitten jo selvemmin vain +5 asteen vaiheille ja sisämaassa etenkin idässä sen allekin. Yölämpötilat pysyivät koko ajan voimakkaana jatkuneiden tuulten ja ajoittain runsaiden pilvienkin ansiosta nollan tienoilla ja lähinnä vain sisämaassa oli muutamina öinä asteen parin verran pakkasta ma-ti yöstä lähtien. Osassa etelärannikkoa ja lounaissaaristossa säilyi pe asti yöpakkasettomia alueita.

Kylmin vaihe oli pe - la, jolloin pe päivällä vähitellen heikkenevässä pohjoistuulessa lumikuurot valkaisivat edelleen maita ja mantuja tilapäisesti ja vähän. Pe päivälämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä ja pe - la yönä yöpakkasta oli jo melko yleisesti etelärannikollakin, mutta runsas pilvisyys piti lukemat vain asteen parin verran pakkasella sisämaassakin. Lauantaina idän matalapaine siirtyi viimein pohjoiseen ja Suomen eteläpuolelle alkoi muodostua kaukaa lännestä pitkulainen korkeapaine, jonka myötä päivälämpötilat alkoivat kohota +5 asteen vaiheille pilvipoutaisessa säässä tuulten kääntyessä länteen. La - su välisenä yönä asteen parin yöpakkasta oli silti etelärannikollakin edellisyötä enemmän seljenneen ja heikkotuulisen sään takia, mutta su päivällä eteläpuolisen korkeapaineen ja lännessä muotoutuneen uuden matalapaineen myötä voimistuneessa leudommassa länsi-lounaistuulessa ja pilvipoutaisessa säässä päivälämpötila kohosi reilusti yli +5 asteen ja sitä myötä su - ma välinen yö oli myös jo leudompi ja lähes pakkaseton vähäpilvisestä säästä huolimatta.

Tuo kuva on otettu viime perjantaina 15.10.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään päättyneen viikon olosuhteita hyvin kuvaten lumikuuron hetkeksi valkaisemia varisseita metsävaahteran (Acer platanoides) lehtiä nurmikolla; yhtäältä voimakkaat tuulet varistelivat puiden lehtiä runsaasti ja toisaalta tavanomaista kylmemmäksi käynyt sää muutti sateen olomuotoja paikoin etelärannikkoa myöten lumeksi. Tuo kuvan lumi suli kuitenkin vielä kuuron jälkeen parissa tunnissa pois.

Tänään on vallinnut voimistuva lounaistuuli pilvipoutasäässä yksittäisien mereltä tulleiden vesikuurojen kera lännen matalapaineen asettuessa lähemmäksi ja muotoutuen pitkulaiseksi etelä-pohjoissuunnassa. Korkeapaine siirtyy samalla eteläpuolelta Venäjälle ja asettuu lopulta kauas itään - kaakkoon. Lämpötila on kohonnut nyt päivällä jopa lähelle +10 astetta jatkaen tavanomaista vähän leudompaa tilannetta.

Ti - to aikana lännen matalapaineen yksi osakeskus siirtyy hitaasti Suomen länsireunalla pohjoiskoilliseen ja Suomen yllekin kierrättäen samalla ajoittaisia sateita etelästä pohjoiseen voimakkaan etelätuulen kera. Matalapaineen keskuksen lähestyessä tuulet tyyntyvät lännestä alkaen, jolloin sumut voivat mahdollistua etenkin sisämaassa. Ti - to lämpötilat asettuvat ympäri vuorokauden suunnilleen samoiksi ollen vähän +5 asteen molemmin puolin siten, että to kohti kylmenee vähän. Silloin sisämaassa voi olla lähellä nollaa olevia lukemia ainakin ke - to yönä. Näin ollen sateet tulevat aluksi vain vetenä, mutta sisämaassa voi hetkittäin sataa myös räntää - lunta ke - to yönä, missä sinne voi muodostua tilapäisiä parin sentin lumipeitteitä...

To jälkeen matalapaine jäänee vellomaan laajana ja useita uusia osakeskuksia muodostavana Pohjois-Euroopan päälle, missä yksi osakeskus sateineen näyttäisi viilettävän nopeasti Etelä-Suomen yli itään sateineen pe aikana. La - su matalapaine muodostaisi sitten pitkulaisemman alueen ulottuen Länsi-Euroopasta Suomeen, missä yhteydessä lounaasta olisi tulossa lisää runsaitakin sadealueita. Tämän to jälkeisen ajan aikatauluttaminen on hankalaa, joten sitä täytyy tarkkailla lisää myöhemmin. Joka tapauksessa lämpötilat pysyisivät siinä vaiheessa sen verran nollan yläpuolella ilman suuria vaihteluita, että sateet tulisivat pääosin vetenä...

Euroopan mittakaavassakin sää on ollut varsin koleaa päättyneellä viikolla Länsi-Euroopasta Venäjälle. Niinpä yöpakkasia on saatu idästä ulottuen jopa Ranskaan saakka ja Venäjällä sateet ovat tulleet osaksi lumena. Nyt tässä alkuviikolla Länsi-Eurooppa saa tilapäisen leudon vaiheen jälkeen uuden annoksen koleaa ilmaa sateiden kera pohjoisesta ja sen myötä esim. Britanniassa on tulossa sisämaan yöpakkasta. Tuo ym. kauas Venäjälle siirtyvä korkeapaine ja tuo ym. Pohjois-Eurooppaan muotoutuva matalapainetoiminta kierrättävät kuitenkin välistään Itä-Eurooppaan ja Venäjälle varsin leutoa ilmamassaa lounaasta - etelästä loppuviikolla monta päivää, mistä johtuen jopa pitkälle Pohjois-Venäjälle saakka sää palautuu plusasteisen syksyiseksi karkottaen yöpakkaset lähes kokonaan pois pohjoisosistakin. Lisäksi Mustanmeren - Kaspianmeren pohjois- ja länsipuolilla voidaan mitata parina päivänä takakesäisiä lukemia; päivälämpötiloissa +20 asteen lukemia. Välimerellä jatkuu ajoittain vielä kesäinen sää viime viikon sateiden vähennyttyä, mutta hetkittäisiä annoksia koleaa tulee koleasta Länsi- ja Keski-Euroopasta. Länsi- ja Keski-Euroopan alkuviikon koleus hellittää kuitenkin viikon lopulla, mutta sateita on edelleen tulossa ym. matalapainetoiminnan takia. Suomessa Lapin päättyneenä viikonloppuna leudontunut takasyksyinen länsituulinen sää muuttuu uudestaan vähän talvisemman lumisateiseksi loppuviikolla.

Päättyneellä viikolla kylmä jakso hidasti Etelä-Suomen varsinaisen ruskan etenemistä huomattavasti (Pohjois-Suomessa ruska on kokonaan ohi yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta), mutta voimakkaat tuulet ja etenkin loppuviikon yöpakkaset varisuttivat lehtiä melko paljon ja pakkaset aiheuttivat pakkasvaurioruskaa ruskeine ja harmahtavine sävyineen herkkälehtisille lajeille. Kestävälehtiset lajit säästyivät vielä vaurioilta, missä niiden vihreinä vielä pysyneet lehdet ovat alkaneet nyt saamaan leudomman sään tultua nopeammin varsinaista ruskaa. Vielä osittain vihreinä ovat kestävälehtisistä lajeista pysyneet mm. osa tammista (Quercus robur) ja omenapuista (Malus sp.) sekä monet kuusamat (Lonicera sp.), poppelit (Populus sp.) ja jotkut lehtikuusilajit (Larix sp.). Myös yksittäiset koivut (Betula sp.) etenkin etelärannikolla ovat vielä osaksi kesäasussa.

Kokonaan - lähes kokonaan alastomiksi viime viikon yöpakkasten takia viimeistään muodostuivat mm. rusokirsikka (Prunus sargentii), amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense) sekä suurin osa haavoista (Populus tremula) ja kotipihlajista (Sorbus aucuparia). Metsävaahteran kolmannen vaiheen ruskassa on menossa vielä huippu ja siinä yksittäisillä yksilöillä se on jopa vasta tulossa, mutta kaikki muut ko. lajin puut ovat jo alastomat - lähes alastomat. Raidan (Salix caprea) poikkeuksellisen kaksijakoinen ruskaantuminen on edennyt niin, että eniten loppukesän ruostesienistä kärsineet yksilöt ovat olleet jo parisen viikkoa alastomia - lähes alastomia, mutta normaalisti ruskassaan edenneet ovat olleet vasta nyt ruskahuipussaan.

Maisemien kokonaisruska on ohittanut ruskahuipun ja viimeisenä sitä oli vielä päättyneen viikon alussa etelärannikolla. Nyt etenkin sisämaassa löytyy jo alueita, missä puusto (Lähinnä maisemien yleisin lehtipuusuku koivut) on jo suurimmaksi osaksi alaston. Etenkin taajamissa on silti yhä runsaslehtisiä puita ym. tapaan. Jatkossa ruska etenee vain hitaasti kohti loppuaan ja vielä seuraavallekin viikolle jää lehteviä puita ja pensaita mm. noista ym. vielä osaksi kesäasuisista lajeista. Yöpakkaset vaurioittivat päättyneellä viikolla kesäkukat sekä arkalehtiset ulkomaiset puut ja pensaat lehdiltään (Vauriovariseminenkin eli pakkasvariseminen) kokonaan - lähes kokonaan monilla alueilla; mm. suvuissa jalopähkinät (Juglans sp.), valeakaasiat (Robinia sp.), magnoliat (Magnolia sp.), katsurat (Cercidiphyllum japonica) ja osittain lehmuksetkin (Tilia sp.), joista osa on myös säilynyt pakkasvaurioitta lähes kesäasussa; osa on ollut ruskahuipussa ja osa on varistunutkin paljon. Kuitenkin suojaisimmilla paikoilla arimpiakin lajeja selvisi vielä pakkasilta etenkin etelärannikolla.

Kasvukausi koki päättyneen viikon mittaan tavanomaista vähän aikaisemmin päätöksensä lounaissaaristoa lukuun ottamatta, kun alle +5 asteen vuorokausikeskilämpötiloja kertyi laajasti yli 5 päivää peräkkäin. Nyt leudompi sää on kuitenkin vähän virittämässä mm. nurmikoita hitaaseen uuteen kasvuun ja varsinaisen ruskan eteneminen mahdollistuu vielä hitaasti. Kasvukauden päätöksestä voidaan kuitenkin jo tässä vaiheessa puhua laajalti ja se päättyi talvenarkojenkin puiden ja pensaiden oksien - silmujen osalta hyvään valmistumiseen talvea vasten viime kesän ennätyslämmön tarjoaman lämpösummakertymän ansiosta (En ole tähän hätään laskenut ko. summaa, mutta tavanomaista paljon isompi se on).

Vesistöt kylmenivät järvien osalta viime viikon kylmissä oloissa niin, että pintavesien lämpötilat vaihtelevat nyt vähän +5 asteen molemmin puolin. Merivesi on kylmentynyt hitaammin ja siellä vedet ovat vielä +5 ja +10 asteen välillä ja paikoin jopa vähän yli +10 astetta. Jatkossa sekä järvien että meren kylmeneminen on hyvin hidasta ja vain asteen parin kylmenemistä voidaan odottaa ensi viikolle tultaessa. Maaperä kosteutui päättyneen viikon vesi-, räntä- ja lumisateissa vain vähän, joten edelleen on tavanomaista kuivempaa ajankohtaan nähden. Päättyneen viikon yöpakkaset eivät myöskään ehtineet jäädyttämään maata, kun se on ollut kesän jäljiltä vielä sen verran lämmin. Siksi muutamankin sentin lumet sulivat nopeasti satamisen jälkeen. Tällä alkaneella viikolla vesisateita on tiedossa sen verran runsaasti, että ensi viikolle tultaessa maaperä kostuu viimein jopa ajankohdalle tyypillisen märäksi ja vellovat lätäkötkin palautuvat. Jokien tavanomaista vähäisemmät virtaamat alkavat myös nousta ajankohdan normaalitilanteisiin.

Päivitys keskiviikkona 20.10.2010 klo. 17:15: Vesisateet ovat olleet toistaiseksi melko hillittyjä ja tänään on etelästä päässyt luikahtamaan ennen ensi yönä ja torstaina tapahtuvaa kylmenemistä sen verran leutoa ilmamassaa Etelä-Suomeen, että lämpötilat ovat olleet jopa +7 ja +8 asteen paikkeilla. Pohjois-Eurooppaan muotoutuva laaja matalapaine on liikuttamassa ym. ennusteen ennakoimaan tapaan useitakin osakeskuksia Suomen lähettyvillä lähimmän parin vuorokauden aikana, mutta reitit ovat muuttuneen: Yksi osakeskus viilettää ensin itärajaa viistäen pohjoiseen ja perjantaina toinen osakeskus siirtyy Suomen eteläpuolitse Baltian yli itään. Niinpä to - pe Etelä-Suomi jää osakeskusten kylmemmille puolille ja ko. ilmamassassa vaihtelevapilvisessä ja ajoittain vesi-, räntä- ja lumikuuroisessa säässä päivälämpötilat laskevat jopa alle +5 asteen ja öisin voi olla parisen astetta pakkasta; lähinnä vain to - pe yönä. Lounaisrannikolla ja saaristossa on leudompaa.

Lauantaiksi matalapaineen painopiste siirtyy pohjoisemmaksi ja venyy lännemmäksi kohti Britannian tienoilla tapahtuvaa uutta matalapainekehitystä. Sen myötä leudommat länsi-lounaisvirtaukset alkavat voimistua Etelä-Suomessa lännestä tulevien uusien vesisateiden myötä. Sunnuntaina leudontuminen kehittyy edelleen, kun tuo Britteinsaarilla kehittynyt iso matalapaine alkaa syöttämään lounaasta - etelästä voimakkaasti kosteaa ja leutoa ilmamassaa; lisää vesisateita, tihkuja ja utuja on tiedossa ja lämpötilat voivat kohota jopa lähelle +10 astetta. Pe lähtien lämpötilan vuorokausivaihtelu on hyvin pientä ja peittyy sään vaihtelun (leudontumisen) alle. Lappiin jää yhä vangiksi talvista ilmamassaa, joten siellä mm. lumipeite alkaa kasvaa. Etelä-Suomessa leutoa säätä riittäisi ensi viikon alussakin, mutta siitä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessa...

No comments: