Friday, April 22, 2011

Enimmäkseen poutaa ja tavanomaista paljon lämpimämpää; ke tienoilla viileähkö ja hallainen keskeytys (Päivitys; kolean Vapun uhka!)
Kevät on ottamassa lähiaikoina myös Skandinaviassa, Suomessa ja Lounais-Venjällä tavanomaista nopeamman ja voimakkaamman harppauksen kohti kesää. Tällä viikollahan korkeapaineen myötä ja Atlantin matalapaineiden etelästä syöttämänä on Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa ollut kesäisen lämmintä paikoin jopa hellelukemineen. Paikoin on etenkin lännessä esiintynyt kuitenkin sade- ja ukkoskuuroja. Välimerellä etenkin Espanjan tienoilla on ollut melko epävakaista, mutta melko lämmintä sielläkin. Venäjällä kevään eteneminen on jatkunut tavanomaisen leudoissa ja paikoin vesisateisissa merkeissä.

Ensi viikolle tultaessa korkeapaineen painopiste on muodostumassa Pohjois-Eurooppaan ja etelämpänä Euroopassa alkaa vaikuttaa itävirtaus. Matalapainetta on etenkin Välimerellä ja ajoittain Länsi-Euroopassakin; ilmamassat pysyvät Euroopassa kuitenkin hyvin laajasti edelleen ajankohtaan nähden lämpiminä ja ensi viikolla Länsi- ja Keski-Eurooppa sekä Välimerikin ovat epävakaisen ja ukkoskuuroisen sään aluetta (Ajoittain jopa matalapaineisen sateistakin), mutta edelleen voi olla paikoin helteitäkin. Tuo lämpimyys leviää tästä viikonlopusta alkaen laajasti myös Skandinaviaan, Suomeen ja osin Venäjällekin; Ke tienoilla on pieni tilapäinen viileä vaihe Pohjois-Euroopassa ja sen jälkeen vahvemmin Länsi-Venäjälläkin, mutta sen jälkeen alkanee korkeapaineen myötä jopa erittäin kesäinen lämpöaalto näillä alueilla...

Kasvukausi on edennyt poikkeuksellisessa lämmössä linjan Etelä-Ruotsi - Mustanmeren pohjoisreuna eteläpuolella ja etenkin lännessä huomattavassa etuajassa monien puustojen osalta jo täysilehtiseen kesävaiheeseen ja ensi viikolla ns. kesäytyminen voimistuu siellä edelleen paljon etuajassa ukkossateidenkin auttaessa. Kasvukauden vihertyminen on edennyt melko kesäiseksi jo myös Etelä-Norjassa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassakin. Ensi viikolle tultaessa kasvukauden vihertyminen etenee lähes Lapin reunalle saakka ja Lapissa tapahtuu tavanomaista paljon varhaisempaa lumen kokonaan sulamista myös sikäläisittäin huippulämpötiloissa. Länsi-Venäjällä tosin vasta ensi viikon lopulta alkava lämpöaalto olisi erityisen nopeasti ja laajasti viherryttämässä luontoa ja sulattamassa lumirippeitä alueen pohjoisosissa.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 15.4. - Yöllä vaikutti vielä heikko lounaasta ulottunut korkeapaineen selänne ja lähes selkeässä säässä yölämpötila oli 0 ja -5 asteen välillä. Pohjois-Atlantilta Jäämerelle vaikuttaneen matalapaineen takia lännestä ylitti alueen sateeton lämmin rintama vaihtelevassa ylä- ja keskipilvisyydessä ja länsi-lounaistuuli voimistui kohtalaiseksi. Päivälämpötila kohosi sisämaassa jo +10 ja +15 asteen välille; etelärannikolla jäätiin vähän vajaaseen +10 asteeseen.

La 16.4. - Pohjois-Atlantilta Jäämerelle suuntautuneen matalapainejonon eteläpuolella vallitsi ko. alueella hyvin lämmin länsivirtaus, mutta itä-länsisuunnassa rintamasysteemeiden mukana pilvisyys oli ajoittain runsaahkon vaihtelevaa ja paikoin tuli heikkoja vesikuuroja. Illalla sää selkeni lähes kokonaan. Tuulet vaihtelivat kohtalaisen ja ajoittain navakan välillä; illalla tyynempää. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila kohosi sisämaassa +15 asteen vaiheille ja etelärannikollakin vähän yli +10 asteen.

Su 17.4. - Alkupäivän em. itä-länsisuuntainen rintamasysteemi oli siirtyneenä edellispäivää pohjoisemmaksi ja siten vähäpilvinen ja kohtalaisen länsituulinen sää vallitsi yölämpötilan oltua jopa +5 asteen paikkeilla. Loppupäivän aikana matalapaine alkoi voimistua Suomen pohjoispuolella ja sen myötä rintamasysteemi alkoi valua etelään kylmänä rintamana. Länsi-luoteistuuli voimistui ajoittain navakan puuskaiseksi, mutta sää pysyi lähes selkeänä. Päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla ja etelärannikolla enemmän luoteeseen kääntyneen tuulen takia oli paikoin jopa reilut +15 astetta.

Ma 18.4. - Korkeapaine alkoi muodostua Suomen länsipuolelle ja Suomen pohjois-koillispuolelle sijoittunut voimakas matalapaine alkoi syöttämään pohjoisesta kylmää ilmaa ja sitä edelsi yöllä - aamulla runsaahkopilvisen kylmän rintaman ylitys etelään; vain paikoin tuli heikkoja vesikuuroja. Kohtalaiset - navakat tuulet kääntyivät vähitellen pohjoiseen. Iltapäivällä pohjoistuuli oli voimakasta ja ajoittain jopa kovan puuskaista kumpupilvisyyden pysyttyä melko vähäisenä. Illalla oli selkeää ja tuuli alkoi vähitellen heiketä. Yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila jäi vain +10 asteen vaiheille.

Ti 19.4. - Suomen länsipuolelle muodostunut korkeapaine alkoi siirtyä hitaasti idemmäksi ja matalapaine oli etääntymässä Suomen itäpuolella; alkupäivän vallitsi vielä kohtalainen - ajoittain navakkakin pohjoistuuli sään oltua selkeää - lähes selkeää. Illalla korkeapaineen tultua ylle tuulet tyyntyivät kokonaan. Yölämpötila oli 0 vaiheilla ja päivälämpötila +10 asteen vaiheilla. Illalla selkeässä ja tyynessä säässä lämpötila laski taas 0 vaiheille.

Ke 20.4. - Korkeapaine alkoi siirtyä Suomen eteläpuolelle ja sen myötä lännestä pääsi tulemaan alueen ylle heikkenevä rintamasysteemi; yöstä alkaen ylä- ja keskipilviharsoa sekä ajoittain pääasiassa heikkoa vesisadetta. Illalla sää poutaantui ja pilvipeite rakoili vaihtelevasti. Tuulet olivat yöllä tyyniä, mutta loppupäivänä länsi-lounaistuulet olivat heikkoja - kohtalaisia. Ennen pilvistymistä yölämpötila oli 0 vaiheilla - paikoin pakkasella parisen astetta ja päivälämpötila kohosi +5 ja +10 asteen välille; illalla vain vähän viileämpää.

To 21.4. - Heikko rintamasysteemi siirtyi itään ja sää selkeni lähes kokonaan aamuksi. Tuulet olivat lähes tyyniä ja yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä. Iltapäivällä korkeapaine vallitsi edelleen lähellä Suomen eteläpuolella ja lännestä uuden heikon rintamasysteemin lämmin rintama tuli ylle pilvistäen säätä keskipilvilautoilla, jotka pysyivät loppupäivän rakoilevana. Länsi-luoteistuulet olivat heikkoja. Päivälämpötila kohosi +10 ja +15 asteen välille; sisämaassa paikoin +15 asteen vaiheille.

Pe 22.4. - Tuo uusi heikko rintamasysteemi tuli tänään Suomen ylle ja siinä Etelä-Suomen päällä muodostui heikko ja hyvin pieni matalapaineen keskus; sen myötä rintamasysteemi toi aamuksi - aamupäiväksi kuurottaista sadetta, jossa eräs kuurosolu kasvoi ukkossateiseksi ja paikoin havaittiinkin lievää salamointia. Tuulet olivat yöllä - aamulla tyyniä ja yölämpötila laski 0 ja +5 asteen välille ennen rintamasysteemin sateita. Iltapäivällä tuo pieni matalapaine on siirtynyt rintamasysteeminsä kera kaakkoon ja sää on poutaantunut runsaahkon kumpu- ja kumpukerrospilven sävyttämäksi heikossa pohjoistuulessa ja korkeapaineen vahvistuessa länsipuolelle. Päivälämpötila on kohonnut +10 ja +15 asteen välille. Illalla sää on selkenemässä ja korkeapaine alkaa muotoutua lännesä päälle.

Tuo kuva on otettu tänään Pitkäperjantaina 22.4.2011 Espoon Tapiolassa juuri tuon em. kaatosateen jälkeen ja kuvassa on jo varsin selvästi vihertymään alkaneella nurmikolla juuri saapuneita valkoposkihanhia (Branta leucopsis) laiduntamassa. Nurmikon kasvu on selvä merkki kasvukauden alkamisesta ja em. kirjanpidon mukaan kasvukauden tarkka alkamispäivä olikin tällä alueella 16.4. lauantaina. Kevät on siis alkanut etenemään hurjaa kyytiä kohti kesää :)

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 25.4.2011 klo. 21:00) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 23.4. - Korkapaine on tullut tässä vaiheessa keskukseltaan Etelä-Suomen päälle ja sen länsipuolitse koilliseen - itään virtaa lämmintä ilmamassaa. Sää pysyy selkeänä - lähes selkeänä koko ajan. Tuulet ovat heikkoja - tyyniä, mutta etelärannikolla voi olla ajoittain kohtalaista merituulta iltapäivällä. Yölämpötila on 0 ja +3 asteen tienoilla ja päivälämpötila kohoaa jopa +15 ja +20 asteen välille; merituulitilanteessa etelärannikolla vähän alle +15 astetta.

Su 24.4. - Korkeapaine näyttää siirtyvän aavistuksen etelämmäksi, mutta selkeä - lähes selkeä sekä heikkotuulinen - tyyni sää jatkuu edelleen; iltapäivällä taas merituulen riskiä etelärannikolla. Yölämpötila on 0 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä.

Ma 25.4. - Korkeapaine alkaa vähän heiketä tämän päivän aikana, mutta hyvin lämmin ja enimmäkseen vähäpilvinen sää näyttää jatkuvan heikoissa - tyynissä tuulissa (Merituulen riskiä etelärannikolla) Yölämpötila olisi pari astetta edellisöitä korkeampi paikoin +5 asteen tienoille saakka ja päivälämpötila edelleen +15 ja +20 asteen välillä; paikoin sisämaassa mahdollisuuksia +20 asteen tienoille. Eilen ja tänään päivälämpötilat ovat olleet jopa pari astetta em. arvioita korkeammat.

Ti 26.4. - Eteläpuolinen pienentynyt korkeapaine näyttää sinnittelevän vielä hetken ja sen mukana hyvin lämmin ilmamassa, mutta lännestä näyttää olevan kiilautumassa uusi korkeapaine kohti Suomea, jonka myötä lännestä olisi siirtymässä pieni annos pohjoistuulista kylmempää ilmamassaa alueelle; päivän mittaan pilvisempää ja kuurosateiden riskiä kylmässä rintamassa. Ennen rintamaa heikkotuulista - tyyntä yölämpötilan ollessa +5 asteen vaiheilla ja päivälämpötilan kohotessa +15 ja +20 asteen välille; paikoin +20 astetta. Illalla rintaman jälkipuolella voimistuvia pohjoistuulia. Ennuste pitää edelleen lähes kutinsa.

Ke 27.4. - Länteen muodostunut uusi korkeapaine alkaa vahvistumaan ja siirtymään Suomen ylle; alkupäivällä alueelle tulvahtanut pohjoistuuli puhaltaa kohtalaisesti ja sää selkenee; yölämpötila pysynee vielä +5 asteen vaiheilla. Iltapäivällä pientä kumpupilviriskiä, mutta muutoin selkeää heikkenevissä pohjois-koillistuulissa. Päivälämpötila jäänee +10 ja +15 asteen välille. Ennuste pitää edelleen lähes kutinsa, mutta tuo uusi korkeapaine alkaisi jäämään em. vähän lännemmäksi ja päivälämpötila olisi +15 asteen vaiheilla.

To 28.4. - Korkeapaine näyttäisi siirtyvän Suomen päälle keski-suomipainotteisesti; heikot idän ja pohjoisen väliset tuulet vaikuttaisivat ja sää pysyisi selkeänä - lähes selkeänä koko ajan. Yölämpötila voisi laskea 0 vaiheille ja hallaa olisi melko yleisesti. Päivälämpötila voisi sen sijaan kohota taas jo paikoin +15 asteen vaiheille ja ylikin. Korkeapaineen keskus jää Suomen länsireunalle; vähäpilvistä, heikkoja pohjoistuulia ja yölämpötila 0 ja +3 asteen välillä (hallaa) sekä päivälämpötila +15 astetta - vähän vajaa.

Pe 29.4. - Tästä eteen päin tuo korkeapaine näyttäisi jäävän vellomaan alueelle useiksi päiviksi ja myöhemmin itä-kaakkoispainotteisesti siten muotoutuen, että poikkeuksellisen voimakas lämpöaalto mahdollistuisi monta päivää peräkkäin; aurinkoisen poutaista ja päivä päivältä lämpenevää jopa selvästikin yli +20 asteen päivälämpötiloihin jo Vapuksi ja pian sen jälkeen mahdollisuuksia ehkä jopa helteeseen... Uusimmissa ennustekartoissa on alkanut näyttämään siltä, että tuo korkeapaine jäisikin ja itse asiassa siirtyisi lännemmäksi Suomesta, jolloin koillisesta näyttäisi pääsevän koleaa ilmaa koko Suomeen; myös Länsi-Venäjä kylmenisi ja kesäisen lämmin sää jäisi vain Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppaan sekä toisaalta Mustanmeren pohjois-koillispuolelle... Lisäksi Suomen eteläreunalle näyttäisi muodostuvan pieni, mutta pippurinen matalapaine juuri Vapuksi, mikä tietäisi koleaa, tuulista ja sateista vappusäätä eikä ihan heti uutta kunnon lämpenemistä olisi Vapunkaan jälkeen tulossa... Seuraavassa varsinaisessa ennusteessa lisää.

Lumen ja jään rippeet ovat sulaneet kuluneen viikon aikana varsin nopeasti ja nyt on ollut jäljellä lähinnä vain lumenaurauskasojen jäänteitä ja seisovavetisissä järvissä osittaisia loskaisia jääkansia. Tuleva lämpöaalto sulattaa nämä rippeet nopeasti viimeistään ensi viikon alussa. Sama koskee Suomenlahdella itäosissa sekä paikoin sisälahdissa olevia hauraan jään rippeitä. Vesistöjen lämpötilat alkavat täten kohoamaan ensi viikolla jo +5 ja +10 asteen välille alkaen pienistä järvistä. Jokien sulamisvesitulvat ovat jo olleet laskemassa kohti normaaleja virtaamia. Lumesta ja jäästä tämä on päättyneen talvikauden viimeinen mainintani.

Kasvukausi alkoi siis viime lauantaina, mutta tuolloin siinä oli vielä spatiaalista luonnetta runsaslumisen talven jälkeiseen tyypilliseen tapaan, kun varjopaikoilla oli vielä jäänteenä lunta ja routaa. Tällä hetkellä kasvukauden vaihe on päässyt jo vähän etuaikaan tavanomaisesta viime aikaisten tavanomaista lämpimämpien säiden takia; tilannetta kuvaavana mm. haavan (Populus tremula) ja raidan (Salix caprea) kukinta.

Tulevat kaksi erillistä lämpöaaltoa kiihdyttävät kasvukautta hurjaan etumatkaan tavanomaiseen verrattuna; Ensi viikon ke tienoon viilenemiseen mennessä tapahtuu mm. seuraavaa; tuomi (Prunus padus) vihertyy isolle hiirenkorvalle, raidan ja haavan kukinta huipentuu, osa koivuista (Betula sp.) puhkeaa jo hiirenkorvalle ja niiden kukinta alkaa, leppien (Alnus sp.) kukinta päättyy, sinivuokkojen (Hepatica nobilis) ja leskenlehtien (Tussilago farfara) kukinta huipentuu, valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukinta alkaa, narsissit (Narcissus sp.) ja sinililjat (Scilla siberica) runsastuvat täyteen kukkaan ja varhaisimmat onnenpensaat (Forsythia sp.) aloittavat kukinnan.

Ensi viikon lopulla todennäköisesti muodostuva entistä voimakkaampi lämpöaalto tuottanee jo Vappupäiväksi seuraavaa; koivut vihertyvät yleisesti vahvalle hiirenkorvalle, metsävaahtera (Acer platanoides) ja rusokirsikka (Prunus sargentii) aloittavat kukintansa, raita ja haapa lopettavat kukintansa, nurmikot saattavat lämpimimmillä kohdilla saavuttaa jo leikkuukorkeuden, valkovuokon kukinta huipentuu jne. Lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani juuri ennen Vappua... Tuo em. uusi koleampi viikon puolivälin jälkeinen sää tietäisi sitä, että nämä kasvukauden vaiheen tilanteet siirtyisivät kasvun hidastuessa selvästi Vapun jälkeiselle viikolle ja ehkä kauemmaksikin...

Peltotöistä mainittakoon vielä, että viimeaikaiset poutasäät tämän päivän kaatosadetta lukuun ottamatta ovat kuivattaneet hyvin jo maaseudun peltojakin sulamistulvan jälkeen ja ensi viikolla ko. lämpimät säät edistävät peltojen kuivumista jo kohti ensimmäisiä viljojen kylvön mahdollisuuksia parhailla paikoilla ja tämäkin kasvukauden muoto alkaisi täten tapahtumaan etuajassa... Tyypillisesti edellissyksynä oraalle kasvatettu ruishan on jo alkanut kasvaa lisää ja ensi viikolla hyvin nopeasti ajankohtaan nähden. Aikaisempaa arviota koleampi loppuviikon sää pidättelisi myös kylvötöiden aloittamista.

No comments: