Monday, June 25, 2012

Viileähköä ja epävakaista; viikon lopussa lämpenee tilapäisen poutahetken kera (Kaksi päivitystä!)

Viime viikolla Etelä-Suomessa lämpöolot olivat korkeintaan tavanomaisia ja ti - ke sekä uudestaan sunnuntaina oli jopa tavanomaista viileämpää. Alkuviikolla tuli aluksi kuurottaisia sateita, mutta ke - pe aikana oli enimmäkseen vähäpilvisen poutaa. La - su epävakaistui etelästä-lounaasta käsin uudestaan selvästi. Tällä viikolla epävakainen sää jatkuu kuurotyyppisten sateiden kera ainakin torstaihin saakka viileähkössä säässä. Pe tienoilla ollee lyhyt poutahetki, mutta lännestä uhkaisi taas pian sateita. Pe lähtien sää kuitenkin lämpenee ja etelästä lähestyy helleilmamassaa kohti Suomea...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Skandinavian ja Suomen säätä jää sävyttämään laajahko matalapaineen alue siis ainakin torstaihin saakka. Siinä matalapaineen keskus viihtyy tiistaina Baltiassa ja keskiviikkona se siirtyy vähitellen pohjoiseen Suomen itärajalla poistuen viimein torstaina koilliseen. Tänä aikana em. alue on viileä ja kuurottaisia sateita tulee monin paikoin ja päivittäin. Viileyttä ja epävakaisuutta ulottuu ko. matalapaineesta ma - ke aikana myös osaan Saksaa ja Itä-Euroopan pohjoisosiin sekä läntisimpiin Venäjän osiin. Lappi viilenee ko. aikana jopa huomattavan koleaksi pohjoistuulilla. Länsi-Venäjällä nousee aluksi hellettä pohjoiseen ko. matalan itäreunalla, mutta sekin kaikkoaa sittemmin idemmäksi ukkosineen.

Toinen merkittävä matalapaine on jo syntynyt Britteinsaarten länsipuolella ja se pysyy aluksi melkolailla sijoillaan epävakaistaen lähinnä vain vähän Britannian säätä. Se kuitenkin siirtyy vellomaan viileänä ja runsassateisena etenkin Britteinsaarten ylle ke - pe ajaksi, jolloin se nostaa itä-kaakkoispuolellaan Välimereltä hellettä laajahkosti Keski- ja Itä-Eurooppaan. Samalla ainakin Ruotsi ja Suomikin lämpenevät pe tienoon etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteenkin ansiosta. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että ko. matalapaine venyttää vaikutustaan mm. rintamasatein Skandinavian yli Suomeen lauantaista alkaen...

Niinpä viikonloppuna Itä-Euroopassa yhä kuumenevat helteet (Monin paikoin jo paljonkin yli +30 asteen päivälämpötiloja Puolassa saakka) pystyisivät ulottumaan etelästä kiilana korkeintaan Baltiaan saakka. Ko. helteen pohjoisreunalla on ajoittain rajujen ukkosten mahdollisuutta pitkin viikkoa manner-Euroopassa. Länsi-Venäjällä helteen itärajaksi muodostuu viikon lopulla taas vyöhyke Kaspianmeren pohjoispuolelta pohjoiseen ulottuvassa paikoin voimakkasti ukkostelevassa heikon matalapaineen vyöhykkeessä; sen itäpuolella on hyvin kuumaa. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Suursäätila on edennyt varsin hyvin ennusteen mukaan. Tänään torstaina manner-Euroopassa helleaalto on alkanut etenemään etelälounaasta hetkellisenä kuumuutena Ranskassa ja Etelä-Britanniassa tuon uuden Britanniaan tulevan matalapaineen itä-kaakkoisreunalla. Pe - su välillä helle majoittuu laajana Keski- ja etenkin Itä-Eurooppaan (Siellä +35 asteen ylitykset mahdollistuvat!) saavuttaen myös Baltian sunnuntaina +30 asteen lukemissa. Tämä annos hellettä jää kuitenkin vielä kunnolla tulematta Suomeen ja se ohittuu kaakonkulmalta Länsi-Venäjälle tuon Britteinsaarten matalapaineen siirtyessä la - ma aikana kohti Lappia pitäen etenkin Skandinaviaa viileänä ja epävakaisena. Lappi kuitenkin lämpenee viimeaikaisesta kylmyydestä. Ensi viikon alussa taas uusi matalapaine tulee Britteinsaarille lännestä, mutta näillä näkymin Baltiaan vahvistuukin korkeapaine, jonka muotoutumisesta Suomen kaakkois - itäpuolelle riippuu se, kuinka hyvin Itä-Eurooppaan ja tuolloin jo varsin paljon Länsi-Venäjällekin jäänyt muhiva helle pääsee Suomeenkin ja osaan Skandinaviaa... Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Suursäätilassa Suomen kannalta merkittävän alkavan viikon korkeapaineen sijainti ja muoto Suomen lähellä tiistaista eteen päin on vielä epäselvä; palaan maanantaina illalla asiaan.

Osassa Lappia odotellaan edelleen maisemien lopullista kesävihreytymistä; etenkin ns. käsivarressa eli Kilpisjärven Lapissa vihreytymisen täysikesäistyminen viivästyy tämänkin viikon ajoittain hyvin koleiden säiden takia jopa heinäkuun aloittavalle seuraavalle viikolle...

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina keskukseltaan Pohjois-Itämerelle länsilounaasta tullut matalapaine toi okluusiorintaman melko runsaita sateita etelälounaasta alueelle; aamupäivällä alkoi satamaan Hankoniemeltä käsin ja nyt illalla sadealue on siirtynyt jo pääosin linjan Pori - Lahti - Lappeenranta pohjoispuolelle; sen eteläpuolella on vaihtelevapilvistä ja vain yksittäisiä sadekuuroja. Itä-kaakkoistuulet voimistuivat ajoittain navakoiksi rintaman yhteydessä, mutta sen jälkeen etelään kääntyneet tuulet ovat tyyntyneet osaksi jopa kokonaan. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä; kylmintä sisämaassa. Päivälämpötila kohosi sateiden etenemisen mukaan; ensimmäisenä sataneilla alueilla jäätiin +15 asteen vaiheille ja idässä-koillisessa päästiin ennen sateita paikoin +20 asteen paikkeille.

Tiistaina matalapaineen keskus siirtyy itään Baltiaan, jolloin tuulet pysyvät enimmäkseen heikkoina ja kääntyvät etelästä uudestaan itäisiksi vähitellen. Pilvisyys on vaihtelevaa ja etenkin iltapäivällä syntyy kuurosateita sisämaapainotteisesti; kuurojen painopiste näyttää olevan lounaassa-lännessä, missä heikot ukkosetkin voivat olla mahdollisia. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila pääasiassa +16 ja +20 asteen välillä. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Ennuste piti täysin paikkaansa.

Keskiviikkona matalapaineen keskuksen siirtyessä Baltiasta Suomen itäreunalle, ovat tuulet kääntymässä idästä pohjoisiksi ja ne voivat myös voimistua päivän aikana kohtalaisiksi - puuskissa navakoiksikin. Pilvisyys on runsaan vaihtelevaa ja iltapäiväpainotteisia kuurosateita paikoin heikkoine ukkosineen saattaa tulla tiistaita enemmän ja pohjoistuulissa tällä kertaa myös etelärannikolla. Yölämpötila on taas +10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila voi jäädä korkeintaan vain reiluun +15 asteeseen. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta päivälämpötila oli tiistain lukemissa. Illalla viimeisissä kuuroissa oli paikoin hienoja sateenkaaria ja iltaruskoja.

Torstaina pohjoistuulet alkavat vähitellen heiketä matalapaineen kaikotessa, mutta yöllä puuskat voivat olla vielä navakoita. Pilvisyys on vaihtelevaa ja kuurosateita syntyy iltapäivällä enää itäpainotteisesti vähän ja aikaisempia päiviä heikompina. Illalla selkenee laajemminkin tyyntyvissä tuulissa. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän sen alle. Päivälämpötila on +16 ja +20 asteen välillä; lämpimintä lounaassa. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta päivälämpötila jäi tässä vaiheessa vain n. +15 asteen vaiheille; kylmintä oli idässä ja yöllä satoi Saariselän Lapissa pohjoisviimassa jopa lunta hetkelliseksi peitteeksi asti (Iltasanomien juttu). Illalla viimeisissä kuuroissa oli paikoin hienoja sateenkaaria ja iltaruskoja; erityisesti pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen hienona (Iltasanomien juttu).

Perjantaina etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne pitänee säätä aluksi heikkotuulisena ja vähäpilvisenä / selkeänä. Illalla lännestä lähestyvä säärintama saattaa kuitenkin jo voimistaa edellään etelä-lounaistuulia ja pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen... Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän sen alle ja päivälämpötila saavuttaa aikaisempia päiviä paremmin +20 asteen tienoon - paikoin on sitä vähän lämpimämpääkin. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Ennuste on pitämässä edelleen paikkaansa; alkupäivä on aurinkoista ja heikkotuulista (Yöllä paikoin usvaa). Sitten lännestä lähestyvä säärintama alkaa vaikuttaa illalla voimistuvina etelätuulina ja yläpilvilauttailun runsastumisena lännestä alkaen. Em. lämpötilat pätevät (Lisäys pe 29.6.2012 klo. 12:05: Kumpupilvisyyttä näyttääkin syntyvän iltapäiväksi varsin runsaana kantena, mutta kuuroja ei silti juurikaan tule; pilvisyyden takia päivälämpötila jäänee parisen astetta em. arviota alemmaksi). Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Päivitysennuste piti paikkaansa.

La - su aikana lännestä-lounaasta uhkaisi siis rintamasateita, jotka jättäisivät etelästä pyrkivän helteen tulematta. Palaan myöhemmin tarkentamaan tämän vaiheen kohtaloa...

Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Lauantaina lännestä kulkee rintamasateita kuurottaisina alueen yli; sateet viivyttelevät ns. huulilla ja kulkevat vasta enimmäkseen puolenpäivän jälkeen alueella. Illalla pilvisyys vähenee ja sää poutaantuu lännestä alkaen, muttei vielä idässä. Etelätuulet ovat navakan puuskaisia ennen rintamaa ja rintaman jälkeen lounaaseen kääntyvät tuulet heikkenevät selvästi. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - etenkin idän sisämaassa vähän sen alle. Päivälämpötila jäänee sateessa +15 asteen vaiheille ja idässä ennen sateita voidaan päästä +20 asteen vaiheille. Illalla lämpimämpi ilmamassa valtaa alaa lounaasta; lämpötila laskee hyvin hitaasti tai ei edes laske. Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Päivitysennuste piti varsin hyvin paikkansa; pilvisyys pysyi kuitenkin illalla vielä melko runsaana laajasti lännessäkin ja sateet jäivät paikoin varsin vähiin.

Sunnuntaina itään poistuvia rintamasateita on vielä heikkoina liikkeellä idässä yön - aamun aikana, mutta loppupäivällä on sielläkin vaihtelevapilvistä ja lähinnä iltapäiväkuuroja voi syntyä sisämaapainotteisesti. Illalla on kuitenkin näillä näkymin lähestymässä toisessa aallossa kuurottaisia rintamasateita lounaasta ja ne voivat olla paikoin rankkoja ukkosen kera eteläpuolellaan liikkuvan helleilmamassan takia. Etelän ja lännen väliset tuulet vaihtelevat heikoista kohtalaisiin. Yölämpötila on +11 ja +15 asteen välillä lämmenneessä ja kosteassa ilmamassassa ja päivälämpötila nousee +20 ja +25 asteen välille; pieni mahdollisuus helteeseen, joka ulottuu etelästä voimakkaana Baltiaan. Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Päivitysennuste on pitänyt - pitämässä muutoin paikkansa, mutta kuurottaiset sateet ovat tulossa vasta nyt puoliltaöin länteen ja eivät sisällä voimakasta ukkosta. Lisäksi kostean ja lämpimän ilman virtaus lounaasta meren yli aiheutti etelärannikolla yöllä - aamulla sumuja.

Maanantaina tuo toinen lounaasta tuleva annos rankkojakin kuurottaisia rintamasateita paikoin ukkosen kera siirtyy viimeisiltä osiltaan yön ja aamun aikana alueen itäpuolelle tuoden viileämpää ja kuivempaa ilmamassaa länsi-lounaistuulten voimistuessa kohtalaisiksi - paikoin navakoiksi rintaman jälkeen. Iltapäivä on vaihtelevapilvinen ja sisämaassa on sadekuurojen riskiä. Illalla selkenee ja poutaantuu länsituulten heiketessä vähän. Yö on vielä lämmin minimilukemien jäädessä +15 asteen vaiheille - paikoin ylikin, mutta päivälämpötila jää +20 asteen vaiheille; lämpimintä kaakossa. Vasta myöhäisillalla voi tulla päivän viileimmät lämpötilat +10 ja +15 asteen välillä. Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Päivitysennuste on pitämässä melko hyvin paikkaansa, mutta em. rintamasateet jäävät etenemään vielä puolillepäiville saakka kaakkois-itäosiin; paikoin voi tulla yöllä - aamulla rankkoja kuuroja heikon ukkosen kera. Iltapäivällä poutaantuu vaihtelevapilviseksi ja poutaisimmilla paikoilla päivälämpötila kohoaa reiluun +20 asteeseen.

Tiistaista eteen päin korkeapaine näyttäisi muodostuvan Suomen eteläpuolelle ja sen sijoittuminen myöhemmin Suomen kaakkois-itäpuolelle voi viimein mahdollistaa poutasäässä kesän ensimmäisen kunnon helleaallon; näillä näkymin viimeistään torstaina päivälämpötilat kohoaisivat paljonkin yli +25 asteen ja hellettä riittäisi pari - kolme päivää... Päivitys punaisella sunnuntaina 1.7.2012 klo. 23:55: Alkavan viikon helteen mahdollisuus on edelleen olemassa, mutta tuon helteen mahdollisesti tuovan korkeapaineen sijainnin ja muodon kohtalo on siis vielä vähän epäselvää; sen pohjoinen sijainti voi mahdollistaa ainakin kovimpien helteiden jäämisen maamme eteläpuolelle siinä tilanteessa koillisesta kiertyvän viileämmän ilmamassan takia... Palaan ma illalla asiaan.

Sään vaikutuksista luontoon: Viime viikon suunnilleen tavanomaisen lämpimät säät eivät poikkeuttaneet kasvukauden etenemisen astetta normaalista aikataulusta mainittavasti. Tällä viikolla etenkin aluksi on sen verran viileää tavanomaiseen nähden, että kasvun eteneminen alkanee jäädä muutaman päivän luokkaa olevan määrän jälkeen normaalikehityksestä.

Tällä hetkellä viime viikon näyttävät kukkijat ovat jo alkaneet hiipumaan kukinnaltaan; kuten kultasade (Laburnum alpinum) ja monet syreenit (Syringa sp.). Ruohovartisissa lajeissa samoin kukintahuippunsa ovat jo saavuttaneet lupiinit (Lupinus sp.), koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja niittyleinikki (Ranunculus acris). Viikon loppuun mennessä nämä kukinnat päättyvät jo lähes kokonaan. Sen sijaan viime viikon kasvivalokuvasarjani laji (Viikon 25 kasvivalokuva: Korallikeijunkukka (Heuchera sanguinea "Splendens")) jatkaa edelleen näyttävästi kukkimistaan. Tällä viikolla kukinnaltaan voimistuvat mm. jo paikoin viime viikollakin kukkinut valkoapila (Trifolium repens) sekä vähitellen lämpimiltä paikoilta alkaen myös maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja monet ohdakkeet (Cirsium sp.). Viime vuoteen nähden nämä kukinnat ja siis koko kasvukausi on jo paljon jäljessä tämän viikon osalta. Nurmikot jatkavat rehevää kasvuaan ilman kuivuusongelmia.

Puuvartisten lajien joukossa pari viime viikkoa ovat olleet tyypillistä tämän kesän vuosikasvainten kiihkeimmän kasvun aikaa, mikä on näkynyt etenkin ns. pioneeripuulajien kohdalla versojen kärjistä jatkuvasti puhkeavina uusina lehtinä; mm. koivut, pajut, lepät ja haapa. Näiltä paikkeilta lähtien kasvu on kuitenkin vähenemässä ja se alkaa keskittymään vähitellen enemmän vain pääversoihin. Samalla tämän kesän vuosikasvainten puutuminen lähtee yleisesti käyntiin lukuun ottamatta joitakin eteläisiä puisto- ja puutarhalajeja. Ensimmäisiä marjasatoja ovat jo valmistaneet sinikuusama (Lonicera caerulea) ja rusokirsikka (Prunus sargentii). Mäntyjen (Pinus sp.) uusien vuosikasvainten neulaset alkavat saavuttaa täysikokoaan ja kuusilla (Picea sp.) pääversojen kasvu alkaa tulla lopulliseen mittaan.

Peltoviljelyssä ruis alkaa kehittymään vähitellen kohti ruskeaksi ja kypsäksi tuleentumista. Muilla viljoilla alkavat yleistymään vähitellen tähkiintyminen kukintavaiheeseen ensimmäisenä kylvetyiltä pelloilta alkaen. Rypsin / rapsin kukinta on sen sijaan vielä niin paljon myöhässä, että se alkaa vasta selvästi heinäkuun puolella ollen viime vuoden tilannetta paljon jäljessä.

Viimeaikaiset sateet ovat jo vähän haitanneet peltoviljelyä muodostamalla liikamärkiä seisovan veden kohtia alavilla paikoilla. Tällä viikolla sama jatkuu paikoin rankimpien kuurojen alueilla eikä kuivuutta ole tulossa vähäsateisillekaan alueille. Taajamissa voi rankimpien kuurojen kohdalle osuessa syntyä hetkellisten tulvien riskiä. Jokivirtaamat ovat vähän nousseet, mutta tulvakorkeuksia ei niissä ole tulossa. Päivitys vihreällä torstaina 28.6.2012 klo. 23:55: Sunnuntaina illalla - maanantaina yöllä saattaa olla mahdollisuuksia sen verran voimakkaisiin ukkossateisiin, että paikoin voi olla riskiä huomattaville taajamatulville. Tätä on tarkkailtava ja tarkennettava myöhemmin lisää...

Vesistöjen pintavesien lämpötilat jäävät tällä viikolla pääasiassa +15 ja +20 asteen välille järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa; paikoin voidaan olla vain +15 asteen tienoillakin, mikä on selvästi tavanomaista viileämpää tähän vuodenaikaan. Meren ulapalla pintaveden lämpötila on jäänyt varsin laajasti vajaaseen +15 asteeseen eikä se sieltä hevin nouse tämän viikon melko viileissä olosuhteissa.

No comments: