Thursday, January 06, 2011

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 7): Etelätuulinen lumipyry lännestä

Juuri äsken on alkanut tämän talvikauden 7. seuraamani runsas lumipyry ja tällä kertaa kyseessä on lännestä tulevan okluusiorintaman runsas pyryalue, jonka etupuolella etelätuuli on voimakasta ja siten tilanne on varsin lumimyrskyinen. Rintaman ylityksen mukana lounaasta saattaa tulla talvikauden ensimmäinen mahdollinen suojasäätilanne jo huomenna perjantaina... Lumipyry sataa joka tapauksessa pakkasasteilla ja voimakkaalla tuulella tänä iltana ja ensi yönä, että puustoon ei tuttuja suojapaikkoja (Mm. metsien sisäosien keskikorkeat ja matalat alispuustot) lukuun ottamatta juuri ehdi tarttua lunta. Suojapaikkojen lumitaakkaongelmat ehtinevät kuitenkin yhä paikoin pahentua. Tässä on taas pyryn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta.

Tilanne torstaina 6.1.2011 klo. 22:05: Seurantapaikassani Espoon Tapiolassa runsas lumipyry alkoi nopeasti vähän ennen iltakymmentä ja tällä hetkellä navakan puuskaisessa etelätuulessa pyry pöllyää ja kinostuu voimakkaasti lämpötilan ollessa -5 astetta. Rintaman pyryalue on tällä kertaa runsas myös sisämaassa ja sateen etureuna on etenemässä nopeahkosti pohjois-eteläsuuntaisena seinämänä itään.

Tilanne torstaina 6.1.2011 klo. 23:15: Noin 15 min ajan pyryn runsain vaihe on ollut pääkaupunkiseudulla ja lunta onkin satanut jo muutaman sentin verran sekä kinostunut 5 - 10 sentin kinoksiin paikoitellen. Lämpötila on edelleen -5 astetta ja tuuli yhä navakkaa ja puuskaista.

Tilanne perjantaina 7.1.2011 klo. 00:50: Runsain lumipyryalue on nyt mennyt nopeasti ohi ja sade on lakannut Espoon Tapiolassa ainakin tilapäisesti. Jälkipuolella on vielä kuurottaista sadetta tulossa. Tämä jäänee viimeiseksi päivitykseksi tähän pyryseurantaan, mikäli aamuun mennessä ei ole uutta ihmeellistä tapahtunut... Uusi erillinen pyry uhkaa kuitenkin myöhemmin tänään perjantaina. Lunta ehti tulla viitisen senttiä ja kinostumissa paikoin reilut 10 cm. Lämpötila on yhä -5 astetta ja etelätuuli on vähän heikentynyt.

No comments: