Sunday, January 16, 2011

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 9): Suojan tuova etelätuulinen lumipyry lännestä

Sää on tällä hetkellä erittäin vaihtelevaa; viime yö oli Etelä-Suomessa talven kylmimpiä (Talven 2010 - 2011 kylmin yö (Tähän mennessä...) - Osa 4), mutta parhaillaan on menossa raju lauhtuminen jopa suojaksi voimakkaan lumipyryalueen kera. Ko. pyryn ja lauhtumisen tuova säärintama (Okludoituva systeemi) on saapunut tänään lännestä voimakkaiden etupuolisten etelätuuliensa kera ja jo iltapäivällä länsiosissa alkoi pyryttää. Rintaman myötä pakkanen heikkenee jyrkkä- ja nopeatyylisesti lännestä alkaen, jolloin tänään idän ja lännen välillä on vallinnut suuri lämpötilaero; lounaissaaristossa on ollut jo suojaa, kun taas itäkolkassa vielä samaan aikaan melko kovia pakkasia. Tässä on taas pyryn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta.

Tilanne sunnuntaina 16.1.2011 klo. 20:15: Seurantapaikassani Espoon Tapiolassa lumisade alkoi vähän ennen klo. 18:00 ja koko pyryalue on voimistunut sen jälkeen laajasti Etelä-Suomen länsiosissa tuoden viimeisen tunnin aikana hyvinkin sakeaksi runsastuvaa lumipyryä myös pääkaupunkiseudulle. Lämpötila oli vielä juuri ennen lumisateen alkamista -7 astetta, mutta nyt -5 astetta. Etelätuuli on kohtalaista - navakkaa, joten lumi voi vielä olevassa pakkassäässä kinostua kohtalaisesti eikä lunta juurikaan kerry puustoon suojapaikkoja (Mm. ne metsien sisäosat) lukuun ottamatta.

Tilanne sunnuntaina 16.1.2011 klo. 21:50: Lumipyry on alkanut heikkenemään ajoittain lännestä - luoteesta alkaen ja uutta lunta on ehtinyt kertymään seurantapaikassani Tapiolassa reilut 5 senttiä; kinostumista paikoin 10 sentin yli. Etelätuuli on vähän heikentynyt ja lämpötila on yhä -5 asteen paikkeilla.

Tilanne sunnuntaina 16.1.2011 klo. 23:35: Reilun tunnin ajan lumisade oli Tapiolassa lähes kokonaan lakannut, mutta nyt on lännessä voimistunut uusi annos sakeampaa pyryä tulossa pääkaupunkiseudulle. Sadealueen takaraja on tosin jo pian sen takana... Lämpötila on lähtenyt nousuun ja se on nyt -4 astetta. Tuuli on kohtalaista ja kääntymässä etelästä lounaaseen.

Tilanne maanantaina 17.1.2011 klo. 1:15: Varsinaisen lumisadealueen takaraja meni puoliltaöin pääkaupunkiseudun yli itään ja sen jälkeen loppuyönä on tiedossa vain kuurottaista lumisadetta lännestä sekä jäätävää tihkua ennen aamun - aamupäivän suojasääksi vaihtumista. Lämpötila on nyt -3 astetta ja heikkenevä tuuli kääntyy lounaaseen-länteen. Lunta ehti sataa monin paikoin 5 - 10 cm. Tämä seuranta päättyy tähän.

No comments: