Monday, April 30, 2012

Wapputervehdys vuodelle 2012 ja kasvivalokuvieni esittelyn aloittaminen uudestaan!Kukkivaa rusokoiranhammasta (Erythronium dens-canis) kuvattuna keskiviikkona 25.4.2012 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


Tämän vaaleanpunaisen söpöyden myötä yhteiskunnallispoliittisista olosuhteista huolimatta ilostuttava Vapputervehdykseni teille kaikille! Olen pohtinut virittää tämän kasvivalokuvan myötä uudestaan blogiini kasviaiheista valokuvasarjaa, jos vain kuvatila antaa myöten (Ja jos ei, niin teen tilaa väkisinkin)... Katson nimittäin aiheelliseksi piristää blogini kautta ilmapiiriä, joka on oleva vaikea joka tapauksessa lähitulevaisuudessa monista havainnollistamistani syistä johtuen. Haluan tällä tavalla osoittaa esimerkkiä siinä, kuinka ns. pahuutta ja vakaviakin ongelmia vastaan taisteleminen on oleellisesti myös iloisten, lohduttavien, kauniiden, parantavien ja aitojen asioiden promotoimista eikä vain pelkkää epäkohtien vastustamista!

Olen ajatellut tästä lähtien laittaa ainakin tämän kasvukauden ajan yhden kasviaiheisen valokuvan viikottain esille kuvaamaan yhtäältä kunkin viikon kasvutilannetta Etelä-Suomessa ja toisaalta esittelemään pitkästä aikaa kasvivalokuvaukseni edelleen jatkuvaa satoa. Tämä rusokoiranhammas saa kuvata päättyneen viikon 17 kasvutilannetta ja tämän alkaneen viikon 18 kuva tulisi näytille ensi sunnuntaina 6.5.2012... Myöhemmin haluan aloittaa paremminkin valokuvaussatoni esittelyä kenties jollain muulla(kin) foorumilla...

Lopuksi lajitietoutta rusokoiranhampaasta >> Se on Etelä-Euroopasta kotoisin oleva liljakasvien heimoon kuuluva sipulikasvi. Se kuuluu kevään lähes varhaisimpien kukkijoiden joukkoon; Etelä-Suomen oloissa kukinta alkaa yleensä aina jo selvästi huhtikuun puolella ja huipentuu huhti-toukokuun vaihteessa - toukokuun alussa. Lehdet ilmestyvät maasta punertavina vain vähän ennen kukinnan alkamista; reilu viikko aikaisemmin. Pian kukinnan jälkeen muodostuu pieni kotahedelmä, jonka kypsyttyä kasvin maanpäällinen osa kuihtuu keltaruskeiden sävyjen kautta pois viimeistään kesäkuun alkupuolella.

Rusokoiranhampaan sekä sen kirjaviin lehtiin että kukintaan perustuva koristearvo on huippuluokkaa, koska vielä muutoin varsin vähän vihertyneessä maisemassa se on paikalla kuin paikalla pikantisti erottuva väriläiskä ja siksi sopiva näyttäviin varhaiskevään sipulikukkaistutuksiin muiden samaan aikaan kukkivien lajien kanssa. Omana ryhmänäänkin se toimii näytöslajina mm. talojen seinustoilla, vielä lehdettömien pensaiden äärellä / vieressä, porttien ja sisäänkäyntien yhteydessä, muurien vierustoilla, myöhään kasvuun lähtevien perennojen yhteydessä jne.

No comments: