Saturday, December 11, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 4): Heikkotuulinen, mutta runsas lumipyry länsilounaasta

Päätin tehdä taas uuden seurantaraportin tähän sääsarjaan, vaikka tuulet pysyvät itse asiassa varsin heikkoina tänään. Lumipyry on kuitenkin taas äitynyt etelärannikon tuntumassa hyvin sakeaksi ja noin puoliltapäivin alkanut pyry on tuottanut jo 5 -10 senttiä uutta lunta ja pyry näyttäisi jatkuvan vielä monta tuntia! --> Uusia ajankohdan lumipeitteen syvyysennätyksiä on tulossa! Pyryn aiheuttaa tällä kertaa lounaassa olevasta matalapaineesta kohti Suomenlahtea ulottuva ns. polaarimatala, joka on voimistunut sulan Itämeren ja Suomenlahden alueella tuottaen taas sankan pyryalueen leviten länsilounaasta. Tässä on taas lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta

Tilanne lauantaina 11.12.2010 klo. 15:00: Lunta on satanut jo muutaman tunnin ajan Espoon Tapiolassa ja viimeisen puolen tunnin aikana se on sakeutunut lisää. Idän ja pohjoisen välinen tuuli on ollut heikkoa ja pakkanen on vaihdellut päivän aikana -5 ja -6 asteen paikkeilla; lauhtui yön reilusta -10 asteesta lumisateen tultua. Sankemman sateen raja on ollut suunnilleen Hyvinkää - Mäntsälä tasalla, mutta pohjoisempanakin on lunta satanut. Heikko tuuli sallii tällä pyrykerralla lumen kerääntymistä (havu)puihin varsin hyvin pakkasesta huolimatta ja jo ennestään lumitaakkaiset etelärannikon suojapaikkojen (Metsien sisustat ja ylispuustoiset taajama-alueet) puustot alkavat paikoin tulemaan kasvavan taakkansa alla sietokykynsä äärirajoille. Sama koskee mm. joitakin havupensaita, kuten marjakuusia (Taxus sp.) ja katajia (Juniperus sp.).

Tilanne lauantaina 11.12.2010 klo. 16:30: Nyt on havaittavissa merkkejä siitä, että pyryalue alkaa vetäytymään hitaasti länsiluoteesta käsin. Tapiolassa ja pääkaupunkiseudulla pyryttää kuitenkin edelleen varsin sakeasti ja ajoittain isojakin hiutaleita. Uuden lumen kertymä on jo lähestymässä 15 senttiä! Lämpötila on -6 astetta ja idän - pohjoisen välinen tuuli on heikkoa.

Tilanne lauantaina 11.12.2010 klo. 18:25: Viimeinen sakean pyryn vaihe on Tapiolassa menossa, ennen kuin sade on aivan pian loppumassa sateen pohjoisreunan ollessa jo lähellä. Lämpötila ja tuulitilanne ovat edelleen samat edelliseen tilannepäivitykseen verrattuna.

Tilanne lauantaina 11.12.2010 klo. 19:35: Lumisade on lakannut Tapiolassa ja se kaikkoaa myös muualtakin etelärannikolta etelään. Uuden lumipeitteen kertymiksi tuli Tapiolassa jopa n. 15 senttiä. Lumi on kuitenkin melko höttöistä pakkaslunta, joka satoi siistin tasaisesti heikolla tuulella. Lämpötila on hitaasti alkanut laskea ja se on nyt lähes -7 astetta. Idän ja pohjoisen välinen tuuli on vähän voimistunut, muttei juurikaan varista puista tätä uutta lunta. Tässä on lopuksi Iltasanomien jutut tilanteesta; Uusi lumikaaos iski etelään! ja Liikennekaaos Helsingissä - raitiovaunu pois kiskoilta. Tässä on Hesarin juttu; Huonossa kelissä ajettu kymmeniä kolareita, Kotkassa kaksi kuollut.

No comments: