Sunday, December 19, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 5): Itä-kaakkoistuulinen lumipyry etelästä

Taas on tarpeen tehdä raporttia tähän sarjaan runsaan lumipyryn takia. Okluusiorintaman mukana etelästä lähestyneen matalapaineen kera on etenkin etelärannikko saanut alkuyöstä alkaen sakeaa lumipyryä ja pyryä on ulottunut kohtalaisesti sisämaahankin. Vielä osittain sula Suomenlahti on vallitsevassa itä-kaakkoistuulessa voimistanut selvästi sateita etelärannikon tuntumassa. Tässä on taas lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta.

Puustoon tämä lumipyry ei juurikaan tartu suojapaikkoja lukuun ottamatta, koska pakkaskeli ja voimakas tuuli pitävät siitä huolen. Metsien sisäosissa uusia lumikertymiä tulee paikoin pahentamaan entistäkin taakkaongelmaa. Edellisen pyryn (Viime viikon lauantaina) lumitaakat varisivat puustosta varsin paljon tähän mennessä vallinneiden tuulten (Alkuviikon koillisviima ja torstain etelätuuli) takia.

Tilanne sunnuntaina 19.12.2010 klo. 10:10: Olen tällä hetkellä vielä Hämeenlinnassa ja tänne sisämaahankin on alkanut ulottumaan muutama tunti sitten kohtalaista lumisadetta ja lumikertymät ovat parin - kolmen sentin luokkaa. Espoon Tapiolassa noiden kelikameroiden mukaan ainakin n. 10 sentin verran kertymää näyttäisi jo tapahtuneen. Itätuuli on kohtalaista - navakkaa, joka pöllyttää ja kinostaa pakkaslunta jonkin verran. Lämpötila on lauhtunut täällä sisämaassa yön -15 asteesta -12 asteeseen ja Espoon Tapiolassa lämpötila on ollut jo useamman tunnin n. -10 astetta.

Tilanne sunnuntaina 19.12.2010 klo. 11:50: Olen nyt lähdössä Espoon Tapiolaan katsomaan hurjaa lumitilannetta täältä Hämeenlinnan sisämaaolosuhteista, missä lumisade on nyt taukoillut ajoittain ja pilvipeitekin repeillyt vähän. Etelärannikolla ja etenkin pääkaupunkiseudulla jatkuu sen sijaan edelleen sakea lumipyry ja lumikertymät alkavat lähestyä pian 20 senttiä! Näin lumipeite-ero sisämaan ja etelärannikon välillä hurjenee yhä. Itä-kaakkoistuuli on hitaasti heikkenemässä ja lämpötilat ovat pysyneet samoina.

Tilanne sunnuntaina 19.12.2010 klo. 14:55: Lumipyryalue on pienentynyt niin, että sisämaassa sateet ovat lakanneet suunnilleen Hyvinkää - Mäntsälä tasan pohjoispuolella. Pääkaupunkiseudulle kuitenkin on edelleen tulossa mereltä sakeitakin pyryalueita ja uuden lumen kertymät ovat jo paikoin ylittäneet 20 cm! Uusi lumi on kuitenkin höttöistä pakkaslunta, joka tiivistyy muutamassa päivässä. Itä-kaakkoistuulet ovat heikentyneet heikoiksi - kohtalaisiksi, joten etelärannikon lumipyryistä alkaa vielä jäämään puustoon alkupäivää enemmän lunta. Lämpötilat ovat edelleen samoja eli täällä Espoon Tapiolassa n. -10 astetta.

Tilanne sunnuntaina 19.12.2010 klo. 19:55: Lumipyry oli pari - kolme tuntia heikompaa pääkaupunkiseudulla klo. 16 ja 19 välillä, mutta nyt taas hyvinkin sakeaa pyryä on alkanut vyörymään kaakosta mereltä. Samalla myös sisämaassa pyryt ovat uudelleen levinneet laajemmalle. Itätuuli on kohtalaista ja lämpötila on hieman kohonnut ollen nyt -9 astetta. Tällä menolla uuden lumen kertymässä ohitetaan kohta peräti 30 cm! Siten ajankohdan ennätyksiä lienee taas tulossa kokonaislumipeitteen suhteen...

Tilanne sunnuntaina 19.12.2010 klo. 23:55: Kaakosta on tullut uusiakin varsinaisia lumisadealueita tämän etelärannikon paikallaan seisseen ns. "lake-effect" -lumisateen sekaan. Täällä tosin tätä sulan meren etelärannikolle sopivalla tuulella luomaa kylmän pakkasilmamassan lumipyryä voidaan nimittää pikemminkin "sea-effect" -lumisateeksi, mutta ilmiö on täysin sama kuin Yhdysvaltain - Kanadan suurilla järvillä vastaavissa olosuhteissa.

Etelärannikolla sataa siis edelleen lunta ajoittain sakeastikin ja tällä hetkellä on suurena jännäyksen paikkana se, että rikkoontuuko lähitunteina joulukuun kaikkien aikojen eli yli satavuotisen mittaushistorian lumensyvyysennätys Helsingissä! Kaisaniemen mittauspaikalla edellinen ennätys on vuoden 1915 joulukuulta, jolloin mitattiin 70 cm lumen syvyydeksi. Tällä hetkellä se olisi menossa jo rikki ja muutenkin tämän yhden pyryn uuden lumen kertymäksi on jo paikoin muodostumassa huikeat yli 30 senttiä! Myös sisämaassa on ollut viime tunteina melko sakeitakin pyryalueita liikkeellä ja tulevana yönä jäännäämme tosiaan kaakosta tulevien pyryjen vaikutusta mm. tähän etelärannikon "sea-effect" -ilmiöön... Palaan asiaan aamulla!

Ilmamassa on kylmentynyt tällä hetkellä sen verran, että Tapiolan lämpötila on -11 astetta. Itä-kaakkoistuuli on ollut kohtalaista ja voimistunut yksittäisissä puuskissa ajoittain navakaksikin kinostaen paikoin lunta ja varistaen uutta lunta puista; suojapaikoilla etelärannikolla puuston lumitaakat alkavat olla huikeita ja tiheiden metsien sisäosissa lienee puustorepeämävaara yhä lisääntymässä huolimatta tämän uuden lumen kevyestä pakkaslumimuodosta.

Päivitys maanantaina 20.12.2010 klo. 00:20: Tässä on päättyneen sunnuntain pyryjen osalta uutisjuttuja Hesarista; Helsingin lumipeite jo 65 senttiä ja Lisälumi tuo Helsingille miljoonien lisälaskun. Tässä on juttuja Iltasanomista; Lumi oli liikaa etelälle, Enää 5cm - lumihistoria menossa uusiksi Helsingissä! ja Pelti rytisi Helsingissä - poliisi: varokaa.

Tilanne maanantaina 20.12.2010 klo. 11:00: Etelärannikon "sea-effect" -lumipyry heikkeni yön aikana sen verran, että lunta ei ole enää kertynyt tuota vuodelta 1915 olevaa lumensyvyysennätystä rikkovalla tavalla. Höttöisen pakkaslumen kasaan painuminen on myös jo vaikuttanut ja niinpä tänä aamuna Kaisaniemessä on vielä jääty 67 sentin tienoille. Kohtalaisia lumipyryalueita on ollut kuitenkin liikkeellä etelä-kaakosta koko Etelä-Suomessa ja tälläkin hetkellä esim. Espoon Tapiolassa sataa lunta. Pakkanen on lauhtunut yön aikana -8 asteeseen ja etelän - idän väliset tuulet ovat heikentyneet selvästi. Päätän tämän seurannan tähän. Palaan kuitenkin asiaan, jos tämän päivän aikana vielä rikkoutuukin tuo lumiennätys. Muutoin seuraava sääjännäämisen kohde on lumen suhteen viimeistään Joulun tienoon mahdollinen lumimyrsky...

No comments: