Saturday, December 18, 2010

Tilapäisen leudontumisen jälkeistä pakkasta kohtalaisen ja ankaran välillä vaihdellen ajoittaisten lumisateiden kera (Päivitys!)Viime viikolla Etelä-Suomeen ulottui lähinnä etelärannikon osalta vielä runsaita lumipyryjä, mutta tällä viikolla kiristynyt pakkanen vallitsi monta päivää vaihtelevapilvisessä poutasäässä. Torstaina oli tilapäinen pikkupakkasvaihe, mutta sen jälkeen hyvin kylmä itävirtaus toi taas kireitäkin pakkasia täksi lauantaiksi. Tässä aluksi mainitsen tämän sääennustekirjoitukseni olevan poikkeuksellisen pitkän, koska ensinnäkin Joulun sään kiinnostavuuden takia panostan tarkemmin kuvailuihin ja toisekseen Euroopan mittakaavassakin sään ennustaminen ja kuvailu on nyt hyvin runsaspiirteistä ja nopealiikkeistä sekä siksi hankalaa ennustaakin; päivitysmuutoksia tulee...

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 15.12.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään nurmikolla olevan lumihangen pintaa verhopilven läpi kuultaneen auringon valon suuntaan. Matala valo paljasti hyvin hangen pinnan muhkuraisuudet, jotka kertoivat hangen painuneen kasaan edellisen lumipyryn jälkeen (Viime lauantaista). Pinnan muhkurat syntyvät kasaanpainumisessa, kun alemmat hangen rakenteen ja kovuuden vaihtelut (Esim. aikaisemmat jalanjäljet yms.) vaikuttavat painumisen luonteeseen. Näin ollen pitkään jatkuneen pakkasjakson myötä lumihanki on ollut etelärannikolla kuin normaalisti vasta helmikuisen pitkän pakkasen aikaan erotuksena tietenkin se, että helmikuussa aurinko on jo paljon kirkkaampi ja paistaa korkeammalta puoliltapäivin.

Viime viikon lopulla oli siis kaksi runsasta lumipyryä, joista ensimmäinen tuli etelästä voimakkaan matalapaineen mukana Suomen kaakonkulmalle torstai-illaksi ja pe yöksi - aamuksi, mutta antoi suurimman lumimyrskynsä lähinnä vain Viron puolelle. Etelä-Suomessa vallitsi kuitenkin hyvin voimakas ja puuskainen idän ja pohjoisen välinen puhuri ja lämpötla oli -5 asteen vaiheilla. Perjantaina oli heikkenevän pohjoistuulen päivä selkenevässä poutasäässä ja pakkanen kiristyi illaksi -10 asteen alapuolelle etenkin sisämaassa. Lauantaina lounaasta ulottui lähinnä etelärannikolle heikkotuulinen ja runsas lumipyry (Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta: Heikkotuulinen, mutta runsas lumipyry länsilounaasta) lämpötilan lauhduttua tilapäisesti -5 asteen vaiheille; sisämaassa oli pakkasta pääasiassa -10 asteen tienoilla.

Sunnuntaista lähtien säänkuva pysyi lähes samana keskiviikkoon saakka, kun kaakon laajan ja hajanaisen matalapaineen sekä keskisen Suomen yllä vaikuttaneen lounais-koillissuuntaisen korkeapaineen selänteen välillä vallitsi Etelä-Suomessa kylmä ja vaihtelevapilvinen koillisviima. Viiman oltua heikoimmillaan su - ma ja uudestaan ke-iltana korkeapaineen selänteen tultua Etelä-Suomen päälle oli pakkanen kireimmillään paikoin -20 asteen kylmemmällä puolella. Muutoin lämpötila vaihteli etelärannikon -10 asteen molemmin puolin ja sisämaassa -10 ja -20 asteen välillä (Talven 2010 - 2011 kylmin yö (Tähän mennessä...) - Osa 2).

Torstaina alkoi tilapäinen lauhtuminen etelätuulilla, kun Suomen länsipuolella valui matalapaine Skandinaviaa pitkin (Ruotsissa pahoja pyryjä) Länsi- ja Keski-Euroopan lumikaaoskiusaksi (Lumimyräkkä sekoitti liikenteen ympäri Eurooppaa) Jäämereltä. Pakkanen leudontui jopa vain parin asteen vaiheille lännessä ja -5 asteen vaiheille itäosissa. Lounaissaaristossa oli hetken jopa suojaa n. yhden plusasteen verran. Samalla sää oli kokonaan pilvessä, mutta lumisateet vain heikkoja ja hajanaisia.

Eilen perjantaina alkoi tapahtumaan tuulien kääntyminen takaisin kylmälle idän suunnalle lännen - lounaan matalapaineen aiheutettua lumikaaosta muualla Euroopassa ym. tapaan ja koillisessa vaikuttavan korkeapaineen alettua työntymään Lapin itäpuolelle. Sää pysyi pilvisenä ja kaakkoon kääntyneessä tuulessa Suomenlahdelta alkoi muodostua kiristyvässä pakkasessa heikkoja lumikuuroja etenkin etelärannikolle. Iltaan mennessä pakkanen kiristyi idästä alkaen niin, että idän sisämaassa oli jo paikoin reilun -15 asteen pakkasia, mutta lännessä pysyttiin vielä -5 ja -10 asteen välillä.

Euroopan mittakaavassa Länsi-Euroopan viime la - su kokema tilapäinen leudontuminen (Yli +5 asteen lämpötiloja) luoteistuulilla koki päätöksensä alkuviikolla korkeapaineen muodostumisena Britannian länsipuolelle ja päälle (Yöpakkaset palasivat ja etenkin Ranskassa useita pakkasasteita) ja torstaista alkaen tuo em. Jäämereltä etelään valuva matalapaine on tuonut uuden annoksen pohjoisesta kylmää talvi-ilmamassaa ja siis paikoin runsaitakin lumi-räntäsateita.

Keski- ja Itä-Eurooppaa koetteli viime la - su lumi- ja räntäpyryjä nollakelissä ja ko. matalapaineen siirryttyä kaakkoon alkuviikolla alueella vallitsi Suomen tapaan lähes koko ajan kylmä koillisvirtaus kaakon laajan matalapaineen reunalla ajoittaisine lumisateineen pikkupakkasessa; idässä yli -10 astettakin. Keskiviikkona ennen tuota pohjoisesta valuvaa matalapainetta tuulet tyyntyivät ja pakkasta oli Keski-Eurooppaa myöten paikoin jopa -10 ja -20 asteen välillä ja pakkasta valui jo Mustallemerellekin etenkin sen länsipuolelle. To ja eilen pe tuo uusi pohjoisesta valunut matalapaine toi lumipyryjä pikkupakkasessa.

Välimeren länsiosat lämpenivät poutasäässä viime viikonloppuna paikoin +15 asteen yli päivälämpötilojen osalta, mutta tällä viikolla sinnekin on ulottunut koillisesta lähes talvista ilmamassaa (Yöpakkasia sisämaassa). Välimeren keskiosiin talvinen ilmamassa on pyrkinyt eniten matalapaineiden osakeskusten vellottua etenkin Balkanin ja Mustanmeren tienoilla (Se Suomen kaakkoispuolinen laaja matalapaine). Ajoittaiset vesisateet ovat muuttuneet viime päivinä jopa Venetsiaa ja Roomaa myöten lumisateiksi. Välimeren itäosissa Balkanillekin on tullut ajoittain hyvinkin koleaa säätä pohjoisesta (Mustanmeren länsipuolellakin jopa usean asteen pakkasia muutamana päivänä ja Kreikassa yöpakkasia), mutta aivan itäisimmät osat ovat vielä kylpeneet ajoittain jopa yli +20 asteen lukemissa ja sateet ovat olleet ukkosluonteisiakin ko. kylmän ja lämpimän ilmamassojen rajalla.

Venäjällä viime viikonloppu oli vielä leudohkon pikkupakkasen aikaa etelätuulissa (Voimakas matalapaine Lapin ja Venäjän rajalla tuosta Viron lumimyrskystä jääneenä lumipyryineen), mutta alkuviikolla tuo Välimeren - Mustanmeren tienoolle asettunut matalapainetoiminta ja tuo Suomesta Pohjois-Venäjälle muodostunut pitkä korkeapaine kiristivät pakkasia vähitellen; Länsi-Venäjällä pohjoisosissa -30 asteen tienoille saakka, mutta Jäämeren rannalla ajoittain leudontavia länsi-luoteistuulia ja lähes sama tilanne on ollut Lapissakin alkuviikolla vähän miedommin pakkasin. Etelämpänä Länsi-Venäjällä tuo matalapainetoiminta toi ko. aikana ajoittain lumisateita ja piti pakkaset hillittyinä kierrättämällä kaakon kautta leudompaa ilmamassaa; Mustanmeren itä- ja koillispuolella on ollut ajoittain suojaakin Välimeren itäisimmän osan leutoudesta ulottuneena.

Parina viime päivänä tuon Suomen länsipuolisen etelään valuneen matalapaineen mukana Länsi-Venäjän pohjoisosiin on ulottunut Jäämereltä uusi korkeapaine tyrkäten edellään Siperiasta kireän pakkasen itä-koillisviimaa (Pakkasta jopa -30 ja -40 asteen välillä) ja jyrkän lämpötilaeron erottamana etelämpänä Venäjällä on jatkunut miedohko pakkanen heikkoine lumisateineen. Mustallemerelle muodostui perjantaiksi uusi melko voimakas matalapaine; itäpuolella leutoa suojasäätä ja länsipuolella useita asteita pakkasta. Se alkoi liikkumaan kohti Suomea.

Tänään lauantaina Suomen eteläpuolelle onkin lähestynyt tuo matalapaine Mustanmeren suunnasta ja toinen matalapaine on siis jäänyt laajana osakeskuksineen Länsi-Eurooppaan. Koillisessa on tuo arktinen pakkaskorkeapaine ja sen sekä ko. eteläisen matalapaineen välissä Etelä-Suomessa on vallinnut hyvin kylmä itäviima; pilvisyys on ollut vaihtelevaa ja etenkin etelärannikolla on edelleen tullut lumikuuroja. Pakkanen on kiristynyt sisämaassa -15 ja -20 asteen välille ja etelärannikollakin -10 ja -15 asteen välille.

Huomenna su tuo eteläpuolinen matalapaine tulee kahden osakeskuksensa kera säärintamineen lähemmäksi ja tuo Etelä-Suomeen runsaampaa lumisadetta sekä voimakkaamman itätuulen. Samalla pakkanen kuitenkin lauhtuu muutamilla asteilla; etelärannikolla vähän -10 asteen leudommalle puolelle ja lumisade voi olla siellä ajoittain sakeaa. Pakkanen on kuitenkin hyvin purevaa voimakkaassa tuulessa!

Maanantaiksi Länsi-Euroopan laajemmasta matalapaineesta tulee pieni osakeskus noiden kahden em. osakeskuksen mukaan ja näistä kaikista sulautunee yksi matalapaine Suomen eteläpuolelle; Etelä-Suomessa jatkuu täten ajoittaisten lumisateiden tulo kaakon kautta kiertyen. Tuulet heikenevät ja kääntyvät enemmän kaakon - etelän suunnalle. Pakkanen on aikaisempaa miedompaa -5 ja reilun -10 asteen välillä.

Tiistaiksi tämän jo heikenneen matalapaineen keskusalue siirtyy Etelä-Suomen päälle, jolloin tuulet ovat heikkoja - ajoittain tyyniä ja suunnaltaan vaihtelevia; illalla luoteistuuli tuo taas kylmenevää ilmamassaa. Runsas pilvisyys jatkuu ja ajoittain voi yhä sataa heikosti lunta. Pakkanen kiristynee jo illalla sisämaassa -15 asteen tienoille etenkin pilvisyyden vähetessä lännestä alkaen.

Keskiviikoksi tämä matalapaineen keskus siirtynee Suomen itäpuolelle siten, että heikko luoteis-pohjoistuuli tuo Lapin suunnalta yhä kylmempää ilmamassaa Etelä-Suomeen; sään samalla osaksi seljetessä pakkanen kiristyy päivän aikana sisämaassa -20 asteen tienoille ja etelärannikollakin paikoin -15 asteen tienoille.

Torstaiksi matalapaine kaikkoaa yhä koilliseen ja Etelä-Suomen ylle näyttäisi muodostuvan tässä vaiheessa tyyni ja itä-länsisuuntainen korkeapaineen alue; jos sää on selkeää tässä vaiheessa, niin pakkanen voi kiristyä sisämaassa jopa -20 ja -30 asteen välille ja paikoin etelärannikollakin -20 asteen tienoille. Sumun ja jääkidesateen tai sumupilvilauttojen esiintyminen miedontaa pakkasta helposti heti n. 10 asteella. Sumu mahdollistaisi hyvin voimakkaan kuuran esiintymisen...

To - pe tienoilta alkaen sään ennustaminen on jo vaikeaa; Nyt näyttää siltä, että Keski-Euroopan suunnasta näyttäisi alkavan lähestymään melko voimakas ja etelä-pohjoissuunnassa pitkä matalapaine ja perjantaina Jouluaattona sen rintamasysteemi lumipyryalueensa kera levittäytyisi Etelä-Suomeen voimistuvan idän - etelän välisen tuulen kera. Tällöin yön mahdollisesti hyvin kovat pakkaset leudontuisivat -5 ja -10 asteen välille lounaasta alkaen. Joulupäivänä lauantaina tuosta pitkästä matalapaineesta liikkuisi osakeskus Suomen kaakkoiskulmaa viistäen koilliseen ja lumipyryä sataisi alkupäivänä ehkä runsaastikin, mutta iltaan mennessä pohjoiseen kääntyvän tuulen myötä pyryt lakkaisivat lännestä alkaen ja pakkanen alkaisi taas kiristymään -10 asteen kylmemmälle puolelle. Matalapaineen reitti voi kuitenkin muuttua paljonkin tästä arviosta!...

Tapaninpäivästä sunnuntaista muodostuisi etelästä ulottuvan korkeapaineen selänteen heikkotuulinen ja poutainen vaihe, jossa pakkasta voisi olla taas ainakin sisämaassa -20 asteen tienoilla, jos on selkeää. Pilvisemmässä tilanteessa olisi leudompaa. Tapaninpäivän jälkeen korkeapaine näyttäisi sijoittuvan Suomen kaakkoispuolelle ja lännessä Atlantilla näyttäisi kehittyvän voimakasta matalapainetoimintaa. Niinpä heti seuraavan viikon alussa saattaisi päättyä todella pitkästä aikaa tämä kylmä pakkasjakso huomattavasti leudompien lounaistuulien tuomaan jopa ihan selvään suojasäähän... Tämä skenario on kuitenkin vielä niin epäselvää tästä hetkestä nähtynä, että uutta tilannepäivittämistä tarvitaan.

Euroopan mittakaavassa tapahtuu jatkossa seuraavaa; Länsi- ja Keski-Euroopassa näyttää vellovan aluksi tuo laaja matalapaine monine osakeskuksineen ja ilmamassa pysyy etenkin alueen pohjoisosissa talvisen kylmänä noin nollakelistä pikkupakkaseen, joten runsaastikin lunta ja räntää voi edelleen tulla sillä alueella. Etelämpänä Välimeren länsi- ja keskiosissa tuulet ovat kääntymässä leudommalle lounaan - lännen suunnalle ja sateet ovat jatkossa vettä; Espanjan suunnalla näyttää alkuviikolla vaikuttavan runsaitakin vesisateita tuova matalapaine. Tämä matalapaine näyttää liikkuvan ke - to aikana kohti Keski-Eurooppaa ja tuo runsaita sateita ja jäljessään uuden annoksen kylmää Britannian yli Espanjan suuntaan; taas lamauttavia lumisaiteita matalan kylmällä sivulla Länsi-Europassa.

Loppuviikolla tämä pitkä etelä-pohjoissuuntainen matalapainejono siirtyisi itään ja Länsi-Euroopan kylmän korkeapaineen selänteen vaiheen jälkeen la - su näyttäisi alkavan tuon Pohjois-Atlantin voimistuvan matalapainetoiminnan myötä paljon leudommat ja vesisateiset länsi-lounaistuulet tuoden n. +10 asteen lämpötilat pitkästä aikaa takaisin mm. Britanniaan ja siten talvi keskeytyisi Jouluksi... Myös Välimeren länsiosat alkaisivat lämmetä. Korkeapaineen selänteestä muodostuisi Keski- ja Itä-Eurooppaan kuitenkin kylmää pakkasilmaa säilyttävä laajeneva korkeapaineen alue, josta koleaa riittäisi hetkeksi Välimeren keskiosiinkin. Toisaalta lännestä käsin alkaisi Keski-Eurooppaan ulottua tuota leudontuvaa suojasäätä Joulun pyhien jälkeen...

Itä-Euroopassa sunnuntaista alkavien ja alkuviikolla jatkuvien leudompien lounais-etelätuulien myötä aikaisemmat pakkasäät kaikkoavat n. Puolan tasalle saakka ja Mustanmeren vähän pohjoispuolelle; ajoittain tulee lumi- ja vesisateita. Tuo etelä-pohjoissuuntainen pitkä matalapaine tulisi loppuviikolla lopulta päälle lännestä tuoden jälkipuolisen pohjoistuulen mukana pakkaset takaisin lumisateiden kera ja pian perään tuo uusi pakkaskorkeapaine muodostuisi nopeasti tilalle.

Välimeren itäosissakin on ollut viime päivinä ajoittain annoksia koleaa tästä Euroopan kylmyydestä, mutta tästä viikonlopusta alkaa hyvinkin leuto ja meren äärellä rannikoilla lähes takakesäinenkin vaihe lähes poutasäässä lounais- ja etelätuulissa sekä osaksi heikkotuulisessa korkeapainesäässäkin. Tuo ensi viikonlopun pitkulainen matalapaine tuottaisi kuitenkin lopuksi alueelle taas viilenevässä säässä oman runsassateisen matalapaineensa.

Länsi-Venäjällä pohjoisosissa jatkuu aluksi alkanut ankara pakkanen jopa -40 asteen tienoille laskevine lukemineen; etelämpänä on vain heikkoa - kohtalaista pakkasta ja vähän lumisateita. Su alkaa kuitenkin leudompi vaihe, kun ko. Jäämereltä ulottunut pakkaskorkeapaine siirtyy idemmäksi ja tuulet kääntyvät etelään tuon Suomeen tulevan matalapaineen vaikutuksesta. Alkuviikolla vallitseekin ajoittaisia lumisateita tuova lounais-etelävirtaus pikkupakkasessa (Mustanmeren pohjois- ja koillispuolelle tulee leutoa suojaakin) karkottaen kovat pakkaset itäiseen Siperiaan.

To - pe Suomesta siirtynee alueen keskiosiin kuitenkin uusi korkeapaine, jonka myötä pakkaset kiristyvät etenkin sen alueella; Mustanmeren suunnassa jatkunee edelleen melko leuto sää. Loppuviikolla nopeassa kehityssarjassa ennen tuota em. pitkulaista matalapainetta pikkupakkasille leudontavat etelätuulet kuitenkin palaisivat hetkeksi korkeapaineen kaikotessa idemmäksi ja tuo tässä vaiheessa jo heikkenevä pitkulainen matalapaine toisi lännestä pian lumisateita ja heti perään taas kiristyviä pakkasia tuon Itä-Euroopan uusimman korkeapaineen itäreunan pohjois-luoteistuulissa...

Lapin osalta pakkaset ovat tällä hetkellä Pohjois-Venäjän tapaan hyvin kireitä paikoin jopa -35 asteen kylmemmälle puolelle ulottuen. Alkuviikolla em. Etelä-Suomen matalapaine leudontaa pakkasia ja voi sataa vähän lunta. Ke - to vallitsee kylmähkö pohjois-luoteistuuli ko. matalapaineen länsisivulla. Sen jälkeen olisi vaihtelevaa selkeästä taivaasta heikkoihin lumisateisiin ja pakkasta enimmäkseen -10 ja -30 asteen välillä, kunnes mahdollisesti Lappiinkin alkaisi ulottua lännestä Joulunpyhien jälkeen paljon leudompaa ilmamassaa...

Lumipeite on siis painunut hieman kasaan Etelä-Suomessa edellisen runsaan pyryn jälkeen ja viime viikon torstain kova tuuli myös siirsi ja kinosti lumipeitettä. Näin ollen etelärannikonkin runsaat peitteet ovat madaltuneet vähän alle 50 sentin ja sisämaassa lännen vähälumisimmilla alueilla on vain n. 10 sentin hanget. Kinostuneimmilla kohdilla voi tosin etelärannikolla olla kuitenkin paikoin 50 - 100 cm lunta! Heti huomenna su voi etenkin etelärannikolla tulla taas jopa n. 10 senttiä uutta lunta ja alkavalla viikolla ym. matalapaineet saattavat tuoda vähintään toisen mokoman uutta lunta ja tällöin myös sisämaahan, jolloin Joulun pyhiin mennessä lumipeite voi olla kasvanut etelärannikolla paikoin jopa paljon yli 50 senttiin. Sisämaassakin 50 sentin rajapyykki lähestynee monin paikoin. Etenkin etelärannikon paksut lumipeitteet ehkäisevät edelleenkin roudan etenemistä, mutta sisämaassa vähälumisilla kohdilla routaa alkaa olla selvästikin yli 20 cm. Runsastuva lumipeite heikentää roudan muodostumista edelleen.

Järvijäät ovat vahvistuneet jo paikoin yli 30 cm paksuiksi, mutta tuulen tekemän epätasaisen jäiden päällisen lumipeitteen takia paksuuntuminen on ollut epätasaista lumen suojaeristyksen voimakkuuden vaihdeltua. Jokijäät ja muiden virtapaikkojen jäät ovat vahvistuneet vain vähälumisilla paikoilla; hyvin paksun lumen kohdilla vesi voi edelleenkin syövyttää jäätä altapäin pakkasista huolimatta. Jatkossa jäiden päälle sataa lisää suojaavaa lunta, joka hidastaa yhä enemmän jäiden paksuuntumista pakkasista huolimatta.

Suomenlahden jäät ovat paksuuntuneet sisälahdissa 10 - 30 sentin välillä ja jäätymisen raja on jo useita kilometrejä ulapan suunnassa rannasta etenkin itäosissa; Myös lounaissaaristossa jäätyminen on ajankohtaan nähden paljon edellä normaalista. Ensi viikolla jäätyminen etenee vielä useita kilometrejä lisää ulapalle ja vanhat jäät saavat päälleen jäätymistä hidastavaa uutta lumipeitettä ym. lumipyryistä.

Päivitys tiistaina 21.12.2010 klo. 13:45: Tässä on vielä lyhyt päivitys joulunajan säästä ennen seuraavaa varsinaista ennustettani, jonka ajattelin tehdä vielä aatonaattona torstaina. Su - ma tienoon hyvin runsaaksi äityneestä lumipyrystä on tultu jo aikaisemminkin hyvin ennusteissa näkyneeseen kylmenevään tilanteeseen, missä pakkashuipentuma ke - pe välillä saattaa tuoda etelärannikkoa myöten -20 ja -30 asteen välissä olevia paukkupakkasia; sisämaassa saatetaan kolkutella -30 asteen rajaa paikoin!... Talven tähän mennessä kylmin vaihe on siis tulossa!

Erityisen vaikea ennustettava on kuitenkin ollut tuo Joulun pyhiksi lounaasta lähestyvä matalapaine, jonka reitistä ja aikataulusta on ollut koko ajan edelleenkin epäselvyyttä; joissakin malleissa matalapaineen tulo viivästyy niin, että lumisateet jäävät Suomen eteläpuolelle jopa Joulupäivään saakka ja vasta Tapaninpäivänä runsaatkin lumipyryt valtaisivat etelästä alaa; täten etenkin Jouluaatto voisi olla vielä poutainen ja hyvin kylmä ainakin sisämaassa; etelärannikolla vähän leudontavaa, mutta erittäin purevaa itäviimaa. Toisissa ennustemalleissa lumipyryjä voisi alkaa ulottumaan Etelä-Suomeen jo Jouluaattoillasta alkaen ja sen myötä sään lauhtuminen -10 asteen leudommalle puolelle alkaisi myös aikaisemmin. Pyryjä riittäisi pitkäänkin; etelärannikon lumiennätykset rikkoutuisivat!...

Euroopan mittakaavassa ym. skenariot näyttävät kyllä elementtiensä puolesta toteutuvan aika hyvin, mutta tosiaan tuon loppuviikon matalapaineen liike Länsi- ja Keski-Euroopasta kohti Suomea näyttää hidastelevan; Länsi- ja Keski-Euroopassa erittäin kylmä ja ajoittain lumisateisen talvinen sää aiheuttanee siis vielä loppuviikolle eli Jouluun saakka pahoja ongelmia... Palaan tarkemmin Joulun ja sen jälkeisenkin ajan sään kuvaamiseen siis vielä torstaina.

No comments: