Friday, July 08, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; perjantai 8.7.2011 (Sisämaan lämpöukkosia hellesektorissa)

Tänään on taas kohonnutta ukkosriskiä Etelä-Suomessa, joten päätin aloittaa tälle päivälle seurannan, jolloin samalle päivälle olen ajatellut tehdä poikkeuksellisesti myös varsinaisen viljelysääennusteen myöhemmin illalla ukkostilanteen jälkeen. Myrskyvaroitus.com -sivusto on kertonut tämän päivän aktiviteetista kuitenkin vain hieman ilman varsinaista tarkkaa ennustetta, koska tilanne ei olisi niin merkittävän voimakas. Kyseessä on helleilmamassaan iltapäiväksi - alkuillaksi syntyvät kuuropilvet, joista voi kehittyä yksittäisiä ukkosia sisämaahan ilmeisesti melko länsipainotteisesti ja tälläkin kertaa vähimmän ukkosriskin piirissä joutuu siis virumaan etelärannikko, missä ei ehkä edes sada. Ohjaavien tuulten ollessa heikkoja voi taajamatulvariskiä syntyä paikoin.

Huomenna lauantaina näyttää olevan tätä päivää selvästi voimakkaamman ukkostilanteen mahdollisuus lännestä tulevan kylmän rintaman avittamana; teen siitä toisen seurannan. Ukkosnautintoni varmistamalla siirryn puoleen päivään mennessä sisämaan seurantapaikalle näiksi päiviksi eli tarkemmin sanottuna Hämeenlinnaan. Tässä ovat aina tarjoamani linkit ukkosseurannan avuksi: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka sekä Kelikamerat, mutta Vaskinetin havaitun huonouden takia salamatutkana käytän tällä kertaa sen sijaan Finnish Lightning Centerin palvelua.

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 10:15: Tämä päivitys tulee vielä Espoon Tapiolasta, jossa ilmamassan kosteus ja siten utuisuus on lisääntynyt eilisestä päivästä. Lähes selkeän yön jälkeen pohjoiselle taivaalle on jo syntynyt kumpupilviä. Itätuulet ovat heikkoja ja lämpötila on kohonnut yön +15 ja +20 asteen väliltä jo +25 asteeseen lähes meren rantaa myöten. Sisämaassa on myös n. +25 astetta. Seuraava päivitys tulee Hämeenlinnasta...

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 12:55: Saavuin Hämeenlinnaan, jossa utuisessa ilmassa on jo vahvasti ympäri taivaan korkeita kumpupilviä kuuropilvien alkuina. Matkan varrella oli jo kehittynyt yksi kuuro vähän Kehä III:n pohjoispuolelle aivan Hämeenlinnan moottoritien vieressä. Kuuroja on kehittynyt myös Mäntsälän ja Lahden välille, joissa on alkanut ukkostamaan ensimmäisenä. Kaikki kuurot ovat liikkeessä länsiluoteeseen ja lisää kuuroja syntynee nopeasti lähimmän tunnin - parin aikana... Lämpötila on +27 astetta ja itä-kaakkoistuulet ovat heikkoja.

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 14:40: Kuuroja on syntynyt sunnilleen linjalle Karjalankannakselta Kymenlaakson ja Lahden kautta Hämeenlinnan eteläpuolelle. Kuurot ovat jääneet vielä melko pieniksi / heikoiksi ja ukkostelua lievänä on ollut lähinnä vasta kuuroalueen itäosissa. Seurantapaikallani puolipilvisellä taivaalla osa vanhemmista kuuropilvien aluista on hajonnut kumpukerros- ja hahtuvapilviksi, mutta seassa on uutta kukkakaalimaista muodostusta ja etelätaivaalla tummiakin kohta ukkostamaan alkavia kuuropilviä... Yksittäiset kuurosolut näyttävät elävän vain hyvin lyhyen aikaa. Lämpötila on +27 astetta ja kaakkoistuulet ovat yhä heikkoja.

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 16:30: Kuurottelu on jatkunut suunnilleen samanlaisena ja suunnilleen em. vyöhykkeellä laajeten vähän pohjoisemmaksi; Hämeenlinnan ympäristössä on ollut pienialaisia ja lyhytikäisiä kuuroja, mutta jyrinää ei ole kuulunut eikä yksikään kuuro ole vielä satanut itse havaintopaikan päällä. Lämpötila on +26 astetta ja tuuliolot sekä pilvisyyden luonne ovat ennallaan. Ilman utuisuus on ehkä hieman vähentynyt.

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 18:05: Kuurottelu on heikentynyt lähes pois Hämeenlinnan tienoilta ja taivas seljennyt aikaisempaan nähden, mutta Lahden tienoilta pohjoiseen on tällä hetkellä voimakkain kuurorypäs, jossa ukkostaa jonkin verran. Kuurojen vähentyessä tästä eteen päin on tämän päivän seuranta jäämässä torsoksi. Päätänkin tämän osan tähän, mutta huomenna on tulossa paljon voimakkaampi ukkostilanne seurattavaksi... Lämpötila on nyt +28 astetta ja kaakkoistuuli on heikkoa.

Päivitys perjantaina 8.7.2011 klo. 19:20: Laitankin vielä yhden päivityksen tähän, koska klo. 19:00 - 19:10 välillä yksi rankka, mutta hyvin pienialainen kuuro ilman ukkosta (Tosin yhden kerran jyrähti tämän kirjoittamisen alettuani; jee kesän kovin ukkoskokemukseni tähän mennessä, hehheh) sattui viimein tarkalleen havaintopaikalle; kuuro alkoi hyvin isoina pisaroina ja oli pari - kolme minuuttia ukkosmaisen rankkaa. Noin puolivälissä rankaa sadetta navakka kuuropuuskakin puhalsi hetken koillisesta - pohjoisesta (Muutoin on lähes tyyntä). Lämpötila laski sateen alettua hellelukemista hetkessä +21 asteeseen, mutta kohonnee vielä uudestaan ennen auringonlaskua.

No comments: