Monday, April 23, 2012

Enimmäkseen epävakaista, mutta tavanomaista lämpimämpää; viikonloppuna poutaisempaa... (Päivitys!)

Tälle viikolle tultaessa sää on lämmennyt Etelä-Suomessa eilisestä su alkaen niin, että päivälämpötiloissa on päästy vuoden ensimmäistä kertaa +15 asteen tienoille ja koko alueella myöskin eilisestä lähtien on virallisesti alkamassa / alkanut terminen kasvukausi hieman etuajassa tavanomaiseen nähden. Tämän viikon mittaan tällainen ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämmäksi käynyt sää jatkuu, mutta enimmäkseen epävakaisena vain lyhyiden poutahetkien kera. Se tietää toisaalta alkaneelle kasvien kasvulle hyvää -->

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Länsi-Eurooppaa vaivannut matalapaineisen runsassateinen sää on saamassa jatkoa edelleen, kun vanhan ja heikenneen matalapaineen seuraan on juuri saapunut täydennystä länsiluoteesta. Tämä matalapaineinen tilanne jatkuu ko. alueella torstaihin saakka siten, että keskiviikon tienoilla tulee paikalle vielä toinen voimakas osakeskustäydennys lännestä; samalla vanhasta matalapaineesta siirtyy osakeskus Etelä-Skandinaviaan ja vaikuttaa Suomenkin säähän. Torstaista alkaen käy sitten niin, että tuo matalapainesysteemi alkaa venymään Britanniasta Norjaa pitkin Lappiin heiketen samalla. Lauantaina matalapaine siirtyykin sitten Lapista Suomen koillispuolelle, mutta Britannian, Ranskan ja Espanjan alueelle näyttäisi jäävän matalapainetta jonkin verran myös loppuviikoksi kuuro- ja ukkossateineen. Korkeapaineen painopiste velloo vaihtelevasti Länsi-Venäjältä Itä-Euroopan kautta Itä-Välimerelle. Tosin nyt alkuviikolla vaikuttaa Baltiasta tiistaiksi Suomeen ja siitä osittain Venäjälle siirtyvä pieni matalapaine sekä viikon lopulla tuo toinen matalapaine Lapista Länsi-Venäjän pohjoisosiin.

Ilmamassat käyttäytyvät asetelmassa niin, että lämpimimmät ja melkolailla jo kesäisetkin säät viihtyvät edelleen Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä lukuun ottamatta Vienanmeren itäpuoleista Jäämeren läheistä aluetta. Lämpimällä alueella on enimmäkseen poutaista, mutta paikoin voi tulla kuurosateita ja yhä ukkostakin. Länsi-Eurooppa pysyy aluksi yhä melko viileänä ja runsassateisena (Paikoin tulvariskiä), mistä em. matalapaineiden mukana viileyttä ja sateita siirtyy monena päivänä myös Skandinaviaan. Suomi on myös melko epävakainen, mutta noiden matalapaineiden lämpimällä sivulla etelän ja lännen välisten ilmavirtausten vaikutuspiirissä. Viikon lopussa korkeapainetta näyttäisi muodostuvan Skandinavian – Suomen päälle, jolloin sää lämpenisi myös Skandinaviassa. Länsi-Euroopan heikentynyt matalapainetoiminta sallisi lämmintä ilmaa viikon lopulla myös lännempänä kohti Ranskaa ja Britanniaa etelästä ja itse asiassa kesäkauden ensimmäinen helleilmamassa olisi muodostumassa Eurooppaan ulottuen Keski-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle, muttei ulottuisi vielä Baltian eteläosia pohjoisemmaksi...

Kevät etenee täten etenkin Euroopan itäosissa jopa tavanomaista paljon rivakammin, mutta länsiosien koleillakin alueilla alkaa kirimään viikon loppua kohden paremmin. Kasvukausi on etenemässä jo lähes kesäiseen täyslehteen noin linjan Skotlanti – Tanska – Moskova eteläpuolella. Skandinaviassa - Suomessa kasvukausi alkaa mm. Etelä-Suomen tasalla, mutta Lappi pysyy vielä runsaslumisena. Sielläkin lumien sulaminen tosin kiihtyy viikon mittaan vesisateissa ja lämpöasteissa. Suomen ja Uralin välillä runsaiden lumien isot sulamistulvat alkavat olla ohitse monin paikoin ja kasvukauden alkuvihertyminen valtaa alaa. Jäämeren lähellä on tosin yhä melko sama tilanne kuin Lapissa ja viikon lopussa em. matalapaine saattaa tuoda sinne takatalveakin lumisateineen. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ei merkittäviä muutoksia, mutta Britannian - Ranskan länsipuolelle voimistuu la - su uusi matalapaine melko ärhäkkänä ja samalla Suomen - Uralin väliin tulee em. Lapista kaikkoavan matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta kylmän purkaus varsin laajasti ja osaksi takatalvisena. Keski-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle muodostuva helleaalto toteutuu la - ma, missä kuumuuskeskus on Puolan - Ukrainan alueella; siellä saavutetaan mahdollisesti ensimmäiset jopa n. +30 asteen lukemat.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina Baltian matalapaineen vaikutus on lähtenyt käyntiin etelästä nousseiden paikallisten vesikuurojen kera. Pilvisyys on ollut vaihtelevaa, ilma hieman utuista ja etelän – idän väliset tuulet ovat olleet enimmäkseen heikkoja. Yölämpötila oli +2 ja +7 asteen välillä; leudointa etelärannikolla ja pilvisimmillä paikoilla. Päivälämpötila nousi selkeimmillä paikoilla +15 asteen paikkeille ja pilvisemmillä alueilla – etelärannikolla jäätiin paikoin +10 asteen paikkeille. Illalla yhä runsastuvassa pilvisyydessä lämpötila laskee vain hitaasti.

Tiistaina matalapaine tulee heikkona Suomen päälle, jolloin tuulet ovat heikkoja – lähes tyyniä ja suunnaltaan vaihtelevia; yöllä ja illalla voi olla kokonaankin tyyntä. Pilvisyys on vaihtelevan runsasta ja kuurottaisia sateita tulee paikoitellen pitkin päivää. Yöllä ja aamulla voi olla sumuja. Yölämpötila vaihtelee pilvisyyden mukaan +2 ja +7 asteen välillä. Päivälämpötila on pilvisimmillä alueilla +10 asteen vaiheilla ja vähäpilvisemmillä paikoilla +15 asteen paikkeille pääsy ei olisi mahdottomuus. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa, mutta runsaan pilvisyyden takia päivälämpötila jäi pääasiassa vähän alle +10 asteen.

Keskiviikkona korkeapaineen selänne ulottuu eteläkaakosta maahamme, jolloin yhä hyvin heikkotuulisessa – tyynessä säässä (Rannikolla iltapäivällä paikoin merituulta) pilvisyys väistyy jo yöllä ja sää pysyy päivälläkin enimmäkseen vähäpilvisenä; sisämaassa kumpupilvien mahdollisuutta. Illalla lounaasta lähestyy kuitenkin okludoituva säärintama vesisateineen; pilvisyys lisääntyy ja kaakkoistuulet voimistuvat. Yölämpötila on +1 ja +5 asteen välillä (Paikoin hallaa) ja päivälämpötila on enimmäkseen +14 ja +17 asteen välillä; lämpimintä sisämaassa. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa, mutta yöllä ja varhaisaamulla oli yhä paikoin sakeaakin sumua sekä paikoin asteen parin verran pakkasta sisämaassa. Päivälämpötiloissa +15 asteen ylitykset olivat arviota harvinaisempia.

Torstaina tuo em. säärintama paikoin runsainekin vesisateineen siirtyy yön ja aamun aikana alueen yli koilliseen. Iltapäivällä poutaantuu osaksi ja ilta on vaihtelevapilvinen sadekuuroriskin kera. Kohtalaiset tuulet kääntyvät yön kaakon puolelta etelälounaaseen loppupäiväksi rintaman ylityksen myötä. Yölämpötila on sadesäässä +5 asteen tienoilta paikoin jopa lähes +10 asteeseen. Päivälämpötila on +10 ja +15 asteen välillä. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ennuste piti lähes täysin paikkansa, mutta iltapäivän runsas alapilvisyys jätti päivälämpötilat +10 asteen vaiheille; illalla poutaantui ja selkeni osaksi tilapäisesti ennen seuraavaa sadealuetta.

Perjantaina Etelä-Suomi kuuluu tuon lounaasta koilliseen venyvän matalapaineen kaakkoissivun vaikutuspiiriin, missä enimmäkseen kohtalaiset – paikoin navakat lounaistuulet vallitsevat ja pilvisyys on vaihtelevaa; etenkin iltapäivällä kehittyy sisämaapainotteisia vesikuuroja, mutta runsaampikin kuurottaisen sateen alue saattaa liikkua yöllä – aamulla lounaasta käsin. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla – vähän yli ja päivälämpötila pysyy +10 ja +15 asteen välillä. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Tänään ennuste on pitänyt yön sadealueen ja sisämaan paikallisten iltapäiväkuurojen (Yksittäisiä ensimmäisiä heikkoja ukkosia mm. Porissa: YLE; Kevään ensimmäiset ukkoset jyrähtelivät) suhteen paikkansa, mutta päivälämpötilat ovat kohonneet +15 asteen vaiheille etenkin sisämaassa. Etelästä on ulottunut ajoittain etenkin etelärannikolle rintamapilvisyyttä yläpilvilauttoina; ko. rintama jää eteläpuolelle.

La – su ajan kehitys on vielä hieman epävarmaa, mutta tuon uuden korkeapaineen myötä sää ainakin poutaantuu ja selkenee vähintään osaksi; lämpenevässä versiossa päivälämpötilat nousisivat +15 ja +20 asteen välille yölämpötilojen ollessa +2 - +5 asteen luokkaa. Jos korkeapaine päästääkin itäpuolitseen viileämpää ilmaa maahamme, niin päivälämpötilat voisivat jäädä vajaaseen +15 asteeseen ja öisin alkaisi esiintymään hallaa ja sisämaassa heikkoja yöpakkasiakin...

Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Lauantaina tilanne pysyy edelleen em. ennusteen mukaisena, missä matalapaine kaikkoaa Lapista itään; tarkastelualueella länsivirtaus on heikkoa - kohtalaista ja sää vähäpilvisen poutaista; iltapäivällä - alkuillalla etenkin sisämaassa on kumpupilvisyyttä paikoin runsaasti. Yölämpötila on +3 ja +7 asteen välillä ja päivälämpötila on +15 asteen vaiheilla tai vähän alle; lämpimintä sisämaassa.

Sunnuntaina aluksi yöllä etenkin etelärannikkoa uhkaa eteläpuolitse itään liikkuva kuurottaisen sateen alue Etelä-Suomen itään ylittävän pienen matalapaineen osakeskuksen mukana, mutta päivällä lännestä alkaa vahvistua korkeapaine Etelä-Suomeen; aluksi pohjoiseen kääntyvät tuulet ovat tyynehkön yön jälkeen aamulla - iltapäivällä kohtalaisia ja puuskaisia, mutta ne heikkenevät - tyyntyvät illalla ja sää pysyy yön jälkeen vähäpilvisen poutaisena. Iltapäivällä voi olla etenkin sisämaassa vähän kumpupilvisyyttä. Yölämpötila on 0 ja +5 asteen välillä; sisämaassa paikoin hallaa, jos on selkeää. Etenkin etelärannikolla on sateen sattuessa puolestaan leudompaa. Päivälämpötila on +11 ja +15 asteen välillä; lämpimintä sisämaassa.

Maanantai ja tiistai kiinnostavat Vapun takia --> Näillä näkymin tuo korkeapaine vaikuttaa vielä maanantaina (Vappuaatto), jolloin heikkotuulinen ja enimmäkseen aurinkoisen selkeä poutasää jatkuu ja päivälämpötilat saattavat nousta sunnuntaista vielä parisen astetta (Yöllä hallaa sisämaapainotteisesti)... Tiistaina (Vappupäivä) Norjanmerellä - Jäämerellä vaikuttava uusi matalapaine saattaa lisätä vaikutustaan voimistuvina lännen ja pohjoisen välisine tuulineen sekä hieman lisääntyvänä pilvisyytenä; yölämpötila nousee parilla asteella ja päivälämpötila voi vähän laskea... Maanantaina aamupäivällä tulee tarkennusta seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

Sään vaikutuksista luontoon: Viimeiset lumet ja jäät ovat sulamassa nopeasti Etelä-Suomen alueelta tällä viikolla; vielä on itäosissa jäljellä lunta varjopaikoilla ja metsissä laikuttain. Tämän viikon jälkeen lunta jää enää aurattuihin isoimpien lumikasojen jämiin vähäksi aikaa. Routa on sulanut suunnilleen lumen tahtiin jo kokonaan pois. Vesistöjäätkin ovat sulaneet hyvin nopeasti ja vain seisovavetisissä järvissä on enää yksittäisiä sohjoisia jäälauttoja, jotka sulavat viikon loppuun mennessä kokonaan. Itäosien sulamistulvat ovat täten saavuttaneet huippunsa ja kääntyvät laskuun tällä viikolla huolimatta tulevista vesisateista. Tämä oli viimeinen lumi- ja jääarvioni ennen ensi talvea. Vesistöissä pintavesien lämpötilat alkavat nousta vähitellen yli +5 asteen alkaen pienistä järvistä. Suomenlahdelta jäät ovat jo lähteneet itäosan pientä jäälauttaa lukuun ottamatta ja sisälahdista alkaen pintavesien lämpötilat ovat jo alkaneet nousta yli +5 asteen. Kehitys on kaikissa tapauksissa hieman etuaikaista; jäidenlähdön osalta etenkin merellä jopa huomattavasti (1 - 3 viikkoa; eniten lännessä) etuaikaista. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ei muutoksia.

Kasvillisuus alkoi heräämään eilisestä su alkaen kunnolla kasvukauteen, joka etenee tällä viikolla ajankohtaan nähden hieman etuajassa ja jonkin verran tavanomaista nopeampaan tahtiin. Tämän seurauksena viikon loppuun mennessä mm. koivujen (Betula sp.) kukinta alkaa (Varoitus allergikoille koivujen ennätysrunsaasta kukinnasta! - Huomioita myös muusta kevään 2012 kukinnasta), tuomi (Prunus padus) puhkeaa hiirenkorvalle, haapa (Populus tremula) ja monet pajut (Salix sp.) etenevät yleisesti täyteen kukkaan, vuorijalava (Ulmus glabra) ja onnenpensaista (Forsythia sp.) varhaisimmat aloittavat kukinnan, nurmikot vihertyvät vahvasti, narsissit (Narcissus sp.) tulevat paikoin täyteen kukkaan, krookusten (Crocus sp.) kukintahuippu saavuttuu, talven vähäisen roudankin ansiosta perennojen ym. ruohovartisten lajien kasvu vauhdittuu huomattavasti (Esim. vuohenputkikasvustot rehevöityvät kuin silmissä) ja maaseudulla peltoviljelyssä lounaiskolkassa voi jo mahdollistua paikoin peltojen kylvökuntoisuus... Vieläkin länsiosien kasvussa on hieman etumatkaa itäosiin verrattuna, mutta tämä ollee tasaantumaan päin loppukevään mittaan. Päivitys vihreällä perjantaina 27.4.2012 klo. 18:15: Ei muutoksia.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: