Friday, January 07, 2011

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 8): Lounaistuulinen lumipyry lounaasta

Heti edellisen illan ja alkuyön lumipyryn perään nyt on saapumassa uusi lumipyryalue lounaasta pienen matalapaineen osakeskuksen ja rintamasysteeminsä kera. Tuulet ovat enimmäkseen lounaasta (Aluksi etelästä ja myöhemmin kääntyvät lounaan kautta jopa länteen) ja heikompia kuin tuossa edellisessä pyryssä, mutta lunta näyttäisi kertyvän enemmän. Lämpötilat ovat kohoamassa nollan tienoille etelärannikolla päivän aikana, joten lumipyry voi muuttua tarttuvaksi suojalumeksi myöhemmin ja jää siten puihin ym. pinnoille heikomman tuulenkin takia paljon paremmin kuin tuon edellisen pyryn lumi. Metsien sisäosien suojapaikoille voi silloin paradoksaalisesti tulla vähemmän lunta, koska lumi tarttuu paremmin jo isojen puiden latvaosiin. Suojalumi aiheuttaa myös uudenlaisia ongelmia mm. liikenteeseen. Tässä on taas pyryn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 10:50: Lumipyryalueen reuna on juuri saapumaisillaan lounaasta pääkaupunkiseudulle ja täällä Espoon Tapiolassa koko yön jatkuneessa pilvisessä säässä lämpötila on kohonnut -4 asteeseen ja etelätuuli on heikkoa - kohtalaista.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 12:00: Nyt lumipyry on alkanut Tapiolassa ja ennen pyryä jo yölläkin oli satanut jäätävää tihkusadetta, jonka havaitsin äsken ulkona käydessäni jäiseksi kuorittuneesta edellisen pyryn tekemästä lumihangen pinnasta. Lämpötila on edelleen -4 astetta ja tuulet etelästä enimmäkseen heikkoja.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 13:25: Lumipyry on ollut vasta enimmäkseen kohtalaista Tapiolassa ja siksi uutta kertymää ei ole ehtinyt vielä tulla senttiä - paria enempää. Sateen etureuna on silti edennyt nopeasti jo Tampere - Lappeenranta tasalle. Etelätuuli on ajoittain kohtalaista ja lämpötila on alkanut kohoamaan hitaasti -4 asteesta -3 asteeseen.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 15:25: Lumipyry näyttää jäävän sen verran torsoksi, että yli 5 senttiä ei uutta kertymää tulekaan. Nyt sateen takaraja tulee jo kovaa kyytiä länsilounaasta pääkaupunkiseudulle ja taivaan lumisateinen sävy on punertunut voimakkaasti auringonlaskussa. Pakkasta on edelleen vajaa -4 astetta ja lounaaseen kääntyvä tuuli on heikkoa.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 16:40: Lumipyry on lähes kokonaan lakannut etelärannikolla pääkaupunkiseudusta länteen, mutta sisämaassa vielä jonkin aikaa jatkuvasta runsaahkosta pyryalueesta voi vielä ulottua lännestä itään liikkuvia lumikuuroja etelärannikolle. Sisämaassa uudet lumikertymät voivat paikoin saavuttaa 5 - 10 cm, mutta esim. Täällä Tapiolassa uusi kertymä jäi alle 5 sentin. Lounaistuuli on kohtalaista ja lämpötila on hitaasti kohonnut -3 asteeseen ja etelärannikon länsiosissa voi vielä illan mittaan olla mahdollisuuksia nollakeliin. Ensimmäinen kunnon suojasää on kuitenkin vasta sunnuntaina. Tähän päättyy tämä seurantapaikassani torsoksi jääneen pyryn seuranta.

No comments: