Sunday, December 25, 2011

Myrskyseuranta su 25. - ma 26.12.2011: Tuhoisa länsituulinen myrsky ennätyksellisen leutona Föhn-puhalluksena - Päivityksiä 27.12.2011 saakka

Suomea on lähestymässä nopeasti lännestä koko vuoden rajuimmat myrskytuulet tuova pienehkö, mutta erittäin pippurinen kehitysvaiheessaan nuori matalapaine. Se on ollut nopeasti voimistumassa Britannian ja Islannin välissä tänään ja liikkuu siitä keskukseltaan nopeasti itään Keski-Skandinavian ja Etelä-Lapin - entisen Oulunläänin yli huomisen aikana. Rajuimmat tuulet ovat matalapaineen keskuksen etelä-lounaispuolella länsi-luoteistuulina ja ne iskevät jo tänä iltana hirmumyrskynä Keski-Norjaan ja Keski-Ruotsiin. Sen jälkeen rajutuulisin alue iskee tulevana yönä ja aamuna - aamupäivänä Etelä-Suomeen, mutta silloin tuulet alkaisivat olemaan jo vähän heikompia kuin nyt illalla Norjaan iskiessään. Myrskyvaroitus -sivuston juttu (Vuoden voimakkain myrsky murjoo tapaninpäivänä maan länsiosaa) varoittaa kuitenkin puuskista, jotka voivat olla etenkin Etelä-Suomen länsiosissa ainakin jopa n. 25 m/s! Merialueilla keskituulennopeuskin saattaa olla jopa lähellä 30 m/s!

Kovimmat tuulet ovat siis huomenna Tapaninpäivänä ja myrsky tulee siten saamaan nimen Tapani-myrsky. Myrskyseurantapaikkani tulee olemaan tällä kertaa Hämeenlinna. Itse olen tarkkaillut jo muutamia päiviä etukäteen mm. täältä Weatheronline -sivustolta ko. matalapaineen ennustettua liikerataa sekä kovimpien tuulten sijoittumista ja aikataulua: Nyt vaikuttaa omasta mielestäni siltä, että Hämeenlinnan seudun osalta kovimmat tuulet osuisivat Tapaninpäivän aamuun... Sen jälkeen tuulet alkaisivat heikkenemään melko nopeasti ja loppuiltapäivällä-alkuillalla olisi jo selvästi heikkotuulisempi vähäinen korkeapaineen selänne siirtynyt Suomeen lännestä...

Nuo ennustetut tuulenvoimakkuudet tulevat aiheuttamaan monenmoista tuhoa ja haittaa: Metsille ja puistoille voi koitua etenkin Etelä-Suomen länsiosissa monin paikoin runsaasti puunkaatoja, sillä maa on roudaton ja hyvin märkä. Puunkaadot tulevat lisäksi aiheuttamaan laajoja ja paikoin ehkä varsin pitkäkestoisiakin sähkökatkoksia. Rakennusten katot voivat irtoilla ja lennellä vaarallisesti samoin kuin muut suhteellisen kevyet objektit, kuten roska-astiat. Joulun paluuliikennettä tuuli haittaa myös oleellisesti niin teillä, raiteilla kuin ilmassakin; vaarallisia paikkoja ovat etelä-pohjoissuuntaiset peltoaukeiden läpi menevät tiet ja raiteet, missä sivutuuli voi tarttua erittäin pahasti korkeisiin autoihin ja juniin. Kaatuvat puutkin ovat myös haittana liikenteelle.

Kaiken tämän lisäksi kokonaan jäättömän meriveden ennustetaan nousevan korkeudeltaan poikkeuksellisen paljon ja paikoin vaarallisestikin (Etenkin Merenkurkun tienoon rannat) eli merivesitulvia voi olla tiedossa huomisen aikana ehkä paljonkin; mm. pääkaupunkiseudulla monia vaaranpaikkoja... Lisäpiirteensä tilanteeseen tuo Ruotsin rannikolla sattunut mäntyöljyvahinko (Iltasanomien juttu), mistä myrsky voi kuljettaa lauttoja Suomeenkin Pohjanlahden rannikolle...

Myrskymatalapaineen okludoituva rintamasysteemi tuo myös reippaahkoja sateita, mutta erittäin leudon ilmamassan takia sateet tulevat Etelä-Suomessa vain vetenä. Ko. sadealue tulee jo puolenyön maissa länsiosiin ja liikkuu nopeasti koko alueen yli itään jo alkuyön aikana. Sen jälkeen kovimpien tuulien tullessa vaihtelevassa pilvisyydessä voi paikoin tulla nopealiikkeisiä ja "tuiskuavia" vesikuuroja, mutta laajasti voi olla myös kuivan poutaakin.

Näin voimakas länsituuli mahdollistaa näin leudossa ilmamassassa erittäin voimakkaan Föhntuuli-ilmiön, mikä korottaa huomisia maksimilämpötiloja ajankohtaan nähden ennätyksellisiin lukemiin; varsin laajasti on tulossa yli +5 asteen lämpötiloja ja lounaisrannikolla - saaristossa saattaisi olla mahdollisuus jopa +10 asteen lukemiin... Myrskyn jälkeenkin ilmamassa pysyy vielä erittäin leutona seuraavan päivän puolelle.

Päivitys sunnuntaina 25.12.2011 klo. 17:35: Tällä hetkellä Hämeenlinnassa länsilounainen tuuli on vielä melko maltillista kohtalaisena, mutta illan mittaan tuuli alkaa voimistumaan nopeasti. Pilvisyytenä on nyt kokkareista kumpukerrospilveä lähes rakoilemattomana kantena ja ilmamassa on melko uduttoman kirkas eikä keskipäivän heikkojen vesisateiden jälkeen ole satanut. Lämpötila on +3 astetta. Lounaiskolkassa on jo n. +5 asteen lämpötiloja.

Päivitys sunnuntaina 25.12.2011 klo. 20:40: Sääbriefing -blogissakin on nyt ilmestynyt lyhyt luonnehdinta myrskystä (Tapaninpäivän myrsky katkoo sähköjä). Tässä on puolestaan Ruotsin lehdistön juttuja ko. myrskystä (Aftonbladetin juttu ja Dagens Nyheterin juttu). Siellä myrsky on saanut nimen Dagmar. Täällä Hämeenlinnassa pilvipeitteessä ei ole tapahtunut muutoksia, mutta länsi-lounaistuuli osoittaa jo vähän voimistumisen merkkejä. Lämpötilat myös kohoavat ja Hämeenlinnassa lukema on nyt +4 astetta. Etelä- ja lounaisrannikoilla lämpötilat ovat jo +6 - +7 asteen luokkaa monin paikoin.

Päivitys sunnuntaina 25.12.2011 klo. 23:15: Myrskymatalapaineen rintamasateiden etummaiset osat ovat saapuneet viimeisen tunnin sisällä jo länsirannikolle, mistä ne jatkavat nopeasti idemmäksi. Samassa ajassa tuulet ovat voimistuneet nopeasti ja täällä Hämeenlinnassa on alkanut jo navakan puuskainen länsilounainen tuuli, joka humisee nurkissa jo melko kuuluvasti. Illan mittaan Norjassa on ollut hirmumyrskyvoimaista tuulta puuskien yllyttyä jopa yli 40 m/s (Iltasanomien juttu; Myrsky iski Norjaan hirmumyrskyn voimakkuudella)! Uusimmissa arvioissa Länsi-Suomeenkin on povattu jopa n. 30 m/s yltäviä puuskia myrskyhuipussa!... Hämeenlinnassa pilvipeitteenä on edelleen kokkareista kumpukerrospilveä, mutta pilvimassa on alkanut liikkumaan tuulen mukana yhä nopeammin. Ilmamassa on yhä uduttoman kirkasta ja lämpötila on noussut jo peräti +5 asteeseen. Lounaiskolkassa on edelleen n. +6 - +7 asteen lukemia.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 00:30: Rintamasateet alkoivat hyvin tarkkaan heti puoliltaöin täällä Hämeenlinnassa. Vesisateet ovat sadetutkakuvien (Testbedin tutka ja Ilmatieteen laitoksen tutka) mukaan melko rankkojakin monin paikoin ja yhä voimistuvan tuulen kanssa keli onkin jo muodostunut piiskaavan kurjaksi laajalla alueella Länsi-Suomessa. Sadealueen myötä lämpötilat näyttävät laskevan noin asteella; nyt Hämeenlinnassa on +4 astetta. Leudoin vaihe on kuitenkin tulossa heti rintamasadealueen jälkipuolella myrskyhuipun tienoolla aamulla... Nyt teenkin niin, että menen tässä vaiheessa yöunille ja herään varhain aamulla vastaanottamaan myrskyhuipun ja palaan raportoimaan tätä seurantaa silloin, mikäli sähkökatkos ei estä sitä... Luultavimmin kovimpien puuskien jyrisevä melu herättää ja pitää hereillä jo aikaisin aamulla muutenkin...

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 08:45: Ilmatieteen laitos on antanut erityisvaroituksen: "Erityisesti Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella on havaittu tuulen aiheuttamia vahinkoja yleisesti. Tilanteen odotetaan kestävän ja pahenevankin lähituntien ajan (klo 04-16 SA). Ulkona liikuttaessa on syytä varoa kaatuvia puita ja sähkölinjoja sekä tuulen lennättämää irtaimistoa. Tarvittaessa on siirryttävä sisätiloihin. Tilannetta seurataan jatkuvasti."!

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 08:55: Täällä Hämeenlinnassa yöuntani on katkonut noin klo. 4 ja 5 väliltä alkaen odotetusti myrskyisten puuskien aiheuttama ajoittainen jylisevä ja vinkuva meteli. Puuskat heiluttavat puita ja katuvaloja voimakkaasti ja parvekkeiden lasitukset heijaavat huomattavasti. Tuulensuunta on muuttunut länsilounaisesta länsiluoteiseksi. Pääosa rintamasateesta vaelsi nopeina kuurottaisina sateina Etelä-Suomen yli itään klo. 01:00 ja 07:00 välillä. Sen jälkeen on lähinnä vain sisämaassa tullut heikkoja - kohtalaisia vesikuuroja, jotka piiskautuvat tuulessa tuiskuina. Hämeenlinnassa havaittuna alimpana pilvikerroksena kuuro- ja sadepilvien alla on edelleen nopeasti tuulessa viilettävää kokkareista kumpukerrospilveä. Ilmamassa on leudontunut ennätyksellisesti: Hämeenlinnassa lämpötila on ollut +7 astetta klo. 05:00 - 06:00 väliltä alkaen. Etelä- ja lounaisrannikoilla lämpötilat ovat olleet samoin jo muutaman tunnin ajan jopa n. +9 astetta laajasti!

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 09:30: Nyt lämpötila on laskenut Hämeenlinnassa vajaassa puolessa tunnissa kaksi astetta +5 asteeseen ja samanlainen viileneminen näyttää tapahtuneen pääkaupunkiseudullakin Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivujen lämpötilakuvaajista päätellen.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 09:50: Aamun aikana olen havainnut sisätilojen valoissa pientä välkkymistä. Välkkyminen ollee merkki siitä, että jossain lähialueella on kaatunut puu sähkölinjoille. Välkkymisen tiheyden mukaan siis lähes minuutin välein... Nyt seuraavaksi menen ulos Vanajaveden rantaan ihailemaan aallokkoa.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 11:15: Myrsky vaikuttaa olleen voimakkaimmillaan tässä parin tunnin sisällä. Lämpötila on asettunut Hämeenlinnassa +5 asteeseen (Lounaiskolkassa +7 - +8 asteen tienoille) ja pilvipeite on vähän ohenemaan päin. Heikkoja vesikuuroja on edelleen tullut. Kävin Vanajaveden rannassa ja muutenkin fiilistelemässä tuulta: Aallokko ei ollut isoa, koska tuulensuunta on poikkiteloin järven kapeita selkiä. Kuitenkin ensimmäistä kertaa elämässäni näin nyt kovimpien puuskien pyyhkäistessä veden pintaa pitkin sellaisia valkoisia pyyhkäisypärskejuovia, jotka pitivät voimakasta kihinäpuhinallista ääntä ja etenivät kuohuten kuin nopeutetussa filmissä. Puustojen alla oli jo solkenaan oksia, mutta Hämeenlinnan keskustassa en nähnyt toistaiseksi kaatuneita puita. Sen sijaan seikkailleita roskakoreja ja kaatuneita polkupyöriä näin.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 11:25: Lehdistö on alkanut raportoimaan hurjasta määrästä myrskytuhoja: Hesarin juttu, Iltasanomien juttu ja Iltalehden juttu!... Yritin ottaa tuolla em. kävelylenkilläni valokuvia järvenselän puuskakuvioista kovimmissa puuskissa, mutta eipä se oikein onnistunut, kun tuuli tarttui käsiinkin niin kovaa, että kameraa ei saanut pidettyä aloillaan... Nyt Hämeenlinnassa alempi kumpukerrospilvikansi häipyi pois ja jäljelle on jäänyt rakoilevaa vähän ylempää hahtuvapilvilauttaa eli aurinko pilkistelee ajoittain. Tuuli jylisee edelleen nurkissa ajoittain kuin ukkonen.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 11:45: Pelastustoimella on poikkeuksellisen kiireistä ja puidenkaatoja on korjattavaksi kuin niitettyä heinää!!: Tilannehuone.fi - Ajantasaiset tiedot pelastustoimen tehtävistä. Viranomaistiedote Helsinkiin poikkeuksellisesta myrskyvaarasta!!!: Viranomaistiedote Helsinkiin.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 12:00: Lämpötila poukkoilee Hämeenlinnassa; nyt lukema on taas +7 astetta tuulen jatkuessa vieläkin huippuvoimassaan. Samaan aikaan tuo em. hahtuvapilvikansikin on väistymässä luoteesta alkaen eli taivas selkenee lähes kokonaan.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 13:20: Hämeenlinnassakin luoteistuuli jatkuu vielä myrskypuuskaisena, mutta taivas on ollut lähes kokonaan selkeä. Vain muutamia kumpukerrospilven kokkareita on liikkunut nopeasti tuulen mukana kaakkoon. Kävin myös äsken uudemman kerran kokeilemassa Vanajaveden aallokkotilanteen valokuvaamista ja tällä kertaa onnistuin ikuistamaan edelliskertaa paremmin voimakkaimpien puuskien pärskekarekuvioita. Puustojen alla kuljettaessa kovimpien puuskien melu oksistossa oli jännän sykäyksittäin jyrisevää ja sen äänen kuuli jo parin sadan metrin päästä tulevaksi muutamissa sekunneissa. Kävellessä kovimmat puuskat tarttuivat vartaloon kuin tönivä bodari. Lämpötila on Hämeenlinnassa laskenut taas +5 asteeseen, mutta etelärannikolla ja lounaiskolkassa on edelleen +7 asteen lukemiakin.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 15:00: Kovimpien puuskien voima on alkanut nyt selvästi laantumaan Hämeenlinnassa, mutta melko voimakkaasti tuuli silti vielä humisee. Parin seuraavan tunnin aikana tuulen heikkeneminen kuitenkin jatkuu selvästi ja myrsky on tällä kertaa ohi. Voimakkaita tuulia riittää silti edelleen huomennakin uudemman kerran, muttei enää tämän päivän veroisesti. Taivas on ollut nyt kokonaan selkeä, mutta läntisellä taivaanrannalla lähestyy jo seuraavan sadealueen etummaista untuvapilvivyöhykettä. Lämpötila on pysynyt edelleen +5 asteen paikkeilla. Palaan tekemään illemmalla tähän seurantaan vielä linkkikoosteita myrskyn ja sen aiheuttamien tuhojen uutisoinnista.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 17:05: Tässä myrskyseurannan päätteeksi linkkikokoelma Tapani-myrskyn uutisoinnista. Linkkiotsikoissa on huomattava se, että ko. toimitukset voivat vielä muuttaa niitä päivityksissään toisiksi kuin millaisiksi minä olen kopiointihetkellä ne tuohon laittanut -->

Helsingin Sanomien juttuja: Lukijoiden myrskytunnelmat tunneittain - katso yli 200 kuvaa!, HS:n lukijat innostuivat kuvaamaan myrskyn tuhoja, katso kuvakooste, Sähköttä yli 250 000 kotia – junaliikenne poikki Savossa, Pakasteita ja makkaraa roskiin sähkökatkon vuoksi, Myrsky saattoi sekoittaa puumarkkinat pitkäksi aikaa, Naapurimaissa korjailtiin myrskyn tuhoja, Naapurimaissa korjailtiin myrskyn tuhoja, Yksi kuollut myrskyn takia, sähköjen palauttaminen vienee päiviä, Senaatintorin joulukuusi napsahti poikki,Sähkökatkot häiritsevät vedenjakelua Keski-Uudellamaalla, Noin 170 000 taloutta ilman sähköä, Tampereella ja Helsingissä kehotetaan pysyttelemään sisätiloissa, Myrsky katkaisi sähköt Turun lentoasemalta - lentoja peruttu, Pelastuslaitoksilla erityisjärjestelyt myrskyhälytysten vuoksi, Myrskytuuli iskenyt kovimmin Kaskisiin, Viranomaiset kehottavat ottamaan raivauskalustoa mukaan autoihin, Rautateitä poikki, lentoliikenne normaalia ja Lukijoiden hurjat myrskykuvat pääkaupunkiseudulta. Norjassa ja Ruotsissa ko. myrsky oli vieläkin rajumpi: Hirmumyrsky riepotellut Norjaa ja Ruotsia.

Iltasanomien juttuja:
Parisataatuhatta kotitaloutta yhä ilman sähköä, Tapani-myrsky: Ruotsissa osa ilman sähköä vuoden yli saakka, Myrsky murjoi kansanedustajan tiluksia: "Jokaisen rakennuksen päällä on puu", Vesi nielaisi minigolfkentän Porvoossa, Fortum: Sähkövikojen korjaaminen vie useita päiviä, Myrsky repi ravintolalaivan kuivalle maalle Salossa, Todelliset Myrskyn ratsastajat Kalvikissa - katso kuva!, Rakenteilla ollut rivitalo sortui myrskytuulen voimasta, 16 metriä kuusta rytisi alas Helsingissä - taas, Vanhus kuoli myrskyn kaataman puun alle, Näin myrsky runteli Länsi- ja Etelä-Suomea, Kaskisissa myrskypuuskia lähes 36 m/s, SK: Peltikatto kuoriutui - hengenvaara ihmisille, Poliisi varoittaa: Autoilu ei ole turvallista Satakunnassa, Rautateitä poikki, lentoliikenne normaalia, Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta tuulesta, Jo yli 200 000 taloutta vailla sähköä, Silja Serenade saapui Helsinkiin yli viisi tuntia myöhässä ja Hirmumyrsky riepotellut Norjaa ja Ruotsia.

Iltalehden juttuja:
Hurjia tuhoja metsissä!, Piina jopa useita päiviä, Veikkolassa ei vieläkään vettä, Läjäpäin ruokaa roskiin, Sauli Niinistön koti pimeni: "Nykyihminen on pikkuisen avuton", Myrskytuhot nousevat kymmeniin miljooniin, Tapaninpäivän myrsky oli harvinainen, Jyrki Kasvi:
"Meri on tullut kylään"
, Myrskystä yli 450 pelastustehtävää Keski-Uudellamaalla, Kirkkonummi ilman vettä ja sähköä, Myrsky vaati ihmishengen Myrsky raivoaa jopa 36 m/s, Yyterin kylpylä: Sähköt poikki, peltiä putoilee, Sähköt katkesivat - lentoja peruttu, Sähköä ei saada palautettua kaikille tänään: "Hengenvaaralliset olosuhteet", Myrsky haittaa tietoliikennettä, Junaliikenne tökkii pahasti ja Jo yli 200 000 taloutta ilman sähköä myrskyn takia.

MTV3:n juttuja:
Vuosikymmenten myrsky runnoi – näin kaikki tapahtui, Tapaninpäivän myrsky harvinainen – koettu viimeksi 10 vuotta sitten , Sähköyhtiö varoittaa: Monilla edessä useita päiviä ilman sähköä, Junaliikenne vaikeuksissa - myrsky katkonut lisää puita ajolangoille, Myrskyjen metsätuhot jäämässä pelättyä pienemmiksi, Tapani-myrskyn korvaukset voivat nousta kymmeniin miljooniin, Merivesi nousee jo uhkaavasti, Helikopteri kartoitti myrskytuhot - katso video, Tällaista on myrskytuhojen raivaajan työ, Ruotsista karannut öljylautta laajentunut ja hajonnut, Ulvilassa evakuoidaan vanhainkotia myrskyn tieltä, Puu kärysi sähkölinjoilla - katso, Epäonninen lento myrskyn kourissa, Junaliikenne tökkii myös tiistaina, Myrsky vaati kuolonuhrin, Dagmar vaihtoi Suomessa nimeä, Kylmäasemia pimeinä myrskyn vuoksi, Myrsky hajotti öljylautan, Palomiehillä kiireinen päivä, Myrsky on pahin vuosikausiin, Myrskytuulet pyörittivät risteilijää, Näin myrsky tekee tuhojaan, katso, Myrskypuuskat lähes 36 m/s, Täällä on myrskyvahinkoja, Myrskystä viranomaistiedote, Poliisi: Ota moottorisaha mukaan ja Turussa peruttu lentoja.

Ylen juttuja:
Räsänen: Myrsky osoitti hätäkeskusuudistuksen tarpeellisuuden, Pelastuslaitoksilla oli 6 700 tehtävää, Keskustele: Miten myrskyihin voitaisiin varautua paremmin?, Myrsky aiheutti mittavaa tuhoa Uudenmaan metsille, Veikkola vailla vettä Kirkkonummella, Myrskyvahingoista saattaa tulla miljoonien vahingot, Posti kulkenut lähes normaalisti, Myrskytuhojen korjauksen saa aloittaa, Yli 12 tunnin sähkökatkos oikeuttaa korvaukseen, Ruokakaupat näyttävät selvinneen myrskystä säikähdyksellä, Sähkökatkos aiheutti Kullaan vanhainkodin evakuoinnin, Kiireetön puu pysyy katolla jopa viikon, Asta- ja Veeramyrskyt yhä tuhoisimmat, Naapurin vakuutus ei auta kun rytisee, Dagmar-myrsky aiheuttaa suurkorvaukset Norjassa, Ilman sähköä yhä parisataatuhatta taloutta - katkot voivat kestää jopa päiviä, Tapani-myrsky kuritti Etelä- ja Länsi-Suomea - katso kuvat, Pelastustyöntekijät tekevät töitä hartiavoimin, Myrsky riepotteli Helsinkiä, Myrsky katkoi sähköjä myös Virossa, Myrskytuhoja raivataan huomiseen asti, Vedenjakeluhäiriöitä Keski-Uudellamaalla, Viranomaistiedote Karttulaan, Viranomaistiedote Saloon, Myrsky pyyhkäisi yli Pohjanmaan - korjattavaa riittää, Matkapuhelimet sekä tv ja radio paikoin pimeinä, Silta notkahti myrskyn voimasta Särkisalossa, Myrsky sulki kaksi kaasulaitosta Norjassa, Viranomaistiedote Itä- ja Keski-Uudellemaalle, Viranomaistiedote Helsinkiin, Viranomaistiedote Harjavaltaan, Viranomaistiedote Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle, Myrskytuuli vei sähköt yli 20 000 taloudelta Kanta-Hämeessä, Myrsky haittaa myös matkapuhelinliikennettä, Poliisi: Pysykää sisällä, Kymmeniätuhansia yhä sähköttä Ruotsissa, Viranomaistiedote Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueelle ja Viranomaistiedote Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen.

Nelosen juttuja:
Parisataatuhatta kotitaloutta ilman sähköä, Myrskystä miljoonien korvaukset, Myrskytuhoja on raivattu koko päivä, "Mä luulen, että mun isoimmat puut alkaa olla alhaalla nyt", Vuosikymmenen pahin myrsky vaati yhden kuolonuhrin, Tapani-myrskyn koko kuva - kooste päivästä ja Sähkövikojen korjaus vie päiviä - huomenna tulossa lisää.

Youtube -videoita:
Talvimyrsky, Lauttasaari 26.12.2011 - Canon 60d (Full HD) ja Maa hengittää - Earth is breathing.

Myrskyvaroitus -sivuston juttu: (Tapani kotimaisen myrskyhistorian raskaaseen sarjaan).

Ilmatieteen laitoksen juttu:
Tapaninpäivän myrsky harvinainen.

Aivan lopuksi vielä tämän päivityshetken (Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 17:05) säätilannekatsaus: Hämeenlinnassa puuskainen länsiluoteistuuli on enää navakkaa ja tuulen humina on selvästi heikentynyt. Länsitaivaalla olleet untuvapilvet eivät ole vielä päässeet kovin paljoa lähestymään, mutta illan mittaan pilvisyys taas runsastuu enteillen uusia vesisateita. Lämpötila on +4 astetta ja loppuillalla saattaa tilapäisesti pakastaa ennen pian perään tulevaa seuraavaa erittäin leutoa (Ensi yönä ja aamuna jälleen yli +5 asteen lämpötiloja) annosta voimakkaan tuulen kera. Huomenna on siis jälleen voimakasta länsiluoteista Föhntuulta alkupäivän sateiden perään.

Päivitys maanantaina 26.12.2011 klo. 23:55: Nyt olen päivittänyt eri medioiden uutisjuttuja ko. myrskystä runsaasti ja materiaali paljastaa Tapani-myrskyn olleenkin yksi Suomen tunnetun historian kovimpiin kuulunut. Tässä on otettava huomioon myös se, että tuhojen lopullinen laajuus on vieläkin kartoittamatta ja ongelmia riittää vielä usealle päivälle sähkönsaannin kanssa. Lisäksi huominen tiistain heikompi myrsky saattaa vielä hieman lisätä ongelmia entisestään... Viimeksi yhtä kovaa tuulta oli marraskuun 2001 Janika-myrskyssä, joka sekin teki laajaa ja runsasta tuhoa. Palaan vielä huomisen tiistain puolella päivittämään tod. näk. ainakin siitä, miten havaitsin myrskytuhoja matkan varrella ja kotipiirissäni siirtyessäni Hämeenlinnasta Espoon Tapiolaan...

Päivitys tiistaina 27.12.2011 klo. 23:45: Olen nyt päivittänyt lisää uutisjuttuja noihin linkkikokoelmiin koskien Tapani-myrskyä ja kaikkea siihen liittyvää. Youtubessa myrskyvideosaldo on kuitenkin ollut sen verran huonolaatuista, että kelpuutin nyt mukaan vain kaksi videota.

Olen saapunut tänään iltapäivällä Hämeenlinnasta Espoon Tapiolaan ja kerron nyt seuraavaksi matkan varrella havaitsemiani myrskytuhoja: Enimmäkseen Hämeenlinna - Helsinki moottoritien varrella ei näkynyt melkein mitään tavanomaisesta poikkeavaa, mutta joidenkin peltoaukeiden itä-kaakkoislaitojen metsänreunoilla ja hakkuuaukeilla muutamat puut olivat jonkin verran taipuneita ja / tai kallellaan. Siellä täällä oli myös yksittäisiä kaatuneita puita; lähinnä kuusia. Yhdessä länsiluoteeseen laskevassa rinteessä näkyi puustosta (Enimmäkseen kuusia) kaatuneen n. 10 - 20 %. Kehä III:n kohdilla erään kallioisen mäen ylätasanteella ryhmä isoja koivuja ja mäntyjä oli huomattavasti kallistuneena asuinrakennusta päin juurakoiden irvistäessä maasta. Samalla Hämeenlinnan moottoritien ja Kehä III:n uudistetun ramppialueen eräs nuorien mäntyjen ryhmä koki melkoisen tuhon tieremontin myötä aukealle paikalle jouduttuaan; yli puolet ko. puista joko kaatuivat tai katkesivat.

Helsingistä Espoon Tapiolaan siirryttäessä Länsiväylän alkupäässä yksi iso ja vankkarakenteinen mainostaulu oli kaatunut ja Tapiolan keskustassa metrotyömaan suoja-aitaa oli myös kaatunut pitkältä matkalta. Pohjantien varrelta oli ehditty korjata yksi kaatunut puu; sahaus- ja oksajätteitä. Kotiympäristössäni Pohjois-Tapiolassa havaitsin tarkastelulenkilläni kaksi revennyttä vanhaa raitaa, kaksi kaatunutta kuusta ja näyttävästi Koivuviidantien ja Kalevalantien risteyksessä eräästä pihasta oli kaatunut iso mänty pihamuurin päälle, mistä tapahtumasta muistutti enää muurin päälle jäänyt katkaistu runko ja suuri määrä sahaus- ja oksajätettä käytävällä - tiellä. Lisäksi mm. isojen koivujen alle ja tuulen heittämänä pitkällekin sivuun oli varissut paljon oksia ja havupuista paikoin vanhoja käpyjä. Tämä on Tapiolassa oloaikani (Reilu 10 vuotta) suurin tuhosaldo yksittäisestä myrskystä. Vuoden 2001 Janika-myrsky jäi siis taakse ja toissakesän Sylvi-myrskykin. Koko Suomen mitassa metsätuhoiltaan ovat edelleen omaa luokkaansa ukkosiin liittyneet kesän 2010 Asta- ja Veera-myrskyt.

Tähän päätän vihdoin ja viimein tämän myrskyseurannan, mutta mainittakoon tähän loppuun vielä tämän 27. päivän uuden myrskyn tilanteista: Tämäkin päivä alkoi varhaisaamun ennätyslämmöllä Etelä- ja Lounais-Suomessa lämpötilojen saavutettua +10 astetta paikoitellen rintamasysteemin ja sen sateiden tuomana. Ennätyslämpö poistui luoteesta tulleen kylmän rintaman mukana aamulla, missä rintaman kohdalla tuli rankkaa kuurottaista sadetta ja paikoin ukkosta jopa yli 100 salaman veroisesti suuressa osassa Etelä-Suomea. Lämpötilat laskivat siinä yhteydessä viisi astetta puolessa tunnissa ja olivat sen jälkeen iltapäivään saakka osaksi selkeässä säässä n. +5 asteessa.

Iltapäivästä alkaen länsiluoteinen tuuli voimistui taas ja alkuillan mittaan se on ollut myrskyisen puuskaista, muttei aivan Tapaninpäivän veroista lounaassa; 26. päivään verrattuna kuitenkin idässä ja Pohjanmaalla selvästikin kovempi. Pilvisyys on ollut vaihtelevaa (Lähinnä kumpukerrospilvilauttoja ja kovimpien puuskien aikaan seassa paikoin heikkoja lumikuuroja). Lisää myrskytuhoja on tullut taas varsin paljon ja tällä kertaa voimakkaimmat tuulet ovat olleet siis idässä mm. Savossa ja toisaalta Pohjanmaalla: Oulun, Raahen ja Rauman edustalla merenrannikolla on taas saavutettu puuskissa jopa n. 30 m/s ja ylikin! Tämän päiväisen uuden myrskyn huikea erikoispiirre:
Hurja keli Oulussa: Vedenpaisumus nielaisi lumimyrskyn - katso kuvat! Tämän 27. päivän myrskyä voidaan kutsua Hannes- tai Hannu-myrskyksi.

Vielä on huomautettava, että sääkarttaennusteissa on havaittavissa ensi torstaille 29.12.2011 taas mahdollisesti uusi myrsky, kun länsilounaasta tulee seuraava raju matalapaine. On kuitenkin vielä epäselvää se, kuinka ko. matalapaineen keskuksen eteläpuoliset myrskytuulet osuvat Etelä-Suomeen; ne saattavat jäädä täpärästi Suomen eteläpuolellekin... Sitä ennen keskiviikko on heikkotuulisen poutainen.


Päivitys lauantaina 31.12.2011 klo. 16:20: Ilmatieteen laitos on julkaissut kiinnostavat puuska-analyysit sekä Tapani-myrskystä että sitä seuranneen päivän Hannu-myrskystä: Ne ovat laitettuna Joulukuun 2011 sää ja tilastojen alkupäähän. Tuo viime torstainen (29.12.2011) myrsky ei sitten ulottunut aivan hurjimmassa voimassaan Etelä-Suomeen, mutta etelärannikolla puuskaiset länsi-lounaistuulet olivat to - pe välisenä runsaiden vesikuurojen sävyttämänä alkuyönä kovia.

Seuraava myrsky on kuitenkin jo näkyvissä heti vuoden 2012 alkajaisiksi keskiviikkona 4.1.2012, kun länsilounaasta näyttää saapuvan taas hyvin raju matalapaine ja sen myrskyinen tuulialue osuisi taas Etelä-Suomeen. Nähtäväksi jää vielä, ovatko tuulet siinä jopa yhtä rajuja kuin tuossa Tapani-myrskyssä. Ilmavirtaukset etelän ja lännen väliltä sekä ilmamassan huomattava leutous taas kerran tietävät myrskyn yhteydessä enemmänkin jälleen vesisateita eikä kyse olisi lumimyrskystä... Seurantaan tämän tulevan Ruut-myrskyn taidan kuitenkin ottaa, mutta kohdalleni tulleiden tietokoneongelmien takia se ilmestynee vasta takautuvana raporttina myöhemmin tilanteen jälkeen....

No comments: