Saturday, July 07, 2012

Kesän 2012 ukkosseuranta; lauantai 7.7.2012 (Etelästä virtaavan kostean helteen myötä kohokonvektiopainotteisia ukkosia lännessä)

Kesän 2012 ukkoseurantakin pääsee käynnistymään vasta näin pitkällä heinäkuussa, kun riittävän kosteat helleilmamassat ovat suvainneet saapua Suomeen viimein täksi viikonlopuksi. Etelästä virtaamaan alkaneessa hyvin kosteassa helleilmamassassa ukkoskuurottelu mahdollistuu lähes keskeytyksettä tästä päivästä huomiseen sunnuntai-iltaan - idässä jopa maanantaiyöhön saakka. Teen tästä episodista kaksi eri seurantaa, joista tämä ensimmäinen koskee tätä lauantaita. Myrskyvaroitus.com -sivusto on jo tehnyt sekä tälle lauantaille että huomiselle sunnuntaille arviot: Rajuilmaennuste 7.7.2012 ja Rajuilmaennuste 8.7.2012.

Seurantapaikkani on nyt Hämeenlinna ja tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen uusi 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on tässä seurannassa erinomainen!

Lyhyt kokonaiskuvaus lauantain 7.7.2012 tilanteesta: Ukkoset ovat tulossa Etelä-Suomen länsiosiin enimmäkseen ns. kohokonvektioina Itämeren suunnasta - Virosta; ukkoset eivät näytä olevan voimakastuulisia, vaan näytöksen pääosa keskittyy suuren kosteuden takia rankkoihin sateisiin ja paikoin voimakkaaseen salamointiin. Kohokonvektioina ukkoset eivät välttämättä tarvitse auringon lämmittävää vaikutusta, jolloin nyt voi olla luvassa paikoin myös hienoa yöukkosnäytelmää sunnuntain puolelle tultaessa. Ukkostilanne alkaa huipentumaan lännessä illan mittaan.

Seurantatilanne 7.7.2012 klo. 16:05: Siirryin seurantapaikalle Hämeenlinnaan Espoon Tapiolasta parisen tuntia sitten ja matkan varrella vallitsi koko ajan lähes kokonaan taivaan peittänyt hahtuva- ja verhopilvikansi hieman aaltomaisine ja kokkareisine muotoineen; paikoin siinä on esiintynyt heikkoja - kohtalaisia kuurosateita tähän hetkeen saakka. Tämä on ollut jäännettä aamuyöllä - aamulla Pohjois-Itämerelle etelästä saapuneesta voimakkaasta kohokonvektioukkosten järjestelmästä, josta lounaissaaristo sai hetken osansa ennen ko. järjestelmän surkastumista.

Lounaasta on nyt saapumassa rankkaakin kuurottaista sadetta Helsingin ja Hangon välille ja etenkin Hämeenlinnan tienoolta länteen ja etelään sekä vähän Vaasan eteläpuolella on voimistuvia kuurosoluja; ukkostelevimmat solut ovat parhaillaan Viron luoteiskulmalla. Ilmamassan utuisuus on ollut kasvussa kosteuden lisääntyessä. Hämeenlinnassa etelä-kaakkoistuuli on ollut heikkoa - kohtalaista ja lämpötila on nyt +21 astetta täyspilvisyydestä huolimatta, mutta vähäpilvisempänä hetkenä parisen tuntia sitten ehti olla +23 astetta; kaakossa on ollut hellettä. Verho- ja hahtuvapilvikerros on kokkaroitunut uhkaavammaksi kuuromöykkyjen muodostuessa sekaan ja sadeseinämien ilmestyessä paikoin näkyviin; jyrinää ei vielä kuulu...

Seurantatilanne 7.7.2012 klo. 17:15: Ensimmäinen vähän reippaampi kuurosolu on parhaillaan satamassa seurantapaikalla, mutta ukkosen jyrinää ei vieläkään kuulu. Sen sijaan voimakas kuuro on iskemässä parhaillaan Tampereen seudulle etelälounaasta. Viron luoteiskulman ukkosjärjestelmäalueelta uhkaa kohta pääkaupunkiseutuakin ainakin rankkaa sadetta, mitä on jo saatu paikoin Helsingin ja Hangon välillä. Lämpötila Hämeenlinnassa on nyt +20 astetta ja kaakkoistuuli on heikkoa. Ilmamassan utuisuus on lisääntynyt paljon parissa tunnissa.

Seurantatilanne 7.7.2012 klo. 19:50: Pääkaupunkiseudulle tullut kuurottaisen sateen alue tuotti paikoin rankkaa sadetta ja vähän ukkostakin klo. 18 ja 19 välillä mm. Tapiola - Helsinki -alueelle; nyt kovimmat sateet ovat ko. sadealueessa heikentyneet, mutta sateen etureuna on tullut pohjoiseen Hyvinkää -tasalle. Voimakkaimmin ukkostelee edelleen Viron länsireunalla. Tampereeltakin voimakkaat kuurosolut ovat jo kaikonneet pohjoiseen ja näiden sateiden välissä on poutaa, mihin Hämeenlinnakin on toistaiseksi kuulunut viime päivityksestä alkaen. Seurantapaikallani onkin ollut vaihtelevan paksua hahtuvapilvilauttaa osittain aaltomaisina ja kokkeremaisina levyinä, mistä aurinko on ajoittain pilkahdellut sinertävän udun läpi. Etelätaivaalla lähestyy voimakkaan viiruisia ja vallinharjamaisia pilvirakenteita tuon em. sateen etureunassa. Lämpötila on kohonnut +21 asteeseen ja kaakkoiset tuulet ovat yhä heikkoja - ajoittain on ollut tyyntäkin.

Seurantatilanne 7.7.2012 klo. 21:00: Etelä-Suomen osalta ukkostelu näyttää pitävän ainakin "tuumaustaukoa", sillä yhtäältä voimakkaat kuurot ovat kaikkoamassa kohti Vaasaa ja Jyväskylää sekä toisaalta ukkostelu on jäänyt nyt vain Viroon. Pääkaupunkiseudulta edenneet sateen jäänteet ovat saavuttaneet Riihimäen tienoon heikkoina - kohtalaisina ja Tallinnan - Helsingin väliin merelle on muodostunut kohtalaisen rankkaa sadetta laajana tasaisen sateen möykkynä. Hämeenlinnasta nähtynä etelän sateen reuna näkyy nyt etelätaivaalla vain kelmeänä verhopilvikantena, jossa näkyy pieni pätkä sateenkaarta. Muutoin pilvisyytenä on edelleen lähinnä hahtuvapilvilauttoja vaihtelevasti ja rakoilevasti. Lämpötila on edelleen +21 astetta ja kaakkoistuulet ovat heikkoja - kohtalaisia.

Seurantatilanne 7.7.2012 klo. 23:30: Kuurottelu on ollut lähes tyystin tyrehtynyttä Etelä-Suomessa viime päivityksen jälkeen; em. sadejäänne on siirtynyt Riihimäen suunnasta Lahden seudulle heikkona ja Suomenlahdelle on jäänyt vähän voimakkaampaa kuurottelua. Virossakaan ei enää ukkosta lähes ollenkaan. Erittäin vaisuksi tämä sessio jäi ja näyttää siltä, että seuraavaa ukkostelevaa vaihetta joudutaan odottelemaan ehkä yön ylikin, joten päätänkin tämän seurannan tähän ja toivon mukaan huominen sunnuntai on ennusteiden mukaan se kesän paras ukkosbongaushetki tähän mennessä...

Tällä hetkellä Hämeenlinnassa pilvisyys on koostunut rakoilevasta hahtuva- ja verhopilvilauttailusta, jossa on ollut ajoittain seassa jonkinlaista ukkosherkkyyttä ilmentäen kokkareisia, vallinharjamaisia, aaltomaisia ja lievästi kukkakaalimaisia kuuropilvirakenteiden alkuja. Ilmamassan utu on vähän hälventynyttä merkkinä tilapäisestä kosteuden vähentymisestä ennen huomista uutta kosteaa annosta. Lämpötila on +19 astetta ja etelään vähitellen kääntyvät tuulet ovat heikkoja.

No comments: