Sunday, July 03, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; sunnuntai 3.7.2011 (Lämpö- ja kylmän rintaman ukkosia hellesektorin sulkeutuessa)

Tänään on viimein koittamassa ukkosia myös Etelä-Suomen niihin osiin, missä toissapäivänä ja eilen ei saatu ukkosta ollenkaan eikä edes kuurosateita; eli toisin sanoen suunnilleen linjan Hanko - Riihimäki - Jyväskylä -linjan kaakkoispuolella. Täten lähes samalla alueella Turun tienoilta Tampereen kautta pohjoiskoilliseen ukkosti varsin reippaasti myös eilen. Tässä on siihen liittyvää uutisointia eiliseltä: Hesarin juttu, Iltasanomien juttu 1 ja juttu 2 sekä Iltalehden juttu Kööpenhaminaan (Ja Roskilden festareille) iskeneestä hurjasta ukkosmyrskystä. Se ukkosmyrsky liittyi samaan lounais-koillissuuntaiseen säärintamajärjestelmään, joka aiheutti eilenkin tuota ukkostelua Länsi-Suomessa.

Kylmän rintaman pilvivyöhyke on jäänyt yöllä ja nyt aamulla suunnilleen sijoilleen tuolle eilenkin ukkostaneelle alueelle (Tarkemmin Ahvenanmaalta vähän Tampereen ja Jyväskylän pohjoispuolille) ja siinä on aktivoitunut sade- ja ukkoskuuroja jo yöllä ja aamulla uudestaan; mm. Ahvenanmaalla on satanut rankasti kapealla lounais-koillissuuntaisella kaistalla. Muualle eteläiseen Suomeen on tullut idästä - kaakosta runsaampaa pilvisyyttä. Tuo kylmä rintama on valumassa hitaasti etelämmäksi ja samalla viileämpää ilmamassaa on tulossa myös etelästä kiertyen, jolloin Etelä-Suomessa oleva hellesektori on sulkeutumassa paikallaan. Ukkosten ennustetaan syntyvän jo puoliltapäivin ja olevan voimakkaimmillaan iltapäivällä - alkuillalla tuon em. kylmän rintaman eteläpuolella eli eniten ukkostaisi suunnilleen eteläisimmän Suomen sisämaassa, mutta odottelen itse myös tänne pääkaupunkiseudullekin vihdoin jotain aktiviteettia tuon ukkostavimman alueen reunalla... Suurin riski ukkosissa tulee taas olemaan taajamatulvat ja paikoin tiheä salamointi.

Tässä ovat aina tarjoamani muut linkit ukkosseurannan avuksi: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 11:00: Seurantapaikallani Espoon Tapiolaan on tullut aamun aikana runsaasti hahtuvapilvilauttoja
idästä - kaakosta ja pilvet ovat paikoin kokkareisia ennakkoiden ukkosherkkyyttä. Ilmassa on utua. Itätuulet ovat heikkoja ja lämpötila on +23 astetta ja yö oli taas erittäin lämmin n. +20 asteen minimilämpötiloineen. Suomenlahdella on liikkeessä nyt jo joitakin pieniä uusia kuuroja jonossa idästä, mutta sisämaan aktiviteetti ei ole vielä alkanut.

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 12:30: Tapiolassa hahtuvapilvet ovat lähes kokonaan hälvenneet, mutta ensimmäiset ukkoskuurot ovat syntyneet nopeasti viimeisen puolen tunnin sisällä linjalle Kouvola - Lahti ja siitä vähän Hämeenlinnan eteläpuolelle. Niiden yläosia on kohoamassa Tapiolasta nähtynä kaukana pohjoisella taivaanrannalla. Itätuuli on yhä heikkoa ja lämpötila on kohonnut lähes +25 asteeseen; sisämaassa on jo paikoin n. +28 astetta.

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 14:05: Ukkoskuurot ovat muodostuneet kapeaksi lähes yhtenäiseksi jonoksi linjalle Salo - Riihimäki - Lahti - Saimaa - Laatokan pohjoisranta. Yksittäiset kuurosolut vaikuttavat olevan siinä lyhytikäisiä, mutta uusia syntyy jatkuvasti. Pohjoisempi vähän Tampereen - Jyväskylän pohjoispuolella oleva kuurojono on ollut heikompi. Uhkaava tilanne on jo syntynyt ukkostelun takia mm. Lahden ravitapahtumassa; iltalehden juttu. Täällä Tapiolassa taivaalla on ollut vain harvakseltaan vähäisiä hahtuvapilvilauttoja ja pohjoisella taivaanrannalla elää noiden ukkosten yläosia. Tuuliolot ovat ennallaan ja lämpötila on kohonnut +26 asteeseen. Sisämaassa aurinkoisilla alueilla on jo paikoin lähes +30 astetta, mutta eniten ukkostaneilla paikoilla lämpötila on laskenut jopa vähän vajaaseen +20 asteeseen.

Lisäys: Tällä hetkellä on selvästi nähtävissä, kuinka Vaskinetin salamatutka on huono, kun se ei osaa laskea salamoiden etäisyyksiä oikein. Se tulee erittäin hyvin ilmi tässä tilanteessa, kun ukkosmuodostelma on erittäin tiiviisti säännöllisessä jonossa ja siitä huolimatta ko. tutkan paikantamat salamaniskukohdat ovat muka erittäin hajallaan ympäri Etelä-Suomea. Ei ollenkaan hyvä ja olen hyvin pettynyt! Tässä olisi korvaava salamatutka; Finnish Lightning Center, mutta sekin on melkoisen epätarkka.

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 15:15: Ukkoskuurojono on mutkitellut sen verran, että Riihimäen tienoilta on siirtynyt pätkä pohjoisemmaksi mm. Hämeenlinnan kiusaksi (Pahus, kun en ole siellä nyt paikalla!). Lisäksi itäosissa (Saimaan tienoo) ukkosjono on muuttunut katkonaiseksi ja toisaalta pidentynyt lännessä Turun eteläreunalle. Tämän ukkosjonon ja pohjoisemman kuurojonon liikkeet ovat jännästi päinvastoin; eteläisessä kuurot liikkuvat länteen ja pohjoisemmassa itään. Täällä Espoon Tapiolassa on tilanne lähes ennallaan ja näinköhän tänne ei olisi mitään kuurojakaan tulossa tänään...

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 16:30: Ko. ukkosjono on heikentynyt osittain ja siinä yhteydessä on käynyt klassinen pilvitilanteen kehitys; ko. ukkospilvijonon yläosat ovat levinneet laajasti yhtenäiseksi verhopilvimäiseksi kilveksi, joka ulottuu jopa etelärannikolle saakka. Itse kuurot ovat olleet silti edelleen suunnilleen em. linjalla. Jonon itäosissa on uusiakin ukkossoluja ja näyttää siltä, että tämän yläpilvikilven eteläreunalle lähemmäksi etelärannikkoa alkaisi syntyä myös kuuroja... Lämpötila on laskenut tuon yläpilvikilven leviämisen takia jo laajasti alle +25 asteen - sille paikkeille. Ukkossadealueilla lämpötila on laskenut paikoin jopa jo alemmaksi kuin viime yön alin lämpötila eli jopa vain +15 asteen paikkeille. Tapiolassa on vielä +24 astetta, itätuulet (Meren rannikolla on ollut paikoin merituulta etelästä - kaakosta) ovat heikkoja ja em. yläpilvikilven (Kattaa tasaisena ja taivaanrantaa kohden tummuvana koko pohjoistaivaan ja ulottuu keskitaivaalle - paikoin vähän etelätaivaan puolelle) reunalla on hahtuvapilvilauttoja aaltomaisina ja kokkareisina muodostelmina merkiten vielä ukkosherkkyyttä...

Päivitys sunnuntaina 3.7.2011 klo. 19:05: Ukkosjonon kuurot ovat hajonneet niin, että enää vain Kouvolan ja Turun seuduilla on ollut ukkoskuurottelua (Nekin ovat nyttemmin haihtuneet lähes pois) ja vain yksittäisiä pieniä uusia kuuroja on syntynyt ko. kuurojonon muihin kohtiin. Suomenlahdella on tosin mielenkiintoinen pieni kuurojono etenemässä luoteeseen kohti pääkaupunkiseutua... (PS.: Kävin ulkona tarkistamassa tilanteen ja tuo Suomenlahden "kuurottelu" on näemmä tutka-animaation oma virhe eli ei ole ko. alueella sateita.) Pohjoisempi kuurojono on edelleen elossa ja siinä kuurottelee harvakseltaan n. Jyväskylän tasalla. Em. yläpilvikilpikin on jo alkanut hajoamaan repaleisemmaksi lauttailuksi, mikä näkyy myös täällä Tapiolassa. Tuulet ovat tyyntyneet lähes kokonaan havaintopaikallani ja lämpötila on +23 astetta. Sisämaan ukkostaneilla alueilla lämpötila on kohonnut takaisin +20 asteen tuntumaan - vähän sen yli, mutta missään ei enää olla hellelukemilla. Myöhemmin saatan tehdä vielä viimeisen päivityksen ja ukkosuutisoinnin linkkikoosteen...

Päivitys maanantaina 4.7.2011 klo. 01:10: Edellisen päivityksen jälkeen klo. 21 ja 23 välillä syntyi vielä pieniä kuuroja jonossa linjalle Lohjanjärvi - Järvenpää ja siitä Kouvolan ja Kotkan puolivälistä itään kuurosolujen liikkuessa länteen; ukkosta niissä näytti olleen vain itärajan lähellä hetken aikaa. Pohjoisemmat kuurojonot kuolivat lähes kokonaan pois samassa yhteydessä ja niin ovat tehneet nyt nämä eteläisimmätkin kuurot. Taivas on ollut Tapiolassa osittain hahtuvapilvilauttojen peitossa ja lämpötila on yhä +19 astetta. Itätuulet ovat heikkoja ja kääntymässä sisämaasta alkaen vähän enemmän koilliseen sekä voimistumassa vähän ja ko. viileämmän tuulen mukana on tulossa kumpukerrospilvilauttaa. Tässä on seurannan lopuksi vielä uutisointia tästä ukkosepisodista: Hesarin juttu 1 ja juttu 2 ja Iltalehden juttu.

No comments: