Päättyneellä viikolla kevään eteneminen pyrki vauhdittumaan tavanomaista hieman lämpimämmässäkin säässä, mutta tällä viikolla heti Vapun jälkeen / Vapusta lähtien tavanomaista kylmempi sääjakso hidastaa selvästi kevään etenemistä. Niinpä kasvukauden kehityksen aste näyttää jäävän tämän viikon loppuun mennessä jopa vähän jälkeen tavanomaisesta ajankohdan aikataulusta. Katsotaanpa: (Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Päivitys tulee jo tapahtuneiden säätilannemuutosten valossa myöhässä, mutta pääsin vasta nyt koneelle tekemään sen).
Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tällä hetkellä tilannetta kuvastaa vielä Keski-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle ulottuva jopa ennätykselliseksi äitynyt helleaalto, missä n. +30 asteen lukemia on mittailtu Saksasta jopa lähelle Moskovaa ulottuvalla alueella; eniten kuitenkin Puolan - Ukrainan alueella. Välimerelläkin on läntisimpiä osia lukuun ottamatta ollut monin paikoin helteistä. Samalla Ranskan - Britannian tienoota on edelleen vaivannut viileä matalapainesää ja kylmää ilmaa on valunut osittain takatalvisena Uralin ja Suomen väliin. Suomi ja Skandinavia ovat olleet osittain korkeapaineisia lämpimähkössä kevätsäässä, mutta Norjanmeren - Jäämeren suunnalta on alkanut uhkaamaan matalapainetoimintaa.
Jatkossa juurikin tuo pohjoisen - luoteen matalapainetoiminta alkaa vaikuttamaan voimakkaammin; Ensin yksi matalapaineen osakeskus liikkuu ma - ti aikana Jäämereltä Suomen itäpuolelle ja seuraava liikkuu pian perään suunnilleen samaa reittiä ke - to Suomen itäpuolelle, jonka jälkeen matalapaineen painopiste näyttää ottavan asemansa Suomen etelä- ja itäpuolella. Korkeapaine vahvistuu samalla Islannin ja Grönlannin alueella. Samalla tuo Länsi-Euroopan matalapaine jäänee pyörimään Ranskan - Espanjan länsipuolelle viikon lopulle saakka.
Tämä mahdollistaa pohjoisesta valuvien kylmien ilmamassojen valloitusretkeä Eurooppaan, missä kylmää ilmaa pääsee loppuviikoksi Suomen ja Skandinavian lisäksi myös ainakin Britanniaan ja Ranskan - Saksan pohjoisosiin saakka. Toisaalta Länsi-Venäjällä etelästä pääsisi aivan viikon lopussa jonkin verran uudestaan lämpöä pohjoisemmaksi, muttei aivan Jäämeren lähelle. Viikon mittaan tuo helleilmamassan alue kaventuu / pienenee kuitenkin ukkoskuurojen kera niin, että hellettä jäänee loppuviikoksi pohjoisimmillaan enää vain pienelle alueelle Mustanmeren pohjois- ja länsipuolille... Torstaista alkaen matalapaineen osakeskusten sijoittuminen on kuitenkin vielä epäselvää, mikä vaatii tarkentamista myöhemmin ja se määrittää lopulta paremmin sateiden ja ilmamassojenkin liikkeitä loppuviikolla... Kuurottaisia ja yhtenäisempiäkin sateita saataneen kuitenkin monena päivänä laajasti lähes koko Euroopassa; lämpimällä itäosan alueella myös runsaasti ukkosia.
Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Merkittävin muutos aikaisempaan on ollut eilisestä alkaen Skandinaviaan ja Suomeen voimistunut matalapaine, joka on pitänyt säätä monin paikoin sateisena, tuulisena ja viileänä ko. alueella; Lapissa jopa lumipyryisen takatalvisena. Ensi viikon alussakin ko. matalapaine jää vielä vaikuttamaan Norjanmeren - Lapin tienoille. Mustanmeren lähelle kaventuneen helteen lämpöä on alkanut työntymään uudestaan pohjoisemmaksi Venäjälle. Espanjan - Ranskan länsipuolelle jäänyt matalapaine on venymässä heikkenevänä Länsi- ja Keski-Euroopan yllä itään, minkä johdosta siellä on ukkoskuuroisen epävakaista; pohjoisimmissa osissa em. tapaan koleaakin. Viikonvaiheessa matalapaineen painopiste siirtyy kuurottaisine sateineen heikkona Itä-Eurooppaan, missä yksi osakeskus siirtyy Suomen kaakkoiskulmaa hipoen pohjoiskoilliseen. Näiden itäpuolella Länsi-Venäjä lämpenee edelleen yhä kesäisemmäksi. Samalla Länsi-Euroopasta käsin alkaa myös muodostua lämpenevää korkeapainetta, mutta Atlantilta uhkaa uutta matalapainetoimintaa ainakin Britteinsaaria...
Euroopan kasvukausi on siis edennyt huippunopeasti kesäiseksi etenkin alueen itäosissa, mutta yhä hieman kehnosti läntisimmissä osissa. Skandinaviassa ja Suomessa pohjoisosissa olevaa vielä lumista aluetta lukuun ottamatta kevään vihertyminen on edennyt noin normaalisti - vähän edellä siitä. Jatkossa kasvukehitys hilliintyy manner-Euroopan hellealueella, mutta sateet pitävät ainakin kuivuutta hyvin poissa. Suomessa ja Skandinaviassa on luvassa hallaista ja pohjoisosissa takatalvistakin kevään edistymisen jumittumista. Länsi-Venäjällä kevään edistyminen paranee hieman pohjoisosissa ja jatkuu ajankohtaan nähden huippukesäistyvänä etelämpänä. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Ei merkittäviä muutoksia, mutta kasvukausi kesäistyy nopeimmin Venäjällä jatkossa...
Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään Vappuaattona pieni korkeapaine on vielä vaikuttamassa Etelä-Suomen yllä, mutta pohjoisessa itäkaakkoon liikkuvat säärintamat ovat jo lisänneet yläpilviharsoa ajoittain. Illalla luoteesta saapuva kylmä rintama voi tuoda paikoin heikkoja vesikuuroja ja ainakin runsaampaa pilvisyyttä hetkeksi. Lännen ja pohjoisen väliset tuulet ovat voimistumassa. Yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä sisämaan halloineen ja päivälämpötila on saavuttamassa +15 asteen tienoon etenkin sisämaassa. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta illalla vesikuuroja ei tullut.
Tiistaina Vappupäivänä tuo em. ensimmäinen matalapaineen osakeskus on siirtymässä Suomen itäpuolelle, jolloin pohjoiseen yöllä kääntyvät tuulet ovat kohtalaisia - navakan puuskaisia ja pilvisyys on vähäistä; iltapäivällä sisämaassa kumpupilvien riski etenkin idässä. Illalla lännestä työntyvä uusi korkeapaineen selänne ennen luoteesta tulevaa toista matalapaineen keskusta tyynnyttää tuulet ja pitää sään selkeänä. Yölämpötila on yhä 0 ja +5 asteen välillä, mutta tuuli pitänee halloja aisoissa. Päivälämpötila jäänee vain +10 asteen tienoille; lämpimintä on etelärannikolla. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta päivälämpötila oli etelärannikkolla paikoin lähellä +15 astetta.
Keskiviikkona tuo luoteesta Suomen itäpuolelle liikkuva toinen matalapaine vaikuttaa; rintamasysteemi runsastuttaa pilvisyyttä vähäpilvisen ja heikkotuulisen yön jälkeen vaihtelevasti ja vesikuuroja voi esiintyä paikoin etenkin itäosissa. Kohtalaiset länsituulet tuovat aluksi uuden annoksen vähän lämpimämpää ilmaa, mutta tuulet ovat kääntymässä illalla uudestaan pohjoiseen. Yölämpötila on nollan tienoilla (Hallaa) ja päivälämpötila on +10 ja +15 asteen välillä; lämpimintä lännessä. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta sateita ei tälläkään kertaa tullut.
Torstaina toisen matalapaineen painopiste on jo siirtynyt Suomen itäpuolelle, jolloin kolea ja puuskainenkin pohjoisvirtaus vallitsee. Pilvisyys on vaihtelevaa ja etenkin iltapäivällä ja itäpainotteisesti syntyy vesikuuroja (Rakeitakin voi olla seassa voimakkaimmissa kuuroissa). Yölämpötila on runsaahkon pilvisyyden ja tuulen ansiosta enimmäkseen vähän plussalla, mutta päivälämpötila jäänee etenkin idässä vajaaseen +10 asteeseen. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Ennusteeseen tuli muutoksina se, että ko. matalapaineen jälkipuolen luoteis-pohjoisvirtaus jäi arvioitua heikommaksi ja sää poutaiseksi. Etelä-Skandinaviasta Baltian yli itään jäi sijoilleen rintamasysteemi, jonka ylä- ja keskipilvilauttoja oli eteläisimmässä osassa ajoittain, mutta muutoin oli vähäpilvistä ja iltapäivällä sisämaassa itäpainotteisesti kumpu- ja kumpukerrospilvisyyttä. Illalla luoteesta alkoi työntymään heikko korkeapaineen selänne; luoteistuuli alkoi tyyntyä. Iltapäivälämpötila oli em. syystä ennustettua pari-kolme astetta korkeampi; monin paikoin reilut +10 astetta.
Perjantaista lähtien ennusteissa on sen verran epäselvyyttä, että tarkemmat tiedot jaan vasta myöhemmin. Alustavasti voidaan kuitenkin todeta tavanomaista koleamman ja epävakaisen sään jatkuvan myös tulevana viikonloppuna...
Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Eilen perjantaina luode-kaakkosuuntainen korkeapaineen selänne vaikutti aluksi yöllä, jolloin oli vähäpilvistä ja lämpötila 0 vaiheilla (Etenkin sisämaassa oli hallaa ja paikoin heikkoa yöpakkasta). Aamusta alkaen Etelä-Skandinaviassa kehittyneen matalapaineen vaikutus alkoi; kaakkoistuulet voimistuivat vähitellen jopa navakoiksi ylä- ja keskipilvilauttojen vellottua vaihtelevasti pitkin päivää. Aluksi sateen uhkaa oli vain läntisimmissä osissa, mutta loppuillalla etelälounaasta saapuivat rintamasateet tuon matalapaineen keskuksen liikkuessa kohti Selkämerta.
Tänään lauantaina tuo matalapaineen keskus on siirtymässä hitaasti Selkämereltä Perämerelle; rintamasateet liikkuivat kohtalaisina - paikoin rankkoina yön ja aamun aikana pohjoiskoilliseen. Kaakkoistuulet heikkenivät yöllä ja ovat kääntyneet päivällä vähitellen lounaaseen voimistuen illaksi uudestaan ajoittain navakoiksi. Sadealueen jälkeen alapilvikansi on jäänyt tiheänä vellomaan ja ilma on ollut utuista; etelärannikolle on tullut mereltä jopa sumua. Illalla udut ja sumut hälvenevät ja pilvipeite alkaa rakoilemaan - vähenemään. Yölämpötila oli sateessa +5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on kohonnut +10 asteen vaiheille.
Huomenna sunnuntaina tuon matalapaineen painopiste alkaa siirtymään Norjanmerelle, mutta Baltiassa kehittyy uusi pieni matalapaine, joka alkaa liikkua pohjoiskoilliseen viistäen Suomen kaakkoiskulmaa; aluksi voimakkaat länsilounaistuulet heikkenevät yön ja aamun aikana tyyntyen tilapäisesti alkuiltapäiväksi pilvisyyden ollessa vaihtelevan vähäistä. Iltapäivällä pilvisyys alkaa vähitellen lisääntymään etelästä ja illalla itätuulen viritessä vähän tulee paikoin vesisateita kuurottaisesti. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla. Päivälämpötila kohoaa +10 ja +14 asteen välille.
Ensi viikon alussa maanantaina vaikuttaa vielä alkuun tuo kaakonkulman kautta pohjoiskoilliseen siirtyvä matalapaine, jonka myötä yöllä ja aamulla sataa vettä etenkin itäpainotteisesti vähän voimistuvien tuulten kääntyessä pohjoisluoteeseen. Loppupäivällä poutaantuu idässäkin ja tuulet heikkenevät. Myöhemmin ensi viikolla ti - to välillä sää olisi poutaista ja lämpenisi selvästikin; ensimmäinen mahdollisuus +20 asteen ylityksiin saattaisi syntyä... Tästä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.
Sään vaikutuksista luontoon: Lumet ja jäät ovat siis jo sulaneet käytännössä kokonaan pois Etelä-Suomen alueelta, joten suoraan kasvien kehitysasteen kuvailuun. Päättyneen viikon lämmössä kasvukauden kehitysaste pääsikin jopa hieman tavanomaista aikataulua edelle, jolloin viime päivinä ovat olleet täydessä kukassa mm. raita (Salix caprea) ja monet muut pajut sekä haapa (Populus tremula). Koivujen (Betula sp.) kukinta on myös päässyt alkamaan monin paikoin, mutta niiden hiirenkorvalletulo on vasta hyvin paikallista. Tuomi (Prunus padus) sen sijaan on jo varsin yleisesti hiirenkorvalla ja nurmikot ovat vihertyneet jo lähes täysin kesäiseksi. Jatkossa koleaksi käyvät säät hidastavat kasvua niin, että mm. pajujen ja haavan kukinnat hiipuvat vain hitaasti ja koivujen täysi kukinta jää vielä tulematta, joka toisaalta helpottaa allergikkojen vointia, koska ko. ennätyskukinta (Varoitus allergikoille koivujen ennätysrunsaasta kukinnasta! - Huomioita myös muusta kevään 2012 kukinnasta) ei vielä pääse tuottamaan runsainta siitepölyään.
Tämä koleutuva sää mahdollistaa toisaalta myös jo kukkivien lajien kukinnan pitkittymistä iloksemme, kuten on monien sipulikasvien kohdalla; sinililjat (Scilla sp.), myöhäiset krookukset (Crocus sp.), narsissit (Narcissus sp.) sekä luonnossa sinivuokot (Hepatica nobilis) ja valkovuokot (Anemone nemorosa). Myös tällaiset erikoisuudetkin tässä kuvallisessa tervehdyksessäni (Wapputervehdys vuodelle 2012 ja kasvivalokuvieni esittelyn aloittaminen uudestaan!) ilostuttavat vielä tälläkin viikolla. Joudumme kuitenkin vielä odottelemaan maisemien kunnollista vihertymistä, koska mm. juuri koivujen hiirenkorvalletulo kunnollisesti ottanee vielä aikaa ja siirtynee selvemmin seuraavan viikon puolelle. Samasta syystä kevään hienoihin kukkijoihin kuuluvan metsävaahteran (Acer platanoides) kukinnan alkukin jää vielä torsoksi... Myös maaseudulla peltoviljelyssä kylvötoimet eivät pääse vielä täydellä voimalla käyntiin, vaikka paikoin niitä on jo tehtykin etenkin lännessä. Vesistöissä pintavesien lämpötilat nousevat +5 asteen yläpuolelle hyvin hitaasti ja jokien virtaamat ovat sulamistulvien jälkeen normaaleita. Päivitys vihreällä lauantaina 5.5.2012 klo. 16:15: Viikon sää on ollut alkuperäistä arviota hieman lämpimämpi, jolloin em. kasvutilannearviot ovat vähän ylittyneet pidemmälle; silti mm. metsävaahteran kukinnan alku on vasta paikallista ja heikkoa eivätkä koivutkaan ole saavuttaneet kaikissa kasvustoissa hiirenkorvavaihetta. Ensi viikon lämpenevä sää vauhdittaa viimein kasvua selvään vihertymisvauhtiin, jolloin voidaan odotella metsävaahteran täyden kukinnan lisäksi mm. rusokirsikan (Prunus sargentii) kukintaa...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment