Thursday, June 23, 2011

Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä: Erittäin raju pienialainen matalapaine etelälounaasta!

Tänään Etelä-Suomessa on tapahtumassa pienialaisen, mutta erittäin rajun matalapaineen ylitys etelälounaasta, joka aiheuttaa tuhoja tekeviä myrskytuulia. Sen vuoksi tässä seuraa myrskybongausseurantani tälle päivälle. Pahimmin tuulituhoja näyttäisi olevan tulossa Uudenmaan maakuntaan, mutta myös muualla Etelä-Suomessa tuulituhot ovat hyvin mahdollisia. Myös merellä myrskyää laivaliikennettä selvästi haitaten. Kovimpien tuulien hetki ajoittunee mukana tulevan rintamasysteemin ja sen sadealueen heti jälkipuolelle iltapäivään - alkuiltaan, missä tuulet ovat kääntyneet eteläkaakosta lounaaseen.

Myrskyn puuskien on ennustettu olevan kovimmillaan peräti n. 25 m/s, joka on näin kesäaikaan erittäin vaarallista puuston ollessa täyslehdessä ja puuskatilanteiden jatkuessa muutamia tuntejakin. Tällaisessa tapauksessa puustotuhot saattavat olla varsin huomattaviakin paikoin ja kattopeltejä lentelee taajamissa. Matalapaineen pienialaisuus tarkoittaa myös sitä, että myrskytuulet alkavat todennäköisesti yllättävän nopeasti. Sadealue ei puolestaan näyttäisi olevan erityisen rankka ja näin esim. taajamatulvia ei näytä olevan tulossa. Ahvenanmaa ja lounaissaaristo tosin saattavat saada hyvin runsasta rankkasadetta. Tällä kertaa ukkonenkaan ei ole se pääasia, joten en laittanut seurannalle ukkosseurantanimikettä.

Tässä on alustavaa analyysiä Myrskyvaroitus.com -sivustolta; Ärhäkkä matalapaine saapuu torstaina iltapäivällä. Täydentävä analyysi sille tulee todennäköisesti pian. Tuon analyysin kirjoittanut Pauli Jokinen on luonnehtinut toisessa blogissaan (Sääbriefing) ko. tilannetta hieman elokuun 1890 myrskytilanteen kaltaiseksi; tässä ko. historiamme rajuimman myrskyn tiimoilta oma kirjoitukseni (Suomen tunnetun historian kovimmasta myrskystä tänään 120 vuotta!). Tässä ovat myös muista rajuilmabongailuistani tutut seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 09:15: Ko. matalapaineen okludoituvan rintamasysteemin sadealueen etureunan pilvet ovat saapuneet seurantapaikalleni Espoon Tapiolaan, missä taivaan peittää nyt kokonaan vielä vähän läpikuultava laaja verhopilvi hieman kokkareisena ja aaltoilevana sekä muuttumassa pian sadepilveksi. Etelä-kaakkoistuulet ovat kohtalaisia ja lämpötila on +15 astetta. Sadealue on saapumassa lounaiskolkkaan.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 12:30: Myrskyvaroitus.com -sivustolta; Ärhäkkä matalapaine saapuu torstaina iltapäivällä -jutussa olevan päivityksen mukaan myrsky olisikin jäämässä aikaisempaa arviota heikommaksi, mutta melko tuhtia tuulta on silti yhä tulossa. Tällä hetkellä Tapiolassa sade on alkamassa näillä minuuteilla ja pilvipeite onkin jo paksuuntunut läpikuultamattomaksi ja kokkareisemmaksi sadepilveksi. Kaakkoistuuli on ollut enimmäkseen kohtalaista ja lämpötila on kohonnut +16 asteeseen.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 14:00: Sade on ollut nyt rankimmillaan n. puolen tunnin ajan ja sitä on satanut ajoittain lähes ukkosmaisen runsaasti. Sadealue on menossa kuitenkin varsin nopeasti kapeana ohitse koilliseen. Etelä - kaakkoistuuli on edelleen enimmäkseen kohtalaista, mutta puuskissa jo paikoin navakkaakin ja lämpötila on laskenut +14 asteeseen.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 14:30: Rintamasade kaikkosi jo havaintopaikalta koilliseen; sateen mukana nopeasti tulleet sumupilvimäiset, riekalemaiset ja nopeasti liikkuvat kumpukerrospilvet ovat jääneet peittämään taivasta rintaman sadepilvien kaikotessa pois niiden yläpuolella. Tihkusadetta on vielä ollut vähän ilmassa ja tuulet ovat kääntymässä vähitellen etelän kautta lounaaseen ja ne ovat olleet nyt tilapäisesti vain heikkoja. Lämpötila on kohonnut takaisin +15 asteeseen.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 15:40: Etelä-lounaistuuli on voimistunut navakan puuskaiseksi ja kumpukerrospilvikansi on alkamassa rakoilla. Heikkoja sadekuuroja on tulossa voimistuvan tuulen mukana lounaasta. Lämpötila on taas +14 astetta.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 16:05: Kumpukerrospilvet katosivat lähes kokonaan ja jäljelle jäi pohjoistaivaalla etääntyvä rintamapilvisyys; mm. vyöhykkeellisiä hahtuva- ja palleropilviä. Lounaasta on lähestymässä rintamaksi järjestyvä heikkojen kuurosateiden kaari. Navakan puuskainen lounaaseen kääntyvä tuuli jatkuu ja lämpötila on kohoamassa +15 asteen yli auringon tultua esille.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 17:55: Etelä-lounaistuuli on pysynyt navakan puuskaisena edelleen, mutta kovimman tuulen aika alkaa olla pian käsillä; Hankoniemen tienoilla on jo mitattu yli 20 m/s olevia keskituulen nopeuksia! Uudellamaalla kovimman tuulen vaihetta povataan klo. 18 ja 21 välille. Taivas on ollut vaihtelevan runsaasti täynnä nopeasti liikkuvia kumpukerrospilviä seassaan heikkoja sadekuuroja. Lämpötila on +17 astetta.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 20:05: Tuuli on kääntynyt lounaaseen ja voimistunut kovapuuskaiseksi; mm. koivut suorastaan kohisevat kovimmissa puuskissa ja oksia - lehtiä irtoilee hieman. Samalla taivas on yhtenäisessä pilvessä (kaukana merellä näkyy rakoilua ja ko. kumpukerrospilvien osat liikkuvat hyvin nopeasti), josta sataa heikosti vettä - tihkua ajoittain. Lämpötila on +14 astetta.

Päivitys torstaina 23.6.2011 klo. 23:10: Kovimman tuulen vaihe sijoittui Tapiolassa suunnilleen klo. 19:30 ja 21:00 välille, jonka jälkeen lounais-länsituuli on hiljalleen heikentynyt. Taivas on ollut koko ajan tiiviissä ja paksussa kumpukerrospilvessä, josta on ajoittain satanut heikosti vettä ja tihkusadetta. Lämpötila on +13 astetta. Tämä on ko. seurannan viimeinen päivitys, sillä tuulet heikkenevät koko ajan.

Myrskytuhoista vielä lopuksi: Sähkökatkoja tuli useille tuhansille talouksille ja puita kaatui paikoitellen voimakkaimpien tuulennopeuksien oltua puuskissa yli 25 m/s. lounaisrannikolla. Sisämaassa oli selvästi heikompia tuulia --> Tässä Hesarin juttu, Iltasanomien juttu ja Iltalehden juttu.

No comments: