Thursday, December 09, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 3): Myrskytuhoisen itä-koillisviiman kera runsaasti ankarasti kinostuvaa lumipyryä!

Sää pysyy nyt blogissani pääosassa sillä lumimyrskyjen ja etelärannikon lumikertymän suhteen olemme astumassa täysin uudelle alueelle, mitä ei aikaisemmin ole koettu tunnetun historian aikana!! Tänään näyttää nimittäin alkavan viimeistään illalla talven tähän mennessä pahin lumimyrsky, jossa ensinnäkin uuden lumen kertymät saattavat olla taas kerran helposti jopa n. 20 sentin luokkaa huomiseen päivään mennessä etelärannikolla ja se tietää esim. pääkaupunkiseudulle äärimmäisiä liikenneongelmia jo olemassa olevien 50 senttisten hankien kasvaessa taas utopistisiin ajankohdan ennätyssyvyyksiin! Pahimman pyryn alue ulottuisi juuri ja juuri etelärannikolle ja kaakkoiseen Suomeen, mutta pienetkin muutokset voivat aiheuttaa pahimman pyryn tulematta jäämisen. Syvälle sisämaahan pyry ei kuitenkaan joka tapauksessa ulottune; Esim. Hämeenlinnassa ei ehkä sada ollenkaan...

Tässä lumimyrskytilanteessa tuulikomponentti onkin kenties se merkittävin seikka, koska ko. matalapaineen liikkuessa etelästä Suomen kaakkoiskulmaa hipoen pohjoiskoilliseen on itä- ja myöhemmin koillistuulet voimistumassa etenkin itäosissa Etelä-Suomea vaarallisen voimakkaiksi ja myrskytuhoja on odotettavissa jonkin verran mm. kaatuneina puina ja irtoavina kattorakennelmina. Lumipyryn sattuessa runsaana tällaisen tuulen kera, olisi siksi odotettavissa äärimmäistä lumien kinostumisongelmaa! VAROITUS!: Liikenneongelmat voivat siksikin muodostua huomiseen pe mennessä juuri pääkaupunkiseudulla pahimman skenarion toteutuessa tunnetun historian pahimmiksi, kun edellisistä pyryistäkään ei ole vieläkään kunnolla toivuttu!! Lisäksi kylmenevässä pakkassäässä tuiskun ja myrskyviiman yhteisvaikutus tuottaa erittäin suurta paleltumavaaraa paljaalle iholle!!

Viime tiistain lumipyrystä jäi etelärannikon puihin runsaasti lunta myös lehtipuiden tapauksissa, koska lumi satoi nollakelissä ja melko heikossa tuulessa. Tällä kertaa lumipyry sattuu siis hiljalleen kiristyvän pakkasen kera, jolloin ym. myrskyisässä tuulessa lunta ei kerry ainakaan tuulenpuolen puustoon. Lisäksi ko. tuuli varistaa tehokkaasti pois tähän mennessä kertyneitäkin lumia. Sen sijaan metsien suojaisissa sisäosissa jo ennestään lumitaakkaiset puut saattavat kohdata paikoin sietokykynsä äärirajoja, jos lunta tulee taas vähintään se 20 senttiä; puustorepeämisiä voi alkaa ilmetä...

Tämä seuranta jatkunee huomiseen iltaan saakka ja seurantapaikkani on koko ajan Espoon Tapiola. Tässä on lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta.

Tilanne torstaina 9.12.2010 klo. 11:20: Itätuuli on jo voimistunut kohtalaiseksi tyynen yön jälkeen ja sää on edelleen sumupilvikannen takia kokonaan pilvinen. Lämpötila on -3 astetta ja sisämaassa on pari astetta kylmempää. Baltian maissa jo satavan pyryalueen etupuolella etelärannikolla on kehittynyt heikon lumisateen vyöhyke meren vaikutuksesta ja Tapiolassakin jo sataa; viittaa mahdollisesti pahaan pyrytilanteeseen myöhemmin...

Tilanne torstaina 9.12.2010 klo. 16:20: Pahimman pyryn alue on pysynyt toistaiseksi Baltiassa ja Suomenlahdella, mutta varsin pitkälle sisämaahankin päin on ulottunut heikkoja lumisateita. Itä-koillistuuli on voimistunut navakan puuskaiseksi ja siten lumen pöllyäminen aukeilla alueilla sekä katoilta ja puista on ollut jo huomattavaa. Lämpötila on laskenut Tapiolassa -4 asteeseen, joten tuuli tuntuu jo hyvin purevalta.

Tilanne torstaina 9.12.2010 klo. 21:45: Sankimman pyryn alue on itsepintaisesti pysynyt edelleen Virossa ja Suomenlahdella, mutta pyry on alkanut tihentymään hitaasti etelärannikolla; lumikertymät ovat vasta parin sentin luokkaa. Tuuli on edelleen voimistunut, jolloin kovimmat puuskat alkavat jo lähestymään 15 m/s; kinostuminen on alkanut aukeilla alueilla jo vanhakin lumen avulla ja lehtipuusto on varistunut lumesta lähes kokonaan suojapaikkoja lukuun ottamatta. Lämpötila on edelleen laskenut hitaasti ja on Tapiolassa -5 astetta. Sisämaassa on asteen pari kylmempää ja sielläkin voimakas tuuli saa pakkasen purevuuden ankaraksi.

Tilanne torstaina 9.12.2010 klo. 23:55: Pyry on tihentynyt Virossa ja Suomenlahdella todella hurjaksi, mutta siitä ulottuu vain ajoittain osia Suomen etelärannikolle. Sateen raja on muodostunut jyrkäksi ja pääkaupunkiseudulla sade on ajoittain jopa lakannut; sateet ulottuvat tällä hetkellä osittain maihin lähinnä pääkaupunkiseudun itäpuolella. Lämpötila on edelleen -5 astetta ja koillistuuli on erittäin voimakaspuuskaista pöllyttäen lunta hyvin sakeasti.

Tilanne perjantaina 10.12.2010 klo. 01:40: Pyryalue on nyt ollut jumittuneena aloillaan siten, että viime päivityksestä saakka vain pääkaupunkiseudun itäpuoleiset rannikkoalueet ja kaakonkulma ovat saaneet lumipyryä. Suunnilleen sama näyttäisi jatkuvan myös loppuyön, joten pääkaupunkiseutu saattaisi selvitäkin vähillä pyryillä... Koillistuuli jatkuu kuitenkin laajalla alueella Etelä-Suomessa hyvin voimakaspuuskaisena, mikä pöllyttää ja kinostaa vanhaakin lunta ajoittain rajustikin. Lämpötila on vielä hitaassa laskussa ja tulossa -6 asteen paikkeille Tapiolassa.

Tilanne perjantaina 10.12.2010 klo. 11:55: Lumipyryalue on pysynyt koko yön ja aamun tähän asti jännästi aloillaan ja sateen raja on ollut koko ajan erittäin jyrkkä; pääkaupunkiseutu on koko ajan jäänyt täpärästi sateettomalle puolelle. Sen sijaan kaakkoisessa Suomessa lunta on tullut koko ajan ja eniten siellä Suomenlahden rannikolla ja kaakon kulmalla; jo useita senttejä. Pakkanen on kiristynyt edelleen hitaasti ja lukema Tapiolassa on nyt -7 astetta. Koillis-pohjoistuuli on vähän heikentynyt yön huippuvoimakkuudesta. Virossa tilanne on ollut kaikkein hurjin jo eilisestä saakka ja siellä on uutisten mukaan jopa jo kuollut yksi ihminen, ihmisiä on autoissa motissa ja ihmisiä evakuoidaan, teitä on suljettu ja sähköttä on yli 10 000 taloutta; Hesarin juttu ja Iltasanomien juttu. Virossa myrsky on saanut nimen Monika.

Tilanne perjantaina 10.12.2010 klo. 13:50: Tilanne on ohi ja lumipyry on alkanut sekä heikkenemään että etääntymään itään. Pilvisyyskin on jo vähenemässä pääkaupunkiseudulla länsiluoteesta alkaen; verho- ja harsopilviä. Lämpötila on pysynyt -7 asteessa ja pohjoistuuli on heikkenemässä. Tähän päättyy tämä myrskyseuranta.

No comments: