Monday, December 06, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 2): Etelätuulinen lumipyry länsilounaasta (Päivitystä tiistainkin 7.12. lumipyryistä!)

Päätin tehdä vielä yön selkään uuden seurantapostauksen aloituksen tämän talven lumimyrskyseurantasarjaani, koska tilanne on muodostunut parhaillaan etenkin etelärannikolla lumimyrskyiseksi. Suomen lounaiskulmalle lounaasta tullut matalapaineen osakeskus on aiheuttamassa tämän lumimyrskytilanteen ja alkaneen maanantain 6.12.2010 aikana sitä kestää ainakin yön ja aamun. Loppupäivä näyttää heikkotuulisemmalta ja lumisateet alkavat vähentyä. Tuuli käy alkupäivän voimakkaana etelästä ja vaikka se ei merialueillakaan 10 min keskituulen suhteen aivan saavuta myrskylukemia, niin ajoittain runsaita lumisateita tuuli kinostaa muutamassa pakkasasteessa vahvasti. Pakkastilanne estää lunta kertymästä tuulenpuoleisille puustoille, mutta päivällä suojasäätä voi olla taas tiedossa ainakin etelärannikolla ja lumisateet ovat silloin tarttuvampia. Osittain sula meri näyttää sadetutkan perusteella voimistavan sateita huomattavastikin juuri etelärannikolla, joten suurimmat lumikertymät ovat tulossa ko. alueella aamuun mennessä; mahdollisesti yli 10 senttiä... Tässä on lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Seuraavaksi tilannepäivitykset.

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 00:45: Etelä-kaakkoistuuli on Espoon Tapiolassa navakkaa ja puuskaista lämpötilan laskettua päättyneen illan aikana noin nollasta -4 asteeseen. Lumisade alkoi puolenyön aikaan ja on runsastunut nyt hyvinkin sakeaksi pyryksi.

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 01:50: Lunta on nyt satanut erittäin sakeasti Espoon Tapiolassa ja pääkaupunkiseudulla muuallakin reilun tunnin ja uutta lumipeitekertymää on ehtinyt siinä ajassa tulla jo peräti reilut 5 senttiä! Aikalailla sama tahti näyttäisi jatkuvan loppuyönäkin, joten Ilmatieteenlaitoksen arviot 5 - 10 sentin lumikertymistä tämän Itsenäisyyspäivän aikana saattavat jopa moninkertaistua yllättäen; huh sentään... Myös sisämaahankin on alkanut nyt ulottua sakeita pyryjä Etelä-Suomessa. Seuraavaksi menen nukkumaan ja aamulla palaan asiaan ihmettelemään ehkä poikkeuksellisen runsaslumista maisemaa...

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 08:30: Kuten odottelinkin ennen nukkumaanmenoa, niin yön aikana on satanut erittäin paljon uutta lunta; kertymät jopa jo n. 15 sentin paikkeilla! Täten kohtapuoliin kokonaislumipeite alkaa lähestyä jo 50 senttiä täällä etelärannikolla ja siten päivän mittaan yhä jatkuvan pyryn takia saatetaan rikkoa ajankohdan lumensyvyysennätyksiä! Sakeimmat pyryvaiheet pääkaupunkiseudulla näyttivät olleen sadetutkan mukaan tuon edellisen tilannepäivityksen jälkeen aamuyöllä klo. 5 - 6 aikoihin sekä nyt parhaillaan kolmanteen otteeseen sitten pyryn alkamisen. Sisämaassa sakeita pyryjä on ollut vasta vähän, mutta ne näyttäisivät olevan runsastumaan päin sielläkin. Lämpötila on ollut läpi yön melko tasaisesti -4 asteen paikkeilla Tapiolassa, mutta viimeisen tunnin sisällä on ollut lievää laskusuuntaa havaittavissa. Etelätuuli on edelleen melko voimakasta, vaikka se on aavistuksen heikentynyt alkuyön tilanteesta.

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 10:40: Lumisade on ollut aamun aikana vähän heikompaa kuin yöllä, mutta viime tilannepäivityksen jälkeen on tullut lähes 5 senttiä lisää lunta. Lämpötila on ollut pari viime tuntia n. -5 astetta ja etelätuuli on heikentynyt kohtalaiseksi. Pääkaupunkiseudulle on kohta tulossa reilumpi tauko sateeseen...

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 11:35: Lumisade on muuttumassa kuurottaisemmaksi lounaasta käsin ja puolilta päivin pääkaupunkiseudulla sade voi ajoittain lakata. Lämpötila on lähtenyt nousuun Tapiolassa ja se on nyt -4 astetta. Lähden aikaisemmin suunniteltuun tapaan nyt Hämeenlinnaan ja palaan vielä päivittämään tilanteita sieltä käsin. Hämeenlinnassa on sadetutka-animaatioiden perusteella satanut jopa yli puolet vähemmän lunta kuin Tapiolassa. Lämpötila on ollut tosin suunnilleen sama siellä kuin täälläkin.

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 14:45: Täällä Hämeenlinnassa ei ole tähän mennessä satanut kuin parisen senttiä uutta lunta ja vanha lumi paistaa tuulen tuivertamana jopa edelleen läpi. Aika toinen maailma siis pääkaupunkiseutuun verrattuna. Pääkaupunkiseudulle on pienen sadetauon jälkeen tullut taas uusi annos sakeaakin pyryä lounaasta ja Hämeenlinnaankin näyttäisi olevan tulossa päivän sakeimmat pyryt kohta... Tuulet ovat heikkoja - kohtalaisia; etelärannikolla etelästä ja Hämeenlinnassa kaakosta matalapaineen keskuksen siirtyessä kohta päälle. Lämpötila on Espoon Tapiolassa edelleen -4 astetta ja Hämeenlinnassa -5 astetta.

Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 17:35: Nyt sakea lumipyry on viimein saavuttanut myös Hämeenlinnan ja kohtalaisessa etelä-kaakkoistuulessa lämpötila on yhä -5 astetta. Espoon Tapiolassa lämpötila on noussut -3 asteeseen ja jatkuvasti mereltä tulee hyvinkin sakeita pyryalueita --> Pääkaupunkiseudun uuden lumen kertymä on ylittänyt jo 20 senttiä!


Tilanne maanantaina 6.12.2010 klo. 20:55: Edellisen tilannepäivityksen jälkeen mereltä lounaasta on saapunut jatkuvasti hyvin sakeita kuurottaisen lumisateen alueita (Salamatutka on havainnut niiden yhteydessä jopa noin 10 kpl. salamoita!) pääkaupunkiseudulle ja myös muualla sisämaassa, kuten Hämeenlinnassa on saatu päivän sankimpia lumisateita. Tällä hetkellä lumisateet ovat viimein kaikkoamassa lännestä käsin matalapaineen osakeskuksen mukana. Lämpötila on pysynyt Hämeenlinnassa -5 asteessa, mutta Espoon Tapiolassa on lauhtunut -2 asteeseen. Heikko tuuli on nyt kääntymässä länteen sadealueen jälkeen. Suojasää jää näin ollen täpärästi saavuttamatta tänään.

Tämän päivän lumikertymät ovat muodostuneet esim. Espoon Tapiolassa jopa 20 ja 30 sentin välille ja siksi kokonaislumipeite on lähestynyt alueella paikoin paksuudeltaan peräti 50 senttiä ja siten tilastohistorian tämän ajankohdan syvyysennätyksiä! Tästä aiheesta päivittänen vielä lopuksi myöhemmin mahdollisia uutisjuttuja... Hämeenlinnassa ja monin paikoin muuallakin sisämaassa sen sijaan lumikertymät ovat jääneet tänään loppukiristä huolimatta vain pääasiassa 5 ja 10 sentin välille, paikoin vähemmäksikin.

Tämä etelärannikon erityisen runsas uusi lumimäärä ei pakkasen takia tarttunut tuulenpuoleisiin puihin ja metsänreunoihin juurikaan, mutta suojaiset metsänreunat (Vallinneella tuulella pohjoisreunat) saivat lumikuorrutetta ja etenkin metsien sisustojen havu- ja osittain lehtipuustokin ovat saaneet edellistenkin lumikuormien päälle jo peräti paikoin huomattavankin haittaavaa lumitaakkaa. Lumen kinostuminen heikkeni tuulten heikennyttyä yön jälkeen, mutta paikoin löytyy noin puolen metrin uuden lumen kinoksia.

Hesarista juttu eilisestä sankasta lumipyrystä (Päivitys tiistaina 7.12.2010 klo. 12:55); Ennätysmäiset kinokset sotkevat liikennettä Helsingissä. Varoitus!!: Myös tänään tiistaina etenkin etelärannikolle (Osittain myös sisämaahan) on tulossa edelleen erittäin sakeitakin kuurottaisen lumisateen alueita; runsaimmillaan illalla... Lunta voi kertyä jälleen yllättävän paljon ja ennätykset rikkoutuvat! Havaintoni mukaan tämä tilanne johtuu osaltaan siitä, kun länsilounaasta sulan Itämeren ja Suomenlahden länsiosan yli saapuu epätavallisen kylmää pakkasilmamassaa muun Euroopan kylmettyä sillä suunnalla epätavanomaisesti. Näin ollen esim. pääkaupunkiseudulle ko. suunnasta matkaavat sateet voimistuvat epätavallisen paljon kulkiessaan ko. pitkän merimatkan ennen rantautumistaan.

Jatkankin tilanteiden päivittämistä tämän tiistain osalta --->

Tilanne tiistaina 7.12.2010 klo. 13:15: Erittäin sankkojen kuurottaisten lumisateiden rykelmiä on liikkeellä Etelä-Suomessa ja äsken täällä Hämeenlinnassa eräs niistä sattui kohdalle antaen 10 - 15 minuutin aikana pari kolme senttiä uutta lunta. Pääkaupunkiseudun itäpuolelle on rantautunut vielä sankempi rypäs. Lämpötila on -6 astetta Hämeenlinnassa ja Espoon Tapiolassa -3 astetta. Länsi-lounaistuuli on heikkoa - kohtalaista.

Tilanne tiistaina 7.12.2010 klo. 15:10: Päivän ensimmäinen aalto sakeita lumikuuroja on kaikkoamassa itään, mutta Hankoniemen suunnasta pääkaupunkiseutua on lähestymässä entistäkin massiivisempi ja hyvin sakea pyryrypäs. Hämeenlinnan seudulle nuo sateet eivät enää näytä ulottuvan. Lämpötila on noussut Espoon Tapiolassa -1 asteeseen ja Hämeenlinnassa se on pysynyt -5 asteen paikkeilla. Tuo etelärannikon nollakeli tietää sitä, että tuon runsaan pyryn tarttuvuus on eilistä voimakkaampaa ja lunta tulee siten kertymään puustoonkin eilistä enemmän...

Tilanne tiistaina 7.12.2010 klo. 16:40: Nyt länsilounaasta etelärannikkoa nuollen tullut erittäin sakea lumipyryjono on saavuttanut pääkaupunkiseudun. Runsasta pyryä näyttäisi riittävän pitkään ja siten lumikertymät saattavat aivan hyvin ylittää 10 senttiä hyvinkin nopeasti monin paikoin rannikon lähellä... Itse en valitettavasti ole nyt paikan päällä todistamassa uskomatonta tilannetta. Lämpötilat ovat pysyneet suunnilleen samoina.

Tilanne tiistaina 7.12.2010 klo. 18:24: Erittäin sakea pyry on jo kuorruttanut pääkaupunkiseudulla jopa lehtipuustoakin varsin paljon lähes nollakelissä (Kelikamerat paljastavat). Pahin näyttäisi alkavan olla vähitellen ohi, mutta pääkaupunkiseudusta itäkoilliseen matkatessaan ko. pyryalue pysyy poikkeuksellisen sankkana ja tuo lyhyessä ajassa paljon lunta myös Itä-Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Pohjois-Karjalaan. Lämpötila on laskenut Hämeenlinnassa -7 asteeseen, koska täällä taivas on seljennyt lähes kokonaan ja pakkanen alkaa kiristymään Espoon Tapiolassakin pian lumisateen jälkeen. Tuon lumipyryalueen pohjoisreuna on pysynyt Helsinki - Hämeenlinna linjalla noin Hyvinkään tasalla. Sakeimmat pyryt ovat ulottuneet 10 - 20 km etelärannikosta sisämaahan.

Tilanne tiistaina 7.12.2010 klo. 19:35: Nyt viimeiset lumisateet ovat poistumassa pääkaupunkiseudulta ja tilanne on siellä ohi. Lämpötila on alkanut laskemaan Espoon Tapiolassakin ja Hämeenlinnassa lähes tyyntyneessä tuulessa ja seljenneen taivaan takia pakkasta on jo lähes -10 astetta. Toisaalta ilmamassan kosteus on ollut suuri ja tyyntyminen sekä selkeneminen pakkasen kiristyessä ovat aiheuttaneet erikoisen vahvaa usva- ja sumupatjamuodostusta. Sen takia lienee tiedossa vahvaa huurretta aamuksi!... Tässä on vielä lopuksi Iltalehden juttu etelärannikon (Pääkaupunkiseudun) ennätyksellisen lumitilanteen vaikutuksista. Seuraava erikoinen säätilanne saattaa tulla jo to - pe aikana, kun etelästä uhkaa taas lumimyrsky; palannen asiaan...

Vielä lisää uutisointia pääkaupunkiseudun ajankohdan ennätyksellisestä lumimäärästä ja näiden kahden päivän pyryistä --> Iltasanomat: Lumimyräkkä aiheutti kaaoksen, Helsingin lumiennätys rikkoutui - 51 senttiä! ja Näin sekosi Helsingin joukkoliikenne. Hesari; Lumipyry aiheutti liikennekaaoksen Helsingissä ja Helsingissä ennätysmäärä lunta.

No comments: