Friday, May 06, 2011

Aurinkoisen poutaista ja ajankohtaan nähden erittäin kesäiseksi lämpenevää; ensi viikolla ehkä hellettä... (Päivitys!)
Viileä ja etenkin Suomessa sekä osittain Länsi-Venäjällä kolea sää vaikutti tällä viikolla ulottuen parina - kolmena päivänä jopa varsin laajalle Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppaankin; esim. Puolassa satoi paikoin jopa luntakin eräässä vaiheessa. Parina viime päivänä viileyttä ja siten jopa hallanvaaraa ulottui myös Mustanmeren tienoille. Viime päivinä toisaalta Venäjälle syntyi laajasti yli +20 asteen päivälämpötiloja kesäiseksi muodostuneeseen ilmamassaan. Länsi-Eurooppa on myös alkanut lämmetä uudelleen Atlantin matalapaineen syöttäessä etelästä ilmaa.

Tästä viikonlopusta ensi viikon puoliväliin muodostuu tilanne, missä aluksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan virtaa etelästä helteistä ilmamassaa ja parina päivänä on vuoden ensimmäistä kertaa jopa Ranskan - Saksan pohjoisosien tasalla mahdollisuuksia +30 asteen tienoille päivälämpötiloissa (Britanniassa tosin on koko ajan viileämpää ja epävakaisempaa sekä osin Ranskassakin). Tilannetta ohjaavat Atlantin laaja matalapaine sekä Suomen ylle moneksi päiväksi muodostuva korkeapaine; myös Skandinavia lämpenee laajasti kesäiseksi ja kesäistä lämpöä riittää Suomeenkin ja näin termisen kesän alkaminen on käsillä Etelä-Suomessa jo la - su alkaen. Venäjällä kesäinen ilmamassa sinnittelee aluksi, mutta ensi viikolla tuo Suomen korkeapaine tuo itäpuolellaan pohjoisesta lopulta sinne ainakin tilapäisesti viileää ja pohjoisosiin koleaakin ilmamassaa. Myöhemmin ensi viikolla Atlantin matalapainetoiminta tulisi sen verran idemmäksi, että ainakin Länsi-Eurooppa viilenee laajemmin. Ukkoset ovat tässä yhteydessä todennäköisiä Keski-Euroopassa lämpimimpien ilmamassojen siirtyessä Itä-Eurooppaan...

Britanniasta Mustallemerelle ulottuvan linjan eteläpuolella puustot ovat jo olleet laajasti täysilehtisiä, mutta vihreyden sävy tummuu vielä lisää ja tulevissa helteissähän sitä tapahtuu ko. alueella voimakkaasti. Myös Tanskan, Etelä-Norjan ja Etelä-Ruotsin maisemat tulevat kesäasuisiksi viimeistään ensi viikolla. Kasvu etenee hyvin yli puolilehteen laajasti myös pohjoisempana ja Suomessa. Venäjällä kasvu on alkanut laajasti lähes Jäämeren rannalla saakka em. kesäsäässä ja on ollut etenemässä Moskovan tienoilla yli puolilehteen. Ensi viikon viileä vaihe jarruttaa vähän kehitystä siellä ja etenkin pohjoisosissa. Lapissakin lämpenee ajoittain sen verran, että ensi viikolla eteläosissa kasvu alkaa ja pohjoisosien viimeiset lumet katoavat. Venäjää lukuun ottamatta kasvukausi on siis etenemässä lähimmän viikon aikana etuajassa tavanomaiseen verrattuna.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 30.4. - Suomen etelä-kaakkoispuolella oli matalapainetta ja luoteispuolella korkeapaine. Näiden välistä kylmä koillisvirtaus vaikutti heikkoine - kohtalaisine tuulineen. Pilvisyys oli vaihtelevaa ja etenkin aamu- ja iltapäivällä tuli kuurosateita; runsaimmissa kuuroissa tuli jopa rakeita. Illalla sää poutaantui ja selkeni osittain. Yölämpötila oli +1 ja +4 asteen välillä ja päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla.

Su 1.5. - Korkeapaineen ja matalapaineen jakauma oli em. päivän kaltainen, mutta kaakossa uusi matalapaineen osakeskus nousi pohjoiseen itäreunalle; koillistuulet olivat kohtalaisia - ajoittain navakoitakin ja pilvisyys oli vaihtelevaa (Yöllä ja varhain aamulla vähäpilvistä) kuurosateiden kehityttyä iltapäiväksi; sateen olomuoto oli vettä ja räntää. Yölämpötila oli 0 vaiheilla (hallaa) ja päivälämpötila jäi vain +5 ja +10 asteen välille.

Ma 2.5. - Matalapaine jäi pyörimään Suomen itäreunalle ja korkeapainetta oli Jäämereltä Skandinaviaa pitkin lounaaseen. Idän ja pohjoisen väliset tuulet vaikuttivat edelleen, mutta heikkenivät vähitellen. Pilvisyys oli runsasta, mutta ajoittain rakoilevaa. Kuurosateita ei silti tullut kuin hyvin heikkoina paikoin. Yölämpötila oli 0 vaiheilla (hallaa) ja päivälämpötila +5 ja +10 asteen välillä.

Ti 3.5. - Itäreunan matalapaine heikkeni ja eteläreunalla muodostui pientä heikkoa matalapainetta. Korkeapaine heikkeni lännessä - luoteessa, mutta alkoi tulla Suomen ylle. Itä-koillistuulet olivat heikkoja ja pilvisyys pysyi runsaana alkupäivän väheten selvästi illaksi. Yölämpötila oli +1 ja +4 asteen välillä (Pilvisyys ehkäisi hallaa) ja päivälämpötila vain +5 ja +7 asteen paikkeilla.

Ke 4.5. - Suomen eteläreunalla ollut pieni matalapaine piti pilvisyyttä runsaana ja lounaisosissa satoi vähän vettäkin. Samoin itäpuolelle kehittyneen etelä-pohjoissuuntaisen rintamavyöhykkeen sateet ulottuivat ajoittain itäisimpään kolkkaan; rintama jakoi itäpuolelleen Venäjälle kehittyneen kesäisen lämpimän ilmamassan. Heikko korkeapaineen selänne oli Keski-Suomen tienoilla. Idän ja pohjoisen väliset tuulet olivat heikkoja. Yölämpötila oli +1 ja +4 asteen välillä (Pilvisyys ehkäisi hallaa) ja päivälämpötila +10 asteen vaiheilla - vähän alle.

To 5.5. - Skandinaviaan kehittyi heikko ja pieni matalapaine ja Venäjän kesäsäätä erottanut rintamasysteemi pysyi edelleen Suomen itäpuolella. Näiden välissä heikko korkeapaineen selänne vallitsi Suomen yllä. Yön ja aamun runsas pilvisyys väheni ja iltapäivä oli vaihtelevapilvinen (meren yllä selkeääkin) illalla sään seljettyä kokonaankin. Tuulet olivat tyyniä - heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia. Yölämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä (Pilvisyys ehkäisi hallaa) ja päivälämpötila +9 ja +13 asteen välillä.

Pe 6.5. - Tänään heikko korkeapaineen selänne pysyi Suomen yllä ja etelästä käsin on alkanut vahvistumaan korkeapainetta. Edellispäivän tapaan itäpuolella velloi edelleen Venäjän kesäilmamassaa rajoittanut rintamavyöhyke ja Skandinaviassa oli heikkoa matalapainetta. Näiden vaikutuksesta untuvapilvilauttailua on ollut ajoittain itä- ja länsitaivailla, mutta muutoin sää on ollut enimmäkseen selkeää heikoissa lännen ja pohjoisen välisissä tuulissa. Yölämpötila oli 0 vaiheilla (hallaa) ja päivälämpötila kohosi +10 ja +15 asteen välille, paikoin +15 asteen tienoille.

Tuo kuva on otettu tänään 6.5.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään taajamametsän alueella kevyenliikenteen väylän vieressä jo isoksi kasvanutta vuohenputkikasvustoa. Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on kevään ensimmäisiä kasvuun pyrähtäviä ruohovartisia lajeja ja aina jo koivun hiirenkorvalletuloon mennessä se muodostaa vahvoja vihreitä mattoja rehevillä paikoilla.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 9.5.2011 klo. 22:45) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 7.5. - Korkeapaine vahvistuu etelästä vähitellen Suomen ylle; sää lämpenee, mutta Venäjälle jää vielä tuo ym. lämmin ilmamassa. Länsi- ja Keski-Euroopan helleilmamassa alkaa lähestyä lounaasta. Sää on selkeää - lähes selkeää ja tuulet ovat heikkoja - tyyniä; etelärannikolla iltapäivällä merituulta. Yölämpötila on 0 vaiheilla ja hallaa esiintyy. Päivälämpötila kohoaa +15 asteen vaiheille; sisämaassa vähän yli.

Su 8.5. - Korkeapaine velloo Suomen yllä ja sää lämpenee edelleen; selkeä - lähes selkeä aurinkoinen sää jatkuu tuulten ollessa heikkoja - tyyniä; etelärannikolla iltapäivällä merituulta. Yölämpötila on edelleen 0 vaiheilla tai asteen pari plussalla (paikoin hallaa) ja päivälämpötila kohoaa +15 ja +20 asteen välille; sisämaassa mahdollisuuksia +20 asteen tienoille.

Ma 9.5. - Korkeapaine antaa vähän periksi pohjoisosiltaan ja on keskukseltaan Etelä-Suomen yllä. Länsi- ja Keski-Euroopan helleilmamassa ei edelleenkään pääse kunnolla Suomeen ja Venäjän lämpöaalto vetäytyy vähän kauemmaksi, mutta silti yhä lämpenevää; selkeä - lähes selkeä sää jatkuu ja tuulet ovat edellispäivän kaltaiset. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila kohoaa sisämaassa yleisemmin +20 ja +23 asteen välille. Tänään sää on ollut ennustetun kaltaista, mutta Venäjälle virranneesta koleasta ilmamassasta on tullut Lappiin ja itärajalle annos, jonka myötä rintamapilvisyyttä on ollut yläpilvilauttoina.

Ti 10.5. - Korkeapaine näyttäisi vahvistavan uudelleen otettaan Suomen yllä ja sään hidas lämpeneminen jatkuu helleilmamassojen pysyessä kuitenkin edelleen Suomen lounaispuolella ja Venäjän viiletessä pohjoistuulissa. Vähäpilvinen ja heikkotuulinen (edelleen iltapäivällä merituulta) sää jatkuu. Yölämpötila on jo +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila sisämaassa +20 ja +24 asteen välillä; etelärannikollakin +20 asteen paikkeilla. Ennuste pitää muutoin kutinsa, mutta Lappiin ja itärajalle yhä yrittävä Venäjän kolea ilmamassa pitää yläpilvilauttailua edelleen yllä.

Ke 11.5. - Korkeapaine näyttäisi siirtyvän idemmäksi ja antavan tilaa lännestä lähestyville säärintamille; lounaistuulet voimistuvat vähän ja pilvisyys voi lisääntyä lännestä alkaen vähän. Samalla kuitenkin Länsi- ja Keski-Euroopan helleilmamassasta voi tulla sen vertainen annos, että yölämpötila voi jäädä jopa +10 asteen yläpuolelle ja päivälämpötiloissa voidaan päästä sisämaassa ensimmäistä kertaa hellelukemiin +25 asteen paikkeille. Korkeapaine siirtyy heikkona Suomen itäpuolelle ja lännestä alkavat lähestymään säärintamat; pilvisyys voi lisääntyä ainakin lännessä, mutta vielä on enimmäkseen poutaa ja em. kaltaisesti lämmintä.

To 12.5. - Korkeapaine jäisi Suomen kaakkoispuolelle siten, että etelästä virtaisi edelleen hyvin lämmintä ilmamassaa ainakin Etelä-Suomeen säärintamien ollessa kuitenkin lähellä lännessä ja toisaalta pohjoisessa erottamassa Lappiin tullutta viileää ilmamassaa; vaihtelevassa pilvisyydessä yölämpötilat olisivat jopa +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötiloissa voitaisiin päästä edelleen jopa +25 asteen vaiheille sisämaassa... Kuuro- ja ukkosriskiä voisi olla, jos em. rintamat ovat lähellä... Korkeapaine näyttäisi jäävän ulottumaan Jäämereltä Suomen itäpuolelle kiilana ja samalla lännestä alkaisi ulottumaan matalapaineen osakeskus Etelä-Suomen päälle; tämän myötä ko. alue jäisi eteläpuolisen kesäisen ilmamassan ja pohjoispuolisen kolean ilmamassan rajalle, jossa suunnaltaan vaihtelevissa tuulissa esiintyy kuurottaisia sateita (Mahdollisesti heikkoa ukkosta). Lämpötilat ovat tämän rajatapauksen takia suuri kysymysmerkki; yö on leuto (n. +10 astetta), mutta päivälämpötila voi vaihdella suurissa rajoissa poutahetkien yli +20 asteesta jopa vain +10 ja +15 asteen välille...

Pe 13.5. - Tästä eteen päin matalapaineen painopiste vetäytyisi taas vähän lännemmäksi ja näin eteläpuolisesta kesäilmamassasta avautuisi taas lämpimämmän annoksen mahdollisuutta Suomeen etelätuulilla, mutta kuurosateisen epävakaisissa merkeissä; ukkosen mahdollisuus voisi kasvaa. Poutahetkillä voi olla mahdollisuuksia n. +20 asteen päivälämpötiloihin etenkin kaakossa - idässä ja yöt ovat joka tapauksessa leutoja (n. +10 astetta)... Tarkennuksia ja päivitystä seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

Kasvukauden eteneminen oli tällä viikolla lähes pysähdyksissä Etelä-Suomessa ja koleus aiheutti jopa erikoista koivujen (Betula sp.) hiirenkorvavaiheisten lehtien kirjavaa värittymistä punaruskeaan suuntaan lehtivihreiden paettua tilapäisesti talteen puiden runkoihin. Pääkaupunkiseudulla merkittävä rusokirsikan (Prunus sargentii) kukinnan alku viivästyi myös koleuden takia.

Nyt tiedossa oleva erittäin kesäinen lämpöaalto kiihdyttää kasvua etenkin ensi viikon mittaan. Siten mm. seuraavaa tapahtuu viikon puoliväliin mennessä kasvukauden kiriessä taas etuaikaan tavanomaiseen verrattuna: metsävaahteran (Acer platanoides) ja rusokirsikan kukinnat etenevät huipentumaansa, koivujen (Betula sp.) lehdet kasvavat yli puolikokoiseen havinakokoon, tuomet (Prunus padus) tulevat lähes kukinnan alkuun, osa haavoista (Populus tremula) puhkeaa lehteen, keskimyöhäiset muut lehteentulijat avautuvat isolle hiirenkorvalle, kuten puistolehmus (Tilia X vulgaris), tammi (Quercus robur) ja punasaarni (Fraxinus pennsylvanica).

Narsissien (Narcissus sp.) kukinta hiipuu ja myöhäisemmät sipulikasvit alkavat kukkia; monet tulppaanit (Tulipa sp.), voikukat (Taraxacum officinale) aloittavat kukinnan runsaasti ja nurmikoita aloitetaan leikkaamaan yleisesti ensimmäisen kerran. Peltoviljelyssä kevätkylvöt on jo saatu suoritettua lähes kokonaan loppuunsa etuajassa ja oraallekasvu on alkamassa nopeasti, mutta pitkään jatkuva sateeton sää saattaa jo alkaa aiheuttaa haittaavaa kuivuutta aurinkoisilla paikoilla. Varjopaikoilla maaperä pysyy vielä melko hyvin kosteana. Torstaista eteen päin kasvillisuus saa viimein sateita; niiden kuurottaisuus saattaa jättää silti joitakin alueita vähälle sateelle.

Vesistöt ovat olleet pintavesilämpötiloiltaan lähes ennallaan tämän viikon koleudessa eli järvissä +5 ja +10 asteen välillä ja Suomenlahdella vähän +5 asteen molemmin puolin; lämpimintä sisälahdissa ja kylmintä itäosien ulapan jäälauttajäänteen äärellä. Tuleva lämpöaalto nostaa järvivesien lämpötiloja ensi viikolla jopa jo +15 asteen tienoille alkaen pienistä järvistä. Suomenlahdella ainoastaan sisälahdissa päästään paikoin +10 asteen yläpuolelle ja ulapalla veden lämpötilat pysyvät vielä +5 ja +10 asteen välillä. Tavanomaista lämpimämpiä vesiä on kuitenkin tiedossa ensi viikolla etenkin järvien osalta. Jokien virtaamat laskevat sateettomassa ja lämpimässä säässä jo vähän ajankohdan tavanomaisten määrien alle.

No comments: