Monday, April 09, 2012

Epävakaista, mutta nopeaa kevään edistymistä tavanomaista lämpimämmäksi äityvässä säässä (Kaksi päivitystä; pe - su tilapäinen kylmeneminen!)

Etelä-Suomea koko viime viikon vaivannut takatalvinen sää on antamassa viimein periksi ja tämän viikon lopulla on mahdollistumassa jopa tavanomaista lämpimämpää kevätsäätä, joskin yhä epävakaisissa merkeissä. Aivan viikon lopussa - viikonvaihteessa on jännityksen kohteena se, kuinka hyvin Suomen kaakkoispuolelle äityvä jopa kesäinen ilmamassa pääsisi ulottumaan Etelä-Suomeen... Joka tapauksessa termisen kevään alku varmistuu viimeistään nyt itäisimmissäkin osissa ja jopa kasvukauden alkamista enteileviä yli +5 asteen vuorokausikeskilämpötiloja alkanee esiintymään.

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Islannin - Britteinsaarten - Pohjanmeren tienoille on sijoittunut voimakas ja laajahko matalapaine, joka venyy Skandinaviaa pitkin koilliseen Jäämerelle ti - to aikana; tästä kehityksestä jää Suomen länsipuolelle vaikuttamaan matalapaineen osakeskus to jälkeen, jonka käyttäytyminen on vielä vähän hämärän peitossa. Länsi-Eurooppaan ja läntiselle - keskiselle Välimerelle jää samalla edelleen matalapainetta osakeskuksineen, joista yksi näyttäisi voimistuvan hyvin voimakkaaksi Välimeren keskiosissa to jälkeen. Sen käyttäytyminen ja liike pohjoiseen pe - su saattaa osoittautua merkittäväksi Suomenkin sään kannalta... Korkeapainetta kehittyy ma - ti aikana Länsi-Venäjälle, missä se muotoutuu ke - to saakka, kunnes Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolella pieni matalapaine alkaa vaikuttaa ja siirtyä pohjoiskoilliseen, minkä jälkeen la - su alkaen korkeapaine pääsee siellä taas pääosaan.

Tässä kuviossa Länsi- ja Keski-Eurooppa sekä Skandinavia jäävät viileähkön ja ajoittain sateisen sään piiriin koko viikoksi; Skandinavia tosin leudontuu aikaisemmasta takatalvestaan ja koleinta on pohjoistuulipainotteisessa Britanniassa ja ehkä uudestaan Norjassa viikon lopussa. Myös Välimerellä länsi- ja keskiosissa on epävakaista ja tuon voimakkaan matalapaineen mahdollisen kehityksen myötä myös erittäinkin sateista ja tuulista monin paikoin. Itä-Euroopassa ja pienen viilenneen tauon jälkeen Mustallamerelläkin alkaa puolestaan lämpeneminen, kun tuon läntisen matalapainekehityksen myötä etelätuulet mahdollistuvat ja tämä ilmavirtaus tuo paljon lämpenevää säätä myös Suomeen; rintamasysteemit tuovat kuitenkin myös sateita (Länsi- ja Lappi-painotteisesti) ja ilmamassa on kosteaa.

Länsi-Venäjällä Uralin ja Suomen välissä Moskovan tienoot mukaan lukien yhä pysynyt ajankohtaan nähden kylmä ja osin talvinenkin ilmamassa on antamassa viimein periksi; eniten tuon viikonlopun toisen korkeapaineen muodostumisen myötä, jolloin jopa osin kesäiseksi äityvä lämpöaalto pääsisi leviämään paremmin Kaspianmeren - Mustanmeren pohjoispuolelta ja Välimeren itäosista Itä-Eurooppaan sekä lähemmäksi Suomea ja Jäämeren rantaa (Ulottuminen Suomeen vielä epävarmaa...). Tuo Välimereltä ponnistava voimakas matalapaine saattaa vaikuttaa tähän lämpöaallon pohjoisemmaksi etenemiseen edesauttavasti pumpatessaan itäpuolellaan etelä-kaakkoisvirtausta...

Näin ollen kasvukausi etenee lännempänä Euroopassa normalisoituneempana maaliskuun lämpöaaltoon verrattuna, mutta alkaa kirimään Suomen eteläpuolisessa Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa nopeasti kiihtyvään tahtiin vihreäksi. Uralin ja Suomen välinen laaja metristen hankien alue kokee pääsulamisen rajun alkamisen viikon loppuun mennessä, missä suurtulvien muodostuminen mahdollistuu pahasti lähes Jäämeren rantaa myöten. Myös Suomessa lumien pääsulaminen alkaa eteläosiltaan, mutta osin talvista säätä voi vielä jäädä Lappiin (ja Norjan vuoristoon - Vienanmeren itäpuolelle), vaikka sielläkin saadaan ajoittain vesisateitakin ja useita lämpöasteita.

Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Suursäätilan luonteeseen ei ole tulossa suuria muutoksia, mutta on korostettava Länsi-Euroopan muuttumista Espanjan tienoota myöten tämän viikonlopun aikana ajankohtaan nähden entistä koleammaksi tuon Välimeren keskiosista pohjoiseen nousevan uuden voimakkaan matalapaineen myötä; pohjoistuulet voimistuvat lännessä ja öisin heikkotuulisilla alueilla alkaa taas hallanvaara paikoin ankarastikin. Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjän eteläosissa sen sijaan lämpöaalto voimistuu ja alkaa ulottumaan yhä pidemmälle Moskovan pohjoispuolellekin, muttei näyttäisi vielä ulottuvan Suomeen saakka tuon Välimeren matalapaineen näyttäessä tulevan suoraan Suomen päälle ensi viikon alussa... Päivitys punaisella lauantaina 14.4.2012. klo. 20:25: Nyt on varmistunut, että ensi ti Suomen päälle etelästä tuleva matalapaine jättää vielä tuon kaakon lämmön tulematta Suomeen, mutta sen jälkeen uusi yritys onnistunee ko. viikon lopulla, kun lämpö Itä-Euroopassa - Venäjällä muutenkin voimistuu ja näyttää saavuttavan jopa jo hellelukemiakin melko laajasti Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla saakka...

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina yöllä oli vielä vähäpilvinen ja tyyni korkeapaineen selänteen vaihe, missä yöpakkasta oli -10 asteen vaiheilla; kylmintä idän sisämaassa ja vain muutamia pakkasasteita lounaassa - etelärannikolla. Iltapäivällä etelä-lounaistuulten voimistuminen on tuonut vaihtelevassa pilvisyydessä sisämaapainotteisia lumi-räntäkuuroja paikoin sakeinakin, mutta illalla on poutaantumassa; vaihtelevaa pilvisyyttä silti jäänee. Päivälämpötila on enimmäkseen +2 ja +5 asteen välissä; lounaassa paikoin vähän yli +5 astetta. Illalla lämpötila laskee vain hitaasti.

Tiistaina läntinen matalapainesysteemi alkaa puskemaan voimakkaammin leutoa ilmamassaa Suomeen etelästä, missä rintamasateet uhkaavat tarkastelualuetta läntisimmissä osissa vesisateina. Idempänä on enimmakseen poutaa, mutta runsaahkoa vaihtelevaa pilvisyyttä. Etelätuulet voimistuvat ajoittain navakoiksi etenkin lännessä. Yölämpötila on nollassa - sisämaassa parisen astetta pakkasella. Päivälämpötila on jo enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä; paikoin +10 asteen lähellä. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa.

Keskiviikkona etelävirtaus heikkenee vähän, mutta pilvisyys pysynee runsaahkona ja vaihtelevana rintamasateiden uhan ollessa
edelleen jonkinlainen läntisimmissä osissa. Ilmamassa voi utuistua lisää kosteuden myötä. Yölämpötila on nollassa tai etenkin rannikoilla asteen pari plussalla. Päivälämpötila voi kohota monin paikoin +10 asteen vaiheille; ehkä vähän ylikin aurinkoisimmilla ja lumettomimmilla paikoilla. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa; +10 astetta ei vielä aivan saavutettu.

Torstaina tilanne pysyy edelleen melko samana, mutta etelätuuli on yhä heikompaa ja pilvisyys voi olla vähäisempää; ilmamassa voi olla yhä hieman utuinen. Läntisimmissä osissa voi säilyä edelleen uhkaa lännessä pohjoiseen liikkuvien sateiden ulottumisesta sinne. Yhä lämpenevä ilmamassa mahdollistaa yölämpötilojen pysymisen asteen pari plussalla entistä laajemmin. Päivälämpötiloissakin +10 asteen ylittyminen mahdollistunee yhä yleisemmin ja reippaamminkin. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Ennuste on pitänyt lähes täysin paikkaansa; +10 asteen paikkeille - vähän yli on paikoin päästy.

Perjantaista eteen päin tapahtumat ovat vielä epäselviä. Tilanteeksi muotoutunee aluksi lännessä syntyvän uuden matalapaineen osakeskuksen vaikutus; se saattaa ulottaa vesisateista vaikutustaan idemmäksi, jolloin päivälämpötilat jäävät vähän alle +10 asteen (Yöt enimmäkseen vähän plussalla). Toisaalta la - su aikana voi mahdollistua kaakosta entistäkin lämpimämmän ilmamassan ulottumisen alkaminen alueelle, mutta rintamavesisateiden ollessa sen rajana...

Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Perjantain - lauantain säätä hallitsee uusimpien tietojen mukaan Baltiasta nousevan pienen, mutta voimistuvan matalapaineen osakeskuksen saapuminen pe aikana Etelä-Suomeen ja sen liikkuminen hitaasti la - su aikana Etelä-Suomesta itäkoilliseen -->

Perjantaina on aluksi etelän ja idän välisiä vähitellen voimistuvia tuulia ja runsastuvassa pilvisyydessä etelästä alkaa tulla paikoin runsaita vesisateita viimeistään illalla. Yölämpötila on 0 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila +5 ja +10 asteen välillä; sateisimmilla paikoilla n. +5 astetta ja illalla +1 ja +5 asteen välillä. Päivitys punaisella lauantaina 14.4.2012. klo. 20:25: Ennuste piti lähes täysin paikkansa; alkupäivällä oli jo sateita lännessä, illalla paikoin runsaasti idempänäkin ja lämpötila pysyi vielä illallakin pääasiassa +5 asteessa - vähän yli.

Lauantaina matalapaineen ylityksen mukaan ajoittain melko voimakkaatkin tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia ja illalla lännen ja pohjoisen väliset puuskaiset tuulet alkavat vakiintumaan. Sää on runsaspilvistä ja yhtenäisiä vesisateita tulee yöllä; osittain voi sataa räntää - luntakin hetken. Myöhemmin pilvipeite voi rakoilla, mutta kuurottaisia sateita saadaan, jotka voivat muuttua taas rännäksi - lumeksi illalla. Yölämpötila on asteen pari plussalla ja päivälämpötila +5 asteen vaiheilla - vähän alle sateisimmilla paikoilla. Illalla lämpötila painuu nollan tienoille; etenkin lännessä ja sisämaassa lievästi pakastuvaa. Päivitys punaisella lauantaina 14.4.2012. klo. 20:25: Ennuste on pitänyt lähes täysin paikkansa; yöllä oli vielä sen verran leutoa (+3 ja +5 asteen välillä), että sateet tulivat vain vetenä ja paikoin ukkosmaisen rankkoina. Päivän mittaan ilmamassa on kylmentynyt matalapaineen ympäri pyörivien tuulten mukana; illalla on kuurottaisiin sateisiin tulossa räntää ja paikoin luntakin lämpötilan lähestyässä nollaa.

Sunnuntaina matalapaine etääntyy siis pois itäkoilliseen ja itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne muodostuu tilalle ulottuen Venäjän uudesta korkeapaineesta Etelä-Suomen yli. Aluksi on pohjoisen ja lännen välisiä tuulia runsaassa pilvisyydessä vähenevien lumi-räntäkuurojen kera yöllä, mutta iltapäiväksi poutaantuu ja vain vähäistä kumpupilvisyyttä jää tyyntyvien tuulten kera. Illalla selkenee ja tyyntä. Yölämpötila on nollassa - asteen pari pakkasella ja päivälämpötila on +5 ja +9 asteen välillä. Illalla pakastuu lievästi etenkin sisämaassa. Päivitys punaisella lauantaina 14.4.2012. klo. 20:25: Ennusteeseen ei ole tulossa isoja muutoksia; iltapäivälämpötila voi tosin kohota monin paikoin +10 asteen vaiheille eteläisimmässä osassa ja pakastumista tapahtuu illalla vähemmän - olemattomasti.

Maanantaina onkin sitten vuorossa tuon etelästä lähestyvän voimakkaan matalapaineen vaikutuksen lisääntyminen ja Suomen kaakkoispuolelle voimistuneen suorastaan kesäisen ilmamassan pääsyn yritys Etelä-Suomeen: Itä-kaakkoistuulet voimistuvat ja pilvisyys lisääntyy etelästä käsin; viimeistään illalla runsaiden sateiden riskiä... Yölämpötila on nollassa - sisämaassa asteen pari pakkasella ja päivälämpötila +5 ja +10 asteen välillä; lämpimintä on kaakossa. Tästä eteen päin näyttää siltä, että tuo etelästä lähestyvä matalapaine tulisikin suoraan päälle ja liikkuisi sitten pohjoiskoilliseen jättäen tuon kaakon lämpimän ilmamassan tulematta. Samalla tulisi hyvinkin runsaita sateita ma - ke. Tästä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani tai mahdollisesti vielä la - su päivityksenä tähän... Päivitys punaisella lauantaina 14.4.2012. klo. 20:25: Edelleen näyttää siltä, että etelästä tulee ko. matalapaine tiistaina alueen päälle, jolloin ma on vielä hallaisen yön jälkeen alkupäivästä poutaa ja iltapäivällä mahdollisuus noin - reilun +10 asteen lämpötiloihin. Tiistaina on koleaa ja vesisateista, mutta sen jälkeen mahdollisuudet olisivat kasvamassa jopa kunnon lämpöaallolle ko. viikon loppua kohden... Seuraavassa ennusteessa lisää.

Sään vaikutuksista luontoon: Lumipeite on jäänyt vellomaan ajankohtaan nähden paljon tavanomaista runsaampana Etelä
-Suomen itäosiin, mutta tämän viikon loppupuolella sen pääsulaminen alkaa nopeasti ja tulvia aiheuttavasti. Tilanteena on nyt juuri ennen ko. sulamista se, että lounaissaaristo, Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat pääosin jo kokonaan lumettomia. Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla lumipeite on vaihtelevasti laikuttainen, mutta peltoaukeatkin ovat vielä pääasiassa suurimmaksi osaksi lumisia. Suunnilleen Hamina - Lahti - Hämeenlinna - Tampere -linjan itä - koillispuolella lumihanget ovat vielä jopa 25 - 50 cm paksuja pälvien ollessa lähinnä vain paahdepaikoilla. Viikon loppuun mennessä peltoaukeat sulavat nopeasti lähes kokonaan lumettomiksi myös tuolla nyt runsaslumisella alueella ja lunta jääkin enää lähinnä vain metsiin ja varjopaikoille. Lounaassa - lännessä myös metsä- ja varjolumet poistuvat. Routaa on hyvin vähän talven jäljiltä eikä viimeaikaiset yöpakkasetkaan ole muutamaa senttiä enempää maata jäädyttäneet, jolloin lämpenevässä säässä lumesta vapautuvat maat tulevat lähes suoraan ja osittain jo vähenevien lumienkin alla roudattomiksi. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: La - su tilapäinen kylmeneminen hidastaa vesisateista huolimatta lumien sulamista, jolloin tuolle runsaslumisena säilyneelle itäosien alueelle jää peltoaukeillekin vielä lunta varsin paljon ensi viikollekin; pälveytyminen kuitenkin etenee.

Vesistöalueilla jäiden lähtö mahdollistuu myös hyvin reippaasti tämän viikon loppupuolella: Nyt järvissä on jäätä vaihtelevasti ja hauraana 10 ja 40 cm välillä, mutta talven runsaslumisuuden ansiosta jäät ovat tavanomaista "höttöisempiä" ja ne sulavatkin nopeasti lähes kokonaan pois jo tämän viikon loppuun mennessä etuajassa tavanomaiseen nähden. Jo nyt laajat alueet virtapaikoista ovat avoinna huolimatta viimeaikaisista yöpakkasista. Joet ovat pääasiassa jo nyt kokonaan jäättömiä ja viikon lopulla sulamistulvat alkavat nousta voimakkaasti etenkin itäosien runsaslumisilla valuma-alueilla. Lounaiskolkassa sulamistulvat olivat jo enimmäkseen maaliskuun puolella. Merialueet ovat ajankohtaan nähden hyvin jäättömiä jo nyt; runsaslumisen talven höttöisistä jäistä on jäänteitä enää vain hajanaisesti sisälahdissa ja yksittäisillä paikoilla saaristossa. Viikon loppuun mennessä jäät harvenevat lähinnä enää vain varjopaikoille yksittäisinä lauttoina. Vesistöjen pintavesien lämpötilat alkavat nousta hitaasti nopeutuvaan tahtiin. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Em. syystä vesistöjäidenkin lähtö hidastuu jonkin verran, jolloin seuraavallekin viikolle jää vielä sulamista varsin paljon.

Kasvillisuuden kevätherääminen nopeutuu lämpenemisen myötä selvästi tämän viikon lopulla ja selvimmin länsiosien jo lumettomilla alueilla: Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnat voimistuvat täyteen mittaan myös itäosissa, sipulikasvien versoutuminen ja ensimmäiset kukinnat (Kuten krookukset, virvaliljat ja lumikellot) voimistuvat selvästi ja lämpimillä paikoilla nurmikoiden vihertyminen alkaa näkymään selvästi. Myös ensimmäisinä lehteen puhkeavat puuvartiset kasvit alkavat avaamaan silmujaan hiirenkorvalle; mm. monet kuusamat (Lonicera sp), terttuselja (Sambucus racemosa) ja viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia). Myös haapa (Populus tremula) ja raita (Salix caprea) aloittelevat kukintaansa paikoitellen länsiosapainotteisesti. Luonnossa leskenlehtien (Tussilago farfara) kukinnan oheen yleistyy myös sinivuokkojen (Hepatica nobilis) kukintaa. Nämä kasvutapahtumat ovat 1 - 2 viikkoa etuajassa huolimatta viime viikon takatalvipaussista, koska maaliskuun loppu oli sen verran leuto etenkin juuri lännessä. Maaliskuussa melko talvisena pysyneessä itäosissa tämä pätee tosin vähemmän, missä kasvuunherääminen on tavanomaisemmassa aikataulussa. Päivitys vihreällä torstaina 12.4.2012. klo. 17:25: Em. lyhyt viileneminen ei merkittävästi muuta tätä arviota.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: