Sunday, July 08, 2012

Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 8.7.2012 (Kostean helleilmamassan ja lännestä itään liikkuvan rintamasysteemin ukkosia)

Tässä tulee lähes suoraa jatkoa eiliselle ukkosseurannalle (Kesän 2012 ukkosseuranta; lauantai 7.7.2012 (Etelästä virtaavan kostean helteen myötä kohokonvektiopainotteisia ukkosia lännessä) ). Eilinen bongaustilannehan jäi varsin harmillisesti hyvin vaisuksi, mutta tälle päivälle pitäisi olla luvassa paljon parempi mahdollisuus paikoin jopa voimakkaille ukkosille.  Myrskyvaroitus.com -sivuston kummallekin päivälle laaditut ennustearviot ovat vielä tässä uusintana: Rajuilmaennuste 7.7.2012 ja Rajuilmaennuste 8.7.2012. Eilisen arvion kommentteissa onkin mainittu yksi todennäköinen syy eilisen ukkostilanteen vaisuudelle: "Ennuste meni jotakuinkin kohdalleen vain Baltian ja Lapin osalta. Baltian ukkospilvialueet todennäköisesti katkaisivat kosteuden syötön pohjoiseen kapeassa kosteusselänteessä. Elpyminen tästä mennee reilusti sunnuntain puolelle.".

Seurantapaikkani on yhä Hämeenlinna ja tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen uusi 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on tässä seurannassa erinomainen!

Lyhyt kokonaiskuvaus sunnuntain 8.7.2012 tilanteesta: Etelästä on saapunut tänään Etelä-Suomeen eilistä selvästi runsaampi ja laajempi annos kosteutta ja helleilmamassaa, jonka puitteissa ukkosten todennäköisyys on varsin hyvä laajasti. Lisäksi Keski-Suomeen lounaasta liikkuvan pienen matalapaineen mukana lännestä hitaasti alueen ylittävä okludoituva rintamasysteemi edesauttaa ukkosta lisäävää epävakaisuutta. Rintaman takana viileämpi ja kuivempi ilmamassa valtaa alaa illan mittaan lännestä alkaen päättäen kuurottelun. Ukkosten luonteena on tänään runsassateisuus (Taajamatulvavaaraa!) ja paikoin runsas salamointi; ukkoset ovat osaksi kohokonvektioita, mutta myös maan pinnasta ponnistavia lämpöukkosia voi syntyä ja em. rintamasysteemi järjestää myös ukkosryppäitä. Ukkospuuskiakin voi esiintyä, mutta tällä kertaa erityisen rajuja puuskia ei liene tulossa. Rintamasysteemin ja eilisten ukkosjäänteiden jättämä pilvilauttailu voi olla paikoin tulppaamassa tänäänkin ukkosten kehitystä...

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 12:00: Viime yön aikana kohokonvektiokuurottelua syntyi Suomenlahden itäosissa varsin rankkoina alueina ja osa näistä kuuroista ajautui lievästi ukkostavana Kymenlaaksoon - kaakonkulmalle. Myös Uudenmaan ja Kymenlaakson alueella muutenkin liikkui yöllä - aamulla lounaasta koilliseen yksittäisiä pieniä kuuroja. Tällä hetkellä Viron luoteiskulmalle - Pohjois-Itämerelle on taas syntynyt laaja ukkoskuurojen systeemi, joka on liikkeessä kohti lounaissaaristoa, Hankoniemeä ja mahdollisesti pääkaupunkiseutuakin. Pieni kuurorypäs on ollut aamupäivän aikana liikkeellä myös Turun kaakkois - itäpuolella pohjoiskoilliseen. Kaakonkulman kuurot ovat heikentyneet lähes pois.

Hämeenlinnassa on ollut aamupäivän mittaan yläpilvisyytenä hajanaista untuva- ja harsopilveä edellispäivän kuurojen jäänteinä - rintamapilvisyytenä sekä alapilvisyytenä sumupilvimäisten kumpukerrospilvien kokkareita; aurinko on siis paistanut läpikuultavasti - osittain pilvien ja udun läpi. Ilmamassa on kosteuden lisäännyttyä utuistunut taas varsin paljon ja etelätuulet ovat heikkoja. Yön alin lämpötila oli +16 astetta ja nyt lämpötila on kohonnut jo reiluun +24 asteeseen.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 13:50: Ukkoskuurojen alue on saapunut lounaissaaristoon (Osa kuuroista on siellä kuitenkin heikkoja) ja myös Hankoniemellä on alkanut kuurottelemaan, mistä riittää ukkostelevaa jonoa Tallinnaan saakka. Voimakkaita kuuroja on syntynyt myös Turun seudulta kohti Poria. Kaikki nämä kuurot ovat liikkeessä pohjoiskoilliseen. Hämeenlinnassa pilvitilanne on muuttunut; alin kumpukerrospilvien kokkarekerros on lähes kadonnut ja taivaalla on vaihtelevasti harso- ja verhopilviä osittain muuntuneena pallero- ja hahtuvapilviksi. Aurinko paistaa osittain siis varsin hyvin, mutta ilmamassa on udusta samea. Etelätuulet ovat yhä heikkoja ja lämpötila on kohonnut +26 asteeseen.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 15:00: Hanko - Tallinna -tasalta on nyt saapunut pääkaupunkiseutu - Salo -tasalle kuurottaisia sateita, mutta heikentyneinä. Ukkostavimmat kuurot ovat tällä hetkellä Turun ja Porin välimailla sekä Porin pohjois- ja koillispuolella. Viron länsilaidalla on uusia kuuroalueita kehittymässä. Hämeenlinnassa etelälounaasta on saapunut vähän paksumpaa hahtuvapilvilauttaa aaltomaisine muotoineen, jonka läpi aurinko ei enää kunnolla paista ja paikoin seassa on tummia kokkareita; liekö tämä nyt harmittavasti tulppaamassa ukkoskehityksen... Lämpötila ehti nousta +27 asteeseen, mutta on nyt vähän laskussa. Utu- ja tuuliolosuhteet ovat ennallaan.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 16:40: Turku - Helsinki - Hämeenlinna -kolmioon etelästä tulleet kuurosateet ovat surkastuneet lähes kokonaan pois ja nyt on ukkostanut enää ainoastaan Porin ja Tampereen pohjoispuolella; paikoin varsin rajusti ja runsaastikin. Turku - Pori -välillä ollut ukkosteleva kuurorypäs on ns. mössääntynyt tasaisen rankahkoksi sateeksi. Uusia ukkoskuuroja on jonossa Virossa, mutta ne ovat liikkeellä kohti kaakonkulmaa. Näinköhän on jäämässä totaaliseksi pettymykseksi eli ukkosettomaksi tämä myrskybongailu täällä seurantapaikallani :/ .... Hämeenlinnassa etelälounaasta virtaa vain rakoilevaa verho- ja hahtuvapilvisyyttä tasaisina lauttoina seassaan muutamia kumpukerrospilvikokkareita. Lämpötila on vaihdellut +26 ja +27 asteen paikkeilla. Tuuli- ja ututilanteet ovat ennallaan.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 19:15: Voimakas ukkostelu on jatkunut edelleen Porin - Tampereen pohjoispuolella etääntyen pohjoisemmaksi ja uutta ukkossolukkoa on syntynyt Tampereen länsi-luoteispuolella sekä laajasti Jyväskylän seudulla. Virossa oleva ukkostelu ei ole kunnolla onnistunut pääsemään Suomenlahden puoltaväliä juurikaan pohjoisemmaksi edes kuuroina. Turusta etelään on syntynyt pientä kuurottelua ja ukkoskuurottelua on myös Karjalankannaksella - Laatokalla. Suomen lounaiskolkkaa on jo alkanut valtaamaan viileämpi ja vähitellen kuivuva ilmamassa, joka on alkanut näkymään Hämeenlinnassa kohtalaiseksi voimistuneena lounaaseen kääntyneenä tuulena ja taivaalle on tullut alapilvikanneksi paksua ja paikoin tumman uhkaavaa kumpukerrospilveä. Yläpuolella on ollut edelleen verho- ja hahtuvapilveä hajanaisesti. Lämpötila on laskenut +23 asteeseen ja ilmassa on vielä utua.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 20:40: Pian viime päivityksen jälkeen Hämeenlinnan seudulla syntyi em. kumpukerrospilvien seassa muutamia kuuroja (Ko. rintamasysteemin kylmän rintaman ylitys), joista yksi osui vähän ennen klo. 20 seurantapaikalleni kohtalaisena; nyttemmin ko. kuurorypäs lähestyy Päijännettä ukkostuvana. Voimakasta ukkostelua on edelleen laajasti Jyväskylän seudulla ja siitä sekä länteen että pohjoiseen. Jyväskylää ilmeisesti uhkaa lähimmän tunnin aikana hyvinkin rankkaa sadetta!... Myös Turun ja Tampereen välillä on uutta melko voimakasta kuurottelua kehittymässä ja Tallinnan suunnasta kohti Porvoota on etenemässä jonossa uusia ukkoskuuroja. Laatokan pohjoisreunalla ukkostaa voimakkaasti itärajan tuntumassa. Täällä Hämeenlinnassa alin kumpukerrospilvikansi on nyt vähentynyt, mutta taivaalla seilaa edelleen vain vähän rakoilevaa hahtuva- ja verhopilvikantta eikä utu ole vielä merkittävästi vähentynyt. Lämpötila on +21 astetta ja lounaistuulet ovat heikkoja - kohtalaisia.

Seurantatilanne 8.7.2012 klo. 21:50: Eniten ukkostaa Suomen alueella edelleen Jyväskylän seudulla ja Keski-Päijänteellä siirtyen itäpainotteiseksi, missä rankkasadekuurot ovat olleet paikoin erittäin runsaita. Myös Tampereen luoteis- ja pohjoispuolella on ollut edelleen runsaita kuuroja sekä laajasti Jyväskylästä länteen aina Selkämeren ylle saakka seassaan "mössääntynyttä" tasaista sadetta. Sen sijaan Etelä-Suomessa on enää vain Hämeenlinnan länsipuolella kapea rankkojen kuurojen lounais-koillissuuntainen jono, jossa voi lievästi ukkostaa vielä hetken. Tallinnasta Porvoon suuntaan siirtyneet kuurot heikkenivät lähes pois Suomenlahden yllä. Itäiseltä Suomenlahdelta siirtyy vielä hetken voimakkaita ukkosia Karjalankannakselle ja Laatokalle, missä ukkoset ovat olleet hyvinkin rajuja.

Seurantapaikallani Hämeenlinnassa tuo läntinen kuurojono näkyi viime päivityksen jälkeen länsi-luoteistaivaanrannassa hetken hienosti yläosiltaan ja laskevan auringon sädejuovineen, kun muu pilvisyys oli vähän aikaa vähäistä; hahtuva- ja verhopilvet ovat lähes kaikonneet. Ajoittain on silti yhä liikkeellä kumpukerrospilvilauttoja. Lämpötila on edelleen +21 astetta, lounaistuulet ovat heikkoja - kohtalaisia ja utu alkaa vähenemään.

Etelä-Suomen ukkostilanne on nyt päättymässä ja koko la - su bongailuepisodista itselleni jäi iso pettymys, koska oikeastaan yhtään ukkostilannetta ei kohdalleni sattunut. Pilvitilanteet tosin olivat ajoittain hyvin kauniita ja vaihtelevia. Tämä on todennäköisesti viimeinen seurantapäivitys tähän, mutta palaan vielä lisäämään tähän loppuun mahdollisia ukkosaiheisia uutisia...

Päivitys 9.7.2012 klo. 12:05: Iltalehden juttu; Ukkonen teki tuhojaan: Vettä kellareihin, rakennuksia tuleen. Mainittakoon tässä samalla viimeiseksi, että vielä alkuyön aikana (Vähän klo. 1:00 molemmin puolin) tänään kaakonkulmalle liikkui Suomenlahdelta parisen rankkaa lievästi ukkostavaa kuuroa; runsain Haminan seudulta Lappeenrantaan - Saimaalle. Muutoin yö oli pieniä yksittäisiä ripsuja lukuun ottamatta poutainen runsaassa kumpukerrospilvisyydessä ja varsin lämmin vielä; Hämeenlinnassa minimilämpötila oli +16 astetta.

No comments: