Friday, December 03, 2010
Tavanomaista vain vähän kylmemmäksi leudontunutta ajoittain lumisateista alkutalvea; alkuviikolla lumimyrskyn mahdollisuus... (Päivitys!)
Tämän viikon alussa siis huipentui poikkeuksellisen ankara pakkasjakso, mutta ke lähtien on vallinnut huomattavasti leudompi sää, joka tosin sekin on edelleen ollut tavanomaista kylmempää ajankohtaan nähden. Suojasääksi leudontumista saattaa olla jatkossa tiedossa vasta ensi viikolla ja silloinkin vain tilapäisesti hyvin lyhyen hetken ja ehkä vain meren äärellä rannikoilla... Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 3.12.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään taajaman katualueen talvista tilannetta. Tämä jo monta päivää jatkunut poikkeuksellisen ankara talvisää on aiheuttanut katualueilla jo sellaista tiivistyneen lumen jääpolanne- ja jauhautuneen hiekkalumen tilannetta, jollaista ilmenee etelärannikolla normaalisti vasta tammi- tai helmikuussa. Nyt monta päivää yhteen menoon jatkunut pakkanen on aiheuttanut siis täysin keskitalviset olosuhteet liikennealueillekin ja kuvan tilanteessa uutta pakkaslunta oli lisäksi satanut yön ja aamun aikana muutamia senttejä.
Poikkeuksellinen kylmyys huipentui, kun matalapainetoiminta oli siirtynyt Euroopan mittakaavassa kauas etelään liikkuen Välimeren länsiosista Mustanmeren pohjoispuolelle ja korkeapaine alkoi valua Suomen länsipuolelle Grönlannin - Jäämeren suunnasta. Siitä korkean ja matalan välistä koillisesta virtasi viime viikon puolelta saakka koko ajan hyvin kylmää arktista ilmamassaa ja ma - ke välillä tällä viikolla sään viimein seljettyä lähes kokonaan ja tuulien heikennyttyä tuon korkeapaineen itäreunan tultua Suomen länsireunalle pakkaset kiristyivät öisin jopa -20 asteen vaiheille monin paikoin Etelä-Suomessa ja päivälämpötilatkin olivat ylimmillään -10 ja -15 asteen välillä. Lauhtuminen alkoi jo ti - ke välisenä yönä, mutta Etelä-Suomen itäisimmissä osissa yöpakkasta oli vielä silloinkin paikoin jopa reilut -25 astetta (Esim. Ilomantsissa, missä ti - ke yö on talven kylmin tähän mennessä). Tässä on talven 2010 - 2011 kylmimmän yön seurantamerkintäni tästä pakkashuipentumasta ma ja ti osalta; Talven 2010 - 2011 kylmin yö (Tähän mennessä...) - Osa 1. Ja tässä on Sääbriefing - blogista juttu tästä pakkasjaksosta; Talvi tuli ryminällä Eurooppaan.
Tuo lauhtuminen lähti käyntiin juuri sillä tavalla kuin viime ennusteessani arvioin, joten siihen ennusteeseen ei tarvittukaan lisäpäivitystä. Eli ke päiväksi tuo länsireunaa hiponut korkeapaine alkoi siirtyä Suomen eteläpuolelle ja samalla luoteesta pääsi leudompaa ilmamassaa Etelä-Suomeen saakka alapilvilauttojen samalla tultua yhtenäiseksi kanneksi. Lappihan oli leudontunut paljon jo ma tienoilta alkaen, kun tuo Grönlannin - Jäämeren suunnalta etelään valunut korkeapaine salli Jäämerellä voimistuneen matalapaineen auttamana lännestä Lappiin leudompaa ilmamassaa; siellä Pohjois-Lapissa ti - to jopa nollan vaiheilla olleita lämpötiloja. Etelä-Suomessa lämpötilat kohosivat -5 asteen vaiheille ja leudointa oli länsirannikolla.
Eilen torstaina leuto vaihe huipentui lämpötilojen oltua vain parisen astetta pakkasella. Sää oli pilvistä (Tyypillistä sumupilvikantta) ja tyyntä korkeapaineen selänteen ulotuttua uudestaan Etelä-Suomeen kaakko-luodesuuntaisena korkeapaineen keskuksen muodostuttua Suomen kaakkoispuolelle. Illalla kaakon uuden korkeapaineen pyörittämänä kuitenkin levisi Etelä-Suomeen uudestaan kylmempää ilmamassaa voimistuneen etelä-kaakkoistuulen mukana ja lämpötilat laskivat rakoilleessa pilvisyydessä -5 ja -10 asteen välille.
Euroopan mittakaavassa hyvin kylmä pakkasilmamassa valtasi lopulta moneksi päiväksi myös Länsi- ja Keski-Euroopan sekä Itä-Euroopan pohjoisosat vaihtelevasti Mustallemerelle ulottuen. Matalapaineiden vyö läntiseltä Välimereltä Mustanmeren pohjoispuolelle tuotti ko. alueille myös runsaasti lamauttavia lumisateita ja päivälämpötilat olivat pari astetta pakkasella jopa Britteinsaaria ja Ranskaa myöten. Itäosissa Eurooppaa jopa -10 asteen vaiheilla. Yöpakkasennätyksiä mittailtiin ko. alueella ja esim. Saksassa oli pakkasta jopa -10 ja -20 asteen välillä ja Britteinsaarten sisäosissakin paikoin reilut -15 astetta! Ajankohtaan nähden äärimmäinen talvi on siis vallinnut ja Venäjällä tämä ankara talvi on huipentunut pohjoisosissa jopa -40 asteen vaiheille kiristyneisiin pakkasiin ja viimeisimmän eteläisen matalapaineen siirryttyä itään pakkasilmamassaa tuli hetkeksi Mustanmeren pohjoisrannallekin ke - pe. Tuo Jäämeren matalapaine on tosin parin viime päivän aikana leudontanut pikkupakkaselle Lapin lisäksi myös Pohjois-Venäjää Suomen itäpuolella. Välimeren länsi- ja keskiosat ovat edelleen saaneet annoksia kylmää lähes talvista ilmamassaa viime päivinä ja matalapaineiden myötä sää on ollut hyvin epävakaista. Välimeren itäosat ovat sen sijaan edelleen nauttineet leudosta (Vieläkin paikoin yli +20 asteen päivälämpötiloja), vaikkakin ajoittain epävakaisesta säästä lounais-etelävirtauksessa. Jyrkkä lämpötilaraja etelän lämmön ja pohjoisen ankaran talven välillä seikkaili edelleen Mustanmeren tasalla.
Tänään viimeksikin ennakoituun tapaan tilanne on kehittynyt niin, että Välimeren länsi- ja keskiosista Keski-Euroopan suuntaan ulottumaan alkaneessa heikkenevässä laajassa matalapaineessa yksi heikko matalapaineen osakeskus on alkanut siirtyä Suomen eteläreunaa viistäen hitaasti itään ja Suomen kaakoispuolelle muodostunut uusi korkeapaine on siirtynyt kauas itään. Niinpä tuon pienen matalapaineen hajanainen lumisadealue on ulottunut tänään Etelä-Suomeen ja etelätuulissa pakkanen on uudestaan vähän heikentynyt -5 asteen vaiheille etenkin etelärannikolla.
Jatkossa sunnuntaihin saakka näyttää muodostuvan tilanne, jossa pitkä matalapainejono syntyy länteen Norjanmereltä Britteinsaarten yli Atlantille Azorien suuntaan useine osakeskuksineen ja lounaasta Espanjan suunnasta uusi korkeapaine syntyy ja vahvistuu siirtyen myöhemmin Itä-Euroopan ja Välimeren itäosien päälle. Näin ollen Espanjan suunnasta tuon matalapainejonon ja tuon uuden korkeapaineen välissä vallitsee la - su lounaisvirtaus, joka tuo kuitenkin vain vähän leudompaa ilmamassaa Etelä-Suomeen, koska äärimmäisen kylmäksi tullut muukin Eurooppa ei myöskään ehdi lämmentä kunnolla ko. lounaisvirtauksessa. Niinpä parin asteen pikkupakkanen jatkuu la - su Etelä-Suomessa ja enimmäkseen pilvisessä säässä esiintyy ajoittain lumisateita. Sademäärät eivät ole runsaita.
Maanantaiksi yksi matalapaineen osakeskus näyttäisi voimistuvan Suomen lounais-länsireunalle ja se liikkuisi tiistaiksi Suomen päälle. Niinpä ma lumisateet runsastuvat lännestä alkaen ja tässä vaiheessa on mahdollista jopa myrskyisiksi voimistuvissa etelätuulissa ensinnäkin lumimyrskytilanne ja sää voi hetkeksi lauhtua sen verran lähelle nollaa, että pitkästä aikaa suojasää voisi olla mahdollista ainakin meren äärellä. Tiistaina matalapaineen jälkipuolella alkaisi kuitenkin virrata sekä kuivempaa (Sateet loppuvat ja pilvipeite voi rakoilla) että kylmempää ilmamassaa lännestä-luoteesta ja lämpötilat laskisivat taas ainakin muutamia asteita pakkaselle.
Keskiviikkona tällainen kuiva pilvipoutainen sää heikkenevässä länsituulessa ja pikkupakkasessa jatkuisi matalapaineen alueen siirtyessä Lapin tienoille, mutta uusi matalapaineen osakeskus muodostuisi lännessä ja torstaina se näyttäisi alkavan ulottua lounaasta Suomeen lumisateineen. Ko. matalapaine näyttäisi kuitenkin jäävän Suomen eteläpuolelle itään siirtyessään ja siten itätuulet alkaisivat taas tuoda kiristyviä pakkasia to jälkeen... Tässä vaiheessa ennusteet ovat kuitenkin niin epävarmoja tuosta eteen päin, että palaan parin - kolmen päivän kuluttua tarkentaen asiaan...
Euroopan mittakaavassa sää on leudontumassa viime aikaisesta ja alulle paneva voima siinä on tuo ym. lounaisvirtaustilanne, joka vallitsee la - su aikana. Sen myötä lämpötilat kohoavat muutamia asteita plussalle Länsi- ja Keski-Euroopassa ja myös Välimeren länsiosat lämpenevät. Sateet muuttuvat lumesta vedeksi. Alkuviikolla Britteinsaarille pääsee kuitenkin uudestaan kylmää ilmaa pohjoisesta Suomen yllä olevan matalapaineen länsipuolella ja yöpakkaset sekä lumisateet saavat jatkoa. Myös Keski-Euroopan pohjoisosiin voi päästä uudestaan ensi viikon alussa talvista ilmamassaa samasta syystä. Itä-Euroopassa ja etenkin Venäjällä säätä leudontaa aluksi tuon ensimmäisen itään siirtyneen korkeapaineen länsireunalla vallitseva etelävirtaus ja sitten lännestä ulottuen tuo lounaisvirtaus; sää lauhtuu suojaksi noin Etelä-Ruotsia, Puolaa ja Baltian maita myöten. Mustanmeren pohjoispuolella suojasää valtaa myös alaa pohjoiseen tilapäisesti, mutta suuressa osassa Länsi-Venäjää säilyy talvinen pakkasilmamassa. Alkuviikolla Venäjä ja Itä-Eurooppa alkavat uudestaan vähän kylmetä kovempiin pakkasiin enimmäkseen korkeapainesäässä pienten matalapaineiden tuodessa lunta mm. tuon ym. Suomeen vaikuttavan matalapainetoiminnan takia. Lapissa ja itäpuolella Pohjois-Venäjällä leuto vaihe päättyy ja pakkaset ovat la lähtien enimmäkseen -10 ja -20 asteen välillä; ajoittain voi sadella pakkaslunta ym. matalapainetoiminnan mukaan.
Välimerellä tästä viikonlopusta alkaen Espanjan - Portugalin länsipuolelle pyörimään jäävä matalapaine syöttää aikaisempaa paljon leudompaa, epävakaista ja kosteaa ilmamassaa Välimeren länsiosiin; syksyisen sateinen takakesä. Välimeren itäosissa pieni Mustanmeren yli itään la - su aikana liikkuva matalapaine viimein kylmentää säätä syksyisemmäksi sateiden kera, mutta alkuviikolla poutaisessa korkeapainesäässä palaa jopa takakesäinen lämpö. Mustanmeren tienoilla ja tasalla vallitsee edelleen melko jyrkkä, mutta vaihteleva lämpötilaraja etelän lämmön ja pohjoisen kylmän välillä; ensi viikon lopulla kylmä alkaa vallata taas alaa pohjoisesta alkaen...
Talvinen sää on siis vallinnut Etelä-Suomessa ja lumipeite on siten säilynyt koko alueella. Ennen tämän päivän paikoin muutamien senttien lisäystä lumipeite pysyi monta päivää muuttumattomana tiivistyen vain vähän. Lunta on Etelä-Suomessa pääasiassa 10 ja 30 sentin välillä; vähiten paikoin lännessä. Ennusteen mukaan lunta voi tulla lisää etenkin ma - ti tienoilla jopa niin, että lumipeite voi kasvaa paikoin n. 10 sentilläkin. Ma tienoon mahdollinen tilapäinen suojasää ei kovin paljoa ehtisi tiivistää eikä sulattaa hankia. Niinpä paikoin voidaan ensi viikolla saavuttaa 50 cm:n raja hankien paksuudessa... Routa on edennyt melko hitaasti kovistakin pakkasista huolimatta, koska suojaavaa pakkaslumikerrosta on ollut yleensä varsin hyvin. Tuulen paljaimmiksi tuivertamilla kohdilla ja lumesta auratuilla pinnoilla voidaan roudan olettaa edenneen kuitenkin jopa jo paksummaksi kuin 10 cm. Heikenneiden pakkasten takia routa etenee jatkossa vain hyvin hitaasti eikä siten oleellista muutosta tapahdu ensi viikon aikanakaan.
Vesistöt ovat puolestaan jäätyneet Etelä-Suomessa paljon tavanomaista aikataulua paksumpiin ja laajempiin jäätilanteisiin kovien pakkasten takia. Niinpä sisävesistöissä järvet ovat jo kokonaan umpeen jäätyneitä isoimpienkin järvenselkien osalta ja paikoin esiintyy jo yli 10 senttiäkin paksua jäätä. Joet ovat virtaavimpia paikkoja lukuun ottamatta myös kokonaan jäässä. Suomenlahdellakin jäätyminen on edennyt erittäin paljon ja sisälahdissa on siten myös jo paikoin n. 10 sentin vahvuista jäätä. Jäätymisen reuna on edennyt rannan edustalla etenkin itäosissa jo melko pitkällekin saaristoon ja ulkomerelle. Ulapan pintavedet ovat myös viilentyneet ajankohdan normaaliarvojen alapuolelle alle +5 asteen. Tänään uusien merijäiden päälle on satanut lunta. Jatkossa heikommissa pakkasissa jäätyminen on hidasta ja yhä lisääntyvä uusi lumipeite hidastaa jäiden paksuuntumista pakkasista huolimatta entisestään. Virtapaikoilla voi ilmetä jäiden syöpymistä altapäin.
Päivitys sunnuntaina 5.12.2010 klo. 13:55: Lisätietoa taas päivittelen. Ensinnäkin jo tapahtuneesta lyhyesti; sekä eilen että tänään aamulla etenkin etelärannikolle sattui muutamia sankkojakin lumikuuroja, jotka ovat tuoneet muutamia senttejä lisää lunta. Lounaisrannikon tienoilla paikoin jopa 20 sentin verran (Meren vaikutus)! Eilen illalla pienen katoamassa olleen matalapaineen osakeskuksen liikuttua Etelä-Suomen yli itään oli sen tyynellä alueella pilvipeite hetken auki, jolloin pakkanen pääsi tilapäisesti kiristymään jopa etelärannikkoa myöten paikoin -10 asteen kovemmalle puolelle. Vasta tästä aamusta alkaen tuo ym. lounaisvirtaus on päässyt sitten vaikuttamaan etelästä käsin Etelä-Suomeen ja ko. lumikuuroryppään takana lounaistuulen virittyä lämpötila on kohonnut ja etelärannikolla jo tänään iltapäivällä on nollakeliä ja jopa hetken suojasäätä rakoilevassa pilvisyydessä.
Tuo huominen ym. matalapaine kääntää edellään tuulet etelään ja pikkupakkasessa sen lumipyryalue tuo taas uutta lunta Etelä-Suomeen; illemmalla voi taas olla etelärannikolla hetken suojaa ennen uutta pakastumista. Sisämaassa on koko ajan pikkupakkasta. Nuo etelätuulet voimistuvat huomenna selvästi, mutta aivan mahdotonta lumimyrskytilannetta ei näyttäisi tulevan eikä sademäärät vaikuttaisi suurilta. Vielä osittain sula meri voi kuitenkin sateita voimistaakin. Pikkupakkanen (N. -2 ja -10 asteen välillä pilvisyyden mukaan) jatkuu ti - ke enimmäkseen poutasäässä ym. tapaan, mutta etenkin meren äärellä lumikuurouhkaa voi olla ajoittain.
Keskiviikosta alkaen tarkennuksena sanottakoon, että Välimerellä leuto lounais-länsituuli ulottuu Mustallemerelle saakka ti - ke mennessä ja matalapaineiden vyö Puolan tienoille Espanjan - Portugalin länsipuolelta; rajaa Britanniaan ja Keski-Euroopan pohjoisosiin tuon uudestaan tulleen talvipakkasilmamassan. Tuosta matalapainevyöstä voimistuu osakeskus Suomen eteläpuolelle torstaiksi, jonka johdosta Etelä-Suomi saattaa saada to lumipyryä etelästä voimistuvassa itätuulessa pakkasten alkaessa hiljalleen kiristyä. Lumipeitteen mahdollisuudet kasvaa Etelä-Suomessa paikoin yli 50 cm korkeaksi ovat viimeistään tässä vaiheessa mahdollisia.
To - pe aikana skenario näyttää etenevän nopeasti ja monimutkaisesti, missä tuo matalapaine siirtyy Suomen itäpuolelle ja näin n. -10 asteen vaiheille kiristyneissä pakkasissa lumisateet kaikkoavat ja pe voimakas idästä pohjoiseen kääntyvä puhuri on purevaa. Samalla toinen voimakas matalapaine muodostuu yhtäkkiä Välimeren keskiosissa to ja liikkuu nopeasti Mustanmeren tienoille (Jäänee vellomaan sinne osakeskuksineen) päästäen jälkipuolellaan hyvin kylmää ilmaa Välimeren keskiosiin ja lopulta pe aikana Balkanin niemimaalle ja Mustallemerellekin; lumisateiden ja yöpakkasten uhkaa Välimeren rantoja myöten. Länsi-Venäjälle nämä kaksi matalapainetta tuovat etelästä hetkeksi leudompaa ilmamassaa ja runsaasti lumipyryjä sekä suojaa Mustanmeren koillispuolelle. Suomesta ja Jäämereltä käsin kovemman pakkasen ilmamassa alkaa kuitenkin vallata sittemmin alaa pe jälkeen...
Samalla to - pe aikana tuo Espanjan - Portugalin länsipuolinen matalapaine taantuu lännemmäksi ja sallii tuota kylmää myös Espanjan suuntaan. Korkeapaine velloo Britannian länsipuolella ja tuolloin to - pe aikana Norjanmerellä vaikuttaa muodostuvan uusi matalapaine, jolla näyttäisi olevan "haluja" suunnata pe jälkeen etelään tuoden edellään Britanniaan ja Länsi-Euroopan pohjoisosiin luoteesta korkeapaineen pohjoispuolitse leudompaa ilmamassaa... Jatkosta palaan kertomaan tarkemmin vasta seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.
Labels:
ennätykset,
jäätilanne,
kuvat,
lumi,
sää,
Sääbriefing,
talven 2010-2011 kylmin yö
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment