Friday, July 22, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; perjantai 22.7.2011 (Kaakosta virtaavan kostean helteen mukana tulevia lämpöukkosia)

Tänäänkin on ukkosriskiä monin paikoin Etelä-Suomessa sekä jonkin verran myös Jyväskylän seudulla, jonne olen tänään menossa. Itse asiassa jo yön aikana on ukkostanut jonkin verran linjalla lounaissaaristosta Porin kautta Pohjanmaalle. En voi kuitenkaan sosiaalisten menojen takia päivittää ns. livenä tapahtumia, mutta palaan ylöskirjaamaamani mukaan kirjoittamaan tähän jotain lauantaina... Sitä ennen tässä on suora lainaus Myrskyvaroitus.com -sivuston luonnehdinnasta päivän tilanteesta: "Ukkoskuuroja Pohjanmaalta kohti Kainuuta ja Koillismaata. Tästä hieman etelämmäksi vähäisemmän kosteuden vyöhyke ja pienempi ukkosriski. Maan eteläosaan saapuu päivän mittaan lisää kosteutta ja paikoin ukkoskuuroja syntyy maan eteläosassakin. Tuuliväänteet ovat pääosin heikkoja ja niinpä vähäinen vaaraa aiheuttavien ukkosten riski koostuu lähinnä runsaasta salamoinnista ja taajamatulvista.". Tässä ovat tutut seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka sekä Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu.

Päivitys perjantaina 22.7.2011 klo. 09:20: Tällä hetkellä juuri ennen Jyväskylään siirtymistäni Hämeenlinnassa on selkeää, mutta utuista. Yön alin lämpötila oli +18 astetta ja nyt lämpötila on jo +23 astetta. Pääkaupunkiseudulla yölämpötila oli jopa +21 asteen tienoilla ja Jyväskylässä oli +15 astetta alimmillaan. Seuraavat päivitykset tulevat jälkeen päin huomenna...

Takautuvat päivitykset, jossa apuna omat muistiinpanot ja YLE Areenan sääennusteen sadetutkakuvat --->

Perjantaina 22.7.2011 klo. 11:00: Junamatkalla Tampereen kohdalla oli tässä vaiheessa taivaalla vain hyvin vähäistä untuva- ja palleropilveä. Ukkostelua oli kehittynyt tarkastelualueen puitteissa vain Selkämerelle aamupäiväksi.

Perjantaina 22.7.2011 klo. 12:25: Junamatkalla juuri ennen Jyväskylään saapumista; Jämsän jälkeen vähän ennen klo. 12.00 untuva-, pallero- ja hahtuvapilvilauttaiselle taivaalle alkoi nousta nopeasti muhkeita kumpupilviä. Lämpötilat olivat jo yleisesti hellelukemissa Etelä- ja Keski-Suomessa; esim. Hämeenlinnassa lämpötila oli kohonnut jo +28 asteeseen.

Perjantaina 22.7.2011 klo. 15:00: Nuo uudet kumpupilvet eivät jaksaneet kehittyä Jyväskylän taivaalla kuuropilviksi saakka (Vaikkakin ajoittain hyvin pulleita), mutta itä-kaakkois- ja länsipuolella taivaanrannoilla näkyi pieniksi kuuropilviksi muodostuvia yläosia; kukkakaalimaista ja kilpimäistä muodostusta hieman. Sadetutkallakin tämä kävi ilmi; itäpuolen ukkoskuurot syntyvät ensin. Tässä vaiheessa voimakkain ja ensimmäisenä muodostunut ukkosalue oli syntynyt linjalle Hämeenlinnan itäpuolelta Lahden tienoon kautta Saimaalle jo klo. 13:00 ja 14:00 välillä. Myös Porin tienoilla oli alkanut ukkostamaan vähän tässä vaiheessa. Jyväskylässä lämpötila oli +29 astetta ja Hämeenlinnassa +30 astetta iltapäivän ylimpinä lukemina.

Perjantaina 22.7.2011 klo. 17:00: Porin tienoon ja Hämeenlinnan - Lahden - Samaan linjan ukkoskuurot alkoivat heikentymään pois, mutta edelleen Jyväskylän itä-kaakkois- ja länsipuolilla oli pientä jatkuvasti uudistuvaa ukkospilveilyä; ko. paikan puolipilvisellä taivaalla lisääntyivät ajoittain jo myös hahtuvapilvilautat vanhenevien kuuropilvien jäänteinä. Ukkostavin vyöhyke muodostui iltapäivällä klo. 16:00 jälkeen linjalla Vaasa - Kainuu.

Perjantaina 22.7.2011 klo. 19:00: Voimakkain ukkostelu alkoi jäädä lähinnä vain tuon Vaasa - Kainuu -vyöhykkeen asiaksi ja etelämpänä ukkosti enää paikoin Jyväskylän länsipuolella. Itä-kaakkoispuoliset ukkostelut vähenivät pois aikaisemmin ja myös tuo Hämeenlinnan - Lahden - Saimaan tienoon ukkostelu oli jo kuihtunut pois. Sen sijaan Viron länsiosista kohti Hankoa oli alkanut ukkostamaan vielä hetkeksi. Jyväskylän taivaalla pilvisyys alkoi muuttua tästä eteen päin vain väheneviksi hahtuva- ja untuvapilvilautoiksi.

Tämä seuranta päättyy siis tähän, kun loppuillalla kaikki kuurot hävisivät tuon Vaasa - Kainuu -linjan eteläpuolelta. Päivän ukkosannos jäi siis vaisuksi, kun esim. Jyväskylässä ei kuulunut edes jyrinää eikä satanut ollenkaan. Hämeenlinnakin jäi sateetta, vaikka lähellä oli kuurottelua. Utua oli koko ajan kaikilla em. paikoilla ja etelän - idän väliset tuulet olivat koko ajan enimmäkseen heikkoja; iltapäivällä paikoin puuskissa kohtalaisia.

No comments: