Friday, December 10, 2010

Runsaista lumipyryistä enimmäkseen poutaan ankaraksi kiristyvässä pakkasessa (Päivitys!)



Sää on muodostunut hyvin erikoiseksi viimeisen viikon aikana etelärannikolle kertyneen ennätyksellisen lumimäärän takia kahden lumimyräkän tuomana. Hyvin talvista on ollut muutenkin myös lähes koko Eurooppa mukaan lukien. Jatkossa lumimyrskyistä päästään Etelä-Suomessa toistaiseksi, mutta pakkanen sen sijaan kiristyy tavanomaista paljon kovemmaksi eli talvi jatkaa ankaraa otettaan joka tapauksessa.

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 8.12.2010 iltahämärässä Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään alkuviikon lumisateiden jälkeiselle hangelle keinovalossa heijastuvaa sinikuusaman (Lonicera caerulea) oksan varjoa. Oksa oli tiistain nollakelisen lumipyryn takia vahvasti lumikuorrutteinen ja siksi varjosta syntyi noin paksu. Iltahämärän ja oranssin keinovalon puitteissa varjosta tuli violetin sävyinen. Eilisillan aikana ko. lumikuorrutteet varisivat voimistuneen tuulen takia.

Viime viikon loppupuolelta Etelä-Suomessa alkoi aikaisempaa leudompi sääjakso, kun lännessä kehittynyt matalapaine alkoi vaikuttaa ja tulla lopulta Suomen päälle osakeskuksineen. Viime viikonloppuna sen takia muotoutunut lounaisvirtaus ei kuitenkaan kyennyt leudontamaan säätä suojasääksi nollan tienoille Etelä-Suomessa kuin vain hyvin lyhyenä hetkenä etelärannikolla su aikana. Muutoin pakkanen pysyi pääasiassa -2 ja -10 asteen välillä; tosin hetkellisesti seljenneessä säässä pakkanen kiristyi la illalla -10 ja -15 asteen välille. Lämpötilan vuorokausivaihteluhan on tässä vaiheessa vuotta lähes olematonta ja peittyy usein mm. tällaisten pilvisyyden vaihtelujen aiheuttamien muutosten alle. Lumikuuroalueita oli ajoittain liikkeellä la ja su aikana länsi-lounaasta käsin.

Lännestä - lounaasta alkaen matalapaineen osakeskuksen tuomana su - ma välisestä yöstä alkoi lumimyrsky, joka jatkui ma iltaan saakka. Sen jälkeen tiistaina runsaita lumikuuroja saatiin heikommassa lounais-länsituulessa auringonkin tosin näyttäydyttyä niiden välissä; runsain kuurorypäs aiheutti etelärannikolle viimein ennätyskinokset ajankohtaan nähden ja mm. Helsingin Kumpulassa mitattiin siten 51 cm lumen syvyydeksi! Tässä on ma - ti ajalta myrskyseurantani; Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta: Etelätuulinen lumipyry länsilounaasta (Päivitystä tiistainkin 7.12. lumipyryistä!). Pakkanen vaihteli ma - ti aikana edelleen pääasiassa -2 ja -10 asteen välillä ja vain etelärannikolla oli yksi tilapäinen nollakelivaihe ti lumipyryn aikana.

Tiistai-illlasta keskiviikkoaamuun sisämaassa sään seljettyä ja hetkeksi tyynnyttyä oli ajoittain sankkoja sumuja, jotka aiheuttivat vahvaa kuuraa ja pakkasta oli paikoin -10 asteen ylikin. Ke oli muutoin heikkotuulinen ja pilvinen poutapäivä ja ke - to yöksi sää tyyntyi taas kokonaan etelästä tulleen korkeapaineen selänteen takia. Pakkanen pysytteli päivän ja ko. yön muutamassa asteessa myös sisämaassa. Eilen torstaina etelästä käsin alkoi kuitenkin nousemaan Suomen kaakkoiskulmalle voimistuva matalapaine, joka uhkasi tuoda todella hurjan lumimyrskyn Etelä-Suomeen to - pe ajaksi: myrskyseurantani; Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta: Myrskytuhoisen itä-koillisviiman kera runsaasti ankarasti kinostuvaa lumipyryä!.

Pahin myrsky ja pyry jäi kuitenkin Viroon (Tässä on Viron hurjasta lumimyrskytilanteesta kuvia Postimees -lehden verkkosivuilta) ja Suomenlahdelle, mutta idän ja pohjoisen välinen tuuli voimistui hurjaksi lunta pöllyttäväksi viimaksi to illan ja pe aamun väliseksi ajaksi. Kaakkois-Suomeen tosin ulottui jopa n. 15 senttiä paikoin tuonutta pyryä. Pakkanen alkoi samalla kiristymään hitaasti ja tänään pe poutaantuneessa ja seljenneessä säässä sekä heikenneessä pohjoistuulessa pakkanen kiristyi illalla jo n. -10 asteeseen etelärannikolla ja sisämaassa lähes -15 asteeseen.

Euroopan mittakaavassa tuo viime viikonlopun lounaisvirtaustilanne leudonsi tilapäisesti Länsi- ja Keski-Eurooppaa suojasään puolelle, mutta pian tämän viikon alussa pohjoisesta alkoi ulottumaan uudestaan talvista ilmamassaa Länsi- ja Keski-Euroopan pohjoisosiin. Samalla alkuviikolla Välimerellä säätä leudonsi jopa takakesäisiinkin lukemiin leuto, mutta kostea lounaisvirtaus. Eilen ja tänään tuo talvinen ilmamassa on kuitenkin levinnyt matalapainesysteemin jälkipuolella laajemmin etelään syrjäyttäen takakesänkin pois laajasti Välimereltä. Itä-Euroopassa ja Vänäjällä on jatkunut talvinen pakkassää melko tavanomaisissa oloissa ajoittaisine lumisateineen, mutta eilen ja tänään tuo ym. matalapainesysteemi on leudontanut Venäjän säätä (Plussakeliä pitkälle Mustanmeren koillispuolelle saakka) ja tuonut runsaita lumipyryjä. Kireää pakkasta on ollut ajoittain vain Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Lapissa. Britteinsaaret ja osa Länsi- sekä Keski-Euroopasta on saanut tänään tilapäisesti leudompaa plussakeliä luoteesta. Näin siis edellisen ennusteeni toteutuminen on ollut hyvää.

Jatkossa Etelä-Suomen osalta käy niin, että tänä pe - la yönä Suomi jää hetkeksi tuon Viron Monikaksi nimetyn heikenneen myrskymatalapaineen ja Norjanmereltä Suomen lounaispuolelle siirtyvän matalapaineen väliselle korkeapaineen selänteen alueelle, jossa sää on vähäpilvistä, tuuli tyyntyy ja pakkanen voi kiristyä sisämaassa -15 asteen vaiheille tai paikoin kovemmaksikin. Tuo lounainen matalapaine ulottaa lumisateisen vaikutuksensa kuitenkin jo la päiväksi ainakin lounaisosiin ja etelärannikollekin. Tuulet pysyvät heikkoina. Lumikertymän määrä ja sateen ulottuminen sisämaahan on vielä epäselvää, mutta Itämeren ja osittain sulan Suomenlahden lumipyryä voimistava vaikutus saattaa taas tuoda runsaastikin lunta... Lumisateet heikentävät pakkasen ainakin rannikolla -5 asteen lähellekin tilapäisesti ja muutamilla asteilla sisämaassakin.

Sunnuntaiksi tuo matalapaine siirtyy kauemmaksi Suomen eteläpuolelle ja näin Etelä-Suomi jää länteen Briteinsaarten ja Islannin väliin muodostuneen korkeapaineen ja idässä vaikuttavan korkeapaineen väliselle selännealueelle; sää poutaantuu, selkenee ja heikoissa tuulissa pakkanen kiristyy taas ja se vaihtelee su-iltaan mennessä enimmäkseen reilun -10 ja -20 asteen välillä; kylmintä on sisämaassa.

Maanantain ja keskiviikon välillä tilanne pysynee lähes samana eli tuo korkeapaineen selänne vahvistuu ja siirtyy vähän pohjoisemmaksi siten, että Etelä-Suomessa vallitsee itä-koillistuuli. Sää on enimmäkseen vähäpilvistä, mutta heikkoa pakkaslumisadetta tai jääkidesadetta voi ajoittain tulla. Pakkanen pysyy melko kireänä ja voi entisestäänkin kiristyä; on enimmäkseen -12 ja -20 asteen välillä. Heikkotuulisimmilla ja selkeimmillä hetkillä ainakin sisämaassa -20 astettakin kireämmät pakkaset voivat olla mahdollisia. Matalapaineiden painopiste jää toisaalta kauas Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle ja toisaalta Jäämerelläkin liikkuu matalapaineita leudontaen ajoittain Lapin kireitä pakkasia jopa pikkupakkaseksi.

Ke - to aikana näyttää tapahtuvan mielenkiitoinen käänne. Jäämerellä ke rajusti voimistuva matalapaine alkaa venyä to aikana Britteinsaarten ja Suomen välistä Skandinaviaa pitkin etelään ja idässä pysyvän korkeapaineen vaikutuksesta tuulet kääntyvät Suomessa etelään - kaakkoon ja voimistuvat vähän. Sateet näyttävät kuitenkin jäävän Suomen länsipuolelle ehkä läntisimpiä osia lukuun ottamatta; pilvisyys voi joka tapauksessa runsastua. Toisaalta ei ole poissuljettua runsaidenkin lumipyryjen ulottuminen lännestä käsin... Pakkanen kuitenkin heikkenee tilanteessa ja ainakin lännessä sekä etelärannikolla -10 asteen leudommalle puolelle voidaan päätyä tilapäisesti.

Sitten perjantaina tilanne äitynee sellaiseksi, että tuo Jäämereltä etelään valunut matalapaine sijoittuu rajuna ja laajana Pohjanlahdelle / Britteinsaarille keskukseltaan ja Suomen eteläpuolelle tulee Mustanmeren suunnasta uusi matalapaine. Valtava korkeapaine alkaa vallita samalla ulottuen Grönlannista Pohjois-Venäjälle. Sen myötä tuulet kääntyvät Suomessa kylmemmälle idän suunnalle ja pakkanen alkaa taas kiristyä. Pe jälkeen hyvin kylmä itävirtaus näyttäisikin sitten jatkuvan, mutta etelästä voisi ulottua ajoittain lumisateita ja toisaalta tuulikin voi kääntyä pian uudestaan leudommalle kaakon suunnalle.... Jatko on tästä hetkestä nähtynä vielä epäselvää, mutta palaan taas asiaan.

Euroopan mittakaavassa tuo em. kehitys näyttää seuraavalta jatkossa. Aluksi tuo Länsi-Euroopan tilapäinen leudontuminen pysähtyy sunnuntaiksi ym. Britteisaarten lähelle tulevan korkeapaineen takia ja vähintään yöpakkaset palaavat alkuviikolla idästä - koillisesta leviävän kylmän ilmamassan takia. Sitten ke jälkeen korkeapaine siirtyy kohti Grönlantia ja tuo Jäämereltä valuva raju matalapaine tuonee entistäkin kylmempää talvi-ilmamassaa sekä lamauttavan runsaita lumipyryjä; mm. Britteinsaaret voivat tulla rajusti uutisotsikoihin ankaran talvisään takia ensi viikolla!

Välimerellä itäosissa kylmentyminen jatkuu aluksi matalapaineen tuodessa vesi- ja paikoin jopa lumisateita. Länsiosissa tänä viikonloppuna sää leudontuu vähän uudestaan heikoissa tuulissa ja aurinkoisessakin säässä. Ensi viikon alussa keski- ja itäosia alkaa vallita laaja matalapaine, joka kierrättää myös länteen uudestaan hyvin kylmää ilmamassaa; yöpakkasia ja lumi- / räntäsateita. Myöhemmin ensi viikolla tuo Jäämereltä valuva iso matalapaine epävakaistaa lisää länsiosan säätä (Vesi- ja sisämaassa lumisateita) ja alkaa tuoda itäosiin lounaasta uuden annoksen hyvin lämmintä ilmamassaa.

Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä: Aluksi tuo Suomeenkin la vaikuttava matalapaine tuottaa lumi- ja räntäpyryjä Keski- ja Itä-Euroopassa tänä viikonloppuna. Venäjällä sää poutaantuu etelä-kaakkoistuulissa korkeapaineen reunalla pikkupakkasessa. Sitten alkuviikolla vallitsee tuo erittäin kylmä koillis-itävirtaus, jossa pakkanen kiristyy useilla asteilla Venäjältä ja Suomesta alkaen Keski-Eurooppaa myöten ja lumisateita tulee ajoittain Välimeren ko. matalapainetoiminnan pohjoisreunalla. Sitten tuo Jäämereltä valuva matalapaine tuo lumipyryjä lännen lisäksi myös Keski-Eurooppaan ja Mustanmeren suunnalta tulee pyryjä myös Itä-Eurooppaan; eteläosiin ja Mustallemerelle voi ulottua tuota uutta leutoa annosta lounaasta; lumisateet muuttuvat vesisateiksi. Länsi-Venäjän eteläosiin voi myös ulottua lumipyryistä ja leudontavaa matalapainetoimintaa, mutta hyvinkin kireä pakkanen (Voi lähestyä -40 astetta) jatkunee loppuviikolla pohjoisosissa ulottuen mahdollisesti Suomeen itätuulilla...

Lumipeite on siis kohonnut etelärannikolla monin paikoin jo 50 sentin tienoille. Sisämaassa etenkin lännessä on sen sijaan paljon vähemmän lunta; yleensä 10 - 30 cm. Tuo to - pe myrskytuuli on kuitenkin aiheuttanut monin paikoin lumipeitteen uudelleenjärjestymistä, missä avoimilla paikoilla lumi on siirtynyt huomattavasti alentaen eräin paikoin peitteen syvyyttä jopa noin puolella ja toisin paikoin kinostuminen ja dyynimuodostus on ollut vahvaa. Tulevalla ennustusjaksolla heti huomenna lauantaina voi etenkin lounaassa ja etelärannikolla tulla paljonkin uutta lunta (Yli 10 cm), mutta sen jälkeen lumipeitteen muutokset pysynevät vähäisinä monta päivää, jollei tuo lännestä to aikana ulottuva matalapaine tuo taas lumipyryjä...

Joka tapauksessa runsas lumimäärä hillitsee nyt sekä roudan etenemistä että vanhojen vesistöjäiden paksuuntumista kovistakin pakkasista huolimatta. Vesistöjäät ovat kuitenkin jo paikoin yli 20 senttiä vahvoja järvissä. Suomenlahdenkin rannikolla ja sisälahdissa jäätä on 10 ja 20 sentin välillä. Jatkossa jään paksuuntumista tapahtuu etenkin vähälumisilla jääkohdilla ja Suomenlahdella uuden jään muodostuminen on nopeaa ulapan suuntaan ym. kiristyvissä pakkasissa. Routa etenee etenkin sisämaan vähälumisilla alueilla; yli 20 cm:n syvyydet yleistyvät. Jokijäätkin paksuuntuvat etenkin vähälumisilla paikoilla ja virtapaikoillakin alkaa esiintymään entistä enemmän jäätä.

Päivitys maanantaina 13.12.2010 klo. 22:55: Kylmä koillisvirtaustilanne on alkanut em. tapaan ja viime yönä sisämaassa saavutettiin paikoin jo -20 astetta kovempia pakkasia. Tässä tarkennusta siitä, koska pakkashuipennus on tällä viikolla tulossa Etelä-Suomessa ennen tuota torstain tienoon tilapäistä lauhtumista. Kylmin vaihe näyttäisi olevan keskiviikkoiltana, kun koillis-lounaissuuntainen korkeapaineen selänne tulee luoteesta Etelä-Suomen päälle tyynnyttäen selkeässä säässä viimein koillisviiman ke päivästä alkaen. Tässä vaihtelevapilvisessä viimavaiheessa pakkaset pysyvät pääasiassa etelärannikon -10 asteen vaiheilta sisämaan -15 ja -20 asteen välille. Pakkanen on tuossa huipennusvaiheessa sisämaassa paikoin jopa -25 ja -30 asteen välillä ja etelärannikollakin voidaan saavuttaa n. -20 asteen lukemia. Lauhtuminen alkanee etelätuulien voimistumisena lännestä alkaen jo ke - to yönä, joten kovimmat pakkaset tosiaan saattavat olla jo ke illan puolella etenkin lännessä...

Torstaina päivällä Suomen länsipuolella etelään siirtyvästä matalapaineesta voi ulottua lumisateita ainakin länsiosiin ja pakkanen lauhtuu etenkin lännessä ja rannikoilla hetkeksi jopa vähän -5 asteen leudommalle puolelle Suojaa ei liene tulossa ehkä lounaissaaristoa lukuun ottamatta, missä muutenkin on ym. leudompaa. Jo perjantaina tuulet ovat kääntymässä kylmemmälle idän kantille tuoden voimakkaassa viimassa purevan kylmän annoksen Pohjois-Venäjältä. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää se, kuinka kylmäksi tuo pe alkava itätuulitilanne kehittyy; kylmimmillään aineksia voisi olla jopa ennätysmäisen koviin pakkasiin, mutta monissa ennustemalleissa Suomen eteläpuolinen matalapainetoiminta voisi jäädä ulottumaan Etelä-Suomeen pakkasta hillitsevinä lumisateina... Siitä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.

No comments: