Monday, June 18, 2012

Tavanomaista kesälämpöä epävakaisuuden ja poudan vaihdellessa; aurinkoisinta Juhannuksen tienoolla (Kaksi päivitystä!)

Päättynyt viikko oli Etelä-Suomessa tämän kesän tähän mennessä kesäisin, missä sää lämpeni lauantaihin mennessä paikoin lieväksi helteeksikin. Kuurosateita tuli kuitenkin sisämaapainotteisesti etenkin viikon alussa ja sunnuntai oli yleisesti hyvin sateinen. Ukkoset jäivät kuitenkin puuttumaan sunnuntain sateista. Tällä viikolla tavanomaisen kesäinen lämpö vallitsee ja sää vaihtelee torstaihin saakka lyhythetkisestä poudasta ja reippaisiin kuurottaisiin sateisiin. Pe - la paikkeilla voi olla mahdollisuus pidempiaikaiseen poutaan...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tällä hetkellä suurin osa Skandinaviasta ja Suomesta on jäänyt matalapaineen piiriin pohjoispainotteisesti, mistä ulottuu matalapainevyöhyke Kaspianmeren pohjoispuolelle ukkoskuurojen kera; voimakkaat helteet ovat jääneet kauas tämän itäpuolelle. Toisaalta Itä-Euroopassa on pieni korkeapaine, jonka alueella on helteitä yli +30 asteen verran laajasti. Ranskan suunnasta on liikkumassa pieni matalapaineen osakeskus kohti Suomea huomiseksi; sen rintamasateissa tuohon Itä-Euroopan hellealueeseen rajautuessaan esiintyy tänään paikoin rajuja ukkosia Saksassa - Puolassa.

Keskiviikkona manner-Eurooppa on pääasiassa korkeapaineinen (Mutta yhä paikoin ukkoskuuroinen) ja matalapaineen keskus asettuu pohjoisessa Vienanmerelle. Toisaalta Britannian länsipuolella muhii uusi matalapaine, joka siirtyy voimistuvana to - pe ajaksi Britannian ylle. Myös Itä-Eurooppaan näyttää muodostuvan pientä matalapainetta rajaamaan siellä em. hellettä rajuine ukkosineen. Samalla korkeapaine asettuu Norjanmereltä Skandinavian yli Baltiaan ulottuvalle alueelle työntäen idemmäksi Vienanmeren matalapainetta. Perjantaista alkaen korkeapaine näyttäisi aluksi vallitsevan Skandinavian - Suomen yllä, mutta tuo Britannian matalapaine näyttäisi siirtyvän la - su kohti Suomea. Lisäksi Britanniaan tulee Atlantilta uutta matalapainetta. Sen sijaan Keski- ja Itä-Eurooppaan siirtynee lännestä taas korkeapainetta, mutta paikoin esiintyy edelleen ukkoskuuroja etenkin helteiden alueella. Länsi-Venäjällä näyttää vallitsevan lähes koko viikon ajan ukkoskuuroinen matalapainevyöhyke Kaspianmereltä pohjoiseen, joka itäpuolelle kuumimmat helteet jäävät.

Ilmamassoista tarkemmin sanottuna voidaan todeta em. skenarion mukaan, että kunnon kesähelteet eivät vieläkään lähesty Skandinaviaa ja Suomea, vaan jäävät lännessä korkeintaan Etelä-Ranskan tasolle ja ulottuvat idempänä ajoittain vain Saksan - Puolan - Valko-Venäjän tasalle. Länsi-Venäjäkin pysyy koko ajan melko laajasti helteettä (Paitsi Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolella, missä on jo tyypillisesti koko ajan hellettä). Britanniassa on ke jälkeen ajoittain sateisen viileää ja Skandinavian - Suomen osalta lämpimintä on tuon em. korkeapaineen aikaan. Tuo Vienanmeren kautta siirtyvä matalapaine tuo etenkin Lappiin ennen sitä varsin viileää ilmaa ja myöhemmin hetkeksi Länsi-Venäjän pohjoisosiin. Viikon lopussa sää todennäköisesti viilenee ja epävakaistuu Skandinaviassa ja viimeiseksi Suomessa jälleen... Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Suursäätilassa on sen verran ollut muutoksia, että Itä- ja Keski-Eurooppa ovat olleet vähän matalapaineisempia parina viime päivänä pakottaen helleilmamassoja ukkosineen lähemmäs Mustaamerta. Pe - su aikana Itä-Euroopasta nousee kohti Suomea pieni matalapaine sateineen ja Britteinsaarilla vellovan matalapaineen painopiste siirtyy sateineen Etelä-Skandinaviaan; tällöin helleilmamassat eivät etene idässäkään Puolaa - Valko-Venäjää pohjoisemmaksi - lännemmäksi. Länsi-Euroopassa ja etenkin Britanniassa voi olla sateisilla alueilla melko viileää samoin kuin osassa Skandinaviaa; Lapissa lämpenee ilmamassojen kiertyessä sinne kaakosta em. matalapainetoiminnan mukana. Länsi-Venäjä pysyy aluksi laajasti helteettä, mutta tuon Etelä-Skandinavian matalapaineen tullessa ensi viikon alussa Suomen päälle sateineen, ovat helteet valtaamassa etelästä käsin Länsi-Venäjää laajasti... Päivitys punaisella sunnuntaina 24.6.2012 klo. 14:45: Uusien tietojen mukaan ensi viikon alkupäiviksi matalapaineen alue on yhä tulossa Skandinavian ja etenkin Suomen päälle viileine sateineen, jolloin Länsi-Venäjällä etelästä laajeneva helleaalto joutuu sittemmin väistymään idemmäksi. Toisaalta Britteinsaarten - Länsi-Euroopan ylle loppuviikoksi tuleva matalapaine nostanee Keski- ja Itä-Eurooppaan Välimereltä uutta hellettä, jonka ohjautuminen kohti Suomea riippuu pe tienoilla Suomen ylle muodostuvan etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen jatkotilanteesta ja tuon lännen uuden matalapaineen käyttäytymisestä; matalapainetoiminnan jäädessä länsipainotteiseksi mahdollistuisi etelästä helleilmamassojen tuloa ukkosineen...

Maisemien vihreyden täysikesäistyminen on siis vieläkin kesken Lapissa ja siellä etenkin pohjoisosissa yksittäisten vieläkin vasta hiirenkorvavaiheisten alueitten kohdalla (Ns. käsivarren Lappi), mutta sen kehitys etenee tällä viikolla tavanomaisesti. Ainakin "käsivarteen" jää silti vielä ensi viikollekin vihreytymisen kehitysvaraa.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina alueella vallitsee kohtalainen länsi-luoteistuuli matalapaineen eteläreunalla, missä pilvisyys on lähinnä kumpupilvisen vaihtelevaa ilman sadekuuroja; vähäpilvisintä on etelärannikolla. Edellispäivän sateet ovat kaikonnet itäisimmistä osista vasta aamulla ja yöllä - aamulla tuulet olivat vielä aluksi navakan puuskaisia etenkin idässä. Illalla sää selkenee lisää ja länsituulet heikkenevät. Yölämpötila oli +10 asteen tienoilla - vähän sen yli ja päivälämpötila on kohonnut +20 asteen tienoille.

Tiistaina yöllä on aluksi vähäpilvistä ja heikkotuulista ennen Etelä-Skandinaviasta lähestyvää pientä matalapainetta yölämpötilan ollessa +10 asteen vaiheilla. Jo aamuksi tulevat kuitenkin rintamasateet lounaasta ja iltapäivällä niitä on yleisesti kuurottaisesti paikoin ehkä ukkosen kera. Illalla alkaa taas poutaantumaan lännestä alkaen. Tuulet vaihtelevat matalapaineen liikkeen mukaan; etupuolella on heikkoja - kohtalaisia enimmäkseen etelätuulia ja jälkipuolella navakan puuskaisia länsi-luoteistuulia. Päivälämpötila jäänee runsaassa pilvisyydessä +15 asteen vaiheille. Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; kuurottaisten sateiden pääreitti oli lännestä Hämeenlinnan ja Tampereen yli itäkoilliseen, jolloin Varsinais-Suomi, Uusimaa ja Kymenlaakso jäivät vain vähäisten kuurojen alueelle. Ukkoset jäivät hyvin vähiin. Lounaassa poutaantuminen mahdollisti vielä alkuillalla lähes +20 asteen lukemia.

Keskiviikkona matalapaineen lounaisreunalla vallitsee kohtalainen - puuskissa ajoittain navakka länsi-luoteisvirtaus, missä pilvisyys on vaihtelevaa ja iltapäivän kumpupilvisyydessä voi kehittyä sisämaapainotteisia sadekuuroja etenkin idässä. Illalla on selkeämpää ja tuulet alkavat heiketä. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja iltapäivällä vähän viilenneessä ilmamassassa saatetaan jäädä monin paikoin vähän vajaaseen +20 asteeseen. Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta kuurosateet jäivät Keski-Suomen puolelle; etelärannikolla oli aurinkoisinta ja lähes kokonaan selkeää kumpupilvien jäätyä sisämaahan. Paikoin pohjoisosissa viileä luoteistuuli piti päivälämpötilat vain reilussa +15 asteessa.

Torstaina länteen muodostunut korkeapaine alkaa voimistaa vaikutustaan; tuulet kääntyvät enemmän pohjoiseen, mutta ovat keskiviikkoa paljon heikompia. Pilvisyys on yöllä - aamulla vähäistä - olematonta, mutta iltapäivällä kehittyy taas sisämaapainotteista kumpupilvisyyttä ilman sadekuuroja. Illalla selkenee ja tuuli voi tyyntyä ajoittain kokonaan. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila kohoaa +20 asteen vaiheille. Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Tänään ennuste on pitänyt hyvin paikkansa, mutta jälleen pilvisyys on ollut aikaisempaa arviota vähäisempää; vain muutama pieni untuvapilvilautta on lipunut ja hyvin vähäistä iltapäivän kumpupilvisyyttä oli sisämaassa.

Perjantaina (Juhannusaatto) korkeapaine vaikuttaa alueen yllä; tuulet ovat tyyniä - hyvin heikkoja lukuun ottamatta etelärannikon mahdollista iltapäivän merituulta. Sää on enimmäkseen selkeää, mutta pientä iltapäivän kumpupilvisyyttä voi syntyä sisämaassa. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän sen alle. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän sen yli. Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Ennuste on pitämässä edelleen hyvin paikkansa; voi olla, että sisämaassakaan ei synny iltapäivällä kumpupilvisyyttä. Toisaalta etelästä lähestyvä matalapaine tuo jo yöstä alkaen vähän yläpilvilauttaa ja -raitoja etelästä alkaen. Illalla voi pilvistyä ehkä enemmänkin. Päivitys punaisella sunnuntaina 24.6.2012 klo. 14:45: Päivitysennuste piti paikkansa varsin hyvin; yläpilvilauttailu tosin pysyi vähäisenä vielä illallakin.

La - su korkeapaineen heikkotuulinen - tyyni ja enimmäkseen selkeä sää vaikuttaa aluksi ainakin lauantaina, mutta viimeistään sunnuntaina lännestä - lounaasta pilvisyys lisääntynee ja kuurosateiden riski kasvaa etelä-lounaistuulissa. Lauantaina (Juhannuspäivä) voi olla sisämaassa taas lähes +25 astetta päivälämpötiloina, mutta sunnuntaina viilentynee...

Päivitys vihreällä torstaina 21.6.2012 klo. 22:35: Lauantaina etelästä tuleva pieni matalapaine runsastuttaa pilvisyyttä selvästi ja kuurottaisille sateille on riskiä etenkin loppupäivällä ja etelärannikolla; mahdollisesti seassa voi olla ukkosta. Itätuulet voimistuvat kohtalaisiksi - etelärannikolla ajoittain navakoiksikin. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on pilvisyyden mukaan +15 asteen tienoilta +20 asteen vaiheille. Päivitys punaisella sunnuntaina 24.6.2012 klo. 14:45: Päivitysennuste piti varsin hyvin paikkansa; sateet etenivät hitaasti pohjoiseen ja vasta illalla sisämaassa saakka tuli sateita. Ukkosta ei esiintynyt.

Sunnuntaina pieni matalapaine näyttää jäävän kaakonkulman tienoille etenemään hitaasti pohjoiseen-koilliseen isomman matalapaineen pysyessä vielä Etelä-Skandinaviassa; pilvisyys on runsaan vaihtelevaa ja kuurottaisia sateita tulee etenkin idässä. Seassa voi olla paikoin ukkosta etenkin iltapäivällä. Illalla poutaantuu lounaasta-etelästä käsin. Tuulet ovat heikkoja - kohtalaisia ja suunnaltaan vaihtelevia em. matalapaineen keskuksen sijainnin - reitin mukaan. Yölämpötila on +10 ja +14 asteen välillä ja päivälämpötila +15 ja +20 asteen välillä pilvisyyden mukaan. Päivitys punaisella sunnuntaina 24.6.2012 klo. 14:45: Tänään tuo em. matalapaine ylläpitää vielä sateita melko laajasti ko. alueella, mutta lounaasta alkaen poutaantuu tilapäisesti. Ilmamassa on viilentynyt kohtalaisten - paikoin navakoiden tuulten käännyttyä idästä pohjoiseen-luoteeseen; yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila ei nouse +15 asteen yläpuolelle. Illalla sää selkenee osittain ja tuulet tyyntyvät selvästi.

Ensi viikon alussa tuo Etelä-Skandinavian matalapaine näyttää siis tulevan Suomen päälle ja maanantaina sen runsaatkin rintamasateet vyöryvät tarkastelualueen yli. Tiistaina on matalapaineen eteläreunalla kuurosateista. Ma - ti ilmamassat ovat viileähköjä; päivälämpötilat jäänevät vajaaseen +20 asteeseen, mutta yöt ovat leutoja runsaassa pilvisyydessä ja kosteassa ilmamassassa. Keskiviikosta eteenpäinkin matalapaineinen epävakaisuus näyttää yhä jatkuvan eikä merkittävää lämpenemistä ole näköpiirissä... Päivitys punaisella sunnuntaina 24.6.2012 klo. 14:45: Edelleen näyttää siltä, että maanantaina lounaasta tulee runsaita rintamasateita matalapaineen keskuksen siirtyessä lännestä Pohjois-Itämerelle; yöllä on aluksi vähäpilvisen poutaa ja tyyntä (paikoin sumua), mutta loppupäivällä etelän ja idän väliset tuulet ovat ajoittain navakoita sateiden siirtyessä vaiheittain koilliseen. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila nousee rintamasateiden etenemisen mukaan siten, että ensimmäisenä sateiden alle joutuvat lounaisosat jäävät korkeintaan +15 asteen vaiheille ja idempänä lämpötila ehtii nousta +20 asteen vaiheille ennen sateita.

Tiistaista eteen päin matalapaine jää laajahkosti Skandinavian - etenkin Suomen ylle tuottaen runsaasti iltapäiväpainotteisia kuurosateita polaari-ilmamassan paikallisine ukkosineen ja ilmamassat pysyvät viileähköinä (Päivälämpötilat jäävät vajaaseen +20 asteeseen). Näillä näkymin torstaina matalapaine väistyy koilliseen ja perjantaina etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne vallitsee lämpenevässä säässä. Pe - su välillä Keski- ja Itä-Euroopan uudesta helleaallosta pyrkisi myös maistiaista ko. selänteen länsireunalla Suomeen...

Sään vaikutuksista luontoon: Viime viikolla lämmin sää edisti kasvukautta korkeintaan parisen päivää etuaikaan, mutta tällä viikolla lämpötilojen ollessa ajankohtaan nähden tavanomaisia ei kasvukauden etenemisen asteeseen ole tulossa merkittäviä poikkeamia normaaliin aikatauluun nähden. Sen myötä tyypilliset Juhannusviikon kukkijat ovat kukintansa huipussaan: Mm. kultasade (Laburnum alpinum), monet pihasyreenin jälkeiset syreenikukkijat (Syringa sp.), ruusuorapihlaja (Crataegus laevigata "Paul's Scarlet") sekä ruohovartisista lajeista lupiinit (Lupinus sp.), niittyleinikki (Ranunculus acris) ja koiranputki (Anthriscus sylvestris). Perennojen joukossa kukkahehkuvat mm. töyhtöangervo (Aruncus dioicus), mooseksenpalavapensas (Dictamnus albus) ja jalopioneista (Paeonia lactiflora -ryhmä) monet aloittelevat kukintaansa. Viime viikon kasvivalokuvani edustajan (Viikon 24 kasvivalokuva: Revontuliatsalea (Rhododendron "Rosy Lights") ) eli atsaleojen - alppiruusujen joukossa kukinnan pääosa alkaa sen sijaan hiipumaan. Muutamat myöhäiset lajikkeet tosin ovat vasta tulossa kukkaan.

Nurmikoiden kasvu on elpynyt taas reheväksi paahdepaikkojen lievästä taantumasta sunnuntain sateiden myötä eikä tämän viikon aikana ole odotettavissa mainittavia kuivuusongelmia. Paikoin rankimmista kuuroista voi olla lievää taajamatulvariskiä, mutta jokien virtaamat pysyvät normaaleina. Peltoviljelyssä viljat jatkavat kasvuaan kohti tähkiintymistä ja ruis jatkaa tähkävaiheista kukintaansa. Heinien siitepölykausi voimistuu vähitellen.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat saavuttaneet järvissä +15 ja +20 asteen välin sekä pienissä järvissä paikoin +20 asteen tienoon. Tällä viikolla lämpötiloihin ei ole tulossa suuria muutoksia; viikon lopulla lievää lämpenemistä korkeapainesäässä. Suomenlahdella sisälahdissa on myös +15 ja +20 asteen välisiä lukemia, mutta ulapalla pintavedet ovat viilentyneet uudestaan vain reiluun +10 asteeseen su tienoon tuulten takia. Ulapan vedet lämpenevät kuitenkin tämän viikon mittaan uudestaan +15 asteen lähelle ja sisälahdissa ei ole tulossa merkittäviä muutoksia.

No comments: