Monday, July 30, 2012

Kesän 2012 ukkosseuranta; maanantai 30.7.2012 (Kohokonvektioukkosia yöllä ja aamulla sekä kylmän rintaman ukkosia lounaasta alkaen päivällä)

Eilen Etelä-Suomessa oli kesän ukkostavin vuorokausi tähän mennessä ja tänään sille saadaan lähes suoraa jatkoa ehkä jopa samanveroisesti. Niinpä tämän eilisen seurantani (Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 29.7.2012 (Kostean helleilmamassan kohokonvektioukkosia yöllä - aamulla ja iltapäivällä myös rajuja lämpöukkosia)) perään tämä seurantaosa on kuin yhtä ja samaa sarjaa tässä viikonvaihteen helletilanteessa.

Tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen uusi 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on tässä seurannassa erinomainen!

Lyhyt kokonaiskuvaus maanantain 30.7.2012 tilanteesta: Tänään ukkostilanteen aiheuttaa etelästä lähestyvä pieni matalapaine, jonka keskus on saapumassa Pohjois-Itämerelle. Sen liikkuessa edelleen pohjoiseen on Baltiasta virtaava toinen hyvin kostea ja kuuma helleilmamassa korvautumassa päivän aikana lounaasta kiertyvällä viileämmällä ja kuivemmalla ilmamassalla, johon kuuluu kylmän rintaman ylitys: Aluksi Baltiasta tulevassa ko. annoksessa kosteaa helleilmamassaa esiintyy länsipainotteisesti kohokonvektioukkosia ja sitten päivän mittaan tuo kylmän rintaman ylitys aiheuttaa myös ukkosia. Myrskyvaroitus.com -sivusto on taas laatinut myös tälle päivälle ennusteen, josta voittekin käydä lukemassa tarkemmat tiedot tilanteesta.

Yksi kiteyttävä lainaus siitä kuuluu kuitenkin tässäkin asiaan: "Maanantain salamointi painottuu yöllä ja aamulla maan länsiosaan kohokonvektion muodossa ja myöhemmin iltapäivällä ja illalla pääosin maan keskivaiheille pinnasta ponnistavan konvektion muodossa. Suurin vaaratekijä näyttää olevan paikoin runsas salamointi, mutta yksittäisiä voimakkaita ukkospuuskia tai rakeita ei voida sulkea pois. Mielenkiintoa lisää mahdollinen, joskin melko epätodennäköinen Virosta illalla saapuva MCS.".

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 01:55: Eilen illalla näytti vielä siltä, että ukkonen ei uhkaa aivan välittömästi Etelä-Suomea, mutta tilanne onkin kehittynyt erittäin nopeasti jopa niin, ettei tässä meinaa perässä pysyä. Tuo MCS näyttää toteutuneen rajustikin. Nimittäin eilen illalla Viron länsireunalle tullut monisoluinen kohokonvektiorypäs on ensinnäkin vyörynyt monivaiheisesti kehittyvänä hyvin nopeasti lounaissaaristoon ja Varsinais-Suomeen jo eilisillan klo. 23:00 alkaen ja samalla sen itäpuolella Uudellemaalle ja siitä Hämeeseen on liikkunut etelästä aluksi pienisoluista ja nyttemmin rintamaksi järjestynyttä voimakkaasti ukkostavaa systeemiä.

Täällä Espoon Tapiolassa nuo ensimmäiset solut syntyivät itse asiassa vasta tarkastelutienoonkin päällä klo. 23:00 ja 00:00 välillä, jolloin ne hyvin pienialaisina salamoivat yllättävän paljon ja olivat lähes pimeässä hämärässä jännän näköisiä koru-ukkosia, miniatyyrimyrskyjä. Näitä kehittyviä kuuroja leimasi pilvimuotojen kukkakaalimaisuus yläosissa ja alaosissa voimakaspiirteisesti kumpukerrospilvimäiset osat ja niitä on liikkunut tässä puolen yön jälkeenkin täältä etelärannikolta sisämaahan noin klo. 01:30 saakka. Kuurojen pienialaisuus takasi sen, että yhtään sadetta ei tähän Tapiolan kohtaan osunut.

Nyt viimeisen tunnin aikana voimakkaimmin ukkostava alue on ollut liikkumassa Turun ja Hämeenlinnan välistä pohjoiseen, missä on erittäinkin rajuksi yltynyttä ukkosta tiheine salamointeineen ja hyvin voimakkaine kaatosateineen; varmasti kuulemme siitä tuhouutisia... Hämeenlinnaankin näyttää osuvan näillä hetkillä varsin voimakas osa tästä systeemistä, joka on siis osa äsken täällä pääkaupunkiseudulla kehittyvänä ukkostellutta kuurotelua. Sekös harmittaa, kun sieltä seurantapaikalta lähdin tänne pääkaupunkiseudulle... Kuuroja on liikkeellä myös Lahden seudulla pohjoiseen, mutta heikompina. Siitä itään ei ole kuuroja, paitsi yksittäin Lappeenrannan seudulla.

Täällä Tapiolassakin lämpötila on ollut erittäin korkea; puolenyön jälkeenkin koko ajan jopa n. +23 astetta. Hämeenlinnassakin lämpötila on pysynyt koko ajan +20 asteen yläpuolella. Etelä-kaakkoistuulet voimistuivat eilisillan tyynestä tilanteesta selvästi ja nopeasti tuon ennen puoltayötä alkaneen ukkostelun yhteydessä ja ajoittain puuskissa tuuli on ollut viimeisen tunnin aikana navakkaakin. Ilmamassa on yhä utuista, kuten eilenkin.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 03:00: Ukkostelu on nyt mennyt Lahti - Hämeenlinna -tasalta ohi pohjoispuolelle ja voimakkaimmin on ukkostanut Tampereen seudulla; yhä rajua salamointia ja kaatosadetta. Siitä länteen kuuroryppäistä on muodostunut tasaisemman ja heikomman rankkasateen laajahko sadealue, joka on ylittämässä Porin seutua ja Satakuntaa pohjoiseen myös yhä ukkostavana. Täällä Tapiolassa ukkosalueen jälkipuolelle on jäänyt vaihtelevasti harso- ja untuvapilvilauttoja ja aamua sarastavassa pohjois-koillistaivaanrannassa näkyy kilpimäisempää ukkosalueen takareunaa. Uusia ukkos- ja kuurosateitakaan ei ole tulossa toistaiseksi etelästä... Tuulet ovat tyyntyneet uudemman kerran lähes kokonaan ja kääntyneet lounaaseen. Lämpötila on laskenut +21 asteeseen.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 03:40: Ukkosrintama on ollut tosi nopea käänteissään; se on saapumassa pian klo. 04:00 jälkeen jo Vaasa - Jyväskylä -tasalle (Nyt ukkostaa mm. Päijänteen puolivälissä) ja ukkosjärjestelmässä on edelleen piirteenä noin Tampere-tasalta itään rajut lyhytkestoiset kaatosadekuurot ja siitä länteen tasaisemman ja laaja-alaisemman rankkasateen alue. Kuuroja ei riitä Mikkeliä idemmäksi. Espoon Tapiolassa tilanne on suunnilleen ennallaan ja tilanteen ollessa nyt ilmeisesti jonkin aikaa rauhoittunut on aika yöunitauolle.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 12:30: Niinpä siinä näyttääkin sitten käyneen entistäkin nopeutetummassa aikataulussa, että tuo viimeöinen ukkostilanne liittyikin samantien myös kylmän rintaman ylitykseen eli laajat alueet Etelä-Suomen länsiosia ovat olleet jo yöstä alkaen viileämmän ja kuivemman polaari-ilmamassan puolella --> Seuraavat merkit kertovat sen mm. täällä Espoon Tapiolassa; tuulet ovat vallinneet etelälounaasta kohtalaisina, ilmamassan utu on kadonnut, taivaan on peittänyt aamusta saakka kylmän rintaman jälkeiselle tilanteelle tyypillinen rakoilematon ja tiheä kumpukerrospilvikansi ja lämpötila on pysytellyt tähän saakka vain vähän +20 asteen yläpuolella eikä enää jaksa nousta. Sen sijaan vielä näyttää mm. Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivujen mukaan olevan hellettä n. Lahdesta itään. Ukkosia ei liene siten enää tulossa ainakaan länsiosiin ja tänne seurantapaikalleni...

Tuo viimeöinen ukkositilanne olikin todella hurja: Ilmeisesti tämän vuosisadan top 5 ukkosmyrsky! Viime päivityksen jälkeen tuo ukkosrintama jaksoi vielä mainitsemalleni Vaasa - Jyväskylä -tasalle ja vähän pohjoisemmaksi, mutta kuoli sitten hyvin nopeasti pois klo. 06:00 jälkeen. Sen jälkeen Etelä-Suomen kamaralle ei ole enää ilmaantunut edes kunnon kuurojakaan, vaan vain muutamia heikkoja ripsuja. Etelästä käsin olisi vielä rintamapilvisyydessä mahdollisuus saada jotain toimintaa loppupäivällä, mutta laajoilla alueilla tämä tiheä kumpukerrospilvisyys joka tapauksessa haittaa paljon kuurokehitystä...

Uutisointia viimeöisestä ukkostilanteesta ja sen tekemistä tuhoista: Hesari; Ukkoset ja puuskaiset tuulet katkoneet sähköjä ja Voimakkaimmat ukkoskuurot tänään Pohjanmaalle. Iltasanomat; Ukkonen riehui harvinaisen rajusti - katso lukijoiden kuvat, Ukkosmyrsky katkoi sähköjä ja Ukkonen ampui omakotitalon tuleen - koira kuoli sisälle. Iltalehti; Kesän salamaennätys meni rikki, Ukkonen kaatoi puun bussipysäkin päälle ja Rajut ukkoset koettelevat Suomea.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 17:30: Virossa on nousemassa pohjoiseen ukkostavaa kuuroryhmää, joista ensimmäiset ovat jo lähestymässä Suomenlahdella kaakonkulmaa. Suuri kuurorykelmä olisi lähestymässä vähän jäljempänä kohtapuoliin pääkaupunkiseutuakin. Etelä-Suomen kamaralla on muodostunut kapea voimakkaiden kuurojen jono etelä-pohjoissuunnassa Tampereen länsipuolelta kohti Vaasaa. Täällä Tapiolassa tiivis ja rakoilematon alapilvikansi on pitänyt pintansa, mutta alkuiltapäivällä ajoittain navakoina puhaltaneet lounaistuulet ovat heikentyneet selvästi. Lämpötila on ollut iltapäivällä vain n. +20 astetta ja jopa aavistuksen vajaakin, mikä on jyrkkä kontrasti vielä idässä viihtyneeseen helteeseen nähden; mm. Tohmajärvellä on ylitetty tänään jopa +30 astetta.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 19:10: Tämän iltapäivän ja alkuillan ukkoskeskittymä on ollut Oulun seuduilla ja laajemminkin entisen Oulunläänin alueella --> Iltalehti: Oulu vedenvallassa ukkosmyrskyn jäljiltä. Keski-Suomen tutkakuvan mukaan Ouluun rynnii vielä lisää rankkasateista ukkosta etelästä eli tilanne voi siellä jopa pahentua!... 

Virosta lähestyvä sadealue on heikentynyt länsiosiltaan ja ukkoskuurottelu näyttää jäävän muutenkin vain Viroon, koska aikaisemmat Suomenlahtea ylittäneet kuurot ovat kuolleet pois ennen Suomeen rantautumistaan. Etelärannikolle lienee siten odotettavissa korkeintaan vain heikkoja sateen rippeitä... Täällä Tapiolassa alapilvenä ollut kumpukerrospilvi on alkanut viimein rakoilla pois ja sen takaa etelätaivaalla siintääkin tuon Viron kuuromöykyn etureunaa verhopilvikantena. Lounaistuuli on heikkoa ja lämpötila on +19 astetta.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 20:10: Virosta nouseva sadealue on paksuunnuttanut jo etelätaivaan verhopilvimassaa melko tummaksi ja näillä näppäimillä alkaa ainakin heikko - kohtalainen tasainen sade täällä Tapiolassa ja pääkaupunkiseudulla sekä siitä itään. Ukkosta siitä lienee turha odottaa, koska viileä ilmamassa on jo vienyt laajalti Etelä-Suomen länsiosista ukkosilta "polttoaineen" pois. Lämpötila on +18 astetta ja lounaistuulet ovat hyvin heikkoja.

Seurantatilanne 30.7.2012 klo. 23:30: Niinpä siinä on illan mittaan käynyt, että Baltiasta ei enää onnistu ukkosten tulo Suomeen, vaan kuuroalueet ovat tulleet paikalle hyvin surkastuneina; tuo viime päivityksessäkin mainittu satoi Tapiolassa vain nimellisesti pintakostuketta. Joitakin rankempia kuuroja voi tosin vielä ohjautua tulevana yönä kaakonkulmalle ja siitä itärajaa pitkin koilliseen. Näin ollen ei tämän enempää enää tästä aiheesta.

No comments: