Tuesday, November 23, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 1): Itätuulinen lumipyry etelästä

Viime sääennusteessani ennakoitu lumimyrskytilanne on realisoitumassa tästä illasta alkaen ja etenkin etelärannikko on saamassa suurimman osan siitä. Tilanne johtuu siitä, kun voimakas matalapaine on hivuttautumassa Suomen eteläpuolelle etelä-lounaasta ja sen okluusiorintaman sadealue ulottuu jopa myrskyisäksi (Etenkin Suomenlahdella ja etelärannikolla) voimistuvan itätuulen kera Etelä-Suomeen. Voimakkainta lumipyry on siis etelärannikolla ja siellä lumikertymät ovat liikkuneet ennusteissa 10 ja 20 sentin välillä. Sisämaassakin voi kertyä 5 - 10 senttiä lunta.

Lämpötila on tästä illasta alkaen suunnilleen sama huomisiltaan asti ollen etelärannikon parista asteesta sisämaan n. -5 asteen vaiheille. Pakkanen tietää siten lumipyryn pakkaslumimuotoisuutta, joka kovan tuulen kera pöllyää ja kinostuu vahvasti. Ym. lumimäärillä suurimmat kinostumat saattavat helpostikin kasvaa 50 - 100 cm:n välille. Pakkaslumimuodon ja kovan tuulen takia lumi ei juurikaan kerry puustoon suojaisimpia tiheiden metsien sisäosia lukuun ottamatta. Voimakas tuuli aiheuttaa pyryn kera vahvaa pakkaspurentavaikutusta ihmisille huolimatta melko maltillisista pakkaslukemista.

Tässä on lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Lumipyrytilanne kestänee siis jopa to asti, joskin silloin jo heikenneenä. Edelleen näyttää myös siltä, että viikon lopussa tulee hyvinkin kylmä arktinen purkaus koillisesta. Tälle ja yleensäkin talvien kylmyydelle on taustaa Sääbriefing -blogin kirjoituksessa; Talven kylmyydestä ja polaaripyörteestä. Tuohon poikkeuksellisen arktisen ilmamassan tuloon palaan seuraavassa ennusteessani...

Tilanne tiistaina 23.11.2010 klo. 20:35: Tässä on seurannan ensimmäinen merkintä, jonka teen Hämeenlinnassa (Jossa olen juhlistamassa äitini 70 -vuotissynttäreitä). Espoon Tapiolaan siirryn huomenna, joten saan lumimyrskystä hyvin tuntumaa kahden eri paikan päältä käsin. Tällä hetkellä lumisade on jo alkanut etelärannikolla, mutta Hämeenlinnaan saakka se ei ole vielä ehtinyt. Lämpötila on Hämeenlinnassa -7 astetta ja itätuuli on ajoittain navakkaa. Taivaalla aikaisemmin seilanneet sumupilvilautat ovat kaikonneet ja siten ko. rintamapilvisyyden verhopilvivaihe (Altostratus -pilvet) on näkyvissä kaupungin valojen valaisemana. Vanhaa lunta on maassa 2 - 5 senttiä. Etelärannikolla on jo monin paikoin yli 10 sentin kerros vanhaa lunta.

Tilanne keskiviikkona 24.11.2010 klo. 00:15: Nyt lumisadetta on tullut heikkona reilun tunnin Hämeenlinnankin tasalla, mutta runsaimmat lumisateet ovat vielä toistaiseksi pysytelleet Virossa ja Suomenlahden yllä eli etelärannikonkin kunnon lumimyrskytilanne antaa vielä odotella itseään... Itätuuli on navakan puuskaista ja lämpötila on Hämeenlinnassa edelleen n. -7 astetta.

Tilanne keskiviikkona 24.11.2010 klo. 08:45: Lumisade on voimistunut yön aikana varsinkin etelärannikolla, missä lunta on kertynyt jo useita senttejä ja tuulen takia kinostuminenkin on jo ollut huomattavaa paikoin. Sisämaassa, kuten täällä Hämeenlinnassa sade on ollut hillitympää ja toistaiseksi vain pari-kolme senttiä on lumikertymän saldo. Lämpötila on kohonnut -5 asteen vaiheille ja itätuuli on navakan ja hetkittäin kovankin puuskaista. Etelärannikolla on ollut parisen astetta leudompaa.

Tilanne keskiviikkona 24.11.2010 klo. 11:50: Lumipyry on voimistunut nyt myös sisämaassa ajoittain runsaaksi ja lumikertymät ovat ylittämässä Hämeenlinnassakin 5 sentin rajaa nopeasti. Etelärannikolla kertymät ovat jo yli 10 sentin luokkaa. Lämpötila on leudontunut vielä noin asteella koko alueella ja itätuuli on hieman heikentynyt. Lumen kinostuminen jatkuu kuitenkin voimakkaana ja se sekä pöllyävä lumi ovat jo aiheuttaneet huomattavia liikenneongelmia; Hesarin juttu Lumituisku riepottaa Etelä-Suomea koko päivän.

Tilanne keskiviikkona 24.11.2010 klo. 15:20: Olen saapunut Espoon Tapiolaan Hämeenlinnasta ja täällä etelärannikolla lumisade on heikentynyt merkittävästi jo reilu tunti sitten. Sen sijaan sisämaassa on edelleen ollut paikoin runsastakin lumipyryä, kuten juuri Hämeenlinnan seudulla. Lämpötila on Tapiolassa -3 astetta ja Hämeenlinnassa -5 astetta. Itätuuli on yhä navakan - kovan puuskaista. Lumipeitteen paksuus näyttää olevan Tapiolassa jopa kaksi kertaa paksumpi kuin Hämeenlinnassa, jossa tosin lähdettyäni peite on kasvanut nopeasti...

Tilanne keskiviikkona 24.11.2010 klo. 22:45: Viimeisenä tilannepäivityksenä kerron, että Etelä-Suomen lumisateet ovat olleet enää vain kuurottaisia ja lähinnä vain Suomenlahdella on ollut liikkeellä runsaita pyryjä. Osa niistä voi vielä ulottua etelärannikolle. Lämpötila on alkanut laskemaan koko alueella -5 asteen alapuolelle ja itä-koillistuuli pysyy vielä huomennakin voimakkaana ja siten kiristyvässä pakkasessa erittäin purevana! Lunta kertyi tästä lumimyrskystä laajalle alueelle noin 10 senttiä; kovassa tuulessa pakkaslumi kuitenkin jakautui hyvin epätasaiseksi peitteeksi vaihdellen tuulen paljaaksi tuivertamista kohdista n. 30 sentin kinoksiin. Kauniita dyyni-, delta-, valli-, harju-, hilseily- ja kielekemuotoja syntyi myös runsaasti uudesta lumesta tuulen avulla. Havupuustoon lumi tarttui parhaiten siis metsien sisäosissa sekä tuulensuojaisilla metsänreunoilla; itätuulessa länsireunustot. Sen sijaan itäiset metsänreunan puustot pysyivät paljaina lumesta.

No comments: