Saturday, July 09, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; lauantai 9.7.2011 (Sisämaapainotteinen länsilounaasta tulevan kylmän rintaman ja hellesektorin ukkosnäytelmä)

Tänään on eilistä huomattavasti voimakkaamman ukkosen mahdollisuus Etelä-Suomessa länsipainotteisesti ja lähinnä sisämaassa. Myrskyvaroitus.com -sivusto onkin antanut pitkän ennusteen, jossa varoitetaan tyypillisesti ukkospuuskista, suurista rakeista, runsaasta salamoinnista sekä taajamatulvista. Todennäköisesti jokainen näistä elementeistä aiheuttaa jonkinlaista tuhoa päivän mittaan ainakin suurimman riskin alueella. Ukkostilanne on siis aiheutumassa hellesektorissa länsi-lounaasta tulevan kylmän rintaman etupuolella. Tässä ovat seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka sekä Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 10:20: Seurantapaikallani Hämeenlinnassa taivaalla on ollut aamun mittaan hieman untuvapilvilauttailua ja ilmamassa on kostean utuista. Ensimmäiset kumpupilvet ovat syntymässä etenkin itätaivaalla. Tyynen yön jälkeen kaakkoistuuli on virinnyt heikosti ja lämpötila on kohonnut jo nyt peräti +26 asteeseen; yön minimilämpötila oli +17 astetta. Hellelukemia on jo laajasti myös etelärannikkoa myöten. Ensimmäiset ukkosalueet ovat olleet liikkeellä pohjoisluoteeseen länsirannikon tuntumassa Selkämeren yllä Porin tienoilla klo. 7:00 ja 10:00 välillä.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 11:55: Seurantapaikallani läntiselle taivaan puoliskolle keskittynyt yläpilvisyytenä oleva untuvapilvilauttailu on muuntunut ajoittain palleropilviksi. Lisäksi etenkin itä- ja länsitaivaille on noussut muhkeita ja nopeasti korkeutta kasvavia kuuropilvien alkuja. Kaakkoistuuli on hyvin heikkoa ja lämpötila on kohonnut +27 asteeseen. Ensimmäiset uudet kuurot ovat syntyneet Porvoon koillispuolelle, Pohjanmaalle, Viroon ja Selkämerellä on yhä kuurottelua ulottuen Ahvenanmaalle; paikoin ukkosta pohjoisosissa.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 13:25: Hämeenlinnassa sää on pysynyt edelleen poutaisena vähäisin yläpilvilautoin ja ukkospilvien yläosia on ollut näkyvissä vielä vain kaukana taivaanrannoissa; ko. ukkostelua on syntynyt nopeasti seurantapaikalta katsottuna pohjoispuolelle ja kaakkoon Kymenlaaksoon sekä kauempana linjalle Salo - Pori. Myös Pohjanmaalla ja Virossa ukkoskuurottelee jo monin paikoin. Hyvin heikko tuuli on kääntynyt etelään ja lämpötila on +28 astetta.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 15:00: Ukkoskuurottelualueet ovat pysyneet lähes sijoillaan em. verrattuna; Salon - Porin väliltä kuurot (Yksittäisten solujen ikä on melko lyhyt) ovat tosin hivuttautuneet lähemmäksi Hämeenlinnaa - Tamperetta. Seurantapaikan taivaalla länsipainotteisesti on korkeita kumpupilviä ja vanhempien kumpupilvien kumpukerros- ja hahtuvapilviksi hajonneita jäännelauttoja. Ilma on yhä utuinen ja etelätuulet ovat heikkoja. Lämpötila on +28 astetta. Ukkostelua on yhä Virossakin, mutta niillä ei ole näillä näkymin potentiaalia ylittää Suomenlahtea. Voimakkaan ukkosen alueita on ollut myös Vaasan tienoilta rannikkoa myöten pohjoiseen ja Oulun seudulla.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 15:20: Nyt uusia kuurosoluja on alkanut syntymään nopeasti Hämeenlinnan eteläpuolelta Mäntsälän yli itäkaakkoon, joten kohta voi ukkoskuurotella seurantapaikallanikin; kuurojen liike on pohjoisluoteeseen...

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 16:00: Kuuro- ja ukkossolukkoa on jo niin lähellä Hämeenlinnaa, että kaukaista jyrinää on alkanut kuulumaan ja etelä - länsitaivaalle on ilmestynyt tummia kuuropilvien alaosia kera sadejuovaseinämien. Kuurot ovat kuitenkin pienialaisia ja kaikki eivät tällä hetkellä ukkosta... Lämpötila on yhä +28 astetta ja etelätuuli on heikkoa.

Tässä on lisäksi jo tulleita uutisia päivän ukkostuhoista (Jutut päivittyvät edelleen): Hesarin juttu, Iltasanomien juttu ja Iltalehden juttu.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 16:10: Ukkostava alue on siirtymässä linjalle Hämeenlinna - Tampere (Ja eteläosiltaan Mäntsälään) ja siinä kehittyy kuurosolukkoa nopeasti eri kohdissa; lähimmän puolen tunnin aikana joku kuuro osunee sateineen myös seurantapaikalle. Taidan laittaa tietokoneen nyt vähäksi ajaksi kiinni turvallisuussyistä ja palaan kuurotilanteen jälkeen kirjaamaan tapahtumasarjaa ylös...

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 16:40: Ensimmäinen ukkostava kuurorypäs meni Hämeenlinnan länsipuolitse ohi ja seurantapaikalla satoi n. klo. 16: 25 hetken kohtalaisesti ja pari navakan puuskaista länsi-luodetuulista kuuropuuskaa oli samassa yhteydessä. Uutta kuurosolukkoa kehittyy kuitenkin vielä eteläpuolella. Voimakkaimmin lähialueilla ukkostaa Mäntsälästä itään. Seurantapaikallani lämpötila on laskenut +23 asteeseen ja tuulet ovat laveasti etelän ja lännen väliltä heikkoja - kohtalaisia. Länsitaivas on kumpukerrospilvinen seassaan etelässä ja luoteessa tummia kuuropilviä sadejuovineen; kaukaista jyrinää kuuluu. Itätaivaalla on uusia kukkakaalimaisia kuuropilvien yläosia.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 17:05: Hämeenlinnan eteläpuolella on lavealti sarja voimakkaita uusia ukkoskuurosoluja lähestymässä ja etelätaivas onkin kauttaaltaan tumma ja kaukaista jyrinää kuuluu. Kuurojen etureunassa on heikkosateista vanhaa kuuropilveä, joten taivaan tummuus on sadejuovaisen tasaista. Muualla taivaalla on sadekuuro- ja kumpukerrospilvien kokkareista sekoitusta ja vain vähän rakoja. Tuuli käy lännestä heikosti - kohtalaisesti eli lännestä tulleen kylmän rintaman kohdalla ollaan ja selvästi ilmenee se, kuinka tuo viileämpi länsituuli on nostamassa Hämeenlinnan tasalla kosteaa hellettä ylös ukkosiksi etelä-pohjoissuunnassa. Lämpötila on seurantapaikalla yhä +23 astetta ja ilman utuisuus on vähenemässä. Esim. Mäntsälän itäreunalla on satanut samassa kohtaa pitkään kaatamalla; hyvin suuria sademääriä... Voimakasta ukkostelua on myös Vaasan kaakkoispuolelta kohti Oulun länsipuolta ja uusia ukkosia syntyy myös Päijänteen länsipuolella ja keskisellä Päijänteellä. Kaakon kulmalla on oma ukkosalueensa.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 17:30: Hämeenlinnan eteläpuolella kehittyy edelleen hyvin voimakas monisoluinen ukkospilvijärjestelmä, jonka odotan ulottavan lähimmän tunnin aikana mm. kaatosadettaan seurantapaikalleni... Jyrinää on kuulunut vaihtelevan kaukaa melko tiheään ja säännöllisesti ja salamoitakin olen nähnyt jo useita. Heikkoa sadetta on tullut ukkosalueen etureunalla ja etelätaivaan sadeseinäisestä tummuudesta on alkanut kehittymään uutta tumman laskoksellista ja kokkereista kuuromuodostelmaa länsitaivasta kohden... Pohjoistaivaalla on vaihtelevasti verho- ja hahtuvapilveä rakoilevana lauttana ja ko. ukkosalueen etupuolen heikon sateen reunaa. Lämpötila on +22 astetta ja tuulet ovat tyyntyneet tilapäisesti.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 18:30: Hämeenlinnan ja Hyvinkään välillä jaksoi velloa pitkään sama monisoluinen ukkospilvijärjestelmä (Ko. välillä paikoin erittäin suuria sademääriä ja tulvia), jossa sen eteläreunalla on muodostunut jatkuvasti samassa kohtaa uusia soluja (Nyt Hyvinkään länsipuolella), mutta liikkuessaan pohjoiseen ne ovat heikentyneet vain kohtalaiseksi sateeksi Hämeenlinnaan yllettyään. Nyt koko pilvijärjestelmä näyttää heikkenevän lähellä Hämeenlinnaa, koska salamointi ja ukkosen jyrinä on tauonnut... Voimakasta ukkosta on muodostunut myös suorassa kapeassa linjassa Hämeenlinnan pohjoispuolelta Tampereen ja Päijänteen välistä kohti Pohjanmaata. Nyt seurantapaikalleni on viimein tullut vähän rankempaa sadetta tasaisena, lämpötila on +20 astetta ja tuulet ovat lähes tyyniä. Ko. ukkospilvijärjestelmän kilpi on levinnyt taivaalle jo melko tasaiseksi ja laajaksi. Lounaassa näkyy rakoilevalla taivaalla uudempia ukkospilven yläosia.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 19:20: Ukkospilvijärjestelmä on heikentynyt tasaisen heikon sateen kilveksi Hämeenlinnan ympäristössä (itäpainotteinen); verhopilvimäisessä pilvikannessa on esiintynyt myös vähän mammatuspilvien muotoja tilanteelle tyypillisesti sekä hahtuvapilvilauttoja. Voimakasta ukkossolukkoa on syntynyt vielä Hyvinkäästä länteen; näkyy seurantapaikalla tummuvana lounaistaivaana. Voimakasta ukkosta on ollut edelleen myös Päijänteen länsireunalta kapeassa linjassa kohti Pohjanmaata. Lämpötila on vaihdellut paljon ja jyrkästi nyt alkuillalla Etelä-Suomessa; eniten ukkostaneilla alueilla lämpötila on laskenut paikoin vähän alle +20 asteenkin, mutta pouta-alueilla on säilynyt vielä hellettäkin vähän päälle +25 asteen lukemineen (Esim. pääkaupunkiseudulla). Seurantapaikallani lämpötila on +20 astetta, tuulet ovat tyyniä ja sateen ansiosta ilman utuisuus on taas lisääntynyt.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 20:35: Hyvinkään länsipuolella ukkostanut alue on saapunut heikentyneenä Hämeenlinnan tienoille ja siitä n. 50 km länteen vielä yksi voimakas ukkossolu on syntynyt. Ukkostelu on heikentynyt Päijänteen alueella, mutta jatkuu vielä voimakkaana Pohjanmaalla. Seurantapaikalla lounaasta tullut tumma verhopilvimäinen ukkospilvijäänne sataa tasaisen kohtalaisesti ja pohjois - itätaivaalla on rakoilevammin verhopilvilauttoja. Lämpötila on +19 astetta ja tuulet ovat yhä lähes tyyniä; mahdollistaa edelleen utuisuuden.

Päivitys lauantaina 9.7.2011 klo. 21:35: Etelä-Suomen viimeisistä isoista kuurosateista eräs on heikkenemässä pois juuri Hämeenlinnan yllä tasaisena sateena; taivaalla verhopilvikansi on repeilemässä ja muuttumassa hajanaisiksi hahtuva- ja harsopilvilautoiksi. Ilmassa on yhä utua tuulten ollessa tyyniä ja lämpötila on yhä +19 astetta. Kylmän rintaman eteneminen itään on lähes pysähtynyt. Ukkostelua on enää Keski-Pohjanmaalta kaakkoon ulottuvassa jonossa. Täten on aika päättää tämä vaiherikas seuranta. Tosin huomenna iltapäivällä ja mahdollisesti yksittäin myös yöllä - aamulla ukkostaa edelleen tuon kylmän rintaman tienoilla sen edetessä hitaasti idemmäksi, mutta en enää tee siitä seurantaa, kun kuurottelua esiintynee enää Hämeenlinnan - pääkaupunkiseudun tasan itäpuolella.

Vielä aivan lopuksi uutisjuttuja ukkostuhoista: Iltasanomien juttuja (Ukkosmyrsky riepotteli - 130 tonnia painava jättirakennelma vaarassa sortua, Myräkkä iski kuin tyhjästä - "Näkyi musta matalalla oleva pilvivana", Ukkosmyrsky iski – kotipihalla odotti yllätys, Salaman "täysosuma" poltti talon Forssassa ja Ukkonen repi teltan sijoiltaan Porissa - katso kuva) ja Hesarin juttu (Ukkosilma keskeytti Beachfutis-kisan, aitoja kaatui päälle).

No comments: