Saturday, November 27, 2010

Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen ankaraa pakkasta enimmäkseen poutasäässä; ensi viikon lopulla leudontuvaa...



Ajankohtaan nähden erittäin kylmäksi äitynyt sää jatkuu peräti edelleen ankaroituvana! Jo viime viikolla talvesta tuli kunnon esimakua, kun aluksi torstaina ensimmäinen kunnon lumisadetilanne tuli etelästä Etelä-Suomeen noin nollakelissä. Tämän jälkeen perjantaina oli poutainen pilvipeitteen rakoiluvaihe edelleen noin nollakelissä (Sisämaassa pikkupakkasta). Lauantaina puolestaan etelästä ulottui etenkin etelärannikolle uudestaan märkää lumisadetta nollakelissä (Sisämaassa pikkupakkasta) korkeapaineen ollessa Pohjois-Suomen yllä itä-länsisuunnassa. Sunnuntaina lännestä-luoteesta ulottui uutta korkeapainetta, joka pakotti lumisateet etelään ja pilvinen pikkupakkaspoutatilanne vallitsi Etelä-Suomessa. Seuraavaksi yöksi itätuuli toi kuitenkin aikaisempaa kovempaa pakkasta ja lämpötilat alkoivat olla sisämaasta alkaen pääasiassa jo -5 ja -10 asteen välillä.

Ma päivällä pilvisyys oli heikenneessä itätuulessa ajoittain vähäistä ja pakkaset enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä. Tiistaina etelästä alkoi vaikuttaa voimistuva matalapaine; itätuuli voimistui ja pilvisessä noin -5 asteen pakkasessa etelästä odoteltiin lumimyrskyä alkavaksi illalla. Ma - ti yönä etelärannikolla oli paikoin runsaita lumikuuroja. Keskiviikkona ko. itätuulinen lumimyrsky vallitsi (Juttuni; Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta: Itätuulinen lumipyry etelästä) pakkasen oltua vähän -5 asteen molemmin puolin. Torstaiksi lumimyrsky hajosi pois etelään ja pakkanen kiristyi -10 asteen vaiheille yhä voimakkaassa itä-koillisviimassa pilvisyyden oltua vaihtelevaa ja matalapaineen jäätyä Suomen eteläpuolelle itäsuunnassa venyvänä ja heikkenevänä. Eilen perjantaina suunnilleen sama tilanne vallitsi ja to - pe yönä pakkasta oli jopa etelärannikkoa myöten paikoin jo lähes -15 astetta.

Euroopan mittakaavassa kylmeneminen alkoi myös vaikuttaa ja Skandinaviasta alkaen se levisi tällä viikolla vähitellen aluksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan, kun matalapaineen painopiste sijoittui Itä-Eurooppaan Suomen eteläpuolelle ja osaksi myös läntiselle ja keskiselle Välimerelle; Länsi- ja Keski-Eurooppaan koillisen kautta kiertyen yöpakkasia ja lumisateita päivien nollakelissä - parissa plusasteessa. Grönlannin - Jäämeren tienoille syntyi valtava korkeapaine, joka työnsi matalapaineet ko. eteläiselle reitille ja avasi lopulta lähes suoran koillisviimatien Pohjois-Venäjältä kohti Britteinsaaria.

Lappi oli tällä viikolla koko ajan hyvin kylmän ilmamassan alueella, missä lumisateet jäivät vähäisiksi ja pakkaset kiristyivät alkuviikon miedommista lukemista paikoin jopa -30 ja -35 asteen välille parin viime päivän aikana. Itä-Eurooppaan virtasi aluksi leutoa ilmamassaa etelästä, mutta tähän päivään mennessä pohjoisesta kiertyen on myös kohti Mustaamerta (Pohjoisreunalle) tullut annos talvista koleutta. Sen sijaan leutous jopa kesäiseksi sääksi asti on edelleen vallinnut Välimeren itäosissa tilanteen luoman lounaisvirtauksen ansiosta. Venäjällä pakkanen on kiristynyt pohjoisosissa Suomen Lapin tyyliin jopa -30 asteen kylmemmälle puolelle ja jopa kovemmaksikin Itä-Siperiasta saakka nyttemmin vallinneen koillisvirtauksen tuomana ja eteläosissakin pakkaset ovat yleistyneet lumisateiden oltua ajoittain runsaita siinä välissä tullen matalapaineiden mukana lounaasta-lännestä Suomen eteläpuolelta. Mustanmeren ja Kaspianmeren tienoolla on nyttemmin vallinnut ko. jyrkkä lämpötilaero verrattuna eteläpuoliseen hyvin leutoon tilanteeseen.

Tuo kuva on otettu eilen perjantaina 26.11.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään nurmikentän päällistä lumipeitetilannetta. Keskiviikon lumimyrskytilanne oli muotoillut hangen taiteellisen ja hauskan kuviolliseksi siten, että tuolla etäämmällä "perunapeltomainen" muhkurakuvio oli kummun päällä alta tuulen paljastamaa ja muovaamaa vanhempaa jäätynyttä suojalunta ja etualalla puolestaan oli lumimyrskyn tuomaa uutta pakkaslunta tuulen hilseillen raitakuvioidusti laskostaen. Hyvin tyypillinen ko. hetken tilanne etelärannikon loivasti kumpuilevilla avoimilla nurmikentillä.

Tänään lauantaina koillisvirtaus on edelleen voimissaan Suomen yllä matalapaineen ollessa heikenneenä usean osakeskuksen voimin Suomen eteläpuolella ulottuen Venäjältä Välimeren länsiosiin. Niinpä Etelä-Suomessa purevan kylmässä tuulessa on vaihtelevapilvistä ja viime yön tapaan voi vielä sataa ajoittain heikosti pakkaslunta. Pakkanen on yhä -10 asteen vaiheilla; pilvien ja tuulen takia viime yö oli edellistä leudompi.

Sunnuntaiksi kauempana Venäjällä on voimistunut oma matalapaineensa ja Välimerellä toinen omansa. Korkeapaine on valunut vähän etelämmäksi ulottuen Islannin tienoilta Jäämerelle. Koillistuulessa ilmamassa on kylmenemässä vielä lisää, jolloin lämpötila on asettunut la - su yöstä lähtien vähän -15 asteen molemmin puolin ja sää on lauantaita vähäpilvisempää ja pakkaslumisateita ei enää juuri tule.

Maanantaiksi korkeapaine ulottuu pitkulaisena Islannin tienoilta Suomen länsireunalle ja voimakasta matalapainetoimintaa on Välimeren länsiosista Suomen eteläpuolelle. Heikommat tuulet ovat kääntyneet Suomen yllä enemmän pohjoisen puolelle koillisesta ja vähäpilvisessä säässä yölämpötilat ovat sisämaassa jopa lähellä -20 astetta ja etelärannikollakin -15 ja -20 asteen välillä. Päivälämpötila on vähän -15 asteen molemmin puolin.

Tiistaina Välimeren länsi- ja keskiosissa on voimakasta matalapainetoimintaa ja Suomen eteläpuolinen matalapaineen osa on liikkunut Lounais-Venäjälle. Jäämerellä on myös voimistunut Lappia länsituulien kera leudontava matalapaine. Korkeapaine on asettunut itä-länsisuuntaisena selänteenä Etelä-Suomen ylle, missä heikoissa tuulissa ja vähäisessä pilvisyydessä yöpakkaset voivat olla vähän -20 asteen molemmin puolin etelärannikkoa myöten ja päivälämpötilat -15 asteen vaiheilla; koko ajan lounaissaaristossa leudompaa näinä päivinä. Viimeistään siis ke mennessä Etelä-Suomen marraskuun kaikkien aikojen pakkasennätykset voivat olla vaarassa rikkoutua!

Keskiviikkona tuo Jäämeren matalapaine näyttäisi voimistuvan sen verran, että se sysäisi tuota korkeapaineen selännettä Suomen eteläpuolelle, jolloin leudontavaa länsi-luoteistuulta pääsisi yrittämään hetkeksi Etelä-Suomeenkin. Tälloin runsastuvassa pilvisyydessä pakkanen heikkenisi länsi- ja etelärannikoilta käsin jopa -10 asteen leudommalle puolelle. Välimeren keskivaiheilla olisi yhä voimakasta matalapainetta, josta alkaisi vaikuttamaan osakeskuksia kohti Suomea.

Torstaina korkeapaineen keskus vahvistuisi Suomen kaakkoispuolelle, jolloin tuo ym. selänne jäisi vielä lähelle Suomen eteläpuolelle ja tällöin Etelä-Suomessa olisi vielä tulossa heikomman tuulen vaihe vaihtelevassa pilvisyydessä ja pakkanen vaihtelisi siten etelärannikon -5 asteen vaiheilta sisämaan reiluun -10 asteeseen. Aikaisempaa leudompaa joka tapauksessa olisi.

Perjantaista eteenpäin tuo kaakkoispuolen korkeapaine siirtyisi voimistuvana idemmäksi ja samalla Suomen sekä länsi- että eteläpuolilla uusia matalapaineita alkaisi kehittymään epämääräisesti. Tällöin yhä leudommat lännen ja etelän väliset tuulet alkaisivat vallita lumisateiden yleistyessä. Heti Suomen itäpuolella tuon korkeapaineen länsireunalla etelävirtaus voimistuisi kaikkein selvimmin. Tämän skenario on kuitenkin vielä epävarmaa ja epäselvää, joten palaan tarkentamaan tilannetta vielä parin - kolmen päivän sisällä...

Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen ankara talvisää jatkuu vielä useita päiviä länsi- ja keskiosissa, missä nollan vaiheilla olevissa päivälämpötiloissa ja usean asteen yöpakkasissa itä-koillisviima on hyytävää ja tuo ym. Välimeren länsiosista Venäjän suuntaan jatkuva matalapainetoiminta tuottaa lamauttavan runsaitakin lumipyryjä. Myös Välimeren länsi- ja keskiosat saavat ajoittain jopa lähes talvista kylmyyttä pohjoisesta ko. matalapaineen osakeskusten mukaan.

Sen sijaan Välimeren itäosiin ja ajoittain myös Mustanmeren tienoille tulee yhä lounaasta annoksia leutoa ilmamassaa tosin ajoittain sateiden kera (Idempänä poutaa), jolloin esim. Kreikan suunnalla jopa +20 asteen vaiheilla olevat päivälämpötilat saattavat olla yhä mahdollisia. Jyrkkä lämpötilaero sijoittuu vaihtelevasti Mustanmeren tienoille etelän ja pohjoisen välillä. Venäjällä pohjoisosissa jatkuu aluksi erittäin kovat pakkaset Suomen Lapin tapaan, mutta tuo leudontava Jäämeren matalapaine alkaa vaikuttaa ensi viikolla. Etelämpänä pakkaset jopa kiristyvät ajoittain ja toisaalta yksi runsaslumipyryinen matalapaine liikkuu Mustanmeren pohjoispuolitse itään. To jälkeisestä tilanteesta tulee vielä tarkennusta ym. tapaan.

Kunnon lumipeite siis muodostui koko Etelä-Suomeen viimeistään tuon viime keskiviikon lumimyrskyn seurauksena. Paksuin lumipeite on tällä hetkellä etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa, missä on paikoin 20 - 30 cm:n kinokset. Paikoin länsiosien sisämaassa sekä lounaisimmassa kolkassa on vain vajaat 10 senttiä lunta. Lumimyrskyn takia on kuitenkin huomattava, että koko alueella lumipeite on hyvin epäsäännöllinen lumen kinostumisilmiön takia. Jatkossa lumipeite pysyy lähes samana monta päivää, koska lisää sateita ei merkittävästi tule; hidasta tiivistymistä ilmenee. Routa on edennyt etenkin runsaslumisimmilla alueilla varsin hitaasti ja kovenevasta pakkasesta huolimatta sama jatkuu. Niinpä routa ei etene 10 senttiä paksummaksi kuin aniharvoilla paikoilla; esim. tuulen lähes paljaaksi tuivertamat kohdat.

Vesistöt ovat järvien osalta jäätyneet kokonaan umpeen näissä pakkasissa tällä viikolla ja jatkon kovat pakkaset paksuntavat jääkantta etenkin niillä kohdilla, missä tuon lumimyrskyn aikana jo olleilla jääkansilla tuuli on tuivertanut jäätä kuviollisiksi osittain paljaiksi kentiksi. Jopa n. 10 sentin vahvuista jäätä on jo paikoin odotettavissa ensi viikon loppuun mennessä. Myös Suomenlahdella veden kylmeneminen jatkuu ulapalla alle +5 asteen ja rantavesissä jäätyminen on myös päässyt käyntiin sisälahdista alkaen. Ensi viikon loppuun mennessä kaikki sisälahdet ja osin saaristovedetkin rannan lähellä ovat jo usean sentin verran jäässä. Vähäsateisuuden takia kaikki uudet jäät pysyvät paljaina - lähes paljaina lumesta. Joetkin ovat jäätyneet ja niissä jääkannet ovat osaksi lumimyrskyn aikana lumisohjosta muodostuneita. Jäiden paksuuntuminen myös joissa on huomattavaa ja ensi viikon loppuun mennessä kaikkien vesistöjen jäätilanteet ovat kirineet huomattavasti edelle tavanomaisesta aikataulusta.

Kasvillisuus kokee alkavan viikon pakkashuipentumassa talven tähän mennessä ankarinta koettelemusta, kun -20 asteen vaiheilla liikkuvat kovimmat pakkaset purevat talvenarkoja puita ja pensaita poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa. Perennat ovat onneksi jo varsin suojaavan lumipeitteen alla etenkin etelärannikon ja kaakkoisosien lumisimmilla seuduilla. Havupuusto on saanut lumipeitteen vain metsien sisäosissa ja metsien länsireunoilla tuon keskiviikkoisen itätuulisen lumimyrskyn takia.

No comments: