Friday, July 08, 2011

Ukkostavaa hellettä; ensi viikolla vähitellen epävakaisesti viilenevää (Päivitys!)



Tällä viikolla edellisen viikonlopun ankara helle (Kesän 2011 kuumin päivä - Osa 4) kaikkosi aluksi pois Suomesta jääden muhimaan etelämmäksi Länsi-Venäjälle. Itä-Eurooppaan jäi pyöriskelemään matalapainetta eri osakeskuksineen aiheuttaen kuuro- ja ukkossateita monin paikoin runsaastikin ja taukoa helteeseen. Länsi-Euroopassa poutaantui aluksi ja lämpeni paikoin helteelle, mutta viime päivinä Britteinsaarten tienoille jumittunut matalapaine on kierrättänyt ko. saarten lisäksi alueelle laajemminkin viileämpää ja ajoittain kuurosateista ilmaa. Keski-Eurooppa oli aluksi em. idän matalan ja lännen korkeapainesään välisessä viileässä pohjoistuulen alueessa, mutta nyttemmin siellä ja etenkin Itä-Euroopassa on lämmennyt helteelle idän matalapainetoiminnan heikennyttyä ja tuon Britteinsaarten matalan syötettyä etelästä ilmaa. Jäämereltä itään - kaakkoon muototuneen korkeapaineen ansiosta myös Länsi-Venäjällä on helteytynyt uudestaan pohjoisemmaksi ja ulottuen myös Suomeen sekä osittain Skandinaviaan, jossa epävakaisuus on kuitenkin säilynyt edelleen. Välimerellä on ollut vaihtelevan ankaraa hellettä ja vain yksittäisiä ukkostilanteita.

Jatkossa matalapaine kaikkoaa Britanniasta viilentämään ja epävakaistamaan Skandinaviaa (Ajoittain jopa koleaa etenkin Norjassa ja Lapissa) ja ensi viikon mittaan myös Suomea. Näin ollen Länsi-Eurooppa lämpenee ja helteen mahdollisuus kasvaa; tosin ensi viikolla Ranskan tienoilta Keski-Eurooppaan liikkuu uusi matalapaine runsainekin (ukkos)sateineen ja vielä myöhemmin Britanniaan tulisi taas uusi matalapaine Atlantilta. Helle voimistuu Keski- ja etekin Itä-Euroopassa, mutta monin paikoin alueelle jää kosteaa ja ukkostavaa ilmamassaa. Myöhemmin tuo Ranskasta alkava matalapaine tuo Itä-Eurooppaankin voimakasta ukkosta ja ankarin helle siirtyy idemmäksi - etelämmäksi. Välimerellä jatkuu vaihtelevan ankara helle ja tuosta em. ensiviikon matalapainetoiminnasta johtuen ainakin alueen keskivaiheille voi tulla ukkoskuurottelua; muualla Välimerellä kuivuus pahenee. Länsi-Venäjällä helle näyttää myös aluksi voimistuvan ja laajenevan, mutta ensi viikon lopulla tuo Skandinavian - Suomen matalapainetoiminta siirtyisi ko. alueen pohjoisosiin epävakaistamaan säätä ukkosineen ja pakottamaan hellettä etelämmäksi... Päivityksessä ilmenneen mukaan Baltiasta tuleekin yllättävän runsassateinen ja voimakas matalapaine huomenna Suomen yli; helle kaikkoaa kaakkoon. Sitten tuo em. Ranskan tienoilta ponnistava matalapaine tuleekin perjantaiksi Suomen eteläosiin; ennen sitä helle yrittää tulla uudestaan to aikana eteläkaakosta. Yhtä kaikki Länsi-Eurooppa viilenee alkuviikon pienen helleaallon (Ulottuu osin Ranskan ja Saksan tasalle) jälkeen ja viileyttä kestäneen parisen päivää pohjoistuulineen helleilmamassojen liikkuessa Suomea lähimmillään Itä-Euroopassa - ajoittain Baltiassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa (Uralin tienoo lämpenee; siellä on ollut parina viime päivänä viileää pohjois-koillistuulten takia). Välimerellä etenkin idässä ja Mustanmeren länsipuolella saakka on ollut erittäin helteistä +40 asteen tienoille saakka; sama jatkuu ja viikon lopulla myös Espanjan suunnassakin voi kuumeta hurjasti.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 1.7. - Korkeapaine Suomen itäpuolella alkoi heiketä ja vetäytyä idemmäksi; suuri osa Suomea kuului vielä utuisen kosteaan helteiseen ilmamassaan ja sitä rajaava rintamasysteemi ulottui Lapista Skandinaviaa pitkin kaartaen Itä-Eurooppaan. Alueella vallitsi heikko kaakkois-itävirtaus, jossa aamuyöllä - aamulla yksi voimakas ukkosalue liikkui Virosta lounaiskolkan yli pohjoisluoteeseen. Iltapäivällä ukkoskuurotteli edelleen monin paikoin länsiosien sisämaassa; etelärannikolla - kaakossa oli vähäpilvistä ja poutaa (Kesän 2011 ukkosseuranta; perjantai 1.7.2011 (Helleilmamassan kohokonvektio- ja lämpöukkosia eteläkaakosta)). Illalla ukkoskuurottelu väheni pois ja sää selkeni osaksi. Yölämpötila oli +20 asteen tienoilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila oli +30 asteen tienoilla; etelärannikolla oli vain vähän reilut +25 astetta.

La 2.7. - Matalapaine alkoi vähän voimistua Suomen eteläpuolella ja Norjanmerellä vahvistui korkeapaine. Tämän myötä Suomessa ollut utuisen kostea hellesektori alkoi kaventua vähitellen pohjoisesta alkaen. Ko. alueella toistui edellispäivän tapaan iltapäivän - alkuillan aikana ukkoskuurottelua länsiosissa, mutta etelä - kaakkoisosa oli vähäpilvinen ja poutainen koko päivän. Itätuulet olivat heikkoja - päiväsaikaan ajoittain kohtalaisia. Yölämpötila oli +20 asteen vaiheilla ja päivälämpötila etelärannikkoa myöten +30 asteen vaiheilla.

Su 3.7. - Korkeapaineen painopiste siirtyi Norjanmereltä Jäämerellä ja matalapaine pysyi lähes paikallaan Suomen etelä-lounaispuolella; Etelä-Suomeen vielä jäänyt hellesektori kaventui pois paikallaan, kun viileämpi itä-koillisvirtaus valui pohjoisesta tilalle. Edellispäivän kuurottelusta jäi yöksi - aamuksi rippeitä Ahvenanmaalta kohti Keski-Suomea ulottuvalle alueelle. Muualla oli vähäpilvistä. Iltapäivällä hellesektorissa syntyi täsmälliseksi jonoksi ukkosta Etelä-Suomen sisämaahan; Kesän 2011 ukkosseuranta; sunnuntai 3.7.2011 (Lämpö- ja kylmän rintaman ukkosia hellesektorin sulkeutuessa). Illalla poutaantui vähitellen, mutta pilvisyys jäi runsaaksi. Yölämpötila oli +20 asteen vaiheilla - vähän sen alle ja päivälämpötila oli hellesektorissa +25 ja +30 asteen välillä sekä sen ulkopuolella jopa alle +20 astettakin. Ko. iltapäivän ukkosissa lämpötila laski paikoin hetkellisesti jopa vain +15 asteen vaiheille.

Ma 4.7. - Suomen eteläpuolelle jäi heikkenevää matalapainetta ja korkeapaine alkoi ulottua Jäämereltä Lapin yli Vienanmeren tienoille. Etelä-Suomeen jäi vaikuttamaan viileähkö itä-koillisvirtaus, jossa koko päiväksi taivaalle jäi yläpuolisten rintamapilvien lisäksi yhtenäinen alapilvikansi. Sateita ei kuitenkaan tullut heikkoja yksittäisiä kuuroja lukuun ottamatta. Itä-koillistuulet olivat aluksi kohtalaisia, mutta ne heikkenivät päivän aikana selvästi. Lämpötila laski yöllä +15 ja +20 asteen välille ja pysyi siinä koko päivän nousten iltapäivällä vain pari - kolme astetta.

Ti 5.7. - Korkeapaine muotoutui Vienanmereltä Suomen itäpuolelle ja matalapainetta velloi yhä Suomen etelä-kaakkoispuolella. Näiden välistä ko. alueelle vaikutti heikko itävirtaus, jossa edelleen vallitsi runsas alapilvisyys; paikoin se alkoi kuitenkin rakoilemaan. Sateita ei tullut. Yö- ja päivälämpötilat olivat edelleen hyvin lähellä toisiaan +15 ja +20 asteen välillä. Rakoilevan pilvisyyden alueilla päivälämpötila ylitti paikoin +20 astetta.

Ke 6.7. - Korkeapaine pohjoisessa jakautui selvemmin kahtia yhtäältä Norjanmerelle ja toisaalta kauemmaksi Venäjälle. Heikkoa matalapainetta rintamasysteemin kera muodostui Skandinaviasta Lappiin ja heikkenevä matalapaine jatkoi pyörimistään Suomen eteläpuolella syöttäen uudestaan lämpenevää ilmamassaa idästä; itätuulet olivat heikkoja - päiväsaikaan ajoittain kohtalaisia. Pilvisyys väheni yöllä ja loppupäivän olikin vähäpilvisen poutaa; sisämaassa iltapäivällä kumpupilvisyyttä. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +23 ja +26 asteen välillä.

To 7.7. - Skandinaviasta Lapin yli ulottui edelleen heikko rintamasysteemi itään. Suomen eteläpuolella yhä heikkenevä matalapaine pysyi lähes paikallaan. Näiden välissä itävirtaus tyyntyi lähes tyystin (Rannikolla päivällä paikoin merituulta) ja ilmamassa helteytyi lisää. Alueella oli vähäpilvistä lukuun ottamatta sisämaan iltapäivän kumpupilvisyyttä. Ajoittain pilvisyys lisääntyi vähän myös etelärannikolla etelän matalapaineen takia. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla - etelärannikolla vähän yli (Meri lämmitti jo hyvin). Päivälämpötila oli +25 ja +29 asteen välillä.

Pe 8.7. - Tänään Suomen koillispuolella on vahvistunut korkeapainetta, minkä ansiosta Lapin rintamasysteemi on siirtynyt etelätuulilla pohjoiseen ja helleilmaa on virrannut tilapäisesti Lapin pohjoisosiinkin. Etelässä helteinen ilmamassa on vahvistunut entisestään ja kaakosta on virrannut kosteampaa ilmamassaa; vähäpilvisen yön jälkeen iltapäivällä - illalla on esiintynyt pienialaisia kuurosateita heikon ukkosen kera sisämaassa ja ilma on tullut utuisemmaksi. Kuurot ovat vähentyneet illan mittaan. Yölämpötila oli +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila oli +25 ja +30 asteen välillä; lämpimintä kaakossa.

Tuo kuva on otettu Espoon Tapiolassa eilen torstaina 7.7.2011 ja siinä nähdään keskusta-alueen koristevesialtaan veden pintaa ja pinnan alaista vesikasvillisuutta altaan pohjalla. Viime aikaisten tavanomaista ajoittain paljonkin lämpimämpien säiden ansiosta tällaiset suht pienet vesialueet / altaat ovat lämmenneet pohjaan asti hyvin lämpimiksi (Useana päivänä paljon yli +20 astetta) ja edistäneet siksi vesikasvien kasvua poikkeuksellisen runsaasti. Myös erilaiset levät ovat päässeet runsaaseen kasvuun myös isommilla vesialueilla ja se koskee myös sinilevää. Vedenpintoja ovat puolestaan koristaneet heikkojen tuulten ansiosta monenlaiset pienet aaltokareet monena viime päivänä ja siksi mm. pinnan aliset näkymät yhdistettynä aaltokuvioihin ovat tarjonneet herkullista estetiikkaa; kuvassa aallokko syntyi pääasiassa läheisen suihkulähdesarjan takia.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 11.7.2011 klo. 19:45) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 9.7. - Britteinsaarilla muutamia päiviä viihtynyt matalapaine venyy kohti Skandinaviaa - Norjanmerta ja sen mukana Suomea lähestyy länsilounaasta kylmä rintama. Korkeapaine pitää pintansa koillisessa. Yöksi voi jäädä elämään edellispäivästä yksittäisiä kuuroja länteen, mutta iltapäiväksi - alkuillaksi on tuon kylmän rintaman avittamana muodostumassa länsiosiin voimakastakin ukkoskuurottelua (Sisämaapainotteista), missä yhteydessä voimakkaat sateet paikallisine rakeineen, tiheä salamointi ja vaaralliset ukkospuuskat voivat olla mahdollisia. Idässä on poutaisempaa. Tuulet ovat heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia; ko. rintaman jälkipuolella länsiosissa alkaa tuulla illalla heikosti lännestä-lounaasta ja ilmamassan utuisuus vähenee. Yölämpötila on +15 ja +20 asteen välillä; etelärannikolla paikoin n. +20 astetta. Päivälämpötila jää ukkostavimmilla alueilla korkeimmillaan +25 asteen tienoille, mutta idässä helle piinaa n. +30 asteessa.

Su 10.7. - Matalapaine jää vaikuttamaan Skandinavian ylle pitkulaisena ja korkeapaine pitää yhä jonkin verran pintaansa koillisessa. Kylmä rintama etenee hitaasti itään Suomen yllä ja aiheuttaa tällä kerralla ukkostelua etelän itäosiin; kuurottelua voi säilyä paikoin edellispäivän puolelta yöksi ja aamuksi ko. rintaman kohdalla, mutta iltapäivällä ukkostelu voi olla jälleen voimakastakin (Sisämaapainotteista). Länsiosissa puolestaan kylmän rintaman jälkeinen kuivempi ja vähäpilvisempi poutasää vallitsee jo yöstä - aamusta alkaen tuulten käydessä siellä etelän ja lännen väliltä heikosti - kohtalaisesti. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilta lähes +20 asteeseen; lämpimintä idässä. Päivälämpötila vaihtelee lännen +25 asteen vaiheilta itärajan vielä lähes +30 asteeseen; ukkosrintaman kohdalla lämpötilat vaihtelevat edellispäivän tapaan voimakkaasti kuurojen mukaan.

Ma 11.7. - Skandinavian matalapaine pysyy aloillaan pitkulaisena, mutta sen painopiste siirtynee Lappiin. Koillisen korkeapaine heikkenee, mutta lounaasta alkaa ulottumaan heikkoa korkeapaineen selännettä Suomen eteläreunalle. Alueella vallitsee heikko - kohtalainen lounaisvirtaus ja vaihtelevapilvinen sää; kuurosaderiskiä syntyy iltapäivällä sisämaassa. Lisäksi edellispäivän kylmän rintaman ylitys voi viivästyä ukkoskuuroineen itärajalla vielä ko. yöksi. Illalla tuulet tyyntyvät ja kaakonkulmaa voi uhata uusi kuurottaisen sateen alue etelästä rintamasysteemin jäädessä rajaamaan lähelle kaakkoon - itään jäävää helleilmamassaa... Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; lämpimintä idässä. Päivälämpötila vaihtelee vähän +25 asteen molemmin puolin; lämpimintä idän - kaakon sisämaassa. Ennuste on muuttunut niin, että Suomen eteläpuolella Baltiassa on ollut muodostumassa matalapaineen keskus ja Suomen yllä etelä-lounais - pohjois-koillissuuntaisessa rintamasysteemissä on jo tullut rintamaa pitkin pohjoiseen liikkuvia sade- ja ukkoskuuroja länsiosapainotteisesti; illan mittaan kuurottainen sade ja ukkosetkin runsastuvat etelästä alkaen tuon Baltian matalapaineen tullessa.

Ti 12.7. - Korkeapainetta säilynee edelleen vähän Suomen eteläpuolelle ulottuen ja matalapaine vaikuttaa edelleen Lapissa - Skandinavissa pitkulaisena ja sen lounaishännälle näyttäisi muodostuvan Etelä-Skandinaviassa uusi pieni osakeskus. Helleilmamassa itä - kaakkoispuolella etääntynee vähän. Tyynehkön yön jälkeen länsi-lounaistuulet voimistuisivat vähän ja vaihtelevapilvisessä säässä lännestä - lounaasta alkaen sade- ja ukkoskuurojen riski kasvaisi iltapäiväksi. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; lämpimintä idässä. Päivälämpötila on +22 ja +26 asteen välillä; lämpimintä idän - kaakon sisämaassa. Tuo päivityksessä mainittu matalapaine liikkuu päivän aikana huomattavasti voimistuvana Etelä-Suomen yli pohjoiskoilliseen ja sen rintamasateet kastelevat rankkasateisen runsaastikin Etelä-Suomea yöllä - aamulla - alkuiltapäivällä; ukkosriskiä etenkin idässä. Iltapäivällä matalapaineen keskuksen siirtyessä pohjoiseen on sade lakkaamassa lounaasta alkaen ja tuulet aikaisemmin päivällä heikohkot suunnaltaan vaihtelevat tuulet (Idässä ukkospuuskien riskiä!) kääntyvät luoteeseen voimistuen nopeasti navakan puuskaisiksi. Illan mittaan poutaantuu lisää. Tuon matalapaineisen rankkasateen takia päivälämpötila jäänee sateisimmilla alueilla +15 ja +20 asteen välille; idässä voi olla ennen sateita lähes +25 astetta.

Ke 13.7. - Matalapaineen painopiste siirtyisi Lapista viimein itään ja sen mukana Etelä-Skandinavian uusi pieni osakeskus liikkuisi rintamasysteeminsä kera Etelä-Suomen ylitse itäkoilliseen; Vaihtelevapilvisen yön jälkeen rintamasysteemi toisi runsaspilvistä kuurottaista ja paikoin ukkostavan rankkaa sadetta alueen yli päivän aikana. Illalla poutaantuisi. Tuulet kävisivät ennen rintamaa etelän ja lännen väliltä, mutta rintaman ja osakeskuksen ylityksen jälkeen tuulet kääntyisivät pohjoiseen ja voimistuisivat lännestä alkaen. Yölämpötila olisi yhä +15 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila jäisi vain +20 asteen vaiheille ja sateisimmilla alueilla vähän allekin... Helleilmamassa etääntyy kaakkoispuolella edelleen. Tuo päivityksessä mainittu matalapaine siirtyy Suomen koillispuolelle ja etelästä alkaa tulla itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne tilalle. Yöllä pilvisyys on vähäistä, mutta iltapäiväksi syntynee vielä kuurosateita monin paikoin. Illalla poutaantuu ja selkenee. Länsi-luoteistuulet ovat aluksi ajoittain kohtalaisia, mutta illalla tyyntyy etelästä alkaen. Yölämpötila jäänee +10 ja +15 asteen välille; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila on n. +20 astetta - aste pari yli; viileintä pohjoisosissa.

To 14.7. - Ennustettavuus on jo melko heikkoa tätä vaihetta arvioitaessa, mutta matalapaineen painopisteen siirryttyä tässä vaiheessa Suomen itäpuolelle alueella vallitsisi aikaisempaa viileämpi pohjois-luoteisvirtaus kohtalaisena. Lännestä olisi kuitenkin tulossa pian uusi korkeapaine päälle. Pilvisyys vaihtelisi ja kuurosateita tulisi etenkin idässä ja iltapäiväpainotteisesti. Yölämpötila olisi +10 asteen vaiheilla; leudointa idässä. Päivälämpötila jäisi +20 asteen vaiheille... Itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne vaikuttaa alkupäivällä, jolloin on tyyntä - lähes tyyntä ja vähäpilvistä - selkeää. Loppupäivällä lounaasta lähestyvän pienen matalapaineen vaikutuksen myötä pilvisyys alkaa lisääntyä (Sateen - ukkosen riskiä lounaassa) ja etelän - idän väliset tuulet voimistuvat. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - vähän yli; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila on +20 ja +24 asteen välillä (Helleilmamassa tulee uudestaan huulille Viroon saakka etelästä-kaakosta).

Tästä eteen päin näyttäisi siltä, että tuo em. uusi korkeapaine lähestyisi lännestä pe aikana, jonka myötä luoteistuulet heikkenisivät ja sää olisi aurinkoisen poutaista; sisämaassa ehkä iltapäivän vähäistä kumpupilvisyyttä. Yölämpötila jäisi +10 asteeseen - vähän vajaaksi, mutta päivälämpötila olisi +20 ja +24 asteen välillä. Pe jälkeen korkeapaine siirtyisi Suomen päälle ja pian itäpuolelle; sen myötä kaakosta pääsisi lopulta taas helleilmamassaa alueelle. Toisaalta on merkkejä siitä, että lounaasta - lännestä lähestyisi pian sen perään ehkä voimakastakin matalapainetoimintaa. Siitä ja ma jälkeisestä säästä on palattava tarkentamaan tilanteita päivityksessä...

Päivityksessä ilmenee tästä eteen päin sellaista, että perjantaina tuo lounaasta tuleva pieni matalapaine sijoittuisi lounaiskulmalle ja kierrättäisi aluksi helleilmamassan rajalla Etelä-Suomeen etelästä ukkostavaa kuurottaista sadetta yölämpötilan pysyessä taas +15 ja +20 asteen välillä. Loppupäivänä viileämpi lounaasta tuleva ilmamassa ottaisi voiton ja iltapäivällä - illalla kuurottaisten sateiden jatkuessa päivälämpötila jäisi korkeintaan +20 asteen vaiheille... Matalapaineinen ja viileähkö sää jatkuisi tästä eteen päin koko viikonlopun. Jatko on kuitenkin sen verran epäselvää, että palaan tarkemmin asiaan seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.

Viime aikoina edelleen jatkuneet tavanomaista selvästi lämpimämmät säät ovat kirittäneet kasvukaiden etenemisen astetta yhä enemmän etuaikaan ajankohdan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna; ero on nyt jopa jo n. 3 viikon / reilun 3 viikon luokkaa ollen suurin sisämaassa, jossa koko kasvukauden ajan on säilynyt pari - kolme päivää etumatkaa etelärannikkoon verrattuna.

Tässä vaiheessa tämä on merkinnyt täyttä kukintaa tämän viikon mittaan mm. maitohorsmalla (Epilobium angustifolium), mesiangervolla (Filipendula ulmaria), paimenmataralla (Galium album), monilla ohdakkeilla (Cirsium sp.), lehmuksilla (Tilia sp.), viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia) ja perennoista esim. värimintulla (Monarda didyma), ritarinkannuksilla (Delphinium cv.) ja monilla kuunliljoilla (Hosta sp.). Kukintaansa ovat aloittaneet jopa jo pujo (Artemisia vulgaris), pietaryrtti (Tanacetum vulgare) ja perennoista mm. tarhapiisku (Solidago cv.). Marjansa ovat kypsyttäneet jo täysin terttuselja (Sambucus racemosa) ja tuomi (Prunus padus) sekä osittain tuomipihlajat (Amelanchier sp.). Syyshortensia (Hydrangea paniculata "Grandiflora") on jo kasvattanut esille kukintaterttunsa vihreinä ja pallohortensia (Hydrangea arborescens "Grandiflora") on jopa jo aloittanut täyden kukintansa.

Sää jatkuu vielä alkuviikolle saakka sen verran tavanomaista lämpimämpänä, että kasvu etenee edelleen reilun 3 viikon etuajassa tavanomaiseen aikatauluun nähden ja ensi viikolle tultaessa se tarkoittaa mm. noiden em. täysien kukkimisten kääntymistä selvästi lopuilleen monessa tapauksessa ja em. aloittelevien kukkimisten voimistumista täyteen mittaansa monin paikoin. Samalla viimeiset jasmikkeet (Philadelphus sp.) lopettelevat kukintaansa ja lupiinit (Lupinus polyphyllus) kypsyttävät jo hedelmiään. Ensimmäiset siemenvillat saattavat lentää jo lämpimien paikkojen maitohorsmistakin.

Em. marjakypsymisistä tuomipihlajatkin tuottavat jo täyskypsän sadon ja kotipihlajalla (Sorbus aucuparia) marjojen kypsyminen etenee jo oranssiin vaiheeseen. Omenapuita (Malus sp.) koristavat ajankohtaan nähden jo erittäin näkyvät raakileet. Lisäksi em. syyshortensian kukinta alkaa muodostuen valkoisemmaksi. Sekä luontaisilla puu- ja pensaslajeilla että varhain kasvunsa aloittaneilla viljelylajeilla tämän kesän versojen puutuminen etenee jo kokonaan loppuun yhä yleisemmin; lähinnä vain voimakkaimmat latvaversot jatkavat enää kasvuaan. Näin ollen ko. puuvartiskasvillisuus alkaa olla poikkeuksellisessa etuajassa elokuisen loppuun asti valmistunutta.

Peltoviljelyssä kaikki viljat kauraa myöten ovat tulleet myös huomattavassa etuajassa täyteen kokoon eli täydelle tähkälle / röyhylle. Osa, kuten ruis on jo alkanut jopa tuleentumaan kypsäksi. Rypsi / rapsi on ollut yhä täydessä kukassa ja varhaisimmilla pelloilla ko. kukinta on jo hiipunut lähes loppuunkin. Jatkossa tämä kukinta loppuu ensi viikon mittaan jo lähes kaikkialta ja em. viljojen tuleentumiskypsyminen alkaa etenemään yhä laajemmin reilussa etuajassa. Em. ukkossateet saattavat aiheuttaa paikoin viljojen lakoontumisongelmaa.

Kasviviljelyn ja muun luonnon suhteen maaperän kosteusolosuhteet ovat olleet erittäin epätasaiset viime aikoina; etenkin etelärannikolla kuivuus on alkanut vaivaamaan sateettomuuden jatkuttua jo parisen viikkoa. Nurmikot ovat alkaneet kellastumaan paahdepaikoilta alkaen ja kallioisilla sekä paahteisilla rinteillä lehtipuiden taimet ovat alkaneet kellastumaan paikoin. Sen sijaan lännen ja paikoin etelän sisämaassa ukkossateita on tullut paikoin jopa useita kymmeniäkin millimetrejä yhteensä, jolloin maaperä on ollut niillä alueilla tarpeeksi kostea - ajoittain tulvivankin märkä. Jatkossa ukkossateita tulee edelleen, mutta la ja su aikana lähinnä vain sisämaassa. Ensi viikolla olisi toiveita saada kunnolla sadetta myös etelärannikolle... La ja su ajan ukkossateet voivat olla sisämaassa taas hyvinkin rankkoja ja taajamatulvien riskiä voi olla. Joet pysynevät silti virtaamiltaan edelleen ajankohdan normaalin rajoissa. Päivityksessä ilmenneen huomisen tiistaisen sadealueen runsaus voi nostaa jokien virtaamia selvästi ja taajamissakin voi paikoin tulvia. Joka tapauksessa etelärannikon kuivuus on viimein päättymässä ehkä hyvinkin runsaisiin sateisiin (Paikoin useita kymmeniä millimetrejä ti-iltaan mennessä..).

Vesistöjen pintalämpötilat ovat olleet siis ajankohtaan nähden erittäin lämpimiä korostuen merellä ja alkuviikon tilapäisen sään viilenemisen aiheuttamat lämpötilojen laskut ovat palautuneet täksi viikonlopuksi taas siten, että järvissä lämpötila on ollut laajasti jopa +25 asteen lähellä; pienissä järvissä ja matalissa vesissä paikoin jopa reilut +25 astetta. Suomenlahdella ulappakin on lämmennyt jo monin paikoin +20 asteen tienoille - vähän yli ja sisälahdissa on mitattu +22 ja +25 asteen välisiä lukemia. Vedet ovat myös huomattavan syvään lämmenneitä. Tämä lämpimyys on suosinut sinilevien kukintaa ja Suomenlahdella sinileväesiintymät ovatkin olleet jo runsaita laajasti. Tämän viikonlopun jälkeen vähitellen viilenevä sää laskee vesien lämpötiloja vähitellen kohti normaalempia ajankohdan lukemia eli +25 asteen läheltä lähemmäksi +20 astetta.

No comments: