Saturday, July 23, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; lauantai 23.7.2011 (Etelästä saapuvan kylmän rintaman edellä sarja rajujakin kohokonvektio- ja rintamaukkosia)

Tänään on muodostumassa kesän parhaimpiin kuuluva ukkosnäytelmä Etelä-Suomessa ja siitä on jo saatu aamulla esimakuakin etelärannikolla ja Lounais-Suomessa. Vielä hetken kaakosta virtaa hyvin kosteaa helleilmamassaa Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta etelästä on lähestymässä kylmä rintama, joka syrjäyttää helteen tilapäisesti pois. Tässä yhteydessä ukkostelu voi olla rajua ja tuhoa aiheuttavaa. Tässä ovat tutut seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu.

Myrskyvaroitus.com -sivusto on laatinut taas laajan ja seikkaperäisen ennusteanalyysin päivän tilanteesta. Siitä suora lainaus: "Aktiivinen ukkospäivä on tiedossa lauantaille. Kohokonvektiota saattaa olla liikkeellä jo varhain lauantaina ja se saattaa mutkistaa tilannetta loppupäivän osalta. Silti kosteaan ja lämpimään ilmamassaan syntyy ukkoskuuroja päivän mittaan. Baltiasta saattaa myöhään iltapäivällä tai illalla saapua yksi tai useampi mesoskaalan konvektiivinen järjestelmä. Suurin riski lauantain tilanteessa liittyy voimakkaisiin ukkospuuskiin, mutta koko ”vaarapaletti” on mahdollinen mikäli ennusteiden ”paras/pahin” skenaario toteutuu.".

Olen kolmisen tuntia sitten saapunut Jyväskylästä takaisin Hämeenlinnaan, jossa olen päättänyt vastaanottaa loppupäivän ukkoset. Ennen "reaaliaikaiseen päivittämiseen" siirtymistä laitan tähän jo tänään tapahtuneita tilanteita takautuvasti -->

Lauantai 23.7.2011 klo. 07:00: Eteläkaakosta oli saapunut ensimmäinen rintama kuuroja kapeassa rivissä Suomenlahdelle - kaakonkulmalle ja tässä vaiheessa Suomenlahden länsiosan päälle Virosta tullut kuurorypäsosa oli nopeasti voimistumassa runsaaksi ukkosalueeksi. Siitä itään rintaman pienet kuurot sen sijaan olivat haihtumassa tilapäisesti pois luoteeseen edetessään.

Lauantai 23.7.2011 klo. 09:00: Tuo ukkosalue saapui leveänä etelärannikolle klo. 08:00 ja 09:00 välillä ulottuen pääkaupunkiseudulta (Viimein sinne kunnon ukkosta ja taas alkanutta kuivuuskehitystä torpannutta rankkasadetta) lounaissaaristoon saakka; tässä vaiheessa ukkosmöykky alkoi jo heikkenemään liikkuessaan luoteeseen. Lämpötilat olivat etelärannikolla ennen ukkosta jopa +20 ja +23 asteen välillä koko yön. Tässä vaiheessa Jyväskylän taivas oli vielä lähes selkeä (Hieman palleropilvilauttaa) utuisuutta lukuun ottamatta ja lämpötila oli kohoamassa kohti +25 astetta yölämpötilan oltua siellä alimmillaan +17 asteessa.

Lauantai 23.7.2011 klo. 11:00: Tuo em. ukkosalue oli heikentyneenä ja levinneenä matkannut tässä vaiheessa Turun yli sekä Forssan ja Maarianhaminan reunoille saakka ulottuen luoteeseen Porin tienoon ylle. Olin tällöin junamatkalla Jämsän tienoilla kohti Tamperetta ja junamatkan taivaalle oli ko. kohdalla saapunut tuon klo. 07:00 kaakonkulmalle saapuneen rintaman heikentynyt pilvivyöhyke; hahtuvapilvilauttaa ja runsaasti kumpukerrospilviä, joiden seassa uutta kukkakaalimaista kuuropilvikehitystä.

Lauantai 23.7.2011 klo. 12:00: Tampereella junanvaihdon aikana taivaalla näkyi laajasti tuon Porin tienoolle menneen heikenneen ukkosalueen jälkipuolista läpikuultavaa verhopilvikantta ja sen seassa Tampereen eteläpuolella oli alkanut kehittymään kumpukerrospilvien sekaan uutta kukkakaalimaista kuuropilvisolukkoa.

Lauantai 23.7.2011 klo. 13:00: Hämeenlinnaan saavuttuani taivaalla oli hahtuvapilvilauttaa ja etenkin pohjoistaivaalla myös kumpukerrospilviä seassaan uutta kukkakaalimaista kuuropilvikehitystä; nuo em. uudet syntyvät kuurot. Etelätaivaalla oli tilapäisesti selkeämpää. Kaakkoistuuli oli kohtalaista ja ilmassa oli ollut koko ajan kaikilla em. alueilla utua. Lämpötila oli +24 astetta runsaan pilvisyyden (Tuon etelärannikon - lounaan ukkosalueen reunapilvisyyttä) hidastettua aamupäivän aikana lämpötilan nousua. Jyväskylän alueella ja rintamarivissä sen itä- ja länsipuolin uusia kuuroja syntyi heti klo. 12:00 tienoilta tuon ensimmäisen rintamavyöhykkeen edettyä sinne ja voimistuttua uudelleen. Samoin Tampereen eteläpuolelta kohti Vaasaa oli jo kehittynyt uutta pientä ukkoskuurottelua.

Seuraavaksi siirryn "reaaliaikaiseen päivittämiseen" -->

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 16:00: Etelärannikolle on saapunut Virosta toinen sarja voimakasta ukkostelua, missä on erotettavissa kolme erillistä ukkosrykelmää; ensimmäinen rypäs on matkaamassa Hankoniemen ylitse Turkuun, toinen rypäs on matkaamassa Porkkalanniemen ylitse Lohjanjärvelle ulottuen pian myös pääkaupunkiseudulle kaakkoishännältään ja kolmas rypäs on lähestymässä Porvoon itäpuolelta Lahtea. Tuon kolmannen ryppään länsipuolella on laajoja heikomman kuurottaisen sateen alueita lähestymässä parhaillaan Hämeenlinnaa; ko. paikan taivaalla etelä-kaakosta onkin levinnyt jo laajasti taivaan peittävää maitomaisen läpikuultavaa ja tasaista verhopilvikantta. Seassa on myös kumpupilviä, jotka ovat selkeämmällä pohjoistaivaalla muhkeimpia. Lämpötila on +28 astetta ja kaakkoistuuli on kohtalaista - puuskissa navakkaakin.

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 17:10: Nuo ensimmäinen ja toinen ukkosrypäs ovat sulautuneet vanhan ukkossolukon heikennyttyä ja uuden ukkossolukon synnyttyä samaksi ukkoskuurottelualueeksi liikkeessä rankimmin Turun yli ja kohta Poriin; toisen ryppään kaakkoishäntä heikkeni pääkaupunkiseudun yllä heikoiksi kuuroiksi ja Hankoniemeltä kuurot ovat jo ohi. Kolmas ukkosrypäs on matkannut Lahden itäreunaa viistäen ja Kouvolan tienoon ylitse luoteeseen. Sen länsipuolinen heikon sateen alue on heikentynyt lähes pois Hämeenlinnan ylle tultuaan. Virosta on nousemassa uusia pieniä ukkoskuuroja. Tampereen - Vaasan välillä ukkostaa runsaasti ja Jyväskylän itä-kaakkoispuolella on syntynyt runsasta ukkostelua; Kaikki liikkeessä luoteeseen. Hämeenlinnan taivaalla em. tilanteesta johtuen on yhä läpikuultavaa verhopilveä rakoilevana lauttana ja kumpupilvikehitys on lähes tyrehtynyt kumpukerrospilvi- ja hahtuvapilvilautoiksi; koillistaivaalla on runsasta uutta kukkakaalimaista kuuropilvikehitystä. Kaakkoistuuli on kohtalaista - navakkaa ja lämpötila on laskenut +24 asteeseen. Hellelukemat ovat kaikonneet yleisesti myös muualta Etelä-Suomesta.

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 18:15: Etelä-Suomeen on tullut eteläkaakosta taukoa kuurotteluun ja ukkosalueet ovat jatkaneet pohjoisemmaksi - luoteemmaksi; nyt on ukkostamassa runsaasti laajoine ukkosryppäineen Porin eteläpuolella, Vaasan tienoilla, Jyväskylän tienoilla ja siitä Päijänteelle. Uudempaa pientä ukkossolukkoa on Saimaalla ja Tampereen eteläpuolelta kohti Vaasaa. Virosta on tulossa Suomenlahdelle harvakseltaan yksittäisiä ukkossoluja. Tällä hetkellä Hämeenlinnan taivaalla vähentynyt verhopilvikansi on siirtynyt pohjoiselle taivaanrannalle, jossa näkyy etäällä myös tuon Tampereen eteläpuolista ukkospilvien yläosakehitystä; ed. päivityksessä se oli tuo uusi kukkakaalimainen kehitys koillistaivaalla. Muutoin taivaalla on vain vähän hahtuvapilvilauttoja ja aurinkoisessa säässä lämpötila on kohonnut uudestaan helteelle +25 asteeseen. Utuisuus on vähentynyt hieman ja kaakkoistuuli on kohtalaista.

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 19:30: Hankoniemeä uhkaa taas ukkosmöykky Virosta tulevana. Muualla Etelä-Suomessa kuuroton alue on laajentunut, kun nuo em. ukkosalueet ovat yhtäältä heikkenemässä ja liikkumassa yhä enemmän luoteeseen; Hämeenlinnan taivas on muutoin jopa täysinkin selkeä, mutta tuon Hankoniemelle tulevan ukkosen yläosaa näkyy etelälounaisella taivaanrannalla hämärästi hyvin kaukana ja pohjoisella taivaalla on vanhaa verhopilvimäistä ukkospilvijäännettä kilpenä. Lämpötila on +25 astetta ja paikoin muuallakin Etelä-Suomessa hellelukemille on palattu vielä.

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 21:30: Ukkostelu - kuurottelutauko on päättymässä, kun pääkaupunkiseutua on lähestymässä ukkosmöykky mereltä eteläpuolelta; yksi ukkostamaan alkava solu on suorastaan syntynyt Helsingin yllä... Hankoniemelle ja vähän sen itäpuolelle aikaisemmin saapunut ukkossolu on heikohkona liikkeessä Lohjanjärven länsipuolelta kohti Poria. Hämeenlinnassa etelä - länsitaivaalla näkyy lähestyvänä noiden kahden ukkosalueen yhdistävää verhopilvikilpeä kellertävän maitomaisena ilta-auringossa. Lämpötila on +24 astetta ja kaakkoistuuli on heikkoa.

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 22:45: Pääkaupunkiseutua lähestynyt ukkonen ylitti alueen länsiosiltaan, mutta aikaisempiin ukkossoluihin nähden heikompana. Nyt ko. ukkoskuurottelu on matkalla Hyvinkään - Riihimäen länsipuolilla pohjoisluoteeseen ja Hämeenlinnassa tämä näkyy etelä - länsitaivaalla hahtuvapilvilauttoina, jonka seassa on kukkakaalimaista kehitystä. Verhopilvikilpeä on ohuena laajemminkin. Salamoita ei vielä juurikaan näy, vaikka ilta alkaa jo hämärtää. Lämpötila on yhä lähes +24 astetta, kaakkoistuuli on heikkoa ja utuisuus on taas vähän lisääntynyt. Hankoniemen ylittänyt ukkonen on matkalla Forssan länsipuolella isona möykkynä ja Virossakin on edelleen uutta kuurosolukkoa liikkeessä kohti Suomea...

Päivitys lauantaina 23.7.2011 klo. 23:35: Riihimäen länsipuolelta pohjoisluoteeseen on tällä hetkellä etenemässä lähin ukkostava solu tarkastelupaikkaani nähden ja se näkyykin länsitaivaalla kumpukerrospilvimassana ja niiden yläpuolella näkyvinä kukkakaalimaisina massoina; salamoitakin on jo vähän näkynyt kaukana. Muuta taivasta peittää vaihtelevasti hahtuva- ja verhopilvilauttoja. Virosta Helsingin länsipuolelle on myös virtaamassa jatkuvasti uutta kuurottelua. Lämpötila on Hämeenlinnassa +22 astetta ja laajasti Etelä-Suomessa onkin yhä noin +20 astetta tällä hetkellä. Tuulet ovat alkaneet kääntyä vähitellen etelään etelärannikolta alkaen.

Päivitys sunnuntaina 24.7.2011 klo. 00:40: Hämeenlinnan länsipuolitse äsken ohittanut ukkostava möykky ei ollut enää voimakkaasti salamoiva ja ko. kuuro lakkasikin jo n. puolisen tuntia sitten ukkostamasta. Virosta on rantautunut Suomenlahdelle kaksi laajaa kuurottaisen sateen möykkyä, joissa kummassakin ukkostaa enää vain vähän. Pohjanmaalla on ukkostanut noiden päivän aikaisempien kuuroalueiden tuomana pari - kolme viime tuntia hyvin runsaasti ja nyt ko. ukkoset ovat siirtyneet enemmän Merenkurkun - Perämeren ylle ja Ruotsin puolelle. Saattaa olla, että ukkostelu alkaa olla ohi tällä erää koko Etelä-Suomesta, mutta saatan jatkaa tätä päivittämistä vielä... Hämeenlinnan länsitaivas on seljennyt äskeisestä kumpukerrospilvi - kuuropilvimassasta ja enää on vain yksittäisiä hahtuvapilvilauttoja liikkeellä. Lämpötila on yhä varsin korkea; +21 astetta.

Päivitys sunnuntaina 24.7.2011 klo. 01:10: Nyt nuo Suomenlahdelle tulleet kuurottaisen sateen alueet ovat tulossa pääkaupunkiseudulle; toinen itäpuolelle ja toinen länsipuolelle. Ukkostelu on kuitenkin kadonnut niistä jo lähes tyystin... Palaan vielä aamulla tekemään jotain yhteenvetoa ja lisään yön aikana mahdollisesti ilmenneet ukkostelutilanteetkin.

Päivitys sunnuntaina 24.7.2011 klo. 11:45: Viime yönä klo. 02:00 ja 04:00 välillä tuo edellisessä päivityksessä mainittu kuurottaisten sateiden ryhmä liikkui pohjoiseen Etelä-Suomessa ja pientä ukkostelua oli siinä yhteydessä vielä vähän Hämeenlinnan länsipuolella ja voimakkaammin Kouvolan seudun ylittäneessä soluryhmässä, joka ukkosti klo. 06:00 ja 07:00 tienoilla myös Jyväskylän seudulla. Tämän jälkeen ukkostelutilanne päättyi tarkastelualueellani ja viileämpi lounaisvirtaus on alkanut vaikuttaa. Sen sijaan entisen Oulunläänin ja Etelä-Lapin alueella on yöllä ja aamulla ukkostellut ja satanut runsaasti; samalla alueella voimakastakin ukkosta on tänään tulossa edelleen. Tässä aamupäivän aikana myös Karjalankannakselta Jyväskylän itä - pohjoispuolitse kohti Oulun seutua on muodostunut ukkostava rintama, joka siirtyy koilliseen päivän mittaan.

Päätän tämän seurannan viimein tähän, mutta lopuksi vielä näihin ukkosiin liittyvä Iltasanomien uutisjuttu; Kovat ukkoset jyrisivät lauantaina. Lisäksi yhteenvetona mainitsen, että tässä ukkosepisodissa eniten ukkostelua saivat etenkin alueet: Hankoniemen tienoilta lähes Porkkalanniemelle ja Turun - Porin seuduille ulottuva lounaiskolkka sekä Vaasan - Tampereen välinen seutu; paikoin näillä alueilla ukkosti jopa kolmesta erillisestä ukkosalueesta ja niinpä esim. tuolla lounaiskolkalla viimeisen 5 vuorokauden sademäärät ovat ylittäneet paikoin jo peräti 60 mm! Sen sijaan eilen ukkosesta jopa paitsi jäivät ainakin Uudellamaalla ja Hämeessä Keravan - Hyvinkään - Mäntsälän - Hämeenlinnan tienoot. Itsekin täten missasin ukkostoiminnan harmittavasti lähes tyystin noita em. muutamaa pientä jyrisemätöntä iltasalamaa lukuun ottamatta.

No comments: