Thursday, July 21, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; torstai 21.7.2011 (Kaakosta syöttymään alkavan kostean ja ankaran helteen mukana tulevia erityyppisiä ukkosia)

Kesän tähän mennessä voimakkain ja runsain ukkosmyrskyjakso näyttää toteutuvan tästä päivästä alkaen ja jatkunee lähes keskeytyksettä sunnuntaihin saakka. Tulen täten tekemään Etelä-Suomen ja kulloisenkin olinpaikkani puitteissa ukkoseurantaa tarvittaessa jopa joka päivä ko. jaksolla. Teen kustakin päivästä erikseen seurannan ja tänään on vuorossa siis torstai 21.7.2011.

Myrskyvaroitus.com -sivusto onkin jo tehnyt tarkan analyysin tilanteesta ja näyttää olevan tulossa jo jakson alkuun varsin mehevää toimintaa. Ukkostavin alue näyttää jäävän kuitenkin taas lähinnä vain länsiosien asiaksi Etelä-Suomen mittakaavassa, mutta voihan tästä aktiviteetista irrota jotain myös pääkaupunkiseudulle, missä on tämän hetken seurantapisteeni.

Ukkosten ennustetaan olevan luonteeltaan mahdollisesti jopa monisoluisiksi järjestelmiksi muodostuvia ja supersoluillekin on olemassa jonkinlaista riskiä. Kuurot ja kuuroryhmät liikkuvat etelästä pohjoiseen, mutta niissä on myös koilliseen kaartuvaa luonnetta edetessään. Vaaraa voivat aiheuttaa ainakin hyvin runsas salamointi, suuret sademäärät (Äkkitulvariskit taajamissa) ja yksittäiset syöksyvirtaukset. Ukkostavia konvektioita voi esiintyä jo nyt yöllä ja pitkin päivää iltaan saakka. Tässä ovat tutut seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka sekä Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 02:05: Tällä hetkellä ukkostavaa kuurorypästä on saapunut jo Viron luoteiskulmalle, mistä ko. kuuroryhmän liike jatkuu pohjoiseen muotoutuen samalla koko ajan uuteen järjestykseen. Espoon Tapiolassa näistä ukkosista ei vielä näy salamointia, vaikka yö on hyvin tumma. Pilvisyytenä on ollut vaihtelevasti kokkareista hahtuvapilvilauttaa ja jonkin verran verho- ja harsopilvilauttojakin. Itätuuli on ollut heikkoa ja lämpötila on nyt +20 astetta.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 02:50: Nyt tuo melko voimakas ukkosmuodostelma on rantautumassa hetken päästä suunnilleen Hangon ja Porkkalanniemen välille ja siitä se jatkaa kohti Lohjanjärveä. Tapiolassa tuon ukkosen salamointia on näkynyt hieman etelän ja lännen välisellä taivaalla ja jopa hyvin kaukaista jyrinää on kuulunut. Ukkosen suunnassa ja etelätaivaalla on tihentyvää harso- ja verhopilveä melko tasaisena. Utuisuus on lisääntymässä. Tuulet ja lämpötila ovat ennallaan.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 03:30: Hangon tienoilta lähes Porkkalanniemelle saakka on alkanut ukkostamaan (Edelleen hyvin kaukaista jyrinää on kuulunut valostuvassa aamuyössä) ja rankkaa kuurottaista sadetta tulee siellä; tämä kuurorypäs on kuitenkin ohittamassa pääkaupunkiseudun länsipuolitse, joten nukkumistaukoa tulee seuraavaksi. Tapiolassa etelätaivaalta on tosin tullut runsasta pullean kokkareista kumpukerrospilvilauttailua merkkinä kohonneesta kuuroherkkyydestä. Aamuyön mittaan uusia kuuroja voi syntyä meren ylläkin... Lämpötila on +19 astetta ja itä-koillistuuli on heikkoa.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 09:05: Viime päivityksen jälkeen ukkostelua onkin ollut runsaasti liikkeellä: Tuo ensimmäinen ukkoskuurojen möykky liikkui tuosta Hangon ja Porkkalanniemen välistä kohti Hämeenlinnaa ja sen länsipuolta muodostaen itäpuolelleen uutta ukkossolukkoa hetkeksi melko lähellekin pääkaupunkiseutua (klo. 5:30 - 6:00) ja viistäen matkallaan Hyvinkäätä, mutta ulottumatta kuitenkaan esim. Espoon Tapiolaan. Nyt tuon ensimmäisen ukkosalueen viimeinen ns. häntä on siirtynyt Riihimäen ylitettyään Hämeenlinnan ja Lahden välistä pohjoiskoilliseen. Toinen pitkulainen ukkosalue etelä-pohjoissuuntaisena muodostui klo. 7:15 - 7:30 Suomenlahdella ja se on siirtynyt lähes täsmälleen samaa reittiä Hangon ja Porkkalanniemen välistä Lohjanjärven yli ja ulottuu tällä hetkellä ko. järveltä kohti Forssaa ja on liikkeessä kohti Hämeenlinnaa... Tällä hetkellä täällä Espoon Tapiolassa taivaalla on paljon sameutta utuisuuden lisäännyttyä yön aikana ja hahtuvapilvilauttaa on paikoin. Länsi-luoteistaivaalla näkyy tasaisen valkean-kellertävän maitoharmaana tuon lännen ukkosalueen yläpilvikilpeä. Lämpötila on kohonnut jo peräti +25 asteeseen ja tuuli on ollut heikkoa. Mielenkiintoisesti juuri pääkaupunkiseudun tienoilla tuulen suunta on vaihdellut koillisen ja kaakon välillä raja-alueena (lännessä koillistuulta ja idässä kaakkoistuulta) ja lämpötiloissakin näkyy sama raja; lännessä on viileämpää eli vajaat +20 astetta. Tämä merkkaa hyvin tällä hetkellä lämpimän rintaman sijaintia, joka siis on nyt linjan Helsinki - Lahti vähän länsipuolella etenemässä hitaasti lännemmäksi. Tämän linjan länsipuolelle nuo ukkosetkin ovat keskittyneet.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 11:10: Ensimmäinen ukkosalue on ollut tällä hetkellä matkalla Jyväskylän tienoon yli ja toinen ukkosalue ohitti äsken Hämeenlinnan länsipuolitse. Kolmas ukkosalue on syntynyt Itämerellä ja se on nyt liikkeessä Hangon länsipuolitse Salon yli pohjoiskoilliseen ja sekin on etelä-pohjoissuuntaisesti pitkulainen. Tapiolassa länsitaivaan ukkospilviyläosa on kaikonnut ja koko taivaalla on hajanaisesti untuva-, harso- ja palleropilvilauttoja. Kaakkoistuuli on heikkoa ja lämpötila on +27 astetta. Em. itä-länsiero näkyy edelleen selvästi lämpötiloissa; läntisimmissä osissa on vain n. +20 astetta, mutta kaakon sisämaassa lähestytään jo +30 astetta.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 13:10: Tuo kolmas ukkosjono on tuottanut eteläosiltaan jatkuvasti uutta kuurosolukkoa, joten Hangon ja Turun välistä Salon ylitse on virrannut kohti Tamperetta jatkuvasti rankkaa ukkostavaa sadetta kapeassa jonossa; paikoin on kertynyt hyvin suuria sademääriä. Ensimmäisistä kahdesta ukkosalueesta toinenkin on jo ylittämässä heikentyneenä Jyväskylän tienoota. Tapiolassa etelästä on tullut laajempaa verho- ja harsopilvikantta, jonka läpi aurinko kuitenkin kuultaa. Lämpötila on jäänyt siksi +27 asteen vaiheille; kaakon sisämaassa on jo noin +30 astetta. Läntisimmissä osissa ja etenkin tuolla ukkosalueella on yhä vain n. +20 astetta.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 14:10: Jaahas, nyt Hämeenlinnan kohdalle on syntynyt uutta ukkoskuurottelua ja juuri, kun olen aikeissa lähteä sinne; nimittäin ukkonen on varmaankin jo ohi kun olen siellä perillä... Tuo onkin sitten päivän neljäs ukkosalue, joka on syntymässä. Tuo edellinen kolmas ukkosalue on laajentunut, mutta se on samalla heikentymässä ulottuen Hämeenlinnan länsipuolelta Tampereen yli pohjoiseen. Tapiolassa harso- ja untuvapilvilauttailua on edelleen vähän ja utuisessa ilmamassassa lämpötila on kohonnut +28 asteeseen. Seuraavan päivityspaikkani Hämeenlinnan lämpötila oli juuri ennen äsken alkanutta ukkosta +25 astetta.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 15:50: Olen nyt saapunut Hämeenlinnaan, missä tuo uusi pieni ukkoskuuro oli jo ehtinyt kaikota pohjoiseen osaksi Päijänteen länsireunan uutta pitkää ukkosjonoa. Tälle paikalle saapuessani asfaltit olivat vielä märkiä osaksi ja eräs alikulkutunneli oli täyttynyt lähes polviin saakka vedestä; peruja jo varhaisaamun ukkosestakin. Pohjoisella taivaalla on jäänteenä ukkosen jälkipuolen hahtuvapilvilauttoja ja niiden takana pilkottavaa verhopilvimäistä ukkospilvialueen vanhaa yläpilvikilpeä. Etelätaivaalla on uusia pulleita kumpupilviä harso- ja untuvapilvilauttojen kera; näitä kumpupilviä tuli ajomatkalla vastaan n. Hyvinkään tasalla. Viron luoteiskulmalla on kehittynyt taas uusia kuurosoluja... Hämeenlinnan ilmamassa on vähän utuisempaa ja itätuulet ovat selvästi heikompia kuin Espoossa. Lämpötila laski tuon viimeisimmän ukkosen aikana +21 asteeseen, mutta on taas nousussa +25 asteeseen ja ylikin. Espoon Tapiolassa on +28 astetta edelleen.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 17:25: Edellisen päivityksen jälkeen Päijänteen länsireunalta voimistui varsin iso ja raju ukkosmöykky, joka on liikkunut klo. 16:00 ja 17:00 välillä Jyväskylän tienoon yli pohjoiskoilliseen. Muualla Etelä-Suomessa kuurot ovat heikentyneet pois, mutta Saimaan - Karjalankannaksen tienoille on syntynyt pieniä ukkoskuuroja. Viron länsireunallakin on yhä uutta ukkoskuurokehitystä. Hämeenlinnassa suureksi osaksi aurinkoinen sää vallitsee muutamin harso-, untuva- ja palleropilvilautoin uusien kumpupilvien kehityksen ollessa toistaiseksi lähes kokonaan tyrehtynyttä; ilmamassa pitää siis lepoa aikaisempien ukkosten jälkeen. Lämpötila on nyt +28 astetta eli sama kuin Espoon Tapiolassa. Itä-kaakkoistuuli on vähän voimistunut ollen kuitenkin enimmäkseen heikkoa.

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 19:45: Uusia ukkoskuuroja on syntynyt Turun itäpuolelle ja siitä vähän pohjoiseen sekä Tampereen länsipuolelle ja siitä vähän pohjoiseen: Kaikki ovat liikkeessä pohjoiseen. Viron länsireunalta ukkoskuurot ovat heikentyneet pois meren ylle tultuaan. Myös Saimaan tienoon kuurot ovat heikentyneet. Hämeenlinnassa sää on pysynyt lähes selkeänä; edelleen yksittäisiä untuva- ja harsopilviä kumpupilvien kadottua. Lämpötila on edelleen +28 astetta, kaakkoistuuli on heikkoa ja ilma on yhä utuinen.

Tähän väliin laitan myös ukkosuutisia, joista yksi koskeekin nimenomaan Hämeenlinnaa, jossa tämän päivän ukkossateet ovat osoittautuneet erittäin runsaiksi. Tämän itse asiassa havaitsin itsekin äsken kävelylenkillä ja sen aikana valokuvasin poikkeuksellisen runsaita ja voimakkaita kaatosateen jättämiä valumaura-, tulvajälki- ym. kuvioita ympäri kaupunkia. Eräässä kevyenliikenteen väylän tunnelissa oli ollut veden jättämien merkkien mukaan vettä noin vyötärölle saakka. Tässä ukkosuutisia tältä päivältä --> Hesarin juttuja (Ukkospuuskat piiskaavat Länsi-Suomea, idässä kuumaa ja Salamat sytyttivät rakennuksia Varsinais-Suomessa), Iltalehden juttu (Vesimassat veivät hiekat tiestä) ja Iltasanomien juttu (Ukkosrintama on täällä - Fortum varpaillaan myrskyn kanssa).

Päivitys torstaina 21.7.2011 klo. 21:50: Yhtenäiseksi muodostunut ukkosjono Turun koillispuolelta Tampereen länsipuolitse Pohjanmaalle on heikentynyt, mutta saattaa vielä ukkostaa yöllekin saakka paikoin pohjoiskoilliseen liikkuessaan. Muualla Etelä-Suomessa kuurot ovat kuolleet pois ja näillä näkymin uusia ukkostavia kuuroja ei ole odotettavissa vähään aikaan... Niinpä päätän tämän seurannan tähän. Huomenna olenkin matkustamassa Jyväskylään pe - la ajaksi, jolloin huomisen mahdollinen ukkosseurantamateriaali tulee vasta jälkeen päin julkaistavaksi... Viimeisenä tämän seurannan huomiona: Hämeenlinnan länsi-luoteistaivaanrannalla on näkynyt tuon em. lännen ukkosjonon yläpilvikilpeä, joka peitti laskevan auringon näkyvistä n. tunti sitten. Muutoin taivas on lähes selkeä; muutamia untuvapilvilauttoja ja utua. Lämpötila on yhä jopa +27 astetta ja kaakkoistuuli on lähes tyyntymässä.

No comments: