Tuesday, July 31, 2012

Helle- ja ukkostilanteen jälkeistä normaalilämpöistä kesää vaihtelevan epävakaisena (Päivitys!)

Poikkeuksellisesti teen ja julkaisen tämän sääennusteeni vasta nyt tiistaina, koska päättyneen viikon vaihteessa su - ma oli jo niin paljon sääasiaa helle- ja ukkosseurannan takia enkä myöskään jaksanut enää vääntää uutta kirjoitusta eilen maanantai-iltana.

Viime viikko oli siis tämän kesän kesäisin, jossa juuri viikonloppuna muodostui kesän kuumin helle (Kesän 2012 kuumin päivä - Osa 2) ja kesän voimakkaimmat ukkoset (Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 29.7.2012 (Kostean helleilmamassan kohokonvektioukkosia yöllä - aamulla ja iltapäivällä myös rajuja lämpöukkosia) ja Kesän 2012 ukkosseuranta; maanantai 30.7.2012 (Kohokonvektioukkosia yöllä ja aamulla sekä kylmän rintaman ukkosia lounaasta alkaen päivällä)). Helle- ja ukkostilanne jatkui vielä osittain tämän alkaneen viikon maanantaina, mutta jatkossa sää on ajankohtaan nähden melko normaalin lämmintä ja vaihtelevasti epävakaista.

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Helteen Suomesta Länsi-Venäjälle poistanut matalapaine on jäänyt tänään vellomaan Skandinavian ja Lapin ylle. Keski-Euroopan kautta on venymässä lännestä korkeapainetta, joka sijoittuu ke - to ajaksi Suomen eteläpuolelle, mutta siirtynee idemmäksi sen jälkeen ja heikkenee vähän. Britteinsaarille on puolestaan saapumassa huomiseksi uusi voimakas matalapaine Atlantilta ja se jää pyörimään lähes sijoilleen loppuviikolle saakka, mutta heiketen viimein pe alkaen. Tuo heikko matalapaine Skandinaviassa - Lapissa näyttää pitävän myös pintansa ja saanee pientä osakeskustäydennystä pe tienoilla tuosta Britteinsaarten matalapaineesta. Vienanmeren tienoolla näyttää muodostuvan ke - to voimakas pieni matalapaine, mutta se on Suomesta koilliseen etääntyvä. Aivan viikon lopussa näyttäisi vallitsevan matalapaineen osakeskuksista muodostuva jono Britteinsaarilta Skandinaviaan ja Suomeen...

Ilmamassat käyttäytyvät jatkossa seuraavasti ko. skenariossa: Aluksi manner-Eurooppa on lämpenemässä keskiviikoksi uudestaan helteiseksi pienen viileän keskeytyksen perään, mutta tuo Britteinsaarten matalapaine viilentää Länsi- ja osin Keski-Eurooppaa to alkaen uudestaan. Helle alkaa siten painottumaan taas Itä-Eurooppaan. Tuo Suomen eteläpuolelle asettuva korkeapaine vahvistaa sitä edelleen ja siirtyessään idemmäksi se laajentaa entisestään myös Länsi-Venäjälle jäävää hellettä, jolloin laajasti Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolisetkin ympäristöt saavat viikon lopulla todella kuumaa hellettä pitkälti yli +30 asteen lukemineen. Länsi-Venäjän pohjoisosat ovat matalapaineisempia ja viileämpiä, mutta kuitenkin yhä kesäisiä. Sen sijaan viileintä Euroopan mitassa tulee olemaan suuressa osassa Britanniaa ja Skandinaviaa sekä myös sateisinta em. matalapaineiden keskittyessä jatkuvasti niille alueille. Ukkosia esiintyy pitkin Eurooppaa myös noiden matalapaineiden yhteydessä, mutta etenkin Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä hellealueella rajuina lämpöukkosina varsinkin viikon lopulla. Suomessa on tavanomaisen kesäistä, mutta epävakaista ja tuosta Itä-Euroopan - Venäjän helteestä näyttäisi ulottuvan ainakin Baltiaan maistiaista pe alkaen... Päivitys vihreällä lauantaina 4.8.2012 klo. 22:40: Suursäätilassa ei ole ilmennyt isoja muutoksia; heikko matalapaineiden vyö ulottuu la - su Britanniasta Fennoskandian yli Länsi-Venäjän pohjoisosiin ja niiden etelä-kaakkoispuolella on heikkoa korkeapainetta, jossa su - ma ajaksi yksi uusi korkeapaineen keskus sijoittuu Suomen eteläpuolelle. Näin ollen helle jatkuu hyvin voimakkaana Itä-Euroopassa ja suuressa osassa Länsi-Venäjän eteläosia (Sekä tyypilliseen tapaan Välimerellä, kuten koko heinä- ja elokuun muutenkin); hellettä ulottuu la - ma välillä yhä ajoittain myös Baltiaan. Ma - ti aikana uusi matalapaine voimistuu rajusti Fennoskandiassa ja asettuu Suomen ylle; silloin ilmamassat viilenevät Fennoskandiassa ja helteet kaikkoavat osaksi pois Itä-Euroopasta rajujen ukkosten kera... Lisää seuraavassa ennusteessa.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Eilen maanantaina oli siis etenemässä kostean helteen väistyminen itään, jossa yhteydessä yöllä oli länsiosissa voimakkaita etelästä nousseita ukkosia (Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivuston juttu niistä). Iltapäivällä itäosiin jäi vielä aurinkoista hellettä länsiosien viilennyttyä jo huomattavasti. Kuuroherkkyys oli kuitenkin etenkin länsiosissa jo poissa ja vain runsasta alapilvilauttailua oli. Illalla sää selkeni osaksi, mutta kaakkoisosiin tuli vielä lounaasta kuuroja. Tuulet kääntyivät viilenemisen myötä lounaaseen ja voimistuivat ajoittain kohtalaisiksi - navakoiksi heiketen kuitenkin illalla selvästi. Yölämpötila oli hyvin korkea +20 asteen vaiheilla koko alueella, mutta iltapäivällä oli kahtiajako; länsiosissa lämpötila jäi paikoin jopa yötä alemmaksi, mutta itäosissa helle kohosi monin paikoin +30 asteen vaiheille. Illalla länsiosissa viileni jo +15 asteen paikkeille, mutta itäosissa oli yhä reilut +20 astetta.

Tänään tiistaina koko alue on jäänyt viileämmän ja heikon - kohtalaisen lounaisvirtauksen alueelle, jossa pilvisyys on ollut vaihtelevaa; yöllä - aamulla itäosissa esiintyi vielä kuuroja ja länsiosissa iltapäivällä. Nyt illalla on ollut enimmäkseen poutaa, mutta vaihtelevassa pilvisyydessä mm. hienoa iltaruskoa. Yölämpötila oli länsiosien paikoin vajaasta +15 asteesta itäosien vajaaseen +20 asteeseen. Päivälämpötila oli koko alueella +20 ja +24 asteen välillä.

Keskiviikkona lounaasta on tulossa epävakaamman sään alue matalapaineen etelä-kaakkoislaidalla; kuurosateita saadaan runsaahkossa pilvisyydessä etenkin lännessä jo yöstä tai aamusta alkaen, mutta yleisesti koko alueella iltapäivällä ja paikoin ukkosen kera. Illalla poutaantuu ja selkenee osaksi. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia. Yölämpötila on +10 ja +15 asteen välillä; viileintä sisämaan selkeimmillä paikoilla. Päivälämpötila on sateisuuden mukaan +16 ja +20 asteen välillä. Päivitys vihreällä lauantaina 4.8.2012 klo. 22:40: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; kuurosateet olivat tosin vähän ennustettua heikompia ja poutaantumista tapahtui jo iltapäivällä etenkin etelärannikolla.

Torstaina eteläpuolinen korkeapaine vaikuttaa enemmän, jolloin pilvisyys on ke vähäisempää ja iltapäivällä on vain vähän kuurosaderiskiä sisämaapainotteisesti. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat kuitenkin kohtalaisia - paikoin navakoita eli ke voimakkaampia. Pilvisyys on vähäisintä yöllä - aamulla. Illalla lännessä - luoteessa olevasta rintamasysteemistä siirtynee jo ylä- ja keskipilvisyyttä alueelle. Yölämpötila on sisämaan +10 asteen vaiheilta etelärannikon vajaaseen +15 asteeseen. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla - paikoin vähän yli. Päivitys vihreällä lauantaina 4.8.2012 klo. 22:40: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa.

Perjantaina lännestä alkanee matalapaineen osakeskuksen vaikutus; pilvisyys lisääntyy entisestään lännestä alkaen ja rintamakuurosateita tulee ehkä ukkosten kera. Lännessä jo yöstä - aamusta alkaen. Ennen rintamaa etelä-lounaistuulet tuovat kohtalaisina - navakoina hetkeksi lämpimämpää ilmamassaa. Illalla länsilounaaseen kääntyvät tuulet heikkenevät. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän vajaa. Päivälämpötila on +20 ja +24 asteen välillä; poutaisimmilla paikoilla lievää helteen mahdollisuutta ja sateessa lämpötila laskee vajaaseen +20 asteeseen. Päivitys vihreällä lauantaina 4.8.2012 klo. 22:40: Ennusteen aikataulutukseen tuli muutoksia; rintamasysteemiin liittynyt pieni lämmin sektori vallitsi alueella iltaan saakka rakoilevan runsaassa ylä- ja keskipilvisyydessä udun kera. Loppuiltapäivällä lännessä ja myöhemmin illalla idässä kylmä rintama toi etupuolellaan kuurottaisia sateita länsilounaasta paikoin rankkoina. Etelän ja lännen väliset tuulet vaihtelivat yön heikoista (yöllä oli paikoin usvaa) päivän kohtalaisiin voimakkuuksiin. Lämpötilat olivat, kuten yllä.

La - su aikana alue kuuluu epävakaisehkon länsi-lounaisvirtauksen piiriin matalapaineen etelä-kaakkoisreunalla, missä ilmamassa on normaalin lämmintä ja ajoittain esiintyy kuurosateita paikoin ukkosten kera. Tarkemmin ja lisää myöhemmin... Päivitys vihreällä lauantaina 4.8.2012 klo. 22:40: Tänään lauantaina pienen matalapaineen keskus on siirtynyt Keski-Suomen yli lännestä itään ja siihen liittyvän kylmän rintaman ylitys on jatkunut Etelä-Suomessa edellisillan puolelta; yöllä ja aamulla tuli vielä etelä-itäpainotteisesti kuurottaisia sateita heikkoina - kohtalaisina kostean udun kera, mutta iltapäiväksi selkeni osaksi kumpupilvisyydeksi, sateet lakkasivat ja utu hälveni. Itäosapainotteisesti taivaalle jäi kuitenkin iltaan saakka rintaman takaosan yläpilvilauttailua. Keski-Suomeen jäi okluusiorintaman rankkoja kuurottaisia sateita (Paikoin hyvin suuria sademääriä). Etelän ja lännen väliset tuulet olivat aluksi heikkoja, mutta iltapäivällä länsi-luoteistuulet olivat ajoittain navakoita. Illalla tuulet ovat heikentyneet. Yölämpötila oli +15 ja +18 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila oli +20 ja +24 asteen välillä.

Sunnuntaina heikko matalapaineen alue ulottuu la tapaan Britanniasta Fennoskandiaan ja Länsi-Venäjän pohjoisosiin. Suomen eteläpuolella on uusi pieni korkeapaine. Alueella vallitsee heikko - kohtalainen länsi-lounaisvirtaus ja pilvisyys on vaihtelevaa; yöllä - aamulla vähäisintä ja iltapäivällä kumpupilvisyyttä kuurosaderiskin säilyessä lähinnä Keski-Suomen puolella (Paikoin yhä suuria sademääriä). Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila on +20 ja +24 asteen välillä.

Maanantaina korkeapaine siirtyy Suomen eteläpuolelta itään ja Etelä-Skandinaviasta alkaa saapumaan rajusti voimistuva matalapaineen osakeskus; aluksi on vaihtelevapilvisen poutaa, mutta jossakin vaiheessa illalla alkaa etelästä-lounaasta runsaita yhtenäisiä sateita ehkä paikoin ukkosten kera etelä-lounaistuulten voimistuessa. Yölämpötila on sisämaan reilusta +10 asteesta etelärannikon +15 asteen vaiheille ja päivälämpötila ehtinee nousta ennen sateita +20 ja +24 asteen välille. 

Ti - to tuo matalapaine jää Suomen ylle voimakkaana ja pitänee säätä hyvin epävakaisena sekä viilentää säätä selvästi tuulten tuodessa pohjoisesta matalapaineen keskuksen ympäri kiertyen viileää ilmamassaa. Lisää viimeistään seuraavassa ennusteessani...

Sään vaikutuksista luontoon: Viime viikon lämpö ja helle edisti kasvukauden etenemisen astetta ajankohtaan nähden muutamia päiviä etuaikaan. Tällä viikolla noin normaalilämpimissä olosuhteissa tähän ei ole tulossa merkittävää muutosta. Luonnonkasvien joukossa on täten tapahtumassa seuraavaa; heinäkuun kukkijoista sinnittelevät vielä lievässä kukassa mm. maitohorsma (Epilobium angustifolium), karhunputki (Angelica sylvestris) ja valkoapila (Trifolium repens). Monet ohdakkeet (Cirsium sp.) ovat jo tulleet siemenvillavaiheeseen ja se yleistyy niillä yhä lisää. Lämpimillä paikoilla myös maitohorsman siemenvillavaihe alkaa. Kukintahuippuaan ovat jatkaneet mm. pietaryrtti (Tanacetum vulgare), rantakukka (Lythrum salicaria) ja pujo (Artemisia vulgaris), jotka alkavat lämpimillä paikoilla jo hiipumaan kukinnaltaan. Syysmaitiaisen (Leontodon autumnalis) kohdalla on nurmialueilla samoin.

Viljeltyjen lajien joukossa lehmuksista viimeiset kukkijat lopettavat viimein tällä viikolla kukintansa; mm. kriminlehmus (Tilia X euchlora) ja metsälehmus (Tilia cordata). Viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia) viimeiset kukinnot alkavat lopettaa kukintansa ja näin n. kuukauden kukinta päättyy ko. pensaalla. Syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinta voimistuu selvästi valkoiseksi ja perennojen joukossa kukintaansa voimistavat monet jättiläisperennat ja muut elokuun kukkijat; mm. syysleimut (Phlox sp.), myöhäiset päivänliljat (Hemerocallis sp.), kompassikukka (Silphium perfoliatum), isohirvenjuuri (Inula helenium) ja kultapallo (Rudbeckia laciniata "Gold Ball"). Myös monet nauhukset (Ligularia sp.) voimistavat kukintaansa edelleen, mutta valtikkanauhus (Ligularia przewalskii) alkaa tulla kukinnan loppuun ja varhaisimmat tarhapiiskutkin (Soligago sp.). Jaloangervoista (Astilbe "Arendsii" -ryhmä) pääosa on kukintahuipussaan myös tällä viikolla. Viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 30 kasvivalokuva: Madonnanlilja (Lilium candidum)) kukkii vielä tämänkin viikon.

Kesäomenalajikkeista (Malus sp.) ensimmäiset alkavat kypsyä ja tuomipihlajien (Amelanchier sp.) marjasato kypsyy edelleen loppuun. Herukkasato (Ribes sp.) alkaa olla täyskypsää. Kotipihlajien (Sorbus aucuparia) marjat kypsyvät yhä, mutta täyspunaista kypsää vaihetta ei vieläkään saavuteta. Koivuilla (Betula sp.) jo viime viikolla paljon esiintynyt siemenvariseminen huipentuu tällä viikolla erityisen runsaaksi, koska viime kevään koivujen ennätyskukinnassa myös eminorkkoja oli varsin paljon.

Ns. pioneeripuulajien (koivut, lepät, haapa, pajut) taimissa ja nuorissa puissa pääversojen kasvu alkaa hiipumaan jo selvemmin, mutta voimakkaimmilla versoilla kasvu jatkuu edelleen tuottaen elokuun tyypilliset jättiläislehtensä. Tämän kesän versojen puutumisprosessi jatkuu nyt enemmän jo myös myöhäisten eteläisten puu- ja pensaslajien kohdalla. Raidoilla (Salix caprea) ruostesieniset lehdet eivät ole enää juurikaan lisääntyneet, mutta jo vaurioituneet muuttuvat lisääntyvästi kuiviksi ja alkavat varisemaan. Koivuilla (Betula sp.) ruostesieniruska on pysymässä vieläkin vain paikallisena. Härmää on yhä paikoin runsaasti, mutta se ei ole merkittävästi lisääntymässä.

Peltoviljelyssä ruis on alkanut tulla jo puintikuntoon, mutta muut viljat ovat vasta tuleentumisprosessin keskellä. Kasviviljelyn suhteen maaperä kastui viikonvaihteen ukkosmyrskyissä parhaiten Varsinais-Suomessa (Monin paikoin useita kymmeniä millimetrejä sadetta) ja vähiten Uudellamaalla; ensin mainitulla alueella oli hetkittäin tulvimistakin, mutta jälkimmäisellä alueella on paikoin hyvin vähille sateille jääneitä kohtia. Tällä viikolla kuurosateet pitävät kuitenkin kuivuuden kurissa varsin hyvin, joten nurmikoiden kasvu jatkuu edelleen rehevänä vähäsateisilla alueillakin. Taajamatulvariski on pienempi kuin viikonvaihteen ukkosissa. Jokien virtaamat ovat pysymässä edelleen varsin normaaleina.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat nousivat viikonvaihteen helteen ansiosta järvissä laajasti +20 ja +23 asteen välille. Myös Suomenlahden sisälahdissa +20 astetta ylitettiin paikoin ja ulapalla lähestyttiin +20 astetta. Nämä lukemat voivat jäädä tämän kesän korkeimmiksi. Tällä viikolla lämpötilat laskevat järvissä +20 asteen vaiheille ja pientä viilenemistä tapahtuu myös merialueilla.

No comments: