Thursday, March 17, 2011

Epävakaistuvaa ja leudontuvaa; ensi viikolla voimakkaita tuulia ja lopussa ehkä taas viilenevää... (Päivitys!)



Kevään tulo on hidastellut tällä viikolla aurinkoisesta säästä huolimatta kylmässä ilmamassassa, mutta jonkin verran sen nopeutumista on tulossa tämän viikonlopun jälkeen; termisen kevään alkaminen olisi mahdollisesti täyttymässä... Suursäätila Euroopan mittakaavassa on muodostumassa viikonlopusta alkaen sellaiseksi, että pitkulainen korkeapaine muodostuu useaksi päiväksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan, missä keskuksen painopiste siirtyy itä-länsisuunnassa jonkin verran päivien mittaan. Korkeapaineen alueella sää lämpenee vähitellen ja ensi viikolla etenkin länsipainotteisesti yli +15 asteen päivälämpötilat palaavat ja alun hallat - paikalliset heikot yöpakkaset vähenevät ja näin etenkin Britanniassa ja Länsi-Euroopassa kasvukauden alkuvihertyminen jatkuu hitaasti. Idempänä vähemmän.

Korkeapaineen pohjoisreunalla alkaa liikkua sarja voimakkaitakin matalapaineita Norjanmereltä itään, jolloin Skandinavia ja Suomi saavat annoksia keväistä leutoutta lännestä; viikon lopulla kylmenisi vähän uudestaan luoteistuulissa... Myös Venäjällä sää on leudontunut ja leutonee lisää lännestä alkaen ja myös matalapainetoiminnan viimein tullessa sinne yöpakkaset heikkenevät; lumensulatuslämpöä on päivisin kuitenkin vielä vähän etenkin pohjoisessa.

Tuon em. korkeapaineen eteläpuolella Välimerellä; aluksi itäosiin ja Mustallemerelle tulee koleaa ja ajoittain sateista ilmaa koillisesta, kun taas lännessä on kesäisenkin lämmintä ja poutaa. Sitten lämpenee myös idässä, mutta epävakaisuuden painopiste siirtyy vähitellen ja ajoittain sateiset matalapaineolosuhteet alkavatkin koetella enemmän länsiosia; kevään reipas vihertyminen ja kukkaan puhkeaminen etenee silti leudossa säässä koko alueella ensi viikon lopulla ja aluksi etenkin lännessä.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Su 13.3. - Etelästä hitaasti lähestyneen lämpimän rintaman etupuolella oli päivällä hetken enimmäkseen vaihtelevaa pilvisyyttä aamun yhtenäisen sumupilvitilanteen jälkeen; etelärannikolla ja merellä runsaampaa pilvisyyttä. Illalla heikkoja tihku- ja räntäsateita liikkui rintaman etureunalla lounaasta alueelle. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja. Yöpakkasta oli -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila oli +1 ja +4 asteen välillä; illalla oli nollakeli.

Ma 14.3. - Yöllä ja aamulla oli rakoilevapilvinen ja utuinen sää heikon lounaistuulen vallitessa n. nollakelissä. Iltapäivän aikana lännestä alueen ylitti etelä-pohjoissuuntainen matalapaineen sola, jossa kylmän rintaman vesi- ja räntäsadealue kasteli hetken aluetta. Illaksi sää selkeni luoteesta lähes kokonaan nopeasti ja navakan puuskainen pohjoistuuli valtasi alueen. Iltapäivälämpötila käväisi paikoin +5 asteen vaiheilla, mutta illalla pakastui nopeasti -5 asteen paikkeille.

Ti 15.3. - Länteen muodostunut korkeapaine tuli päivän aikana keskukseltaan alueen päälle ja sää oli alkuyön muutamia pilvenhattaroita lukuun ottamatta koko ajan kokonaan selkeää ja kuivailmamassaisen kirkasta. Pohjois-koillistuuli heikkeni vähitellen päivän aikana. Yöpakkasta oli -5 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötila oli n. +1 astetta.

Ke 16.3. - Korkeapaineen keskus oli alueen yllä ja sää oli koko ajan täysin selkeää. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja - ajoittain tyyniä. Yöpakkasta oli -10 asteen vaiheilla siten, että sisämaassa oli kylmintä ja paikoin jopa n. -15 astetta pakkasta. Päivälämpötila oli +1 ja +3 asteen välillä.

To 17.3. - Korkeapaineen keskus alkoi väistyä hitaasti idemmäksi ja sen myötä kaakkoistuulet voimistuivat kohtalaisiksi lännestä alkaen ja lännessä - luoteessa liikkuneiden säärintamien yläpilviharsot alkoivat peittämään taivasta aamusta alkaen kohtalaisesti. Yöpakkasta oli edelleen -10 asteen molemmin puolin; sisämaassa paikoin lähes -15 astetta ja päivälämpötila oli nollan vaiheilla.

Pe 18.3. - Korkeapaine on siirtynyt tänään aikaisempaa ennustetta nopeammin itään ja sen myötä lännestä lähestyvä säärintama on pilvistänyt säätä edelleen yläpilviharsoineen vaihtelevasti iltaan mennessä ja etelä-kaakkoistuulet ovat olleet kohtalaisia; rannikoilla ajoittain navakoitakin. Tuulen ja pilvien takia yöpakkasta oli enää -2 ja -5 asteen välillä ja päivälämpötila on ollut +1 ja +3 asteen välillä.

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 16.3.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään viikolle tyypillinen kelitilanne eräällä kevyenliikenteen väylällä, jossa on säilynyt paksu jäinen kerros. Viikon kovahkojen yöpakkasten takia ja vain parin asteen päivälämpötiloissa näiden jääkerrosten sulaminen on ollut vielä hyvin hidasta, mutta hiekoitussepelin lämpeneminen maaliskuisen voimistuneessa auringonsäteilyssä on ollut jo voimakasta, jonka takia niiden nähdään jäätä altaan nopeasti sulattaneina vajonneen ko. jään sisään. Tässä vaiheessa aurinkoisimilla paikoilla kevyenliikenteen väylät ovat jo osittain kokonaan sulat asfalttipinnoitteiden ollessa kyseessä.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 21.3. klo. 01:20) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 19.3. - Heikko ja kapea säärintama liikkuu päivän aikana heikkoine lumi- ja räntäsateineen (Lisäpäivitys 19.3.2011 klo. 12:45: Sadealue on voimistunut ja hidasliikkeisenä saattaa paikoin tuottaa useita senttejä lisää lunta...) Suomen yli itään korkeapaineen vahvistuessa Suomen luonaispuolella; lännessä sade alkaa jo yöllä ja idässä vasta paljon myöhemmin päivällä. Pilvisyys vähenee illalla rintaman ylityksen jälkeen lännestä alkaen. Ennen rintamaa tuulee etelästä, rintaman kohdalla voi olla hetken tyyntä ja rintaman jälkeen luoteistuuli on kohtalaista. Yöpakkasta on -1 ja -4 asteen välillä ja päivälämpötila on 0 vaiheilla.

Su 20.3. - Korkeapaine siirtyy Suomen lounais-eteläpuolella vähän idemmäksi ja Atlantilta Jäämerelle suuntautuu voimakasta matalapainetoimintaa. Yön luoteistuulet kääntyvät länteen ja ovat enimmäkseen kohtalaisia. Pilvisyys on vaihtelevaa ja ajoittain voi olla melko selkeitäkin hetkiä; pohjoisessa liikkuvat rintamat tuottavat yläpilviharsoja. Yöpakkasta on n. -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on +1 ja +3 asteen välillä.

Ma 21.3. - Voimakas matalapaineen osakeskus näyttää liikkuvan Norjanmereltä Lapin yli itään päivän aikana; Etelä-Suomessa länsituulet voimistuvat edelleen ja ajoittain loppupäivällä navakat -kovat tuulet ovat mahdollisia. Lapissa tuulet saattavat olla vaarallisen voimakkaita. Sää on runsaspilvistä yön jälkeen, mutta pääosa sateista näyttää jäävän pohjoiseen ja vain heikkoja räntä - tihkusateita voi tulla. Yöpakkasta on -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on +1 ja +4 asteen välillä. Matalapaine on vähän heikompi ja tulee vähän myöhemmin; yöllä ehtii olla sisämaassa paikoin n. -10 astettakin pakkasta etenkin idässä.

Ti 22.3. - Taas uusi matalapaineen osakeskus näyttäisi liikkuvan Norjanmereltä itään tällä kertaa edellistä vähän eteläisempää reittiä korkeapaineen alkaessa vetäytyä Suomen eteläpuolella takaisin lännemmäksi. Länsituulet ovat voimakkaita ja iltaan mennessä saattaa olla mahdollisuuksia vaarallisen voimakkaille länsi-luoteistuulille (Tarkennus tarpeen myöhemmin). Merkittäviä sateita ei silti olisi tulossa ajoittain runsaista pilvistä huolimatta; vain kuuroina vettä - räntää. Lämpötila vaihtelee yön nollan tienoilta päivän +5 asteen tienoille. Osakeskuksen reitti ja aikataulu muuttunut; Voimakas länsiluoteinen Föhnvirtaus vallitsee poutasäässä ja osakeskuksen vesikuuroja tulee vasta illalla. Yön parin asteen pakkasten jälkeen päivälämpötila kohoaa jopa +5 ja +10 asteen välille. Illasta alkaen vaarallisen voimakkaan tuulen mahdollisuus kasvaa.

Ke 23.3. - Yöllä heikko korkeapaineen selänne näyttäisi siirtyvän lännestä nopeasti ylitse; heikkeneviä luoteistuulia ja yöpakkasta -5 asteen vaiheilla selkenevässä säässä. Kuitenkin jo kolmas voimakas matalapaine liikkuisi Norjanmereltä itään ja tämä näyttäisi näistä kolmesta voimakkaimmalta; vaarallisen myrskyn mahdollisuutta ainakin Lapissa ja Keski-Suomessa. Etelässä voimakkaita länsi-luoteistuulia ja pääosa sateista jäisi taas pohjoiseen. Päivälämpötila olisi taas +5 asteen vaiheilla. Ko. toisen osakeskuksen liikkuessa Keski-Suomen yli on luoteistuuli yöllä vaarallisen voimakasta ja vesikuurot muuttuvat lumisiksi. Yölämpötila on nollan tienoilla. Päiväksi tulee tuo korkeapaineen selänne vähän myöhemmin ja vaihtelevassa pilvisyydessä luoteistuulet heikkenevät päivälämpötilan kohotessa +2 ja +5 asteen välille. Illalla kolmas osakeskus tulee nopeasti kuurottaisine lumisateineen länsiluoteesta noin nollakelissä.

To 24.3. - Matalapaineen painopiste näyttäisi tästä eteenpäin jäävän laajana Suomen koillispuolelle pariksi päiväksi, jolloin vähän kylmemmät luoteistuulet vallitsisivat enimmäkseen poutaisessa ja vaihtelevapilvisessä säässä; yöpakkasta -5 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötilat +2 ja +5 asteen välillä... Tarkennusta myöhemmin päivityksessä tästä ja noista kolmen nopean ja rajun matalapaineen osakeskuksen liikkeistä. Tuo kolmas osakeskus siirtyy yöllä itään ja sen mukana luoteistuulet voivat olla aluksi taas vaarallisen voimakkaita; samalla itäpainotteisesti sataa lunta ehkä runsaastikin parin asteen pakkasessa. Loppupäiväksi matalapaineen painopiste jää laajana Suomen itäpuolelle ja luoteesta-pohjoisesta virtaa voimakkaasti kylmää ilmaa lumikuuroineen; päivälämpötila jäänee jopa nollan tienoille ja illalla pakastuvaa -5 asteen alle.

Pe 25.3. - Matalapaine jäänee pariksi päiväksi laajana Suomen itä-koillispuolelle ja syöttää jatkuvasti hyvin kylmää ilmamassaa pohjoisesta-luoteesta ajoittaisine lumikuuroineen (Paljolti iltapäiväkuuroina jo ajankohdalle tyypillisesti) vaihtelevapilvisessä säässä. Tuulet olisivat tosin vähitellen heikkenemässä ja sää poutaantumassa lauantaiksi... Yöpakkaset olisivat -10 asteen vaiheilla ja päivälämpötilatkin saattavat jäädä jopa asteen pari pakkaselle ainakin perjantaina... Tarkennuksia seuraavassa ennusteessa.

Lumihankien paksuudet ovat Etelä-Suomessa edelleen etenkin itäosissa vähän reilut 50 cm, mutta lännessä - lounaassa jo selvemmin vähän sen alle. Hankikeli on kuitenkin muodostunut erittäin vahvaksi, missä yön ja aamun pakkasissa hangen kantavuus on jo huippuluokkaa; kova hanki sulaa entistä hitaammin. Ensi viikolla leudompi sää kiihdyttää hankien sulamista ja sen myötä pieniä sulamisvesitulvia voi olla tiedossa taajamissa monin paikoin. Hanget sulavat muutamia senttejä ja jäävät ensi viikon loppuunkin mennessä paksuudeltaan vielä pääosin 30 ja 50 sentin välille. Aurinkoisimmilla paikoilla pälvikehitys on päässyt edistymään ja ensi viikolla se entenee huomattavasti lisää; esim. eteläluiskat ja -rinteet alkavat paljastumaan lumesta laajasti. Routa jatkaa hankien alla maan altapäin sulamista ja pälvipaikoilla myös päältä; kuten em. kohdat ja eteläseinustat.

Järvijäiden sulaminen myös virtapaikoilla on ollut tämän viikon yöpakkasissa tilapäisesti pysähtynyttä, mutta ensi viikolla se taas nopeutuu. Järvijäidenkin päällä on kuitenkin sen verran hankikelimuodossa olevaa lunta, että sen sulaminen tapahtuu ensisijassa ja siten sen alla jäät ovat vielä melko hyvin suojassa ja paksuudeltaan yhä jopa 50 - 70 cm. Haurastumista alkaa kuitenkin tapahtumaan ensi viikolla vähitellen kiihtyvään tahtiin ja kohvajäätä paljon sisältävät jäät ovat siten pian herkkiä murtumaan. Jokijäät jatkavat tämän viikon yöpakkastauon jälkeen sulamista myös altapäin etenkin ensi viikon leudommissa olosuhteissa ja aikaisempaa vähän enemmän sulamisvesiä on silloin tulossa jäiden päälle.

Suomenlahdella aikaisemmat voimakkaiden tuulten takia syntyneet sulat alueet ja railot ovat olleet uudestaan jäätyneitä
tämän viikon yöpakkasten takia, mutta ensi viikon kovissa tuulissa railoutumista, kasaantumista ja aukkoontumista tapahtuu uudestaan. Sisälahdissa säilyy kuitenkin yhä jopa yli 50 paksut jäät hankikelisine lumineen. Ensi viikolla hankien ja jäiden sulamista sekä jäiden haurastumista tapahtuu vähitellen kiihtyvään tahtiin.

Kasvillisuuden osalta leppien (Alnus sp.) kukinta ei ole vieläkään alkanut, vaikkakin hidasta norkkojen punertumista ja notkeutumista on tapahtunut. Viimeistään ensi viikon leudommissa olosuhteissa odotan ainakin lounaisosissa kukinnan alkavan paikoin kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla. Pajujen (Salix sp.) ja haavan (Populus tremula) kissavaiheiset norkot ovat edelleen hitaassa kasvussa.

No comments: