Thursday, April 07, 2011

Epävakaista ja vähän takatalvisemmaksi kylmenevää vesi- ja lumisateineen sekä palaavine heikkoine yöpakkasineen (Kaksi päivitystä!)



Terminen kevät lähti laajasti käyntiin Suomessa ja Skandinaviassa leudon ja ajoittain vesisateisen länsivirtaustyypin mukana viime lauantaista alkaen ja näin lumien sulaminen pääsi hyvään vauhtiin. Sama leuto lumensulatussää levisi myös laajasti Venäjälle saakka ja osansa suojasäistä saivat myös Lappi ja Pohjois-Venäjä. Tämän mahdollistivat Länsi- ja Keski-Euroopassa vaikuttaneet hyvin lämpimät korkeapainesäät sekä niiden pohjoispuolella Atlantilta Jäämerelle ja Lapin yli itään vaikuttaneet matalapaineet.

Länsi- ja Keski-Euroopan korkeapaineinen lämpöaalto (Päivälämpötilat jopa +20 ja +25 asteen välillä ja etenkin Espanjan suunnalla hellettäkin; paikoin myös pohjoisempana ja idempänä) on jakautunut kahteen osaan pienen viileän vaiheen oltua välissä; tämä pari päivää jatkunut viimeisin lämpöaaltovaihe näyttäisi jatkuvan ensi viikolle saakka, mutta antaa vähän periksi etenkin Keski-Euroopassa Suomen itäpuolelle majoittuvan laajan matalapaineen viilentäessä viikonlopusta alkaen pohjoistuulineen Skandinaviaa, Suomea ja Venäjääkin (Siellä myös runsaita lumisateitakin monin paikoin tulossa ko. matalapaineen takia) vähän talvisempaan suuntaan takaisin yöpakkasten palatessa näille alueille. Samalla Itä-Eurooppa ja itäinen Välimerikin viilenevät myös selvästi ja kuurosateita voi tulla. Ensi viikon lopulla Atlantilta näyttäisi tulevan voimakas matalapaine levittäen viileämpiä länsi-luoteistuulia ja sateita Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä toisaalta leudompaa ilmaa Skandinaviaan ja Suomeen etelästä - lounaasta...

Kasvukauden hurja etumatka sikäläisittäinkin hyvin kesäiseen suuntaan Länsi- ja Keski-Euroopassa jatkuu ensi viikolle saakka ja alkuvihertymistä on kehittymässä myös Tanskassa ja Etelä-Ruotsissakin. Sen sijaan muualla Skandinaviassa, Suomessa ja Venäjällä viilenevä sää ei edesauta kunnolla vielä edes leppienkään kukintaa. Samoin Itä-Euroopassa ja itäisellä Välimerellä saakka kasvukauden eteneminen hidastuu ja Puolan tasalta - Mustanmeren pohjoisreunalle jopa tyssää hetkeksi lähes kokonaankin.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 1.4. - Lännen laajan matalapaineen etureunalla Suomen eteläreunalle tuli päivän aikana heikkenevä matalapaineen osakeskus; alkupäivällä oli kohtalaisia etelätuulia ja illaksi tuulet tyyntyivät. Pilvisyys oli koko ajan runsasta ja matalapaineen hajoavan rintamasysteemin mukana tuli ajoittaisia vesisateita, jotka olivat paikoin jäätäviä. Illalla udun ja sumun esiityminen alkoi yleistyä. Lämpötila kohosi yön muutamista pakkasasteista ja oli aamusta alkaen 0 tienoilla - n. aste plussalla.

La 2.4. - Tuo eteläpuolinen matalapaine alkoi sulautua pois Atlantilta Jäämerelle venyvään laajaan matalapaineeseen; päivän aikana lännestä alkoi siirtyä lämmin rintama Suomen yli ja tyynen sekä sumuisen yön jälkeen heikkoja vesi- ja tihkusateita liittyi rintaman ylitykseen. Länsi-lounaistuulet olivat kohtalaisia - navakoita aamun jälkeen, mutta utuisuus säilyi yhä. Lämpötilat kohosivat yön 0 tienoilta +2 ja +5 asteen välille loppupäiväksi.

Su 3.4. - Laaja ja useita osakeskuksia sisältänyt matalapainesarja ulottui Atlantilta Jäämerelle ja itäisimmästä osakeskuksesta ulottui lounaaseen rintamasysteemi, joka hivuttautui lännestä vähitellen Etelä-Suomen päälle kapean rintamavesisateensa kera; rintaman eteläpuolella vallitsi utuisen pilvinen sää tihkusateineen; etelärannikolla ajoittain sumuakin. Illalla hetken kuivempaakin. Lounaistuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötilat olivat yötä-päivää +2 ja +5 asteen välillä; illalla kohosivat paikoin +5 asteen tienoille. Lapissa oli poikkeuksellisesti paikoin n. +10 asteen päivälämpötiloja!

Ma 4.4. - Matalapaineiden sarja ulottui yhä Atlantilta Jäämerelle ja yksi pieni osakeskuskehitys oli liikkumassa päivän aikana Lapin yli itään; Em. E-Suomen päälle tullut rintaman mutka voimistui ja sen kylmän rintaman osa ylitti alueen rankankin kuurottaisen sateen kera itään. Illalla sää poutaantui ja alkupäivän udut - sumut hälvenivät, pilvisyys ei silti rakoillut. Lounaistuulet olivat kohtalaisia - navakoita ja kääntyivät illaksi länteen vähän heiketen. Lämpötilat olivat yötä-päivää +2 ja +5 asteen välillä.

Ti 5.4. - Alue kuului kahden rintamasysteemin väliseen pouta-alueeseen, mutta illalla lännestä lähestyi jo uusi rintamasysteemi isoon matalapaineeseen liittyen. Yöllä pilvipeite alkoi rakoilla, mutta utua - sumua syntyi vielä kohtalaisissa länsituulissa. Yölämpötila oli nollassa - n. asteen plussalla. Aamulla udut - sumut hälvenivät ja iltapäivä oli heikkeneviä länstituulten ja hajanaisten yläpilvilauttojen sävyttämää aurinkoista säätä päivälämpötilojen kohottua sisämaassa jo +10 asteen tienoille; etelärannikolla oli n. +5 astetta. Illalla sää pilvistyi länsi-lounaistuulten voimistuessa ja lämpötilan pysyessä 0 ja +3 asteen välillä.

Ke 6.4. - Okludoitunut rintamasysteemi tuli yöllä lännestä päälle hajanaisen vesisadealueensa kera tuottaen taas myös utuja ja etenkin etelärannikolla sumujakin. Lounaistuulet olivat aluksi kohtalaisia, mutta Norjanmeren suunnasta laajemmasta matalapaineesta Suomeen päivän aikana venyneen osakeskuksen myötä tuulet tyyntyivät illaksi. Kokonaan pilvinen ja utuisen sumuinen sää jatkui myös loppupäivän rintamasateen väistyttyä itään. Lämpötila oli yötäpäivää +2 ja +5 asteen välillä.

To 7.4. - Skandinaviassa kehittynyt matalapaineen osakeskus siirtyy tänään Etelä-Suomen yli hitaasti itäkaakkoon sadealueensa kera ja tuulet ovat voimakkuudeltaan ja suunniltaan vaihtelevia matalan keskuksen reitin mukaan; etupuolella etelätuulia ja jälkipuolella navakoitakin pohjois-koillistuulia. Runsaan sateen olomuoto on aluksi vettä parissa plusasteessa, mutta matalan jälkipuolella iltapäivästä - illasta alkaen voi sataa myös räntää lämpötilan laskiessa asteella - parilla.

Tuo kuva on otettu tänään torstaina 7.4.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään ojakanavan nopeasti alkanutta kevättulvatilannetta viime lauantaina alkaneen termisen kevään ja viime päivien (Kuten runsaasti tänäänkin) vesisateiden edesauttamana. Huomaamme mm. sen, kuinka oikealle yli äyräiden virtaava vesi on jo syövyttänyt ja murtanut ojan viereistä lunta laajasti. Lumen reunasta havaitaan myös kuvan ottohetkellä vallinnut lumensyvyys: Se oli n. 25 cm eli päättyneen talven maksimilumihangesta sulamista oli jo tapahtunut reilulla puolella ja viime lauantaista alkaen n. 20 - 30 cm. Kasvijäänteet ovat leveälehtiosmankäämiä (Typha latifolia).

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 10.4.2011 klo. 00:05) (Toinen päivitys punaisella maanantaina 11.4.2011 klo. 22:45) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 8.4. - Yöllä lännestä saapuu tuon em. matalapaineen perään nopeasti heikko korkeapaineen selänne, jolloin pohjoistuulet heikkenevät tilapäisesti ja alkuyön räntäsateiden jälkeen poutaantuvassa säässä pilvipeitekin voi rakoilla; yölämpötila on 0 vaiheilla. Jo iltapäiväksi uusi pieni matalapaineen osakeskus tulee suoraan päälle länsiluoteesta ja runsaassa pilvisyydessä kuurottaisia vesi- ja räntäsateita tulee länteen kääntyvän tuulen tyyntyessä lisää ja lämpötilan ollessa +1 ja +5 asteen välillä. Illalla tämä osakeskus siirtyy itään ja sulautuu itään-kaakkoon sijoittuvaan isompaan matalapaineeseen; voimistuvia pohjoistuulia, osaksi selkenevää ja vähän pakastuvaa.

La 9.4. - Kaakkoon-itään jää iso ja melko voimakas matalapaine, jonka myötä Suomessa vallitsee voimakas ja kylmähkö pohjoispuhuri; alueella on vaihtelevapilvistä ja etenkin iltapäivällä voi tulla räntä - lumikuuroja ainakin itäpainotteisesti. Yölämpötila on -0 ja -3 asteen välillä ja päivälämpötila +5 asteen tienoilla; leudointa lännessä. Sää on ollut pari astetta ennakoitua lämpimämpää ja kuuroja ei juurikaan tullut.

Su 10.4. - Pohjoistuuli heikkenee vähitellen alkupäivän aikana ja sää on enimmäkseen selkeää; yöpakkasta on -2 ja -5 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla heikko korkeapaineen selänne tulee lännestä alueelle ja tuulet tyyntyvät. Pilvisyys on vaihtelevaa ja lännestä tulevan uuden heikon rintamasysteemin pilviverhoa alkaa tulla illalla ja lännessä sateen riski kasvaa. Päivälämpötila on +5 asteen vaiheilla ja illalla lämpötila laskee pakkaselle lähinnä vain idässä. Yöpakkasta ei ole kuin aste pari, mutta muutoin ennuste pitää yhä kutinsa.

Ma 11.4. - Tuo uusi rintamasysteemi näyttäisi liikkuvan heikkona hitaasti alueen yli runsaan pilvisyyden ja heikkojen vesi- / tihkusateiden kera. Yöllä vaihtelevaa pilvisyyttä, tyyntä ja pakkasta -2 ja idän reilun -5 asteen välillä. Iltapäivällä ja illalla länsituulet ovat heikkoja ja pilvipeite voi rakoilla. Aamusta alkaen voi olla myös udun ja sumun mahdollisuutta. Päivälämpötila on +5 asteen vaiheilla. Illalla voi lännestä tulla uusia vesi - räntäsateita ja lämpötila pysynee 0 ja +3 asteen välillä lännessä ja idässä pakastaa vähän. Suomen lounaispuolelle näyttää kehittyvän illalla pieni matalapaine ja heikot tuulet kääntyvät etelään-kaakkoon; muutoin ennuste näyttää pitävän yhä kutinsa. Yöpakkanen ollee tosin heikompaa. Pilvisyys on ollut runsasta ko. matalapaineen takia ja vesisateita on tullut länsipainotteisesti.

Ti 12.4. - Yöllä näyttäisi kehittyvän matalapaineen osakeskus Suomen yllä, jonka myötä lännestä tulisi runsaampia vesi - räntäsateita (Idässä ehkä luntakin) alueen yli ja länsi-luoteistuulet voimistuisivat. Yölämpötila olisi 0 ja +2 asteen välillä. Iltapäivästä alkaen sateet vähitellen kaikkoaisivat kaakkoon ja pilvipeite rakoilisi voimakkaassa luoteistuulessa iltapäivälämpötilan ollessa yhä +5 asteen vaiheilla; lounaassa +5 ja +10 asteen välillä. Tuo lounaispuolelle kehittynyt matalapaine siirtyy heikkona Suomen eteläreunalle / puolelle ja siten heikot tuulet kääntyvät itään; vesisateen riskia on lounaassa - etelässä ja muutoin on pilvipoutaa; lämpötilat ym. mukaiset; pouta-alueilla korkeimmat ja pouta-alueilla heikon yöpakkasen riskiä. Matalapaine syntyy ym. arviota kauemmas lounaaseen; pilvisyys vähenee hieman, sateita ei tule ja lämpötilat kuten yllä.

Ke 13.4. - Tuo uusi matalapaine näyttäisi siirtyvän nopeasti pois Suomen itäpuolelle, jolloin vaihtelevapilvinen poutasää vallitsisi yöstä alkaen länsi-luoteistuulissa. Yölämpötila olisi 0 vaiheilla. Iltapäiväksi Suomen eteläpuolelle muodostuvasta pienestä korkeapaineesta ulottuisi selänne ja heikkenevissä tuulissa aurinkoisessa poutasäässä päivälämpötila voisi kohota sisämaassa +10 asteen lähelle; etelärannikolla ensimmäinen merituulen mahdollisuus, jos on riittävän selkeää ja yleisvirtaus on heikko. Suomi näyttäisikin jäävän tuon etelässä heikkenevän pienen ja lännen-luoteen laajan matalapaineen väliselle tyynelle alueelle, jossa on vaihtelevapilvistä ja pientä vesikuuroriskiä ainakin iltapäivällä. Tyynissä tuulissa ja selkeimmillä alueilla voi olla yöpakkasta -2 ja -5 asteen välillä. Päivälämpötila on +5 ja +10 asteen välillä. Illalla lännen matalapaineen lähestyminen alkaisi voimistamaan lounaistuulia. Itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne alkaa vähitellen kehittyä; tuulet ovat heikkoja - tyyniä, pilvisyys vaihtelee, pieni sadekuurojen riski ja lämpötilat ovat yön 0 vaiheilta päivän paikoin +10 asteen lähelle.

To 14.4. - Yöllä heikko korkeapaineen selänne vaikuttaisi vielä vähäpilvisessä säässä; heikoissa lounaaseen kääntyvissä tuulissa olisi yöpakkasta -0 ja -3 asteen välillä. Loppupäivänä lännen matalapainetoiminta kääntäisi tuulia etelään ja uuden rintamavesisateen riski kasvaisi illalla lounaasta alkaen. Päivälämpötila ehtisi nousta +10 asteen vaiheille ja sisämaassa paikoin ylikin ennen kunnon pilvistymistä... Lännen laaja matalapaine alkaisi tuoda rintamasateita lännestä ja lounaistuulet voimistuisivat; yölämpötila jäisi taas plussalle ja päivälämpötila ehtisi nousta pouta-alueilla +10 asteen paikkeille ja sateisimmilla alueilla jäätäisiin +5 asteen tienoille... Jatkosta ja tästä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessa, mutta vihjattakoon jo tässä, että sunnuntain 17.4. jälkeen ennustekartoille on alkanut ilmestymään mahdollisuuksia jopa kesäisen lämpöaallon muodostumiselle. Korkeapaineenselänne vallitsee ja lounaispuolelle alkaa vahvistumaan korkeapaine. Samalla lännestä alkaa virtaamaan lämpimämpää ilmamassaa; vaihtelevaa pilvisyyttä ja lämpötilat ovat yön 0 vaiheilta päivän paikoin jo reiluun +10 asteeseen.

Pe 15.4. - Korkeapaine alkanee pysymään Suomen eteläpuolella ja sää lämpenee päivä päivältä muodostuen ajankohtaan nähden hyvinkin voimakkaaksi lämpöaalloksi aurinkoisten poutasäiden pitkittyessä; voi olla hyvinkin mahdollista, että päivälämpötiloissa ylitetään +15 astetta jo su mennessä ja ensi viikolla yhä lämpimämpää! Tarkennuksia seuraavassa ennusteessa...

Viime lauantaista alkaen lumipeitteen sulaminen kiihtyi selvästi Etelä-Suomessa ja tänään peitteen keskimääräinen syvyys onkin laajasti enää 10 ja 40 sentin välillä alueittain ja paikallisesti suuresti vaihdellen; vähiten lunta on lännessä-lounaassa. Tyypillisesti etenkin lännen vähälumisilla alueilla on peltoaukeilla jo huomattavia pälvikohtia. Jatkossa vähän kylmenevä sää hidastaa sulamista ja pariin otteeseen voi hetkeksi sataa yöllä jopa sentin pari uutta luntakin, joka sulaa kuitenkin hyvin helposti pois jo aamupäivisin. Vanha lumi sulaa ensi viikonkin mittaan niin, että peltoaukeilla alkaa tulla yli puoliksi sulaa lännessä ja osittain sulaa idässä. Routa jatkaa sulamistaan hankien alla ja pälvipaikoilla sulamista tapahtuu päältä päinkin. Tosin heikoissa yöpakkasissa tapahtuu pientä uudestaan jäätymistäkin hetkeksi; sulaa iltapäivisin pois. Marraskuusta saakka runsaslumisina olleilla alueilla vähäiset talviroudat tietävät jo sitä, että maa on jo paikoin täysin sulaakin. Se puolestaan auttaa sulamisvesien imeytymistä maahan tavanomaista helpommin. Ym. lämpenevän sääennustepäivityksen takia lumien sulaminen kiihtyy loppuviikolla rajusti; laajat alueet sulavat pian kokonaan lumettomiksi ja sulamisvesitulvat huipentuvat viikonlopuksi.

Jäät ovat haurastuneet jo kulkukelvottomiksi laajasti niin järvissä kuin Suomenlahdellakin. Viime lauantaista alkaen jäiden päälle tuli aluksi runsaasti sulamisvettä ja haurastumisen edettyä vedet valuivat jään läpi; jäiden ja niiden päällisten hankien jäinen sohjomassa on jäljellä, mutta jopa 50 cm:n tienoilla olevat niiden paksuudet ovat sulattamista vielä melko pitkään vaativia ja ym. viileämmissä tulevissa säissä virtapaikkoja lukuun ottamatta sula-alueita ei vielä helposti ole syntymässä. Meren ulapalla ja sisälahtien virtapaikoissa tosin voi avautua yhä laajempia sula-alueita. Ojissa ja joissa on alkanut tulvavaihe ja se on nyt pahenemassa selvästi tämän päivän runsaiden vesisateiden takia! Se näyttäisi silti hieman taantuvan tuon kylmemmän säävaiheen aikana. Jäiden lähtöä joissa voi silti tapahtua ja sen myötä jääpatoja sekä siitä aiheutuvaa lisätulvimista. Uusi tulvahuippu on vielä tulossa seuraavan lämpimämmän säävaiheen aikana ja se on todennäköisesti se pahin. Vesistöjäätkin alkavat sulaa erittäin nopeasti viikon lopulla ja virtaavat vesistöt vapautuvatkin jäistä jo lähes kokonaan viikonlopuksi; jokien jäidenlähtö etenee samalla loppuun saakka tulvien mukana.

Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinta on päässyt alkamaan monin paikoin, mutta kukinnan voimistumista täyteen mittaan ei vielä kykene tapahtumaan tuon tulevan viileämmän sääjakson takia. Samoin muiden varhaisimpien kasvutilanteiden kehitys alkaa vähän jumittamaan, kuten ensimmäisten sipulikasvien kohdalla. Vähäroutaisimmilla alueilla ja kohdilla monet sipulikasvit ovat silti jo versoneet peräti hangen allakin valmiiksi esille, mikä on edistämässä mm. lumikellon (Galathus nivalis) kukinnan alkamista. Joka tapauksessa kevät on edelleen etenemässä vähän myöhässä tavanomaiseen verrattuna. Kasvillisuuden suhteen helpottavaa ainavihantien lajien suhteen on kuitenkin tuo runsaslumisten alueiden roudan vähyys ja kokonaankin sulaminen jo nyt, jolloin kevään paahdeongelmat ovat väistymässä paikoin etuajassa. Lämpöaallon kehittyminen aloittaa kasvukauden etuajassa tämän viikon lopulta alkaen (Tarkka päivä ollee perjantai): Leppien kukinta huipentuu nopeasti ja aurinkoisilla ensimmäisten pälvien paikoilla nurmikoiden vihertyminen alkaa ja mm. krookusten (Crocus sp.) kukinta runsastuu. Varhaisimmat lehteentulijat alkavat avata silmujaan; mm. lajeja kuusaman (Lonicera sp.) suvussa, taikinamarja (Ribes alpinum), terttuselja (Sambucus racemosa) ja viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia).

No comments: