Monday, October 24, 2011

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: ABC - How To Be A Millionaire?

Musiikkisarjassani esittelen seuraavaksi erikseen kolmelta eri artistilta materiaalia lyhyessä ajassa könttänä ja ikään kuin trilogiana, mikä kuvaa hienosti nykyistä lännen ahdistavaa ja vaarallista tilaa ja toivon mukaan ongelmien ratkaisujakin... Ensimmäiseksi "trilogian" osaksi valitsin brittiläisen ABC -yhtyeen biisin How To Be A Millionaire? Vaikka se on jo niinkin kaukaa kuin vuodelta 1985 (Tosin Britanniassa julkaistu täpärästi vuoden 1984 puolella), niin sen lyriikat kuvaavat erittäin onnistuneesti yhteiskuntiamme vaivaavan pankkiirioligarkkisen syövän ja sen taloususkontona ja sairaana ahneutena ilmenevän tuhoideologian luonnetta nykytilanteeseenkin siirrettynä. Niinpä biisin sisällön tarkkanäköisyys on ällistyttävää jo lähes 30 vuoden takaa. Joskin onhan tämä rahanvallan diktatuuri ollut olemassa jo vuosisatoja eri muodoissaan, mutta toki viimeisen 5 - 10 vuoden aikana paljon kuolettavammaksi kehittyneenä kuin tuolloin 1980 -luvulla.

ABC -yhtyeestä kerron seuraavaksi hieman tietoja. Kyseessä on 1980 -luvun alussa menestyksensä huippua elänyt syntikkapoppia silloisilla soul- / R & B- / funk- ja rock -mausteilla soittanut nelikko, joka itse asiassa tämän esiteltävän biisin ajankohtaan mennessä oli kutistunut käytännössä duoksi. Eli toisin sanoen yhtyeen voimakaksikkona on ollut laulaja Martin Fry ja kosketinsoittaja - kitaristi Mark White. Yhtye on edelleenkin kasassa, mutta se on toiminut vailla kaupallista menestystä vajoten lähinnä nostalgia-aktiksi.

ABC:n debyyttialbumi The Lexicon of Love vuodelta 1982 oli yhtyeen menestynein sisältäen useita hittisinglejä, kuten The Look of Love (Video) ja All Of My Heart (Video). Jälkimmäinen näistä on erityisesti mieleeni sen kauniin melodramaattisuutensa ansiosta. Tuo albumi oli myös kriitikoiden mieleen ja sen tuottaja Trevor Horn saikin siitä ensimmäisen merkittävän tuottajansulan hattuunsa. Trevor Horn oli tullut tunnetuksi tosin jo aikaisemminkin syntikkapopin uraauurtavasta duosta The Buggles, jonka vuoden 1979 ykköshitti Video Killed The Radiostar (Video) on popmusiikin klassikoita.

Itse muistan tutustuneeni ensimmäisen kerran ABC -yhtyeeseen jo heti aikoinaan tuon debyyttialbumin hittibiisien myötä, joita soitettiin silloin ahkerasti Suomessakin ja esim. silloisessa TV:n Levyraadissakin tuo The Look Of Love -biisin videokin taisi pyöriä. En ollut kuitenkaan vielä tuolloin kovin kummoisesti popmusiikista kiinnostunut, kun ikääkin oli vasta reilut 10 vuotta. Muistan kuitenkin jo silloin koulussa joidenkin ylempien luokkien tyttöjen olleen bändistä tohkeissaan muiden teini- ja pikkutyttöjen sen ajan ulkomaisten suosikkien tapaan; kuten Duran Duran ja Culture Club. Pari vuotta tämän jälkeenhän Dingo vei tyttöjen sydämet.

Tämä esiteltävä How To Be A Millionaire? -biisi jäi minulta tuntemattomaksi aikoinaan ja olen tutustunut siihen vasta oikeastaan Internetin ja Youtuben myötä näin jälkeen päin, mikä kuvaa hyvin ko. bändin suosion laskua tuolloin 1980 -luvun puolivälissä. Ko. biisi ei menestynyt kaupallisesti kovin kummoisesti jääden mm. Britanniassa singlelistalla täpärästi top 40:n ulkopuolelle sijalle 49. Syy tähän on jossain määrin kummallinen, sillä musiikillisesti biisi on aivan silloiselle ajankohdalle tyypillistä syntikkapoppia eli siis kaupallisen menestyksen kannalta suosiollista tyyliä.

Joskin todennäköinen syy biisin heikkoon menestykseen onkin voinut olla juuri biisin lyriikoiden suorasukainen yhteiskunnallispoliittinen kritiikki - ruodinta, jolloin se on saattanut automaattisesti rajoittaa tuolloin menestymisen kannalta tärkeää radiosoittoa. Lisäksi biisin animaatioaiheinen musiikkivideo on saattanut olla haitallisella tavalla vieraannuttava bändin aikaisempaan korkean tason visuaaliseen ja imagolliseen ilmeeseen verrattuna ja siinä etenkin juuri tuon debyyttialbumin aikojen suhteen.

Musiikkivideossa biisin sanoma esitetään varsin yksinkertaisesti siten, että ko. duo esittää alussa keikarimaisesti rohmuten shoppailevia ökyrikkaita, jotka kuitenkin menettävät sittemmin otteensa elämään mm. pelikasinojen ja yökerhojen kummallisten käänteiden myötä. Samalla "mammona" kasvaa jättimäiseksi ulos hallinnasta ja viimein lopussa maineen ja mammonan kaiken alleen hautaavaa ja tukahduttavaa valtavuutta symboloidaan koko maailman muuttumisena "mammonaksi", jossa kaikki muu menettää merkityksensä eli kaikki on muunnettavissa rahaksi ja rahanvallalla / "mammonalla" mitattavaksi - määriteltäväksi. Duo jää siinä ihmettelemään ja kinaamaan haluavatko he moista. Aika klassinen tarina siis sinänsä.

Lyriikoissa sanomaa on tähdennetty tarkemmin. Niissä kritisoidaan ko. rahanvaltapeliä monelta kantilta, mutta tarinassa olevan hahmon kohtaloksi on kirjoitettu ratkaisemattomaan tilaan päätyminen, missä "hän" tyytyy maailman rahanvaltapelissä tavallaan uhrin asemaan miettimään; "Olkoon..., tavoitellaan sitten sitä mammonaa, jos se vaikka edes jotenkin lohduttaisi tämän dystooppisen maailman ikeessä elämistä... Kun millekään ei kuitenkaan voisi mitään...". Biisi jättääkin meidät miettimään mm. tällaisia tärkeitä kysymyksiä; mikä määrä "luksusta" ihmisen elämässä on hyväksi, tarpeen ja onnellisen elämän puitteisiin riittävää?... Kuinka tulee suhtautua tällaiseen rahanvallan luomaan yhteiskuntarikkoon ja epäoikeudenmukaisuuteen?... Voiko tilannetta parantaa?...

Lopuksi tarjoan lyriikoiden lisäksi biisistä kolme eri videoversiota, joista varsinainen tuo animaatioaiheinen musiikkivideo on keskimmäiseksi laitettu. Siinä musiikki on miksattu hieman eri tavalla kuin muissa versioissa. Niitä ennen paljastan vielä biisiin liittyvän erikoispiirteen vuodelta 1990, jolloin uransa alussa ollut tekno - ambiet - acid house - rave -duo Orbital käytti biisissään Omen (Ääniraita) juuri tästä How To Be A Millionaire? -biisistä ns. sämplenä Martin Fryn laulamaa avainkohtaa; "I've seen the future, I can't afford it. Tell me the truth sir, someone just bought it".


ABC - How To Be A Millionaire? (Ääniraita), (Video), (Studioperformanssi)

Lyriikat:

"Pounds Dollar
Millionaire
Pounds Dollar
Millionaire
Millionaire

I've seen the future, I can't afford it
Tell me the truth sir, someone just bought it
Say mr. whispers! Here come the click of dice
Roulette and blackjacks - build us a paradise
Larger than life and twice as ugly
If we have to live there, you'll have to drug me

Maybe these luxuries can only compensate
For all the cards you were dealt at the hands of fate
So tell me
Tell me! tell me! How to be a millionaire
Tell me! tell me! How to be a millionaire!

Millionaire! Billionaire! Trillionaire!

Hardly surprising, you might consider
Loyalties go to the highest of bidders
What's my opinion? I'd give you ten to one
Give me a million, a franchise on fun
But there are millions who often get nowhere
And there's just one secret I think you should share

Maybe these luxuries can only compensate
For all the cards you were dealt at the hands of fate
So tell me
Tell me! tell me! How to be a millionaire
Tell me! tell me! How to be a millionaire!

Millionaire! Billionaire! Zillionaire!
Billions of Pounds, Billions of Pounds
Kill 'em Some way
Corruption, Corruption

Maybe these luxuries can only compensate
For all the cards you were dealt at the hands of fate
So tell me
Tell me! tell me! How to be a millionaire
Tell me! tell me! How to be a millionaire!
Who wants to be millionaire?
I do! - I don't! - I do!
Who wants to be millionaire?
I do! - I don't!

I've seen the future and I can't afford it".

No comments: