Euroopan mittakaavassa tällä viikolla on monta päivää vallinnut tilanne, missä Britannian suunnasta Skandinaviaan ja Suomeen on ulottunut matalapaineiden jonoa. Siinä kuurottaiset ja yhtenäiset sateet ovat kastelleet ko. alueita monin paikoin runsaastikin lämpötilojen oltua ajankohdan normaaleissa - ajoittain koleissakin lukemissa etenkin Britanniassa, Norjassa ja Lapissa. Välimeri on kylpenyt kohtalaisissa - paikoin kovissa helteissä n. +35 asteeseen saakka enimmäkseen poutasäässä muutamia ukkoskuurotteluja lukuun ottamatta. Helleilmamassaa on ulottunut ajoittain Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopan eteläosiin, mutta ilmamassojen rajoilla on ollut ajoittain epävakaista ukkosineen ja ko. Euroopan osien pohjoisalueilla selvästi epävakaisempaa. Länsi-Venäjällä vallitsi aluksi ko. Suomeen ulottuneen ja Uralin tienoon matalapaineiden välissä tavanomaisen kesälämmin korkeapaineen selänne, mutta parina viime päivänä matalapaineen sijoituttua Kaspianmeren pohjoispuolelle on itätuulilla alkanut muodostua sinne laajasti hellettä.
Jatkossa matalapaineiden reitti siirtyy Atlantilla sen verran pohjoisemmaksi, että Britannia lämpenee selvästi ja poutaantuu vähän. Samalla viikonlopun aikana ja alkavalla viikolla korkeapaine muodostuu Keski-Euroopan kautta Itä-Eurooppaan ja Suomeenkin ulottuen, mikä mahdollistaa helleaallon muodostumisen aluksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan paljonkin yli +30 asteen lukemineen ulottuen myös Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin. Myöhemmin ensi viikolla helle alkaa painottua vähän heikenneenä enemmän Itä-Eurooppaan ulottuen lopulta Etelä-Suomeen; muu osa Skandinaviaa ja Suomea säilyy / palaa normaalilämpöisen epävakaisena / -seksi. Myöhemmin ensi viikolla Länsi-Eurooppakin epävakaistuisi ja viilenisi taas sillä alueella voimistuvan matalapaineen myötä. Välimerellä jatkunee vaihtelevan kovat helteet (Kuuminta aluksi lännessä) aluksi enimmäkseen poutasäässä, mutta ensi viikolla ukkoskuurottelua olisi yleisemmin etenkin lännessä ja toisaalta viikonloppuna Mustanmeren tienoilla vaikuttamaan alkavan runsassateisen matalapaineen vaikutuksen leviämisen myötä idässäkin. Länsi-Venäjällä helle voimistuu aluksi jopa lähes Jäämeren rantaa myöten reiluun +30 asteeseen ja se näyttäisi pitävän aika hyvin pintansa ensi viikollakin pohjoisimpia osia lukuun ottamatta ja yhdistyneekin Länsi-Euroopan kautta muodostuneeseen helleaaltoon, joka edesauttanee helteisiä kelejä Suomessa... Päivityksessä ilmennyttä: Loppuviikolla Länsi- ja Keski-Eurooppa sekä Skandinavia viilenevät selvästi, mutta helleilmamassa jää vaikuttamaan osin Itä-Eurooppaan, Länsi-Venäjälle ja Suomeen; myös Lappi on saamassa aivan pohjoisimpia kolkkia lukuun ottamatta vahvaa hellettä ke - la välillä.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 18.6. - Suomen länsi-lounaispuolisesta laajasta matalapaineesta ulottui Etelä-Suomen päälle lounaasta siirtynyt pieni matalapaine heikkenevän okluusiorintamansa kera; yöllä ja aamulla oli yhtenäisempää rintamasadetta, mutta iltapäivällä ja alkuillalla pilvipeite rakoili ajoittain ja kuurosateita esiintyi etenkin sisämaassa. Loppuillalla poutaantui ja selkeni lisää. Tuulet olivat heikkoja - tyyniä ja suuntana aluksi etelä - kaakko ja iltapäivästä alkaen pääasiassa noin länsi. Yölämpötila oli vähän +10 asteen yläpuolella ja päivälämpötila +16 ja +19 asteen välillä.
Su 19.6. - Edellisen päivän pieni matalapaine alkoi hajota paikalleen ja sulautua lounaasta lähestyneeseen laajemman matalapaineen alueeseen, joka tuli keskusalueeltaan päivän aikana Etelä-Suomeen uuden etelästä lähestyneen okluusiorintamansa kera; Yö ja aamu olivat tyyniä ja vaihtelevan vähäpilvisiä, mutta etelästä lähestynyt rintama runsastutti vähitellen pilvisyyttä. Rintaman sade oli heikkoa - kohtalaista ja se saapui hitaasti alueelle; sisämaassa / idässä satoi vasta illalla. Etelän ja idän väliset tuulet olivat aamupäivästä alkaen enimmäkseen heikkoja. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla - vähän alle (Etenkin ensimmäisenä sataneilla alueilla).
Ma 20.6. - Laajempi matalapaine jäi pyörimään keskusalueeltaan Etelä-Suomeen siirtyen hitaasti pohjoisemmaksi; Yöllä - aamulla oli vielä runsaspilvistä ja rintamasateiden rippeitä liikkui sisämaassa. Aamun jälkeen vaihtelevasti runsas pilvisyys vallitsi ja kuurosateita tuli etenkin sisämaassa. Loppuillalla poutaantui ja selkeni osaksi. Yöllä - aamulla heikot tuulet kääntyivät vähitellen etelän kautta länteen. Illalla länsituulet voimistuivat vähitellen kohtalaisiksi. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla - vähän alle.
Ti 21.6. - Matalapaine siirtyi keskukseltaan Etelä-Suomesta Perämeren tienoille - Lappiin ja voimistui vähän; alueella vallitsi koko päivän länsi-lounaisvirtaus, joka oli kohtalaista - puuskissa ajoittain navakkaa. Yöllä ja aamulla pilvisyys oli vaihtelevan vähäistä, mutta runsaampaa iltapäivällä - alkuillalla tuottaen sisämaapainotteisesti kuurosateita, jotka olivat paikoin rankkoja rakeiden ja ukkosen kera; loppuillalla kuurot vähitellen heikkenivät, harvenivat ja sää selkeni osaksi. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla - vähän alle.
Ke 22.6. - Matalapaine pysyi keskukseltaan Lapin länsireunalla ja se oli sulautunut osaksi matalapainejonoa ulottuen Skandinaviasta Britanniaan; illalla Saksan tienoilla alkoi kehittyä pieni osakeskus, joka alkoi siirtyä kohti Suomea. Länsi-lounaisvirtaus vallitsi enimmäkseen kohtalaisena - päiväsaikaan puuskissa ajoittain navakkana; illalla tuuli heikkeni ja alkoi kääntyä etelään. Pilvisyys oli vaihtelevaa ja heikkoja - kohtalaisia kuurosateita syntyi iltapäiväksi sisämaan itäosiin. Illalla selkeni, mutta lounaasta saapunut heikkenevä ja katoava okluusiorintama runsastutti yläpilvisyydellään taivasta. Lämpötilat olivat yhä yöllä n. +10 astetta ja päivällä n. +20 astetta.
To 23.6. - Edellispäivänä Saksassa muodostunut pieni matalapaineen osakeskus siirtyi tänään ärhäkäksi voimistuvana kohti Suomen lounaiskulmaa ja nyt illalla siitä edelleen pohjois-koilliseen. Laajempi matalapaine osana em. myrskykeskusta on ulottunut Etelä-Skandinaviasta Jäämerelle. Yö oli heikkotuulinen ja vähäpilvinen, mutta tuo myrskymatalapaine aiheutti okluusiorintaman hetkittäin rankkaakin sadetta puolenpäivän - iltapäivän aikaan, tilapäisen pilvipeitteen rakoilun jälkeen ja loppupäivän ajan täyspilvisessä myrskysäässä tuli heikkoa kuurottaista sadetta - tihkua. Etelä-kaakkoistuulet olivat rintamasateen tullessa ja aikana kohtalaisia ja illalla klo. 18 - 21 lounais-länsituulet olivat puuskaisia ja kovia - lounaisrannikolla jopa myrskyisiä; loppuillalla heikkeneviä tuulia. Tässä ko. päivän myrskyseurantani; Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä: Erittäin raju pienialainen matalapaine etelälounaasta!. Yölämpötila oli +10 ja +13 asteen välillä ja päivälämpötila vaihteli sateiden aikataulun mukaan +14 ja +19 asteen välillä.
Tuo kuva on otettu keskiviikkona 22.6.2011 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään erään pysäköintialueen asfaltille varisseita ruhtinaanpoppelin (Populus "Rasumowskiana") siemenhaituvia, jotka olivat lionneet jonkin verran ko. viikon kuurosateissa. Auringonvalo siivilöityi kohdalle kauniin viiruisena "spottina" ko. puiden läpi vasemmalta. Ko. siemenvillasato ilmensi osaltaan jo näin ennen Juhannusta satuttuaan kasvukauden parin viikon etumatkaa tavanomaiseen aikatauluun verrattuna.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 27.6.2011 klo. 22:10) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
Pe 24.6. - Tuo em. myrskymatalapaine siirtyy huomattavasti heikenneenä Lappiin ja toisaalta Etelä-Skandinaviaan jää toinen osakeskus; matalapaineen painopiste jää länteen, jolloin alueella vallitsee heikkojen - kohtalaisten lounaistuulten tilanne ja runsaan vaihtelevassa pilvisyydessä yöllä sataa vielä aluksi paikoin heikosti vettä - tihkua ja iltapäivällä kehittyy sisämaahan kuurosateita, jotka ovat paikoin rankkoja ukkosen kera. Illalla tuulet tyyntyvät, mutta kuurosaderiskiä on yhä. Yölämpötila on +10 ja +14 asteen välillä ja päivälämpötila +17 ja +21 asteen välillä.
La 25.6. - Matalapaine jää vellomaan Skandinaviaan ja Suomeen, mutta heikkenee laajaksi tyynen tuulen alueeksi; ko. alueella on tyyntä ja vain ajoittain heikkoja suunnaltaan vaihtelevia tuulia; kuuropuuskia voi olla kohtalaisena - navakkana iltapäivällä. Pilvisyys on runsaahkon vaihtelevaa (Yöllä vähäisempää ja tyynessä säässä voi kehittyä usvaa) ja sisämaapainotteisesti kehittyy sade- ja ukkoskuuroja paikoin rankkoine sateineen. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä sateisuuden mukaan.
Su 26.6. - Heikkotuulisen matalapaineen painopiste hivuttautuu vähitellen Suomen itäpuolelle ja Suomen itäreunalle itse asiassa voimistuukin päivän aikana yksi pieni osakeskus; aluksi vallitsee tyynen tuulen alue, jossa yöllä - aamulla on vähäpilvistä ja usvaa voi olla paikoin. Iltapäivällä pohjois- / luoteistuuli voimistuu kohtalaiseksi ja vaihtelevassa pilvisyydessä kuurosateita kehittyy itäpainotteisesti; illalla lännestä alkaen poutaantuvaa ja etelästä alkaa ulottua korkeapainetta. Yölämpötila on yhä +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila n. +20 astetta - vähän alle (sateisimmilla alueilla).
Ma 27.6. - Etelästä pyrkii ulottumaan pitkulainen korkeapaine lounaiskolkan yli ja siinä yhteydessä lounaasta pyrkii lämpimämpää ilmamassaa ja Venäjän helleilmamassa kärkkyy myös lähellä; yöllä - aamulla on vähäpilvisen poutaa ja heikkoja länsi-luoteistuulia. Iltapäivällä - illalla pilvisyys vaihtelee ja kuurosateita voi esiintyä etenkin idässä / sisämaassa ja ukkosriskiä on jonkin verran. Tuulet ovat enimmäkseen kohtalaisia lännen ja pohjoisen väliltä ja illalla tyyntyy lännestä alkaen. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila kohoaa +20 ja +24 asteen välille. Ennuste on pitänyt melko hyvin paikkaansa; yö oli vähän lämpimämpi ja kuurosateet keskittyivät iltapäivällä kapealle alueelle Päijänteeltä eteläkaakkoon. Illalla sää on seljennyt kokonaan.
Ti 28.6. - Korkeapaine muodostuu selänteeksi etelälounaasta Suomen yli koilliseen ja kapea matalapainejono rintamasysteeminsä kera ulottuu Lapista Britteinsaarille / Länsi-Eurooppaan. Venäjän helleilmamassa jäänee vielä itään, mutta Länsi- ja Keski-Euroopan helleilmamassa alkaa vaikuttaa lounaasta; etelässä vallitsee heikot - tyynet suunnaltaan vaihtelevat tuulet ja paikoin voi esiintyä yksittäisiä ukkoskuuroja iltapäiväpainotteisesti muutoin sään ollessa vähäpilvistä. Tosin illalla lännestä voi tulla länsiosiin epävakaista ja ukkostavaa ilmaa säärintaman ollessa sieltä käsin lähellä. Ilmamassa lämpenee edelleen; yölämpötila on +10 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötila voi jo kohota monin paikoin +25 ja +30 asteen välille. Ennuste pitää muutoin varsin hyvin paikkaansa, mutta ilmamassa on sen verran kuivaa, että iltapäivällä on korkeintaan hyvin vähäistä ja poutaista kumpupilvisyyttä sisämaassa; muutoin on selkeää.
Ke 29.6. - Lapista Skandinaviaa pitkin lounaaseen ulottuu kapea matalapainejono (Etelä-Skandinaviaan voimistuu uusi matalapaineen keskus) säärintaman kera ja tästä voi ulottua päivän mittaan ukkostavaa epävakaisuutta etelän länsiosiin. Muutoin olisi vähäpilvisen poutaa ja etelä-lounaistuulet enimmäkseen heikkoja; yöllä tyyntä etenkin idässä. Helleilmamassa kuitenkin on voimistumassa ja sen ulottuessa kunnolla alueelle yölämpötila olisi jopa +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +26 ja +30 asteen välillä; paikoin jopa n. +30 astetta... Lännen säärintamat jäävät kauemmaksi ja korkeapaine muotoutuu itäpainotteisesti Etelä-Suomen päälle, missä tyyni alue ulottuu aluksi ko. alueelle, mutta väistyy loppupäivänä vähitellen viriävien kaakkoistuulien myötä; helleilmamassa voimistuu enimmäkseen selkeässä säässä ja em. lämpötilalukemat toteutuvat varsin hyvin.
To 30.6. - Korkeapaine näyttäisi kaikkoavan enemmän Suomen itäpuolelle ja voimistunut matalapaine siirtyisi Etelä-Skandinaviasta lähemmäksi; ko. alueelle työntyisi vielä kunnolla etelästä helleilmamassaa, mutta lännestä lähestyisi ukkostava rintamasysteemi päivän mittaan... Yölämpötila olisi +15 asteen vaiheilla - vähän yli. Päivälämpötila voisi kohota jopa yleisesti +30 asteen vaiheille ja paikoin parisen astetta ylikin sisämaassa... Korkeapaine on hieman etääntyneenä Suomen itäpuolella ja matalapainetta muotoutuu pitkulaisena Skandinaviassa sallien erittäin helteisen kaakkoisvirtauksen ko. alueelle. Sen sekaan on tulossa kosteampaa ilmamassaa Mustanmeren - Kaspianmeren suunnasta, jolloin yön ja aamun vähäpilvisyyden jälkeen utuisuus ja ukkosmyrskyjen mahdollisuus kasvaa iltaan mennessä etelästä - kaakosta alkaen (Hyvin rajujenkin ukkosten riskiä!...). Yölämpötila vaihtelee tuulisuuden mukaan +15 asteen vaiheilta lähes +20 asteeseen ja päivälämpötila ollee monin paikoin n. +30 astetta - vähän yli etenkin sisämaassa.
Pe 1.7. - Korkeapaine sinnittelee vielä idässä ja matalapainetta muotoutuu Skandinaviasta Suomenkin päälle siten, että ko. helleilmamassaa ja lännen viileämpää ilmamassaa rajaava etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi asettunee hyvin täpäräluonteisesti johonkin läntisimmän Suomen paikkeille sallien kaakkoisvirtauksen tuoman kostean utuisen helleilmamassan vielä suureen osaan Etelä-Suomeakin; ukkosmyrskyjen riski on kuitenkin suuri laajalla alueella ja niin etenkin lännessä (Paikoin hyvin rajuja ukkosia!). Ukkoskuuroja voi esiintyä jopa läpi vuorokauden, mutta etenkin iltapäivällä ja illalla. Yölämpötila ollee runsastuneen pilvisyyden takia erittäin korkea jopa n. +20 asteen vaiheilla ja päivälämpötila saavuttanee edelleen n. +30 asteen lukemia monin paikoin etenkin kaakossa - idässä; viileintä läntisimmissä osissa.
Tästä eteen päin ennustettavuus on taas kehnoa, mutta ainakin la aikana vallitsisi vielä edellispäivän kaltainen hyvin kostean helteinen, ukkosmyrskyherkkä (Paikoin hyvin rajuja ukkosia!) ja lännessä lähes sijoillaan pysyvän ilmamassoja rajaavan etelä-pohjoissuuntaisen rintamasysteemin tilanne. Su aikana lähellä Suomen eteläpuolella voimistuisi matalapaine, joka voisi yhtäältä jatkaa itätuulien voimistamisellaan helleilmamassan vyöryä alueelle rajuinekin ukkosineen, mutta toisaalta on näyttänyt siltä, että samalla koillisesta alkaisi valumaan viileämpää ilmamassaa kaventaen hellesektoria pois... Tarkemmin näistä viikonlopun hyvin mielenkiintoisista tilanteista seuraavassa varsinaisessa ennusteessani. To alkaen joka päivä su saakka seurannee myös tämän kesän ukkoseurantaraportointiani!...
Kasvukausi on siis edelleen ollut noin 2 viikkoa edellä tavanomaisesta aikataulustaan, mikä on merkinnyt poikkeuksellisesti nyt näin Juhannukseksi jo tyypillisten heinäkuun kukkijoiden alkanutta kukintaa; kuten monet jasmikkeet (Philadelphus sp.), pionit (Paeonia sp.), ritarinkannukset (Delphinium sp.), lumpeet (Nymphaea sp.), maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja ohdakkeet (Cirsium sp.). Ensi viikolla todennäköisesti alkava uusi helleaalto nopeuttaa taas kasvua niin paljon, että ensi viikon loppuun mennessä voisi olla mahdollista jo peräti lähes 3 viikonkin etumatka tavanomaiseen ajankohdan kasvutilanteeseen nähden ja se tarkoittaisi em. kukintojen huipentumista monissa tapauksissa sekä jo peräti kesäkuun puolella täpärästi alkavaa terttuseljan (Sambucus racemosa) ja tuomen (Prunus padus) marjojen kypsymistä...
Myös monet muut hedelmäsadot ovat raakilevaiheissaan etenemässä huomattavassa etuajassa ja näin mm. omenapuilla (Malus sp.) ilmenee ajankohtaan nähden poikkeuksellisen isoja raakileita. Myös puiden ja pensaiden kuluvan kesän versojen puutuminen etenee selvässä etuajassa, mutta toisaalta viime päivien sateista innostuneena versojen uusi kasvu on yhä hyvin rehevää ja monilla lajeilla yhä voimakkaimmillaankin; kuten myöhäiset lehteentulijat. Mäntyjen (Pinus sp.) uudet neulaset alkavat tulla täysikokoisiksi ja kuusten (Picea sp.) latvojen pääversot alkavat saavuttaa täyttä mittaansa. Syntyvä helleaalto kiihdyttää kasvua huippuvauhtiin, jolloin lähes ennätyksellinen n. 3 viikon etumatka kasvutilanteisiin syntynee helposti su mennessä. Tulevat ukkossateet auttavat myös kuivuuden pitämisessä poissa; tosin paikoin vettä voi tulla ukkossateista liiaksikin ja tulvia voi olla tiedossa paikoitellen niin maaseudulla kuin kaupungeissa.
Jokien virtaamat ovat olleet aikaisempaa vähän vuolaammat sateiden takia, mutta edelleen normaalin rajoissa ja ensi viikollakaan suurta muutosta ei ole nähtävissä. Maaperä on kastunut laajasti kohtalaisen - runsaan verran. Jatkossa sateita saadaan edelleen kuuroina paikoin rankastikin (Edelleen taajamatulvariskiä paikoin), joten tuo tuleva mahdollinen hellekään ei heti ala muodostaa haittaavaa kuivuutta. Tosin katveeseen voi jäädä kesälle tyypilliseen tapaan yksittäisiä vähäsateisiakin alueita ja näin todennäköisimmin meren rannikoilla. Loppuviikon ukkossateet saattavat aiheuttaa hyvinkin reippaita taajamatulvatilanteita ja jokien virtaamatkin voivat paikoin nousta hetkeksi tulvakorkeuksiin runsaimmilla ukkosalueilla.
Joka tapauksessa kasvit kiittävät kosteudesta helteen tultuakin yhä jatkuvana rehevänä kasvuna ja kehityksenä, mikä nähdään maanviljelyssäkin rehvyytenä ja muutenkin ajankohtaan nähden paikoin poikkeuksellisen pitkälle päässyt kehitys korostaa sitä; mm. monet rypsi- / rapsipellot ovat jo olleet ennätysvarhaisessa kukassa ja ensi viikolla kukinta alkaa jo huipentua ja monet muut viljat tähkääntyvät jo monin paikoin. Myös nurmikot jatkavat rehevän vihreää kasvua ja apilat (Trifolium sp.) tulevat monin paikoin niiden kukintamerikoristeeksi.
Vesistöjen pintalämpötilat ovat pysyneet Etelä-Suomessa tällä viikolla lähes samoina monta päivää ollen järvissä +17 ja +20 asteen välillä ja Suomenlahdella sisälahdissa suunnilleen samat sekä ulapalla +15 asteen vaiheilla. Ensi viikon mahdollinen helle nostaa järvien ja Suomenlahden sisälahtien pintalämpötilat helposti taas +20 ja +25 asteen välille ja meren ulapalla aletaan lähestyä +20 astetta...
No comments:
Post a Comment