Monday, March 19, 2012

Kevään tulo voimistuu vähän: Vaihtelevasti epävakaista ja to - la Föhntuulinen lämpöaalto (Kaksi päivitystä; lännestä ajoittain lämpöä)!

Viikon viljelysääennusteen laatiminen on taas käsillä, jossa tulevia päiviä kuvaa termisen kevään tulon voimistuminen hieman, muttei vielä täysin selkeällä voimalla to - la lämpöaallosta huolimatta. Pidemmittä esipuheitta suoraan asiaan -->

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Matalapaineiden systeemi on viikonvaihteessa ja tänään kulkenut Skandinavian ja Suomen sekä osittain Länsi- ja Keski-Euroopan ylitse itään, missä jälkimmäisille alueille on virrannut luoteesta tilapäisesti viileämpää kevätsäätä ja Etelä-Suomea on ylittämässä voimistuva matalapaineen osakeskus semisti takatalvisissa lumi- ja räntäsateissa. Päättyneen viikon lämpöaalto (Pohjois-Saksassa - Puolassa saakka oli paikoin +20 asteen ylityksiä) on jäänyt Mustanmeren länsipuolelle ja ulottanut vaikutustaan ko. meren pohjoispuolellekin sekä Länsi-Venäjän eteläosiin kevään vyörynä. Siitä pohjoiseen talviset ja ajoittain lumisateiset ilmamassat ovat jääneet vielä vaikuttamaan.

Uusi korkeapaine on kuitenkin tänään siirtymässä lännestä Länsi- ja Keski-Euroopan ylle, missä se tulee vaihtelevan muotoisena ja erittäin vahvana vaikuttamaan jopa viikon loppuun saakka. Se ohjaa Pohjois-Atlantin matalapainetoimintaa ja ilmamassoja seuraavasti lukkiutuneeseen tapaan lähipäivinä: Aluksi matalapaineen pysyvät Skandinavian ja Suomen länsipuolella, mutta pe tienoilla Norjanmereltä suuntautunee matalapaine kaakkoon Suomen itäpuolelle viikonlopuksi. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: To - su jopa kaksi erillistä matalapainetta suuntaa Norjanmereltä kaakkoon Suomen yli kaakkoispuolelle; niiden itäpuolelle jää Venäjän talvi-ilmamassa ja länsipuolelle Euroopan superlämpöaalto; molemmat matalapaineet jaksavat toisaalta pumpata hieman uudestaan myös Mustameren pohjoispuolelle lämmintä kevätkesää kummastakin erillisinä annoksina lännestä hetkeksi. Su - ma tienoilla jälkimmäisen matalapaineen jälkipuolella Suomesta käsin voi kylmempää ilmaa levitä pohjoistuulina laajemminkin Itä-Eurooppaan hetkeksi. Päivitys 23.3.2012 klo. 17:10 punaisella: Ei muutoksia.

Asetelmassa Länsi- ja Keski-Eurooppaan voimistuu uusi lämpöaalto, missä ajankohdan ennätyksetkin voivat olla vaarassa viikon loppuun mennessä. Samalla Länsi-Venäjälle jää jumiin korkeapaineen itäpuolen pohjoistuulinen talvipakkasten ilmamassa ja sen kylmentävä vaikutus leviää ajoittain uudestaan etelämmäksi Mustanmeren pohjoispuolelle. Skandinavia ja Suomi jäävät tässä välitilaan, missä tuon lännen lämpöaallosta pyrkii korkeapaineen pohjoispuolitse lännestä annoksia itään siten, että Norja ja Ruotsi ovat koko ajan Suomea paljon leudompia - lämpimämpiä varsinkin eteläosiltaan. Tuon pe tienoon matalapaineen mukana tullee aluksi kunnon lämpöä Suomeenkin, mutta sen jälkipuolella uusi kylmä annos pohjoisesta. Etelämpänä Euroopassa lämpöaallon ja kylmemmän sään vaihettumisalue elää Baltian - Ukrainan tasalla. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Kts. yllä olevaa.

Täten tämä lukkiutunut asetelma suosii jopa ennätysmäisen kontrastieron kehittymistä Länsi-Euroopan ja Länsi-Venäjän välille, mikä tullaan muistamaan säähistoriassa hyvin poikkeuksellisena --> Länsi-Venäjälle jää siinä edelleen ajankohtaan nähden erittäin laajalle alueelle erittäin paksu lumipeite sulamatta, joka osaltaan edesauttaa kylmyyden viipymistä siellä. Samalla Britanniasta Puolaan ja Mustanmeren länsipuolelle ulottuvalla alueella vihertyvä kevät etenee ajankohtaan nähden poikkeuksellisen ja lännessä jopa ennätyksellisenkin varhaisessa aikataulussa, missä viikon loppuun mennessä esim. Britanniassa voidaan odotella puolilehtistäkin puustovihreyttä ja kukkaloistoa useita viikkoja etuajassa ja etukesäisenä. Myös Etelä-Ruotsissa edetään jo hämmästyttävän vihertyvässä keväässä ja kontrasti Suomeen on muodostumassa yhä huikeammaksi. Myös Suomen sisällä itä - länsikontrasti kasvaa vähän samaan tapaan lännen lämpimämmäksi eduksi. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Ei muutoksia.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina matalapaineen keskuksen ylityksen mukaan tyyni tuuli on vaihtumassa lännestä alkaen navakan puuskaiseksi pohjois-luoteistuuleksi ja räntä - lumisateet ovat poistumassa vähitellen samalla itään. Pilvipeite alkaa vähentyä illalla lännestä alkaen ja viime yöstä saakka 0 ja +2 asteen välillä pysyneet lämpötilat alkavat laskea pakkaselle.

Tiistaina vallitsee tuon matalapaineen jälkipuolen voimakaspuuskainen luoteis-pohjoistuuli vaihtelevassa pilvisyydessä lumikuuroriskin kera, mutta loppupäivällä tyyntyy lännestä alkaen heikon korkeapaineen selänteen mukana. Samalla sää poutaantuu lisää. Yölämpötila on 0 ja -5 asteen välillä (kylmintä vähäpilvisillä alueilla) ja päivälämpötila +1 ja +5 asteen välillä.

Keskiviikkona lämpöaallon itään pyrkimisen mukana Keski-Skandinaviasta tulee heikko matalapaineen osakeskus säärintaman mukana Etelä-Suomen yli kaakkoon, jossa yhteydessä yöllä on aluksi vähäpilvistä ja pakkasta -1 ja -5 asteen välillä. Sen jälkeen on vaihtelevasti runsaspilvistä ja heikkojen vesi - räntäsateiden mahdollisuus päivälämpötilan ollessa +2 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä - lounaassa, jossa +5 asteen ylityksetkin mahdollisia. Länsituulet ovat koko ajan heikkoja. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Ennusteet ovat muutoin pitäneet paikkansa, mutta eilen tiistaina aamupäivä - alkuiltapäivä olivat poutaisia ja selkeämpiä ja illalla oli yläpilviverhoa lännestä lähestyneen heikkenevän okluusiorintaman takia. Lisäksi päivälämpötila kohosi etelärannikolla - lounaassa vähän +5 asteen yläpuolelle. Tänään ke on ollut lähes selkeä - vaihtelevan pilvisyyden sää heikossa - tyynessä länsi-luoteisvirtauksessa, missä yölämpötila oli 0 vaiheilla - idässä muutamia asteita pakkasella ja päivälämpötila kohosi etelässä - lounaassa +7 ja +10 asteen välille; lämpimintä Ahvenanmaalla.

Torstaina Norjanmerellä voimistuva matalapaine alkaa työntämään lämpöä yhä paremmin idemmäksi, jossa yhteydessä uusi voimakkaampi rintamasysteemi muodostuu ja alkaa ylittämään Suomea lännestä alkaen; runsasta, mutta vaihtelevaa pilvisyyttä ja vesi - räntäsateiden riskiä ajoittain. Yölämpötila on nollan vaiheilla - idässä parisen astetta pakkasella. Päivälämpötila on lännen reilusta +5 asteesta idän +2 ja +5 asteen välille. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Erittäin lämmin ilmamassa pyrkii lännestä lounaiskolkkaan ja sitä erottaa lännestä tuleva entistä voimakkaampi rintamasysteemi Etelä-Suomen päällä samalla, kun matalapaineen osakeskus siirtyy Norjanmereltä Suomen itä-kaakkoispuolelle pitkulaisena; edellisillasta lähtien voimistuvia länsi-luoteistuulia, runsasta, mutta vaihtelevaa pilvisyyttä ja paikoin vesi - räntäsateita (Itäkolkassa). Jos lounaassa selkenee iltapäivällä riittävästi, niin +10 asteen päivälämpötilat ovat mahdollisia; muutoin ollaan +5 asteen tienoilla - vähän alle sateessa. Lisäksi Ahvenanmaalla voi olla reilusti yli +10 astetta lämmintä ja itäkolkassa vain parisen astetta plussaa. Yölämpötila on 0 vaiheilla - idässä vähän pakkasella. Ahvenanmaalla on useita lämpöasteita yölläkin. Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Ennuste piti hyvin paikkansa; erittäin leutoa ilmaa pääsi lännestä n. Vaasa - Porvoo linjan lounaispuolelle, missä pilvisessäkin säässä oltiin iltapäivällä lähes +10 asteen lukemissa. Ahvenanmaalla saavutettiin jopa n. +15 asteen maksimilukemia.

Perjantaina olisi Norjanmereltä kaakkoon liikkuvan matalapaineen mukana leudoin Föhntuulinen länsiluoteisen virtauksen vaihe pilvipoudassa, jossa yölämpötila olisi +1 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötilat saattaisivat nousta lännessä ensimmäistä kertaa +10 asteen vaiheille ja idässäkin reiluun +5 asteeseen. Siitä eteen päin la - su tuulet siis kääntyisivät taas enemmän pohjoiseen räntä-, rae- ja lumikuuroriskin kera ja lämpötilat alkavat laskea... Tarkennusta ennusteisiin taas viimeistään torstaina

Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Perjantaina tuo ensimmäinen kaakkoon liikkuva matalapaine kaikkoaa jo Suomen kaakkoispuolella ja luoteis-pohjoisvirtaus heikkenee yöllisen pilvisyyden vähentyessä iltapäiväksi. Illalla lännestä pistää korkeapaineen selänne alueelle ja sää tyyntyy ja on vähäpilvistä. Yölämpötila on nollassa tai vähän sen yläpuolella (Itäkolkassa pikkupakkasta ja Ahvenanmaalla useita asteita plussaa). Päivälämpötila on lännessä +5 ja +10 asteen välillä (Ahvenanmaalla edelleen mahdollisesti yli +10 astetta reilustikin). Idässä päivälämpötila on vain +1 ja +5 asteen välillä. Illalla vähäpilvisessä ja tyynessä säässä pakastuu etenkin idässä ja sisämaassa. Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Tänään pe tuo ennuste on pitämässä muutoin paikkaansa, mutta illalla pilvisyys voi olla runsaampaa monin paikoin, mikä lisäksi hidastaa lämpötila laskua. Itäosiin on jäänyt Venäjän talvi-ilmamassaa ja lännempää leudompaa ilmamassaa rajaava kapea, heikko ja etelä-pohjoissuuntainen lumi-räntäkuurovyö. Lounaiskolkassa on puolestaan ollut yläpilviharsoa rajaamassa sen lounaispuolella olevaa superlämpöä.

Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Lauantaina Norjanmereltä - Lapista kaakkoon liikkuva toinen matalapaine näyttäisi voimistavan taas yöstä lähtien länsiluoteistuulia nopeasti ja lämmin rintama tuo taas uuden annoksen erittäin lämmintä ilmamassaa etelään. Pilvisyys on runsaan vaihtelevaa, mutta sateita ei juuri tule. Yölämpötila on nollan vaiheilla lounaiskolkassa; muutoin on muutamia asteita pakkasta (kylmintä idässä) ja Ahvenanmaalla parisen lämpöastetta. Päivälämpötila on lännessä taas +5 ja +10 asteen välillä ja ainakin Ahvenanmaalla on taas mahdollisuus yli +10 asteeseen. Idässä päivälämpötila on taas vain +1 ja +5 asteen välillä. Illalla näyttäisi pohjoisesta tulevan kylmä rintama kuurottaisine vesi-räntä-lumi-raesateineen... (Ennuste vaatii lisäpäivityksen). Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Tuon toisen matalapaineen reitti on muuttunut; matalapaine syntyy vasta ensi pe - la yönä ja liikkuu pienenä ja voimistuvana suoraan Etelä-Suomen yli eteläkaakkoon la - su vaihteessa; la alkupäivällä vähän voimistuvia länsiluoteistuulia lännessä ja etelälounaistuulia idässä sekä runsasta - runsastuvaa pilvisyyttä ajoittaisine vesi-, räntä- ja idässä lumisateineen. Mahdollisesti sumuja lumipeitteiden alueilla. Yölämpötila on nollassa tai etenkin sisämaassa ja idässä vähän pakkasella; itäkolkassa useitakin asteita. Illalla matalapaineen keskuksen tullessa päälle tuulen suunnat ja voimakkuudet vaihtelevat ajallisesti nopeaan tahtiin ja paikoin voi tulla runsaastikin sateita; keskiyötä kohden yhä lumisempia etenkin sisämaassa. Päivälämpötila on +1 ja +5 asteen välillä, mutta lounaiskolkassa yli +5 astetta ja Ahvenanmaalla taaskin ehkä +10 asteen tienoilla. Illalla sielläkin viilenee alle +5 asteen ja muualla nollan tienoille.

Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Sunnuntaina tuo toinen kaakkoon liikkuva matalapaine olisi tässä vaiheessa edellistä voimakkaampana Suomen itäpuolella liikkeessä kaakkoon, jolloin yön kylmän rintaman kuurosateisen ylityksen jälkeen voimakas ja puuskainen pohjoistuuli toisi annoksen lievää takatalvea. Pilvisyys pysyisi vaihtelevana ja iltapäivällä voi etenkin idässä olla lumikuurojen riskiä. Illalla tuulet heikenisivät ja sää selkenisi. Yölämpötila olisi 0 vaiheilla ja päivälämpötila lännen +5 asteen vaiheilta idän vain vähän 0 yläpuolelle. Illalla pakastuisi etenkin sisämaassa lähemmäs -5 astetta... (Ennuste vaatii lisäpäivityksen). Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Tuo em. matalapaine kaikkoaa Etelä-Suomen päältä su alkuyön aikana, jolloin aluksi noin nollakelissä voimakaspuuskaiset tuulet kääntyvät tyynen matalapaineen keskuksen jälkeen idän ja pohjoisen välille paikoin sakeiden lumisateiden kaikotessa aamuksi pois, jolloin voi hetken pakastaa etenkin idässä muutamia asteita. Aamusta alkaen sää on poutaista ja osittain selkeää ja tuulet kääntyvät heiketen pohjoisluoteisiksi. Päivälämpötila on +5 asteen vaihella siten, että idässä on edelleen kylmintä; paikoin vain nollan tienoilla siellä. Nyt olisi Ahvenanmaallakin alle +10 astetta.

Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Seuraavan viikon aikana näyttäisi lännestä tulevien hyvin leutojen annosten ja pohjoisesta tulevien kylmien annosten tiheä vuorottelu jatkuvan edelleen... Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Su - ma yönä luoteis-pohjoisvirtaus heikkenee ja vähäpilvisessä säässä voi olla pakkasta sisämaassa -5 asteen vaiheillakin; lounaiskolkassa pakkasta ei juuri olisi ja itäkolkassa toisaalta -10 asteen tienoillekin saakka. Päivällä heikko korkeapaineen selänne työntyisi lounaasta, jolloin olisi heikkotuulista ja lähes selkeää päivälämpötilan ollessa lännessä vähän yli +5 astetta (Ahvenanmaalla lämpimintä taaskin) ja idässä +1 ja +5 asteen välillä.

Tästä eteen päin Norjanmereltä olisi taas työntymässä kaakkoon matalapaine, mutta tällä kertaa vähän idempää reittiä edelliseen verrattuna, jolloin lännen lämpöaallosta voisi päästä taas paremmin maistiaista Suomeen ti - ke tienoilla... Tästä ja ensi viikon jatkosäästä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani
.

Viikon sään vaikutuksista luontoon: Lumipeite on ohentunut Etelä-Suomessa etenkin lännessä, jossa peitteen ollessa 10 - 25 cm on siinä jo monin paikoin pälviä. Idässä on vielä laajasti yli 25 sentin hankia, mutta pälviä sielläkin etelärinteillä - luiskilla. Tänään lumisateet ovat tuomassa parisen senttiä lisää lunta paikoin itään. Myöhemmin tällä viikolla sulaminen jatkuu aluksi hitaanlaisesti, mutta to - la olisi voimakkaan sulamisen vaihe, jolloin viikon loppuun mennessä lännessä voidaan odotella aukeiden alueiden yli puoleksi lumesta paljastumista ja selvää pälvimistä idempänäkin yli 25 sentin hankien kadotessa. Lounaissaaristossa on jo lähes - kokonaan lumetonta. Routa sulaa lähes samantien lumesta vapautuneilla kohdilla tai on osittain jo kokonaan sulanut lumen allakin alapuolelta käsin, kun talven jäljiltä on hyvin vähän routaa. Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Lumipeite sulaa aikaisempaa arviota selvästi nopeammin lännessä ja hyvin hitaasti idässä --> Erikoisen jyrkkä lumipeite-ero muodostuu lännen ja idän välille. Päivitys 23.3.2012 klo. 16:50 punaisella: Nuo la - su vaihteen lumisateet voivat muodostaa su aamuksi muutamia senttejä lumipeitettä monin paikoin, mutta su iltapäivä sulattaa sitä pois hyvin nopeasti.

Jäätilanteet järvissä ja merellä jatkavat sulamistaan ja heikkenemistään aluksi hitaasti, mutta nekin nopeutuen to - la, jolloin järvien virtapaikoilla sulat alueet laajenevat merkittävästi. Lounaiset ja läntiset merialueet ovat tosin olleet viime päivinä jo poikkeuksellisen vapaita jäistä ajankohtaan nähden; jäätä vain rannikoilla ja Perämeren pohjukassa. Suomenlahtikin on jo yli puoliksi jäätön. Ojissa ja joissa sulamistulvat ovat vain vähän nousseita tällä hetkellä, mutta ensi to - la myötä odotellaan selvää virtaamien nousua... Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Sulamistulvat ovat ajankohtaisia lännessä, muttei niinkään vielä idässä.

Kasvillisuuden keväherääminen on edennyt lounaissaaristossa
jo leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan vähäiseen alkuun, mutta manner-Suomessa niiden hedenorkot ovat olleet vasta kukintaa edeltävässä hitaan notkistumisen vaiheessa. Lumesta vapautuneilla paikoilla etenkin siis lännessä ovat myös sipulikasvit aloittaneet selvän kasvun ja paljolti näin jo sulavan lumen allakin, mikä on tyypillistä hyvin vähäroutaisen talven ansiosta. Jatkossa leppien ja pähkinäpensaan kukinta voimistuu ja leviää selvemmin vasta tuon to - la lämpöannoksen myötä ja silloin pajujen (Salix sp.) kissatkin pyrähtävät selvemmin kasvuun. Lumikellot (Galanthus nivalis) ja leskenlehdet (Tussilago farfara) voimistavat - aloittavat kukintaansa viikon mittaan lämpimillä lumettomilla kasvupaikoilla. Paahdepaikoilla myös nurmikon kasvun alku lännessä mahdollistunee (Mm. eteläseinustat). Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Leppien ja pähkinäpensaan kukinnat voimistuvat lounaissaaristossa huomattavasti manner-Suomeen verrattuna ja muutenkin siellä alkaa lämpimillä paikoilla mm. nurmikon selvä kasvu. Kuitenkin myös Etelä-Suomen länsiosissa ja etelärannikolla em. kukinnat alkavat etenemään, muttei vielä idässä.

Termisen kevään alku on siis jo tapahtunut lounaissaaristossa ja osittain länsi- ja etelärannikolla, mutta manner-Suomessa etenkin idässä sen alkaminen takkuilee vielä ja varmistumista jouduttaneen odottelemaan ehkä ensi viikollekin saakka. Lännen sisämaassa saakka termisen kevään alku voi tosin jo varmistua tälläkin viikolla... Päivitys 21.3.2012 klo. 17:10 vihreällä: Termisen kevään alkamisen lopputilateesta kerron vasta seuraavassa varsinaisessa ennusteessani, mutta alustavasti etelän länsiosissa ja etelärannikolla kevään alku on varmistunut etuajassa, mutta idässä se vielä takkuilee.

Näissä sääennusteissani käytän
lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: