Etelä-Suomea kohtaavan runsaiden lumipyryjen sarjan ensimmäisen lumipyryn seuranta alkaa tästä. Kyseessä on lännestä saapuvaan okludoituvaan rintamasysteemiin liittyvä runsas ja laaja sadealue ja tähän liittyvä voimakkaan pieni matalapaineen osakeskus liikkuu sunnuntain aikana Keski-Norjasta Perämeren kautta Lappiin ja sulautuu sitten takaisin Norjanmerellä - Jäämerellä vaikuttavaan laajempaan matalapaineeseen.
Tässä on oivallisia sääkarttamedioita tietojen lähteinä --> Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio, missä valikosta valinta "niederschlagsstaerke und -form" antaa sadealueiden liikkeistä ja sateiden olomuodoista ilmanpainekäyrien kera mielenkiintoisen ennusteanimaation (myös arkistotoiminto toiseen suuntaan) Euroopan mittakaavassa.
Tämä sadealue on lännestä tullessaan melko hidasliikkeinen, mutta itse sadeosat liikkuvat pitkulaista sadealuetta pitkin lähes etelästä pohjoiseen. Sadealue on jo tätä kirjoitettaessa saapunut länsirannikolle ja sunnuntaiaamun valkenemiseen mennessä pitäisi pyryttää runsaastikin jo Helsinki - Tampere - Vaasa -linjalla saakka ja etenkin etelärannikolla... Sadealueen itäsuuntaisen hitauden ja laajuuden takia lumipyry jatkuu laajalla alueella suorastaan lähes koko sunnuntain; itäosissa alkanee satamaan vasta puoliltapäivin. Pyry on etenkin eteläisimmissä osissa myös ajoittain runsaan sakeaa, joten näin ollen lumikertymät voivat hyvinkin ylittää 20 cm monin paikoin su-iltaan mennessä!
Tuuliolosuhteet ja lämpötilat ovat pyryn aikana seuraavat: Rintaman etupuolella sadealueen alla etelätuulet ovat kovia ja puuskissa myrskyisiäkin, joten kyseessä on selvästi aito lumimyrskytilanne. Lämpötiloissa on sunnuntain aikana jyrkähkö itä-länsisuuntainen ero, missä lounaissaaristossa voi olla nollakeliä - lievää suojaa ja Etelä-Suomen itäosissa pakkasta -5 ja -10 asteen välillä. Pakkanen heikkenee vähitellen lännestä alkaen sadealueen etenemisen mukana, mutta suojasääalue ei juurikaan levinne idemmäksi lounaissaaristosta tällä kertaa.
Kokonaisuutena tämä lumimyrsky ollee hyvinkin voimakas ja runsaasti vaikeuksia aiheuttava jopa Lappia myöten: Lounaisimmassa kolkassa mahdollinen suojasää voi edesauttaa rajusti pahenevia puustojen tykkylumiongelmia, kun taas pakkasalueella syntyy myrskyisän tuulen takia hyvinkin voimakkaasti kinostuvaa lumituiskua; jopa reilu metriset kinokset voivat olla paikoin mahdollisia etenkin, jos uuden lumen kertymä on yli 20 cm! Tässä täytyy huomioida sekin, että jo olemassa oleva pakkasluminen kerros lumipeitteen päällä osallistuu myrskytuulissa kinostumisilmiöön. Pakkasalueen talojen katoilla tuulen suojan puoleisilla seinustoilla lumikielekkeet kasvavat paljon ja seinät - ikkunat voivat tuiskuuntua osittain umpeen.
Kinostuminen voi haitata liikennettä äärimmäisen pahasti ja ilmiö on haitallisin tuuleen nähden ns. normaalin muodostavilla teillä eli länsi-itäsuuntaisilla teillä - kaduilla. Myös erilaiset raja-alueet (Kuten umpinaisen ja aukean vaihtumispaikat ja talojen ym. rakenteiden muodostamat reunat - kulmat) aiheuttavat dyynimäisiä ja deltamaisia kinostumisia voimakkaasti etenkin pakkasalueella. Lisäksi myrskytuulet saattavat aiheuttaa sähkökatkoja puustotuhojen takia paikoitellen. Varsinkin suojalumipyryn alue lounaiskolkassa voi olla potentiaalinen puustotuhoille...
Lumimyrskyepisodi päättyy vähitellen su illalla lännestä alkaen okludoituneen rintaman siirtyessä itään Suomen päältä, jolloin tuulet kääntyvät länteen - luoteeseen ja heikkenevät. Lumisateet muuttuvat ajoittaisemmiksi, mutta lännestä näyttäisi tulevan vielä yksi aalto lumipyryä rintaman jälkipuolella su - ma yönä ennen kokonaan poutaantumista...
Tässä ovat lumimyrskyn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Seurantapaikkani on tällä kertaa Hämeenlinna ja seuraavaksi tuttuun tämän seurantasarjan tyyliin ensimmäinen tilannepäivitys:
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 00:15: Etelätuuli on voimistunut jo navakan puuskaiseksi ja pilvipeitteenä on alimpana edelleen edellispäivän puolelta saakka vellonut tiheä ja melko tasainen sumupilvikansi. Ilmamassa on hieman utuinen. Lämpötila on -5 astetta ja olemassa olevan lumihangen paksuus on keskimäärin 40 - 50 cm. Sadetutkakuvien mukaan lumipyry on siis jo saapunut länsirannikolle ja Ahvenanmaalle, mistä se etenee hitaasti itään. Seuraavan tilannepäivityksen teen vasta yöunien jälkeen aamulla.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 09:20: Lumipyryn etureuna saavutti lännestä Helsinki - Hämeenlinna -tasan klo. 5:30 - 6:00 ja siitä lähtien etenkin Hyvinkään tasan eteläpuolella on satanut melko sakeasti lunta. Nyttemmin lännempänä sateessa on vähän taukojakin seassa, mutta Itämerellä - Selkämerellä on muodostumassa jatkuvasti uutta sadeaaltoa ja Hankoniemen suunnasta pohjoiskoilliseen on ollut liikkeellä myös erittäin sakeita sadesoluja. Pakkanen kiristyi täällä Hämeenlinnassa sateen alettua -6 ja -7 asteen välille, joten lämpötilaero on vähän kasvanut lounaissaariston nollakelin - suojan ja mantereen pakkasalueen välillä. Etelätuuli on navakan - kovan puuskaista ja se pöllyttää lunta ajoittain voimakkaasti.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 11:30: Nyt sateessa on ollut taukoa Hankoniemeltä pohjoiskoilliseen ja tämä sateen tauko on nyt pyrkimässä Hämeenlinnaankin; se näkyy myös lievänä pilvipeitteen ohenemisena ja sään valaistumisena. Etelärannikolla ja mm. pääkaupunkiseudulla jatkuu edelleen varsin sakea pyry ja pyryn itäreuna on saavuttanut jo kaakonkulman. Itämerellä - Ahvenanmaan tienoilla - Selkämerellä on kehittynyt uutta annosta laajaa sadetta, mikä on saavuttanut länsiosat Etelä-Suomesta. Etelätuuli on ennallaan, mutta lämpötilat ovat alkaneet nousta; nyt lämpötila on Hämeenlinnassa -5 astetta.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 13:25: Hämeenlinnassa on ollut nyt taukoa sateessa puolisen tuntia, mutta lounaasta saapuu pian lisää runsastakin pyryä, jota riittää nyt Vaasan tienoilta etelään. Runsain pyryalue on vallanut edelleen pääkaupunkiseudun ympäristöä ja etelärannikkoa siitä itään, missä uuden lumen kertymät ovat arviolta jo ylittäneet selvästi keskimäärin 10 cm:n. Koko Suomen mittakaavassa kaikkein runsain pyryalue on majaillut Oulun seudulla ja vähän siitä itään. Kinostumista on tapahtunut runsaasti ja mm. täällä Hämeenlinnassa pieniä kävelyväyliä on paikoin tukkeutunut (Kuten ns. kinttupolkuja vanhassa hangessa). Tällä hetkellä lämpötila on noussut Hämeenlinnassa -4 asteeseen ja sateettomana hetkenä taivaan pilvikannen alimmat sumupilvikokkareet ovat tulleet esiin. Ilmamassa on hieman utuinen edelleen. Etelätuuli on hieman heikkenemään päin.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 15:15: Nyt Hämeenlinnassa on alkanut taas pyryttämään, kun lounaasta on alkanut ulottumaan laaja pyryalue. Samalla pääkaupunkiseudulle on puolestaan viimein tulossa pienen hetken verran taukoilua sateeseen, mutta siitä itään jatkuu edelleen ajoittain sakeakin pyry. Ahvenanmaalta sadealue on jo poistunut. Lämpötila on noussut Hämeenlinnassa -3 asteeseen ja viimeisimpien tietojen mukaan näyttää siltä, että nollakeli - lievä suoja pyrkii lounaissaaristosta vähän idemmäksi - koillisemmaksi illalla. Etelätuuli on yhä navakan puuskaista, mutta on edelleen heikkenemässä ennen lännestä tulevan rintaman kohdan tuulen kääntymisen vaihetta.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 16:45: Pyry on jatkunut Hämeenlinnassa kohtalaisena, mutta runsaampaa sadetta on tulossa lounaasta käsin. Myös pääkaupunkiseudulla on alkanut uudestaan runsas pyryttäminen; eli runsaimman pyryn alue kattaa edelleen lähinnä lounais- ja etelärannikkoa. Koko Suomen mitassa edelleen Oulun ja Tornion seuduilla on runsaimmat pyryt, missä lumikertymät lienevät paikoin jo paljonkin yli 20 cm! Lämpötila on Hämeenlinnassa nyt -2,5 astetta ja etelätuulet ovat kohtalaisia - navakoita.
Täällä Hämeenlinnassa uuden lumen kertyminen on ollut toistaiseksi melko vaisua (keskimäärin korkeintaan 5 cm), mutta löysin äsken Vanajaveden etelärannalla kävelykaduille järvenselältä tuuppaantuneita 30 - 40 cm korkeita lumidyynejä ja -deltoja. Muutenkin hauskan kuvauksellisia kinostumamuotoja oli syntynyt. Näyttää siltä, että illan mittaan tänne olisi tulossa vielä päivän runsaimmat sateet...
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 18:30: Hämeenlinnassa on alkanut päivän runsaimman pyryn vaihe, joka tulee kestämään ilmeisesti muutamia tunteja pyryn ollessa runsasta laajalla alueella Turun ja Tampereen välillä... Sakeaa pyryä on edelleen myös pitkin koko etelärannikon tienoota, mutta sadealue on ohitse jo Vaasan seudulta Porin kautta Ahvenanmaalle, millä vyöhykkeellä etelätuulet ovat tyyntymässä kokonaan ennen länsi-luoteistuulten viriämistä okluusiorintaman ylityksen jälkeen. Hämeenlinnassa lämpötila on edelleen n. -2,5 astetta ja etelätuulet ovat enää kohtalaisia. Niinpä muuallakin tuulten heiketessä lumet eivät enää pöllyä ja kinostu niin voimakkaasti aikaisempaan päivään verrattuna.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 20:20: Tällä hetkellä länsilounaasta on pureutunut heikomman sateen vaihe pääkaupunkiseutu - Hämeenlinna akselille, mutta sen länsipuolella on vielä uusia annoksia sakeaa lumisadetta kehittyneenä Hankoniemeltä pohjoiseen. Lämpötila on Hämeenlinnassa kohoamassa -2 asteeseen ja lievää suojasäätä on alkanut ulottumaan Hankoniemelle ja Turun tienoille lounaissaaristosta; ko. alueella on myös tihkusateita. Etelätuulet heikkenevät edelleen ja lännessä ne ovat alkaneet kääntyä lounaaseen.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 21:45: Viimeinen sakean lumisateen alue on saapumassa Hämeenlinnaan lännestä ja sen jälkeen koko tämä sadealue on ohi jäljessä tulevia kuurottaisen sateen nauhoja lukuun ottamatta; sateen takareuna saapunee Helsinki - Hämeenlinna tasalle puoliltaöin - vähän ennen. Nyt se on Turku - Hanko -tasalla. Sankimmat pyryt ovat pääkaupunkiseudulta ja etelärannikolta silti jo ohi. Yksittäisten sadesolujen kulkusuunta on vaihtunut enemmän lännestä itään meneviksi aikaisemmasta etelälounaasta pohjoiskoilliseen olleesta menosuunnasta. Heikot - kohtalaiset tuulet ovat kääntymässä lounaaseen - länteen länsiosista alkaen. Lämpötila on Hämeenlinnassa nyt -2 astetta ja lievää suojasäätä on edennyt Salon tasalle itään. Heikenneiden tuulten ja nollakelistyvän sään takia viimeiset lumisateet tarttuvat puustoon aikaisempaa paremmin, mutta ovat aikaisempaa paljon kehnommin kinostuvia.
Tilanne sunnuntaina 19.2.2012 klo. 23:30: Pääsadealueen viimeinen takareuna on nyt ohittanut tasan Helsinki - Hämeenlinna itään eli sade on lakannut seurantapaikallani. Toisin sanoen okluusiorintaman ylitys on tapahtunut ja tuulet ovat kääntyneet sen myötä länsilounaaseen. Samalla ilmamassa on kirkastunut ja taivaalla näkyy täten kaupunkivalaistuksessa jäljelle jäävän kumpukerrospilvikannen heikossa - kohtalaisessa tuulessa liikkuvia kokkareita selvemmin. Lämpötila on kohoamassa -1 asteeseen ja lievää suojasäätä alkaa ulottumaan etelärannikolla pääkaupunkiseudullekin ja sisämaassa noin Forssan tasalle.
Tämä on ko. seurannan viimeinen sääpäivitys, mutta mainitsen vielä hieman tulevasta: Tämän yön ja tulevan aamun aikana lännestä saapuu vielä lumikuuronauhoja, mutta lumikertymät ovat niistä melko vähäisiä. Lievää suojaa saattaa ulottua yön aikana länsituulilla n. Hämeenlinnan tasalle sisämaassa ja etelärannikolla kaakonkulmalle saakka; aamuksi länsiluoteesta alkaa selkenemään ja vähän pakastumaan, mutta huomisen maanantain iltapäivä on varsin aurinkoisena ja lähes nollakelissä ensimmäinen lievästi kevään tuntua tuova hetki. Tiistaiyönä tulee kuitenkin jo se toinen lumipyry, joskin suojasäisempänä kuin tämä päättynyt; palaan mahdollisesti siitä asiaan seurannan puitteissa, mutta tilanteesta jälkikäteen tietokoneongelmieni takia... Edelleen näyttää myös siltä, että torstaina saadaan kolmannen kerran reippaasti lunta Etelä-Suomeen... Loppuun lisään vielä sääuutisia tästä lumimyrskystä ja tietoja lumipeitteen tilanteesta...
Päivitys 19.2.2012 klo. 23:55: Sääuutisia tästä lumimyrskystä (Huom., otsikoita ja sisältöjä päivitetään ko. medioiden toimesta) --->
Hesarin juttuja: Sivutiet auraamattomia vielä maanantaiaamuna, lähijunia peruttu ja Aurauskalusto ei ehdi sivuteille – ajokeli erittäin huono tai huono.
Iltasanomien juttuja: Lunta oli liikaa autolle Helsingissä - katso hämmentävä video, Lumituisku hämärtää Etelä-Suomen - pääteillä kriittinen vuorokausi ja VR yllätti: Junat aikataulussa - paljastuuko totuus vasta arkena?.
Iltalehden juttuja: Nyt on kiire lumitöihin, nollakeliä luvassa!, Poliisi ajokelistä: Ohitustilanteet voivat aiheuttaa paniikkia, Junat toistaiseksi aikataulussaan, laivaliikenne takkuaa ja Autoja juuttui kinoksiin Satakunnassa.
Eli summa summarum: Tuulivahingot jäivät lähes olemattomiksi, mutta lumikertymät olivat laajasti ennustettua luokkaa aiheuttaen monen moista ongelmaa kinostuneen lumen kera.
Päivitys 20.2.2012 klo. 00:20: Nyt on kiinnostavaa määritellä Etelä-Suomen lumipeitteen tilannetta ennen ja jälkeen tämän lumimyrskyn. Siinä auttaa Ilmatieteen laitoksen etusivulta löytyvä lumenpaksuuden kartta, jossa tällä hetkellä on vielä päättyneen sunnuntain aamumittauksen tilanne. Sen mukaan karkeasti Jyväskylän eteläpuolisella alueella oli yleisesti 25 - 50 cm paksut hanget ja paikalliset 50 cm:n ylitykset sijoittuivat Porista vähän pohjoiseen ja Hyvinkäästä vähän länteen pieninä laikkuina. Laajempi yli 50 cm:n hankien paksuus oli Jyväskylän tienoilla länsilounaassa. Tämä oli karkeasti sanottuna lähtötilanne, mutta tuossa aamun vaiheessahan oli jo alkanut satamaan runsaasti lunta länsiosissa. Lumihankien jälkitilanteen kertoo tulevana maanantaiaamuna tehtävien syvyysmittausten perusteella julkaistava lumensyvyyskartta ko. sivustolla, joten palaan vielä siihen erikseen päivityksessä.
Tähän lopuksi voidaan vielä todeta, että tästä lumimyrskystä ei jäänyt puustoon laajalla alueella kuin vain vähän lunta, koska pakkanen ja voimakas tuuli pitivät lunta pitkään tarttumattomana. Ainoastaan lounaiskolkassa lumi oli tarttuvampaa nollakelin - lievän suojan alueella, jolloin siellä saattoi tapahtua paikoin tykkylumien selvää pahenemista. Toisaalta muuallakin kaikkein suojaisimmilla paikoilla vanhojen tykkylumien päälle pystyi kertymään vielä paikoin lisää lunta. Meneillään oleva lievä suojasäätilanne ei todennäköisesti äidy sellaiseksi, että se laajamittaisesti varistaisi puustoista vanhoja lumia pois. Maanantain iltapäivällä tosin aurinko todennäköisesti lämmittää jo niin hyvin, että jonkin verran sulamista tapahtuu tummilla paahde- ja likapaikoilla (tummat lumipenkat) ja tummien asfalttien päällä.
Päivitys 20.2.2012 klo. 12:30: Uusi Ilmatieteen laitoksen etusivulta löytyvä lumenpaksuuden kartta kertoo nyt, että yli puolimetriset hanget kattavat jo suuresti Jyväskylästä Lahteen ja sen länsipuolelle ulottuvaa vyöhykettä ja siitä lounaaseen laajenevasti suunnilleen Porvoon - Mäntsälän - Hämeenlinnan - Forssan ja Turun sisäpuolelle jäävän alueen. Myös Porin tienoon yli puolimetristen hankien alue on kasvanut edellisaamusta ja kaakonkulmalle on syntynyt suunnilleen Kouvolan eteläpuolelle laajahko alue yli 50 cm:n hankia. Muualla Etelä-Suomessa jäätiin vielä hieman alle 50 cm:n hankipaksuuteen ja Ahvenanmaalla on peräti vain 10 - 25 cm lunta. Hankien paksuus ei ole saavuttanut vielä 75 cm:n ylitystä missään ainakaan laajemmin. Tällä kertaa hankien paksuudessa on kuitenkin syytä muistaa, että eilinen voimakas etelätuuli tuiskutti pakkaslumia hyvin epäsymmetrisesti, jolloin hankien paksuudet vaihtelevat eri mittakaavoissa paljonkin sekä alueellisesti (suuri mittakaava; esim. yhden kaupungin alueella) että paikallisesti (pieni mittakaava; esim. yhdellä peltoaukealla / nurmikolla).
Seuraavista lumipyryistä vielä aivan lopuksi uusimpia ennustetietoja: Kakkospyry saapuu jo tiistaina alkuyöllä länsilounaasta rintamasysteemin ja Norjan pohjoisosissa liikkuvan matalapaineen mukana, missä yhteydessä lounaistuulet ovat kovia ja merellä myrskyisiäkin. Lämpötilat ovat länsiosissa nollakelisiä ja muualla on heikkoa pakkasta. Sadealue menee ohi lännestä jo aamupäivällä ja idästäkin iltapäivällä. Suojasäätä ulottunee laajimmillaan lähes koko Etelä- ja Keski-Suomeen puoliltapäivin, mutta heti sadealueen mentyä ohi luoteistuulet tuovat pakastuvaa ja kuivempaa ilmamassaa tilalle. Lumisateiden aikainen nollakelisyys ja lievä suoja (Aluksi itäosien pakkasaluetta lukuun ottamatta) mahdollistavat yhtäältä lumen tarttumista puustoon tykkylumiksi, mutta toisaalta voimakaskaan tuuli ei pysty kovin kummoisesti kinostamaan lunta. Lounaiskolkassa voi sataa myös vettäkin - räntää.
Torstaisen kolmospyryn kohtalo on muuttunut ja näillä näkymin siitä skenariosta on kehkeytymässä kahden erillisen pyryn tilanne: Ke yön ja aamun korkeapaineen selänteen jälkeen Norjanmerelle tuleva taas uusi voimakas matalapaine tuokin rintamasysteemeineen jo keskiviikon iltapäiväksi ja illaksi lumipyryn lännestä ja tämäkin pyry on suunnilleen yhtä nollakelinen - suojasäinen kuin tuo kakkospyry, mutta etelän ja lännen väliset tuulet eivät olisi aivan yhtä kovia. Sitten tuosta Norjanmeren matalapaineesta näyttäisi irtautuvan osakeskus, jonka liikeradasta Etelä-Suomen yli / reunaa viistäen itään-kaakkoon riippuu paljon mm. se, kuinka pohjoiseen ulottuu runsaita pyryjä torstaiyöstä alkaen. Siihenkin näyttäisi kuitenkin liittyvän jonkin asteista nollakelisyyttä - lievää suojaa eli puustojen tykkylumisuus voisi selvästi pahentua huomattavalle tuhoasteellekin varsin laajasti... Muutoksia torstain skenariossa täytyy tarkkailla, sillä vaihteluvälinä on "ei lumisadetta" ja "erittäin runsaasti lumisadetta"!
Joka tapauksessa lunta olisi tulossa vielä paljonkin lisää, sillä osa ennustemalleista povaa pe - la tienoillekin lumisateita. Lumihankien kanssa tuleekin olemaan yhä paljon ongelmia monin paikoin... Jos teen jokaisesta / osasta tulevista pyryistä seurantaa, niin ne ilmestyvät tänne blogiini jossain vaiheessa jälkikäteen tällä alkaneella viikolla. Muistiinpanot niistä teen reaaliajassa Facebook -seinälleni kännykällä.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment