Monday, July 09, 2012

Tavanomaista keskikesälämpöä ja epävakaista ajoittain runsassateisena (Kaksi päivitystä!)

Viime viikko oli kesän tähän mennessä lämpimin, jolloin oli etenkin loppuviikosta melko helteistä (Kesän 2012 kuumin päivä - Osa 1) ja siihen liittyen ukkosten riski oli suuri la - su (Kesän 2012 ukkosseuranta; lauantai 7.7.2012 (Etelästä virtaavan kostean helteen myötä kohokonvektiopainotteisia ukkosia lännessä) ja Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 8.7.2012 (Kostean helleilmamassan ja lännestä itään liikkuvan rintamasysteemin ukkosia)).

Myrskybongareiden harmiksi ko. riski ei kuitenkaan toteutunut ukkosiksi laajalla alueella Etelä-Suomessa, mutta etenkin Keski-Suomessa ukkosti runsaasti ja satoi monin paikoin jopa yli 50 mm pelkästään sunnuntain aikana. Eilen su viileämpi ilmamassa alkoi ottaa valtaa ja tällä viikolla lämpötilojen osalta vietetäänkin "vain" ajankohdalle tavanomaista kesälämpöä ilman helteitä. Matalapaineinen sää pitää huolen myös epävakaisuudesta ja ajoittain voi olla myös runsassateista. Ukkoset ovat tällä viikolla lähinnä heikkoja polaari-ilmamassan versioita. Pe jälkeen on jännäämisen kohteena lounaasta lähestyvä voimakas matalapaine ja ennen sitä mahdollinen pieni helleannos idästä - kaakosta...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Eilisen sunnuntain aikana Etelä-Skandinaviasta venyi siis matalapaine Keski-Suomen yli ja tänään maanantaina matalapaine on jäänyt kapeana vyöhykkeenä okluusiorintaman kera samoille sijoilleen ulottuen idässä Vienanmeren itäpuoleisille alueille. Ti - to aikana matalapaine muotoutuu etenkin Skandinavian ylle ja jää sijoilleen; sen tavanomaista koleampi länsireuna vaikuttaa Britanniassa pohjoistuulineen ja kuuroineen ja normaalin lämmin itäreuna Suomessa (Lappi mukaan lukien, jossa siis vähän lämpenee uudestaan) kuurottaisine sateineen. Sateisinta on siis Skandinaviassa, jossa sademäärissä voi viime viikon tapaan olla paikoin hurjia kertymiä tulvavaaraisesti.

Kuurosateisen viileää ilmaa virtaa ko. matalapaineen kierrättämänä Britannian suunnasta myös Länsi- ja Keski-Eurooppaan melko laajasti ja tämän myötä Itä-Euroopassa jo melko pitkään majaillut kostea ja ankara helle alkaa vetäytymään vähän idemmäksi. Sen sijaan Länsi-Venäjällä helle sen kuin laajenee ja voimistuu ko. matalapaineen itäpuolella vaikuttavassa hellekorkeapaineessa; laajalla alueella mahdollistuvat selvästi yli +30 asteen päivälämpötilat ja helteen kosteilla alueilla - lännen viileämmän ilman rajalla myös hyvin rajut ukkoset. Aluksi hellettä jää kärkkymään myös Suomen lähelle etelään - kaakkoon eli osaksi myös Baltiaan, mutta tuo Skandinavian matalapaine syrjäyttää sitä lopulta vähän idemmäksi / kaakommaksi.

Perjantaina Britteinsaarille tulee länsiluoteesta uusi runsassateinen matalapaine, joka näyttäisi tässä vaiheessa liikkuvan la - su voimakkaana Etelä-Skandinavian kautta kohti Suomea ja liittyisi edellisen Skandinavian matalapaineen osaksi; seurauksena olisi laajalle alueelle manner-Eurooppaan, Skandinaviaan ja lopulta Suomeen runsaita sateita (Tulvariskejä monin paikoin) sekä sen kierrättämänä uusi annos ajankohtaan nähden viileää ilmaa laajasti Länsi- ja Keski-Eurooppaan jopa niin, että Välimeren länsi- ja keskiosiinkin riittäisi helteet siellä tilapäisesti ja osaksi keskeyttävää ilmamassaa. Samalla Itä-Eurooppaan voisi tulla hieman lisää hellettä etelästä tilapäisenä annoksena ja ankara helle jatkuisi Länsi-Venäjällä siten, että kuumin ilmamassa muodostuisi Mustaltamereltä - Kaspianmereltä Uralille, missä laajalla alueella yli +35 asteen päivälämpötilat ja etelässä jopa n. +40 asteen kuumuudet mahdollistuisivat... Myös Jäämeren rannalle voi ajoittain ulottua hellettä. Näillä näkymin on mahdollista, että tuolta Venäjän hellealueelta kiertyisi kaakosta - idästä jonkinlainen annos Suomeen ukkosriskeineen pe - su tuon viimemainitun matalapaineskenarion mukana... Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:25: Matalapaineen painopiste pysyy la saakka eniten Skandinavian yllä, mutta osakeskuksia on sen reunoilla liikkeellä; Baltiasta Lappiin siirtyy yksi pe - la ja Britanniasta Itämeren kautta toinen Etelä-Suomeen sunnuntaiksi; jolloin matalapainetta on eniten Suomen yllä. Ensi viikolla runsassateista matalapainetta näyttää pysyvän aluksi jonona Atlantilta Britannian kautta Fennoskandiaan yhä jatkaen viileähköä ja erittäin epävakaista - ajoittain runsassateista säätä laajasti täällä pohjolassa sekä Länsi- ja Keski-Euroopassakin. Sittemmin matalapaineen painopiste olisi Suomessa ja Baltiassa - osassa Länsi-Venäjää. Toinen matalapaine näyttäisi saapuvan Britannian - Islannin tienoilta myöhemmin Fennoskandiaan...

Helleilmamassat jäävät ensi viikollakin edelleen yhtäältä kauaksi Välimerelle ja toisaalta aluksi varsin lähelle Suomea Länsi-Venäjälle jopa Jäämeren rantaa myöten. Helleaaltoa ei kuitenkaan pääse sieltä lännemmäksi Suomeen, kun se kaikonnee yhä kauemmaksi viikon myötä matalapainetoiminnan ulottuessa idemmäksi. Myös Itä-Eurooppa jäänee yhä enemmän helteettä lännestä pyrkivien viileiden annosten takia. Helleilmamassojen ja viileämmän sään rajamailla kehittyy yhä monin paikoin rajuja ukkosia monena päivänä Itä-Euroopasta Venäjälle... Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Suursäätilan käyttäytymiseen ei ole tullut suuria muutoksia ensi viikonkaan suhteen; seuraavassa ennusteessa lisää tietoja.

Lappia vaivanneiden viileiden säiden takia ns. käsivarren Lapissa eli Kilpisjärven tienoolla on lehtipuiden (Tarkoittaa siellä lähinnä tunturikoivuja) täysikesäistyminen lehtien lopulliseen kokoon viivästynyt peräti tällekin viikolle hieman. Ajoittain epävakaisista olosuhteista huolimatta sielläkin on silti tällä viikolla sen verran lämmintä, että lopultakin maisemat täysikesäistynevät ko. alueella viikon loppuun mennessä.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina Keski-Suomeen on jäänyt okluusiorintama sijoilleen runsaine kuurottaisine sateineen ja Etelä-Suomi on jäänyt sen eteläpuolelle, jossa aluksi vallitsi myöhään iltapäivään runsas kumpukerrospilvisyys seassaan ajoittain pieniä kuurosateita. Illalla etenkin etelärannikolla on kuitenkin seljennyt lähes kokonaan. Länsituuli on vallinnut enimmäkseen kohtalaisena, mutta on heikentynyt illalla. Yölämpötila oli vielä varsin korkea enimmäkseen +15 ja +20 asteen välillä; viileintä lännessä. Päivälämpötila ei kohonnut paljoa yöstä; maksimilukemat olivat +20 asteen vaiheilla.

Tiistaina Keski-Suomessa velloo edelleen itä-länsisuuntaisena kuurottaisten sateiden vyöhyke (Viime su alkaen paikoin todella hurjia sademääriä ja tulvavaaraa!), jonka eteläpuolella Etelä-Suomessa on vaihtelevaa runsasta pilvisyyttä; pilvisintä pohjoisessa ja aurinkoisinta etelärannikolla. Kuurosateita kehittyy sisämaapainotteisesti iltapäivällä. Tuulet ovat alkupäivällä heikkoja, mutta myöhemmin etelän ja lännen väliset tuulet voimistuvat kohtalaisiksi. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla; poutaisimmilla sisämaan paikoilla vähän yli +20 astetta. Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:25: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; kuurot jäivät tosin vähiin ja länsiosapainotteisiksi.

Keskiviikkona lännessä oleva matalapaine kierrättää runsaamman kuurottaisen sateen alueen lounaasta perille, jolloin vaihtelevassa runsaassa pilvisyydessä lounaassa - lännessä jo yöstä - aamusta alkaen ja idässä viimeistään iltapäivällä kuurosateet voivat olla monin paikoin rankkoja ukkosen kera. Etelärannikko on vähäkuuroisin ja illalla alkaa taas poutaantumaan. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat kohtalaisia - ajoittain navakoita etenkin kuuropuuskissa. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla; viileintä sateisimmilla hetkillä. Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:25: Ennuste piti varsin hyvin paikkansa; kuurosateita oli eniten lännessä ja etenkin siellä päivälämpötila jäi alle +20 asteen, mutta toisaalta yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla.

Torstaina lännen matalapaine ylläpitää edelleen epävakaisuutta, missä pilvisyys jatkuu vaihtelevana; runsainta sisämaassa ja iltapäivällä. Kuurosateita kehittyy jälleen etenkin iltapäivällä, jolloin rankat kuurot ukkosen kera ovat paikoin mahdollisia. Taaskin etelärannikko lienee poutaisin, mutta kuurosateita voi tulla Virostakin ko. alueelle perille. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat heikkenemässä keskiviikosta. Yölämpötila pysyy edelleen +15 asteen vaiheilla (Sisämaassa voi olla paikoin vain reilut +10 astetta selkeimmillä paikoilla) ja päivälämpötila +20 asteen paikkeilla. Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:25: Tänään kuurosateita saapui vaihtelevan runsaassa pilvisyydessä jo aamulla hajanaisena etelästä etenkin länsiosiin ja iltapäivän - alkuillan mittaan suunnilleen linjalla pääkaupunkiseutu - Hämeenlinna on kuurotellut paikoin ukkosen kera. Baltiassa muodostuva matalapaineen osakeskus tuo illalla ja etenkin tulevaksi yöksi runsaita sateita lähes samaa reittiä pohjoiseen; riskiä erittäin suurille sademäärille ja tulville! Yölämpötila oli tyyntyneissä tuulissa ja osittain selkeässä säässä sisämaassa paikoin n. +10 astetta ja päivälämpötila on kohonnut lämmenneissä, kosteissa ja heikoissa etelätuulissa monin paikoin reiluun +20 asteeseen.

Perjantai vaikuttaa olevan jo melko epävarma ennustettava tässä vaiheessa ja la - su sitäkin enemmän. Tuolloin olisi lähestymässä lounaasta tuo toinen voimakas matalapaine vanhan seuraan ehkä yhdistyen molemmat samaksi laajaksi matalapaineeksi Fennoskandiaan ja tämän myötä ehkä pikainen hellemaistiainen idästä - kaakosta mahdollistuisi. Tämä skenario on kuitenkin epävarma ja sen verran hurjaltakin vaikuttava, että palaan tarkastelemaan tätä paremmin vasta myöhemmin... Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:25: Yöllä - aamulla sataa siis varsinkin linjalla Uusimaa - Pohjanmaa paikoin hyvin runsaasti (Tulvavaaraa; etenkin Etelä-Pohjanmaan tulvat voivat pahentua!) ja paikoin sateen seassa voi olla ukkosta. Matalapaineen osakeskus liikkuu alueen yli voimistuvana pohjoiseen kohti Lappia; aluksi tuulet ovat heikkoja - tyyniä ja suunnaltaan vaihtelevia, mutta aamun jälkeen matalan keskuksen ja koilliseen väistyvien rintamasateiden jälkeen länsi-lounaistuuli voimistuu kohtalaiseksi - navakaksi kuurosaderiskin säilyessä vaihtelevassa pilvisyydessä paikoin ukkosen kera. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla - sateisimmilla paikoilla vähän alle. Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Päivitysennusteessa mainitut yön-aamun sateet jäivät odotettua vaisummiksi, koska ne olivat hajaantuneena laajemmalle alueelle. Lisäksi ne menivät lähes tyystin pääkaupunkiseudun ohi kummaltakin puolelta (länsi ja itä). Iltapäivällä esiintyi ko. rintamasateiden jälkeen sisämaapainotteisesti kuuroja, jotka olivat paikoin rankkoja ukkosen ja rakeiden kera. Illalla poutaantui. Lämpötilat olivat kuten yllä.

Lauantaina jatkuu vaihteleva pilvisyys runsaahkona matalapaineen itäreunalla, jossa länsi-lounaistuulet ovat aluksi ajoittain navakoita; ne heikkenevät iltapäiväksi ja kääntyvät enemmän etelään. Kuurosateita esiintyy etenkin iltapäivällä ja sisämaapainotteisesti mahdollisesti taaskin ukkosen kera. Illalla Itämereltä uhkaa taas matalapaineen osakeskus runsaine sateineen; voimistuvia etelä-kaakkoistuulia ennen puoltayötä voimakkaiden kuurojen ja paikoin ukkosen kera. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla etelärannikolla ja sisämaassa reilut +10 astetta. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla. Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Tänään päivitysennuste on pitänyt hyvin varsin hyvin paikkansa sekä sään että lämpötilojen osalta; sisämaapainotteisia kuurosateita esiintyi etenkin aamusta alkuiltapäivään, mutta illalla on ollut nyt poutaa. Tuo seuraava matalapaine on vähän hidastanut tuloaan, joten sen vaikutuksen alkaminen siirtyy seuraavaan päivään.

Sunnuntaina lounaasta tulee tuo toinen matalapaineen osakeskus suoraan päälle, jonka monin paikoin rankat kuurottaiset sateet kastelevat aluetta ainakin yöstä iltapäivään (Taas voi olla huomattavaa tulvavaaraa!...); illalla poutaantunee ainakin osaksi. Tuulet vaihtelevat matalapaineen keskuksen mukaan ollen aluksi voimakkaita kaakosta, välillä tyyniä ja keskuksen jälkipuolella lännen ja pohjoisen väliset tuulet voimistuvat illalla. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila on sateen mukaan +15 ja +20 asteen välillä. Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Matalapaine tulee lounaasta päälle vähän aikaisempaa arviota myöhemmin ja hieman heikompana; kuurottaisia sateita tulee kuitenkin etelälounaasta alkaen jo aamusta ja osittain sade on myös jatkuvaa sekä paikoin rankkaa. Seassa voi olla vähän ukkosta. Illalla poutaantuu vähän. Tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia ollen tyynistä kohtalaisiin vaihtelevia. Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän vajaa. Päivälämpötila jää sateisimmilla alueilla reiluun +15 asteeseen ja poutahetkillä on n. +20 astetta.

Ensi viikolla runsaat kuurottaiset sateet näyttävät jatkuvan useita päiviä ilman toivoa helleilmamassojen paikalle saapumisesta, koska Suomen ylle ja lähelle jää laaja matalapaine ja lännestä voi uhata myöhemmin lisää matalapaineista säätä... Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Päivitysennusteeseen ei ole tullut merkittäviä muutoksia ensi viikon suhteen; tarkemmat tiedot seuraavassa ennusteessani.

Sään vaikutuksista luontoon: Kasvukauden etenemisen aste ei ole vieläkään poikennut merkittävästi tavanomaisesta aikataulustaan huolimatta viime viikon lämmöstä. Samanlainen normaali kasvukauden eteneminen jatkuu tälläkin viikolla, joka tietää luonnonkasvien joukossa mm. maitohorsman (Epilobium angustifolium) ja mesiangervon (Filipendula ulmaria) kukinnan huippuvaihetta. Myös karhunputki (Angelica sylvestris) tulee täyteen kukkaan, mutta toisaalta pitkäkukintainen vuohenputki (Aegopodium podagraria) alkaa viimein lopettaa lähes kuukauden kestänyttä kukintaansa. Heinien kukinta on myös huippuvaiheessa. Myöhäisemmistä kukkijoista pietaryrtti (Tanacetum vulgare) on jo aloittanut paikoin kukintansa lämpimillä paikoilla ja se kukinta voimistuu edelleen. Pujon (Artemisia vulgaris) kukinnan alkamista voidaan odotella paikoin lämpimimmillä kasvupaikoilla. Lupiinien (Lupinus sp.) siemenpalot alkavat olla kokonaan muodostuneita.

Viljeltyjen lajien joukossa jo paikoin alkanut lehmusten (Tilia sp.) kukinta alkaa tällä viikolla yleisesti ja niiden kukintahuipennusta odotellaan ensi viikolle. Monet jasmikkeet (Philadelphus sp.) kukkivat edelleen ja joukkoon alkavat puhjeta myöhäisetkin lajit - lajikkeet. Osa myös päättää kukintaansa. Viime viikon kasvivalokuvani laji (Viikon 27 kasvivalokuva: Lakkipuu (Cladrastis kentukea)) lopettaa vähitellen kukintaansa, mutta muista erikoisista lajeista kukkimisen aloittavat mm. jalokastanja (Castanea sativa) ja samettisumakki (Rhus hirta). Viime viikollakin kukkineet likusterisyreeni (Syringa reticulata) ja mustaselja (Sambucus nigra) jatkavat kukkanäytöstään tälläkin viikolla, kuten nurmikoilla yhä valkoapilakin (Trifolium repens). Perennojen joukossa pionit (Paeonia sp.) alkavat pääosin lopettaa kukintansa, mutta kukkimisen huipulle on vähitellen tulossa mm. monet kuunliljat (Hosta sp.), väriminttu (Monarda didyma) ja heinäkuussa kukkivat liljat (Lilium sp.). Varhaisten jaloangervojen (Astilbe Arendsii -ryhmä) ja tarhapiiskujen (Solidago sp.) kukinta on alkamassa. Ryhmä- ja köynnösruusujen (Rosa sp.) kukinnan huippuvaihe on alkanut monilla lajikkeilla.

Puuvartisten lajien tämän kesän uusien versojen puutuminen on etenemässä puolipuutuneista kokonaan puutuneiksi luontaisilla lajeillamme; näin eniten tuomella (Prunus padus), jonka luumarjatkin alkavat kypsymään mustiksi. Marjasatoaan alkaa kypsyttämään punaiseksi myös terttuselja (Sambucus racemosa) ja tuomipihlajilla (Amelanchier sp.) marjasato on puolikypsässä punertavien marjojensa vaiheessa. Ns. pioneeripuulajien (koivut, lepät, haapa, pajut ja raita) pääversojen pituuskasvu jatkuu yhä voimakkaana ja päättyy vain vähitellen muissa oksiston osissa. Raidalla (Salix caprea) on alkanut jo viime viikolla esiintymään ruostesienten keltaista vioitusta lehdissään; tällä viikolla vaiva voimistunee.

Peltoviljelyssä rypsin / rapsin kukinta on paikoin jo saavuttanut huippuvaiheen ja tällä viikolla keltaisia peltomeriä on paljon kirkkaimmillaan; osa rypsi- / rapsipelloista on kukintahuipussa vasta seuraavalla viikolla. Muut viljat ovat jo pääosin kokonaan tähkiintyneet ja saavuttamassa tällä viikolla korsiensa täyspituutta. Ruis jatkaa hidasta tuleentumistaan ruskeaksi eli kypsäksi. Viime vuoden heinäkuun toisen viikon tilanteesta ollaan tässäkin paljon jäljessä.

Viime vuoden kasvukaudesta muodostuikin siis ennätyslämmin ja sen myötä viime heinäkuussa sen muotoutuminen oli alkanut ilmenemään jo erittäin paljon etuaikaistuneena kasvukauden tilanteena normaaliin verrattuna. Tein tästä viime vuonna muutamaan otteeseen valokuvallista seurantaa, joista tämän hetken kanssa vertailtavaksi poimin heinäkuun 2011 juurikin toisen viikon kasvutilannetta kartoittaneen koosteeni: Kasvukauden 2011 huomattavan etumatkan ilmenemisiä ja vaikutuksia luonnosta puistoihin ja puutarhoihin; heinäkuun toinen viikko.

Päättyneen viikonlopun ukkoskuurojen vähäiseksi jäämisen takia etenkin Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueet jäivät lähes kokonaan sateetta la - su. Eniten kuurosateita tuli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sekä toisaalta kaakonkulmalla. Myös etelärannikolla tuli paikoin melko reippaasti kuuroja. Tämän takia tuolle vähäsateisimmalle alueelle jäi hieman paahdepaikkojen alkanutta lievää kuivuushaittaa mm. nurmikoille, mutta tällä viikolla pitäisi lopulta kaikkialle osua varsin reippaastikin sateita, jolloin kaikki kuivuus katoaa ja monilla paikoilla maaperä voi vettyä viikon mittaan hyvin märäksikin, joka voi paikoin mm. alkaa haitata pelloilla viljojen olosuhteita liikamärkyytenä. Paikoin voi edelleen olla myös taajamatulvariskiäkin rankkojen kuurojen osuessa kohdalle, mutta jokivirtaamat eivät ole näillä näkymin nousemassa erityisen paljoa normaalista. Päivitys vihreällä torstaina 12.7.2012 klo. 19:15: Tänään torstaina illasta alkaen sateet voivat olla monin paikoin hyvin runsaita ensin pe yönä - aamuna ja jälleen sunnuntaina. Tämä tulee aiheuttamaan sekä taajamatulvariskiä että jokivirtaamien nousua paikoin tulvakorkeuksiin. Pelloilla alkaa lainehtimaan paikoin tulvajärviä ja maaperä voi kastua monin paikoin liikamäräksi. Viljoille voikin alkaa koitua huomattavaa haittaa liikasateista epävakaisen sään jatkuessa ajoittain runsassateisena ensi viikollakin... Päivitys punaisella lauantaina 14.7.2012 klo. 23:25: Rankimmat sadeskenariot ovat jääneet toteutumatta, mutta selvästi tavanomaista runsaammat sateet ovat edelleen hyvin mahdollisia huomenna sunnuntaina sekä ensi viikon mittaan...

Vesistöjen pintalämpötilat nousivat viime viikon lämmössä järvien osalta +20 asteen paikkeille - etenkin pienissä järvissä asteen pari sen yläpuolellekin. Myös Suomenlahdella pintavedet lämpenivät; sisälahdissa +20 asteen paikkeille ja ulapallakin yleisesti reilusti +15 asteen yläpuolelle. Tämän viikon mittaan nämä lämpötilat jäävät suunnilleen ennallaan voimaan; merellä tuulet voivat paikoin - hetkittäin sekoittaa vettä kylmemmäksi ja järvissä yli +20 asteen lukemat tasaantuvat +20 asteen paikkeille - vähän vajaaksi.

No comments: