Tuesday, May 29, 2012

Tavanomaista viileämpää ja aluksi pääosin poutaa; viikonloppuna sateista (Kaksi päivitystä!)

Sääennusteeni tuleekin nyt poikkeuksellisesti päivän myöhässä pienten aikataulumuutosten takia, mutta kuitenkin. Eli: Päättyneellä viikolla Etelä-Suomessa koettiin tähän mennessä vuoden kesäisimmät säät pääosin poutaisessa säässä, mikä mm. käynnisti lopulta koko alueella termisen kesän noin normaaliin aikaan. Tällä alkaneella viikolla pohjoisesta on alkanut jo tulemaan selvästi viileämpää ilmamassaa seuraaviksi päiviksi hallanvaaroineen, mutta eilistä kylmän rintaman sadealuetta lukuun ottamatta aluksi on enimmäkseen poutaa. Toisaalta viikonlopusta olisi tulossa hyvinkin sateinen ja yhä melko viileä...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Jäämerelle on voimistunut matalapaine, joka alkoi eilen kierrättää viileää ilmamassaa koko Skandinaviaan ja Suomeen pohjoisluoteesta. Islannista Länsi-Euroopan yli läntiselle Välimerelle on sijoittunut korkeapainetta ja Itä-Euroopassa sekä Länsi-Venäjällä on hajanaista, mutta laajaa matalapainetta. Skandinaviaa ja Suomea lukuun ottamatta ilmamassat ovat kuitenkin melko kesäisiä itäosien kuurottaisista sateista ja ukkosista huolimatta. Lännessä on poutaisempaa. Kunnolliset kesähelteet ovat jääneet silti lähinnä vain Välimerelle ja Kaspianmereltä Uralille ulottuen.

Jatkossa tuo lännen etelä-pohjoissuuntainen korkeapainevyöhyke näyttää pysyvän muutamia päiviä lähes sijoillaan pitäen Atlantin voimakkaankin matalapainetoiminnan loitolla. Toisaalta tuon Skandinaviaan ja Suomeen virranneen viileän ilmamassan eteläreunalla Etelä-Skandinaviasta Baltian kautta Länsi-Venäjän pohjoisosiin muodostuu matalapaineista aluetta, missä eri matalapaineen osakeskukset vaikuttavat tienoon säähän seuraavina päivinä vesisateineen ja tuulineen; Skandinavia ja Suomi jäävät edelleen viileän ja Lapissa jopa hyvin kolean ilmamassan piiriin ja ko. viileyttä pääsee jatkossa osittain ainakin Keski-Eurooppaan ja Länsi-Venäjällä läntisimpiin osiin ja Jäämeren rannalle. Muualla vaikuttavat kesäiset ilmamassat; itäosissa on yhä kuurosateisempaa ukkosineen kuin lännessä, jossa ei kuitenkaan sielläkään ole koko aikaa poutaa.

Aivan viikon lopulle on merkkejä siitä, että melko voimakasta matalapainetta muodostuu etenkin Skandinavian ja Suomen ylle, jolloin ko. alueet pysyvät edelleen viileinä ja muuttuen entistä sateisemmiksi ja viileyttä pääsee siinä laajemminkin Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Kunnon kesähelteet pysyvät koko viikon ajan lähinnä vain Välimerellä ja kauempana Uralin tienoon Venäjällä; tosin tuo viikonlopun Skandinavian - Suomen matalapaine mahdollistanee helteiden etenemistä pohjoisemmaksi Itä-Euroopassa ja Mustanmeren pohjoispuolella, joka aiheuttaa niillä alueilla paikoin voimakkaita ukkosia. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Suursäätilaan on tullut pe - su osalta sen verran muutoksia, että pe Baltiassa voimistuva uusi matalapaine on varsin voimakas ja siten la sen keskus tulee lähes myrskyisänä Etelä-Suomeen ja sää on silloin Baltian lisäksi Skandinaviassa ja Suomessa laajasti tuulinen ja hyvin sateinen sekä viileä. Sitten ko. matalapaine heikkenee selvästi ja jää Etelä-Skandinaviasta itään ulottuvana heikkotuulisena vyönä sijoilleen ma saakka; tällöin itätuulet tuovat Lappiin lämpimämpää ilmaa Venäjältä. La - su pieni matalapaine kuroutuu Atlantin matalapaineesta myös Britannian ja Ranskan - Keski-Euroopan kautta Itä-Eurooppaan sateineen ja ukkosineen; kunnon kesähelteet jäävät yhä sen eteläpuolelle, mutta edelleen näyttää siltä, että helteet alkaisivat edetä Mustanmeren alueelta vähitellen pohjoisemmaksi su alkaen... Päivitys punaisella sunnuntaina 3.6.2012 klo. 13:40: Suursäätilaan ei ole tullut su - ma osalta merkittäviä muutoksia; tosin on mainittava se, kuinka erikoisen koleaa oli eilen Skandinaviassa; (Hesarin juttu: Tukholmassa kylmempää kuin jouluna). Ensi viikosta voidaan todeta alustavasti, että yhtäältä Länsi- ja Keski-Eurooppaan Atlantilta tulevat matalapaineet ja toisaalta Mustanmeren suunnasta Suomen itäpuolelle tuleva matalapaine pitävät helleilmamassat edelleen loitolla lähinnä vain Välimerellä ja kaukana Länsi-Venäjällä (Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolella); hieman voi sää kuitenkin lämmetä Suomessa - Skandinaviassa eikä kuurosateita olisi tulossa ihan koko aikaa...

Luonnon eteneminen täyteen kesävihreyteen on vielä selvästi kesken Skandinavian ja Suomen pohjoisosissa ja Länsi-Venäjän Jäämeren läheisillä alueilla. Viikon viileät - jopa koleat säät näillä alueilla eivät tilannetta juuri kesäisemmäksi edistä, vaan pahaa jumittumista on kasvuun tulossa eikä Etelä-Suomessakaan päästä kovin nopeasti lopulliseen kesävihreyteen. Pohjoisimmassa Lapissa joudutaan edelleen osaksi jopa odottelemaan lehtipuiden kunnolliselle hiirenkorvalle puhkeamistakin. Lumien loppusulaminen ja siten sulamistulvat alkavat olla sielläkin silti jo ohi.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Eilen maanantaina kylmä rintama ylitti siis Etelä-Suomenkin iltaan mennessä, missä yhteydessä vaihtelevien pilvitilanteiden velloessa kuurottaisia sateita tuli rintaman mukaisesti kaakkoon edenneessä lounais-koillissuuntaisessa sadenauhassa. Yölämpötila oli +10 asteen tienoilla - paikoin vähän yli ja ennen rintaman ylitystä länsituulissa päivälämpötila ehti kohota kaakossa hetkeksi +20 asteen tienoille. Heti rintamasateiden tultua pohjoistuuli voimistui ajoittain navakaksi ja lämpötila laski nopeasti paikoin jopa vain +10 asteen tienoille ja ehti sateiden jälkeisessä poutaantumisessa kohota vain vajaaseen +15 asteeseen alkuillalla.

Tänään tiistaina rintamapilvisyyttä on jäänyt eteläpuolelle vielä hieman lähelle etelärannikkoa ulottuen, mutta muutoin yö ja aamu olivat jo lähes selkeitä; yölämpötila ehti heikenneissä pohjois-luoteistuulissa laskeakin paikoin jopa vajaaseen +5 asteeseen, jolloin sisämaassa on voinut olla alavilla mailla hallanvaaraa. Nyt päivällä paikoin runsas ja vaakasuunnassa lautoiksi leviävä kumpupilvisyys vallitsee heikoissa luoteistuulissa, mutta ilman kuurosaderiskiä. Päivälämpötila jää +15 asteen vaiheille; lämpimintä on etelärannikolla. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Ennuste piti paikkaansa; illalla selkeni lähes kokonaan, mutta etelästä lähestyi pienen matalapaineen ja säärintamansa yläpilvilauttoja.

Keskiviikkona Suomen itäpuolella muodostuvan pienen matalapaineen osakeskuksen myötä pohjois-luoteistuulet voimistuvat hieman ja pilvisyys voi olla ajoittain tiistaita runsaampaa, mutta lähinnä vain itäosissa iltapäiväkuuroille syntyy kasvavaa riskiä. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla ja sisämaassa taas lievää hallanvaaraa. Päivälämpötila nousee korkeintaan +15 asteen vaiheille ja pilvisimmillä alueilla voi olla koleampaakin. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; eteläkaakosta tuli itäosiin tuon em. matalapaineen rintamapilvisyyttä runsaasti jo aamuksi ja kaakonkulmalla oli vähän sateita aamusta alkuiltaan. Illalla poutaantui sielläkin ja sää selkeni osaksi yläpilvilauttoja lukuun ottamatta. Yölämpötila oli jo pilvistyneellä alueella yli +5 astetta.

Torstaina Etelä-Skandinaviaan alkaa muodostumaan uusi matalapaineen osakeskus ja Suomi jää siinä vielä heikkotuuliselle heikon korkeapaineen selänteen alueelle, missä melko tyynissä ja luoteis-pohjoistuulien jälkeen suunnaltaan vaihtelevissa tuulissa on vaihtelevan vähäpilvistä. Yöllä selkeimmillä sisämaan paikoilla lämpötila voi laskea selvästi alle +5 asteen ja hallanvaara voi olla melko suurta; etelärannikollakin yö voi olla varsin kolea. Päivälämpötila kohoaa yhä korkeintaan +15 asteen paikkeille. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; pilvisyys pysyi vaihtelevana yön ja aamun yläpilvilautoista sen lisäksi iltapäivän kumpu- ja kumpukerrospilviin. Sisämaassa oli paikoin heikkoja sadekuuroja. Illalla selkeni taas vain yläpilvilauttailuksi.

Perjantaina tuo Etelä-Skandinavian uusi matalapaine näyttää voimistuvan lähes sijoillaan ja se alkaa vaikuttamaan eteläisen Suomen säähän; itä-kaakkoistuulet voimistuvat vähitellen ja lounaasta - etelästä alkaen pilvisyys lisääntyy. Iltapäivästä alkaen kuurottaisen sateen riski kasvaa. Yölämpötila voi olla vielä selkeässä ja tyynessä tilanteessa hyvin alhainen alle +5 asteessa ja etenkin sisämaan hallanvaaran kera. Päivälämpötila jäänee edelleen vain +15 asteen vaiheille. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Tänään tuo Skandinaviassa vaikuttanut matalapaine on tuonut jo yöstä alkaen kuurottaisia sateita alueen länsiosiin etelästä käsin nauhamaisesti; yölämpötila oli jo selvästi yli +5 astetta (ja hallaton) etenkin tuon lännen epävakaistuneella alueella ja etelärannikolla. Samalla etelä-kaakkoistuuli on voimistunut. Itäosissa on vielä pilvipoutaa, mutta Baltiasta lähestyvän voimistuvan matalapaineen mukana sateet ovat runsastumassa ja yleistymässä illan mittaan etelästä käsin kaakkoistuulten voimistuessa navakoiksikin yöhön mennessä.

Lauantaina tuo Etelä-Skandinavian matalapaine alkaisi laajenemaan entisestään ja siinä yhteydessä Baltiasta näyttäisi nousevan toinen pieni osakeskus suoraan Suomeen tuoden mukanaan runsaita yhtenäisiä sateita (Tällöin voi olla myös lievää ukkosen riskiä) sekä hieman lämpimämpää ilmamassaa tuulten kääntyessä tuon matalapaineen osakeskuksen mukaan ja ollen ajoittain voimakkaita. Lämpeneminen näkyy kuitenkin lähinnä vain yölämpötiloissa, mitkä pilvisyyden runsastuttuakin nousevat +10 asteen lähelle. Päivälämpötilat jäävät kuitenkin yhä +15 asteen vaiheille; sateisimmassa versiossa ei olisi yötä kuin parisen astetta leudompaa. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Baltian voimakkaan matalapaineen keskus siirtyy päivän aikana etelästä Lounais-Suomen yli Selkämerelle ja sen runsaat rintamasateet kastelevat aluetta yön ja aamun aikana. Iltapäivällä etelästä kiertyy vähän poutaisempaa ilmaa ja pilvipeite voi rakoilla, mutta kuurosateita voi yhä tulla ravakoinakin. Kaakkoistuulet ovat alkupäivällä (yö ja aamu) navakoita - jopa kovia, mutta matalapaineen keskuksen myötä tyyntyvät etenkin lännessä hetkeksi ja sitten etelän ja lännen väliset tuulet voimistuvat vähän illalla lounaasta alkaen. Lämpötila on +10 asteen vaiheilla siten, että päivällä on vain parisen astetta yötä leudompaa. Päivitys punaisella sunnuntaina 3.6.2012 klo. 13:40: Päivitysennuste piti varsin hyvin paikansa; tosin pääsadealueen jälkeen kuurosateet jäivät varsin heikoiksi pilvisyyden pysyttyä kuitenkin runsaana ja ilmamassan hyvin viileänä. Myös aamun jälkeen etenkin lännessä etelä-lounaistuulet jatkuivat ajoittain navakoina.

Sunnuntaina nuo kaksi matalapainetta muodostaisivat laajemman matalapaineen koko Skandinavian ja Suomen ylle, missä tarkastelualue jäisi etelä-lounaistuulten alueelle ja runsaassa pilvisyydessä tulisi yhä kuurosateita etenkin sisämaassa. Yölämpötilat olisivat +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötilat +15 asteen vaiheilla - vähän yli... Näillä näkymin matalapaineinen säätyyppi jatkuisi vielä ensi viikon alussakin ilman selvää uutta lämpöaaltoa. Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Sunnuntaina matalapaineen keskus heikkenee Etelä-Suomen länsireunalla nopeasti ja siitä jää ulottumaan kieleke itään, missä tuulet ovat heikkoja - tyyniä ja eteläpuolella vallitsee länsi-lounaistuulet heikkoina - kohtalaisina. Pilvisyys pysyy vaihtelevan runsaana ja kuurottaisia sateita tulee etenkin iltapäivällä; ravakimmissa kuuroissa voi olla heikkoa ukkosta. Yölämpötila on vajaat +10 astetta ja poutaisimmilla paikoilla on n. +15 astetta iltapäivällä. Päivitys punaisella sunnuntaina 3.6.2012 klo. 13:40: Tänään tuo matalapaine on jäänyt vähän arvioitua hitaammin heikenneenä em. sijoilleen kierrättäen heikkoja - kohtalaisia kuurosateita yhä jatkuvassa runsaassa pilvisydessä eteläkautta tarkastelualueelle; illalla poutaantuu vähän. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat vielä yöllä ajoittain navakoita etenkin lännessä, mutta ovat nyt heikkenemässä selvästi päivän mittaan. Ilmamassa on yhä hyvin viileää; yölämpötila oli vain +5 ja +8 asteen välillä ja päivälämpötila nousee vain vähän reiluun +10 asteeseen.

Päivitys vihreällä perjantaina 1.6.2012 klo. 17:00: Maanantaina heikkoa matalapainetta jää edelleen ulottumaan Etelä-Skandinaviasta Etelä- ja Keski-Suomen yli itään pitkulaisena vyöhykkeenä, jolloin vaihtelevassa pilvisyydessä kuurottaisia sateita voi yhä tulla etenkin iltapäivällä. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat heikkoja - ajoittain on tyyntä ja lämpötilat ovat samat kuin su, mutta päivällä parisen astetta korkeammat. Tiistaista alkaen sää näyttäisi pysyvän jonkin verran epävakaisena, mutta lämpenisi etelästä - kaakosta käsin ja tämä tietäisi ukkosen todennäköisyyden kasvua... Päivitys punaisella sunnuntaina 3.6.2012 klo. 13:40: Maanantain päivitysennuste näyttää pitävän yhä kutinsa ja ilmamassa lämpenee päivälämpötilojen osalta vähän. Tiistaista eteen päin em. lämpeneminen saattaa jäädä varsin vähäiseksi ja hitaaksi prosessiksi, missä aluksi tämä em. matalapainevyöhyke heikkenee lähes sijoillaan, mutta saanee ke jälkeen eteläkaakosta Suomen itäpuolelle uutta matalapainetta. Se saattaa pitää yllä viileitä pohjoistuulia ko. viikon lopussa ja edelleen jonkin verran ainakin kuurosaderiskiä etenkin iltapäivisin. Hallaakin voi taas olla parina heikkotuulisena ja vähäpilvisenä yönä... Tarkempia tietoja huomisessa ennusteessa.

Sään vaikutuksista luontoon: Viime viikon lämpimät säät edistivät kasvukautta muutamia päiviä - viikon etuaikaan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna, jolloin kukkimisvuoronsa aloittivat viikon loppuun mennessä jo omenapuut (Malus sp.), kotipihlaja (Sorbus aucuparia), pihasyreeni (Syringa vulgaris), balkaninhevoskastanja (Aesculus hipocastanum) sekä osa atsaleoista ja alppiruusuista (Rhododendron sp.). Sen sijaan tuomi (Prunus padus), hopeasalava (Salix alba "Sibirica") ja viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 21 kasvivalokuva: Toisusu(paju) (Toisusu urbaniana syn. Salix urbaniana) ) ovat olleet jo vähitellen lopettamassa kukintaansa. Ruohovartisten lajien joukossa voikukan (Taraxacum officinale) kukinnan valtakausi alkoi huipentua ja siirtyä osaksi jo hedelmävaiheeseen.

Koivujen ennätyskukintaan liittyen erityisen merkittävä seikka on ollut puolestaan se, että huolimatta itse puiden kukinnan jo päättymisestä, ilmaan on jäänyt edelleen pöllyämään ennätysrunsaasta siitepölypitoisuudesta huomattavan runsasta määrää ja sen selvää vähenemistä voitaneen odotella vasta tulevan viikonlopun runsaiden sateiden myötä...

Tällä viikolla kasvukausi etenee viileissä säissä selvästi hitaammin ja viikon loppuun mennessä kasvukauden em. etumatka tavanomaiseen on jo kutistunut pois. Viikon mittaan em. alkaneet kukinnat saavuttavat vähitellen täyden kukinnan vaihetta; ensimmäisenä niistä omenapuut. Täyteen lehteen ovat tulleet vasta osa koivuista (Betula sp.) ja sen sijaan vielä pieni osa haavoista (Populus tremula) ja lehtosaarni (Fraxinus excelsior) ovat etenemässä vasta hiirenkorvavaiheesta yli puolilehteen. Viikon loppuun mennessä on odotettavissa kuitenkin jo kaikkien koivujen lisäksi myös mm. vaahteroiden (Acer sp.), tammien (Quercus sp.), lehmusten (Tilia sp.), jalavien (Ulmus sp.) ja haavoista suurimman osan täysilehtisyyttä. Vihreyden täysi tummuus jää kuitenkin vielä uupumaan ja jalavilla huomattavaa osaa latvustoissa näyttelevät myös runsaat siivelliset hedelmät. Pajuilla on alkanut hedelmävaihe ja sen siemenvillaa leviää runsaana tälläkin viikolla.

Ruohovartisten lajien joukossa lämpimimmiltä kasvupaikoilta alkaen alkavat etenemään kukintaan mm. koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja lupiinit (Lupinus sp.). Voikukat siirtyvät yleisesti hedelmävaiheeseen levittämään myös siemenvillaansa. Heinistä ensimmäiset lajit ovat jo aloittaneet siitepölykautensa, mutta voimakasta heinäsiitepölyn runsastumista ei ole vielä tulossa. Nurmikot kasvavat hitaammin kuin viime viikolla, mutta ilman mainittavia kuivuusongelmia edelleen rehevästi. Hallanvaarat estävät vielä arkojen kesäkukkien ja hyötykasvien ulosistuttamista etenkin sisämaassa ja hallanaroilla paikoilla; suojaisilla paikoilla on toisaalta osattu jo hyödyntää niiden ulosistuttamisen aikaisuutta "kesäkuun 10. päivän hallasääntöön" nähden (Näin esim. Espoon Tapiolassa ja Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa).

Peltoviljelyssä viljojen oraantuminen on edennyt monin paikoin hyvin vihreiksi peltomeriksi ja syysviljoilla, kuten rukiilla kasvustot ovat jo saavuttamassa yli 30 cm:n mittoja. Viimeisenä kylvetyt pellot ovat silti vielä oraantumatta eikä viikon viileissä säissä ole nopeaa sellaista odotettavissakaan. Viikonlopun mahdolliset runsaat sateet voivat aiheuttaa paikoin liettymistä pelloilla ja taajamissa ehkä lievää tulvariskiäkin. Silloin myös jokivirtaamat alkavat nousta.

Vesistöissä pintavedet ehtivät järvien osalta lämpenemään viime viikon lämpimissä ja aurinkoisissa säissä varsin laajasti +15 ja +20 asteen välille, mutta nyt niiden lämpeneminen suorastaan keskeytyy tällä viikolla. Paikoin ne voivat viiletäkin parilla asteella uudestaan. Myös merialueilla lämpeneminen hidastuu - keskeytyy ja esim. Suomenlahden ulapalla pintavesien lämpötilat jäävät lähes junnaamaan +10 asteen tienoille.

No comments: