Wednesday, June 01, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; keskiviikko 1.6.2011 (Hidas kylmä rintama lännestä)

Tällä ukkoskerralla Etelä-Suomi saattaa jäädä lähes kokonaan paitsi kunnon ukkosista ja varsinkin etelärannikolla näin todennäköisesti käy eikä edes vesikuurojakaan tulisi kuin harvassa paikassa. Sen sijaan noin Pirkanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä näyttäisi olevan ennustettu ukkosia, joista voi olla hyvinkin rajuiksi ja tuhoa tekeviksi sekä ukkospuuskien (Saattavat olla jopa yli 25 m/s!) että taajamatulvien takia. Syynä on se, että etelästä on virrannut täksi päiväksi helteistä ilmamassaa Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta lännestä on liikkumassa kylmä rintama Suomen yli hitaasti itään päivän aikana. Tämän myötä ukkosriski erinnäisten syiden takia keskittyy juuri Keski-Suomeen. Etelärannikolla on kuitenkin myös vielä varsin kylmä meri hillitsemässä konvektioiden kehittymistä varsinkin, kun niiden liikesuunta olisi lounaasta meren yltä koilliseen.

Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivuston rajuilmaennuste tälle päivällä tarkempine tieteellisine kuvailuineen: Rajuilmaennuste 1.6.2011. Ja tässä ovat tutut seurantalinkit: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka. Vaikka etenkin seurantapaikkani Espoon Tapiolan suhteen ukkoset jäävät todennäköisesti tulematta, niin teen tänään harvakseltaan seurantapäivityksiä, koska tilanne on kuitenkin koko Suomen mittakaavassa hyvin merkittävä. Voi hyvinkin olla, että uutiskynnys ylittyy iltaan mennessä rajustikin myös valtavirtamediassa ja saas nähdä onko episodilla ainesta jopa myrskyn nimeen; tänään olisi Teemu-myrsky...

Päivitys keskiviikkona 1.6.2011 klo. 10:55: Tällä hetkellä Espoon Tapiolassa on selkeää, mutta ilmassa on hieman utua. Etelätuuli on enimmäkseen heikkoa ja lämpötila on kohonnut +22 asteeseen. Sisämaassa on jo +25 asteen ylittäviä hellelukemia. Länsirannikolla Merenkurkusta Perämerelle on jo voimakkaita rintamasateita, joissa on havaittu vähän ukkosta.

Päivitys keskiviikkona 1.6.2011 klo. 15:50: Havaintopaikallani on ollut edelleen selkeää, mutta utuista; joskin aivan viime hetkillä länsi-luoteistaivaalle on alkanut ilmaantumaan ko. rintaman etummaisia untuvapilvilauttoja. Etelätuuli on ollut enimmäkseen heikkoa ja lämpötila on kohonnut +26 - +27 asteen paikkeille. Sisämaassa paikoin jopa +29 asteen tienoille. Em. Pirkanmaan - Kainuun tienoolla on alkanut paikoin voimakaskin ukkostelu.

Päivitys keskiviikkona 1.6.2011 klo. 23:45: Voimakas ukkostelu sijoittui hyvin tarkasti ennustetulle alueelle Pirkanmaan ja Kainuun väliselle vyöhykkeelle, missä mm. maasalamoita havaittiin Ilmatieteenlaitoksen mukaan lähes 15000 kappaletta! Ukkospuuskat tekivät myös tuhojaan ja ilmeisesti trombin tuhojakin on joukossa! Jämsässä mitattiin puolestaan päivän korkein lämpötila +29,5 astetta. Espoon Tapiolassa (Pääkaupunkiseudulla) rintamapilvisyys jäi tässä loppupäivän mittaan vain lännen ja pohjoisen väliselle taivaalle, missä untuva- ja hahtuvapilviraitoja oli jonkin verran; edes kuuroja ei siis tullut ollenkaan. Paikoin muhkeita kuuropilven alkuisia kumpupilvimassoja oli tosin hetken alkuillalla sisämaan taivaalla ja Viron taivaalla. Etelätuulet heikkenivät illan mittaan, kääntyivät viileämmälle lännen kantille ja nyt on ollut pääasiassa tyyntä. Ilmassa on ollut vielä utua ja lämpötila on nyt vielä lähes +15 astetta.

Koska Keski-Suomen ukkosetkin ovat nyt heikentyneet pois klo. 21.00 jälkeen, niin päätän seurannan tähän ja laitan aivan lopuksi vielä mediaan tulleita ukkosuutisia: Iltasanomat; Trombi heitteli veneitä Parkanossa ja Myrskyävä Parkano tallentui videolle. Hesari; Ukkosmyrskyt sekoittivat liikenteen ja katkoivat sähköjä, Ukkonen katkoi sähköjä Kainuussa ja Ukkonen vei sähköt Ylä-Savosta. Iltalehti; Ukkonen riehui Parkanossa.

Lisäys: Tässä on vielä Myrskyvaroitus.com -sivuston juttu ko. päivän ilmenneistä ukkosmyrskyistä; Nauhamainen ukkospilvijärjestelmä aiheutti vahinkoja maan keskiosassa. Siinä on mm. hieno tutka-animaatiosarja toteutuneista tutkakaiuista ukkosineen ja lisää uutisointia ko. ukkosista.

No comments: