Monday, August 06, 2012

Loppukesää runsassateisen, tuulisen ja viileän vaiheen kera; viikonloppuna poutaa ja lämpenevää (Kaksi päivitystä!)

Viime viikolla maanantaina oli Itä-Suomessa vielä huipennus edellisestä helleaallosta, mutta muutoin koko viikko oli vaihtelevasti epävakaista lyhyine poutahetkineen ja ajankohdalle melko tyypillisen lämmintä; tosin joinakin päivinä oli sisämaassa paikoin jopa lähes hellettä. Tällä viikolla tämä maanantai on ollut vielä enimmäkseen poutainen ja lähes helteisen lämmin, mutta ti - ke aikana on voimakkaan matalapaineen myötä runsassateista, ajoittain hyvin tuulista ja selvästi viilenevää. Viikon lopulla on toivoa uudestaan ainakin ajankohdan normaaleihin kesälämpötiloihin lämpenemisestä ellei enemmänkin ja sään poutaantumisesta ainakin osittain...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tänään maanantaina Britteinsaarilta on liikkunut matalapainetta Etelä-Skandinaviaan, jossa osakeskus on voimistumassa rajusti ja se saapuu huomiseksi Etelä- ja Keski-Suomen päälle. Siinä se viihtyy ke saakka siten, että se hivuttautuu torstaiksi Vienanmeren kautta venyen Länsi-Venäjän pohjoisosiin ja jää vaikuttamaan sinne joksikin aikaa. Länsi-Euroopassa tapahtuu sen sijaan kummia huomisesta ti alkaen; keskukseltaan Britteinsaarten ylle voimistuu varsin vahva korkeapaine ensimmäistä kertaa koko tänä kesänä! Aivan viikon lopulla tosin Atlantin matalapaineet saattavat alkaa työntämään sitä idemmäksi. Ko. korkeapaineesta näyttää alkavan ulottumaan Skandinavian kautta Lappiin ja Vienanmeren itäpuolelle saakka omaa haaraansa ja sen muotoutuminen ratkaisee Fennoskandian loppuviikon säätä... Samalla Baltian tienoille saattaa nimittäin jäädä pientä matalapainetta tuon em. voimakkaan matalapaineen "jälkihäntänä" ja silloin lievästi matalapaineista näyttäisi olevan Länsi-Venäjällä laajemminkin.

Ilmamassojen käyttäytymisestä em. tilanneskenariossa: Itä-Eurooppaa ja Länsi-Venäjän eteläosia pitkään hallinneet kuumat ja kosteat helteet (Päivälämpötiloja +35 asteen vaiheilla ja ylikin) ovat alkaneet antamaan periksi lännestä käsin paikoin rajujen ukkosten kera. Tuo Suomeen tuleva matalapaine vaikuttaa viilenemisen etenemiseen edelleen etelämmäksi ja idemmäksi Venäjälle ukkosineen, mutta hellettä jää kuitenkin loppuviikon ajaksi vähän Mustanmeren ympäristöön sekä laajemmin ja kuumemmin Kaspianmeren pohjoispuolelle. Venäjällä jatkuu helteen jälkeen tavanomainen kesälämpö laajasti paikallisine kuuro- ja ukkossateineen.

Viileintä ja paikoin hyvin sateista on ti - to välillä Fennoskandiassa, jossa etenkin Lappiin ja myöhemmin myös Vienanmeren itäpuolisille alueille tulee hetkeksi jopa varsin syksyisen koleaa ilmaa Jäämereltä em. matalapaineen myötä; paikoin hallaa siellä 1 - 2 yönä. Britteinsaarten korkeapaine lämmittää alueellaan ilmamassoja paikoin helteelle poutasäässä ja hellettä alkaa ulottumaan myös Ranskaan yhä kuumemmin Välimereltä. Sen sijaan korkeapaineen itäpuolitse viileää ilmaa virtaa Fennoskandiasta Itä-Euroopan lisäksi myös Saksaan ti jälkeen. Baltiassa - Itä-Euroopassa esiintyy lisäksi kuuro- ja ukkossateita monin paikoin viikon lopulle saakka. Em. viileät alueet alkanevat kuitenkin lämpenemään taas kesäisemmäksi viikonloppuna ehkä Uralin pohjoisosia lukuun ottamatta. Britanniaan - Ranskaan saattaa aivan viikon lopussa tulla Atlantilta epävakaisempaa ja viileämpää ilmaa...

Välimerellä elokuulle tyypillinen hellehuipennustilanne on muuttumassa päinvastaiseksi; viime aikoina Italiasta itään on ollut hyvin kuumaa (Lähes +40 asteen päivälämpötiloja), mutta huomisen jälkeen itäosat viilenevät vähän ja kuumimmaksi kolkaksi muodostuu Espanjan seutu --> +40 asteen ylityksiä on tiedossa! Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Suursäätilan kehitys etenee edelleen ma mennessä varsin paljon em. tapaan; Britteinsaarilla viihtynyt korkeapaine siirtyy viikonvaihteessa Fennoskandian päälle, jolloin viime päivien viileä sää vaihtuu näillä seuduilla poutasäässä taas kesäisemmäksi. Atlantilta alkaa tulla Länsi-Eurooppaan (Lähinnä Britannia) epävakaista ja viileämpää säätä su - ma. Sen itäpuolella osaan Ranskaa - Saksaan nousee etelästä lisää hellettä. Samalla kuitenkin Espanjan seudun hellehuipentuma tasaantuu miedommaksi helteeksi luoteesta virtaavan ilman ansiosta. Itä-Euroopassa on vähäistä matalapainetoimintaa edelleen sade- ja ukkoskuuroineen, mutta siis aikaisempaa viileämmässä säässä. Ensi viikon alussa Ukrainan - Valko-Venäjän tienoille muodostunee voimakkaampi matalapaine, joka voi vaikuttaa mm. Suomen säähän... Päivitys punaisella sunnuntaina 12.8.2012 klo. 20:25: Suursäätilan muotoutumiseen ei ole tullut merkittäviä muutoksia; seuraavassa ennusteessa alkavan viikon tilanteista lisää.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina heikko korkeapaine on poistunut Suomen eteläpuolelta itään ja Etelä-Skandinaviasta on lähestynyt matalapaine runsassateisen rintamasysteeminsä kera; alkupäivällä oli vaihtelevasti yläpilvisyyttä ja iltapäivällä lisäksi kumpupilvisyyttä yksittäisten kuurosateiden kera su tapaan. Illalla etelälounaasta on alkanut tulemaan okludoituvan rintamasysteemin paikoin rankkoja sateita. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat aluksi enimmäkseen heikkoja, mutta illalla kaakkoistuulet ovat voimistuneet kohtalaisiksi. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla - vähän yli; sisämaassa vähän alle. Päivälämpötila kohosi +20 ja +25 asteen välille.

Tiistaina länsilounaasta saapuu siis voimistuva pieni matalapaine päälle, jonka okludoituvan rintaman sateet liikkuvat yön ja aamun aikana alueen yli koilliseen sijoittuen loppupäiväksi Keski-Suomeen; sateet ovat runsaita ja paikoin seassa voi olla ukkosta. Rintamasateiden jälkeen pilvisyys rakoilee, mutta kuurosateita voi yhä tulla ravakoinakin. Tuulitilanne on mielenkiintoinen; rintamasateiden aikana tuulee kohtalaisesti - navakasti kaakosta. Matalapaineen keskus tuo tyynien tuulien alueen päivän mittaan osaan aluetta, mutta sen eteläpuolella länteen kääntyvät tuulet voimistuvat hetkeksi navakka-kovapuuskaisiksi, josta voi olla pientä tuulituhojen vaaraa! Yölämpötila pysyy +15 ja +18 asteen välillä, mutta päivälämpötila ei siitä kohoa kuin parisen astetta ja illalla ilmamassa viilenee lisää. Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Ennuste piti pääosin paikkansa, mutta kuurosateet jäivät rintamasateiden jälkeen ennustettua vähäisemmiksi. Mielenkiintoisen rankkasateinen ja myrskytuulinen matalapaineen osakeskus sen sijaan liikkui päivän mittaan Baltiasta kaakonkulmaa viistäen koilliseen.

Keskiviikkona matalapaineen keskus siirtyy vähitellen alueen itäpuolelle; keskuksen ympäri kiertyy pohjoisesta lisää viileää ilmaa, mutta tuulitilanne voi olla välillä melko tyyntäkin muutoin ajoittain kohtalaisten - navakoiden tuulten kääntyessä pohjoisen ja lännen välille. Pilvisyys on vaihtelevan runsasta ja kuurottaisia sateita esiintyy etenkin itäpainotteisesti ja monin paikoin ravakoina; sateita voi olla paikoin myös yöllä - aamulla, mutta etenkin iltapäivällä. Illalla sää poutaantuu ja selkenee osaksi lännestä - luoteesta alkaen. Yölämpötila on +11 ja +15 asteen välillä ja päivälämpötila on +15 ja +19 asteen välillä. Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Ennuste piti pääosin paikkansa, mutta kuurosateissa oli lähes koko niiden esiintymisen ajan vähäsateinen "kolo" Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla sateiden keskityttyä Keski-Suomeen ja toisaalta Baltiaan - Suomenlahdelle.

Torstaina matalapaineen jälkipuolella ja Lappiin länsilounaasta voimistuvan korkeapaineen myötä tuulet kääntyvät pohjoisen kautta itäkoillisiksi ja ovat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia, mutta saattavat loppupäivällä voimistuakin vähän. Pilvisyys on vaihtelevaa ja runsainta iltapäivällä kumpupilvisyytenä pienen sadekuuroriskin kera. Yölämpötila on sisämaassa +10 asteen vaiheilla - paikoin vähän sen alle ja etelärannikolla +11 ja +14 asteen välillä. Päivälämpötila on +17 ja +21 asteen välillä. Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Ennuste piti melko hyvin paikkansa; Baltiaan jäänyt pieni matalapaine ylläpiti hajanaista yläpilvisyyttä ja muutoin oli iltapäivällä kumpukerrospilvilauttaa. Yölämpötila oli asteen pari ennustettua alempi ja päivälämpötila jäi jopa vain reiluun +15 asteeseen viileän ilman virtauksen oltua varsin vahvaa pohjoisesta.

Perjantaina näyttäisi vallitsevan torstain kaltainen tilanne lähes identtisenä toisintona, mutta la - su tilanteesta on vaikea vielä tarkkaan sanoa, kuinka aurinkoisesti korkeapaineistuva vaihe alkaisi säähän vaikuttaa; todennäköisesti ainakin lämpenee hieman lisää... Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Tilanteena on ollut tänään perjantaina viileä ja heikko koillisvirtaus Skandinaviasta Vienanmerelle ulottuvan korkeapaineen alueen eteläreunalla, jossa vähäpilvisen ja kolean yön jälkeen lähes yhtenäinen kumpukerrospilvikansi on vallinnut ohuehkona; pilvisyys pysyy illallakin runsaana. Yölämpötila oli sisämaan jopa vain +5 asteen tienoilta etelärannikon +10 asteen vaiheille. Päivälämpötila on myös jäänyt vain +15 asteen vaiheille; kylmintä on ollut idässä.

Lauantaina korkeapaine siirtyy selänteenä etelämmäksi Etelä-Suomen päälle lounais-koillissuuntaisena; tuulet tyyntyvät lähes kokonaan. Pilvisyys pysyy runsaana, mutta rakoilee vaihtelevasti. Pääpilvilajit ovat hahtuva- ja kumpukerrospilvi; lievää kuuroriskiä voi olla lännessä iltapäivällä. Yölämpötila on sisämaassa vajaa +10 astetta ja etelärannikolla vähän sen yli. Päivälämpötila on +15 ja +19 asteen välillä; aurinkoisilla paikoilla on lämpimintä. Päivitys punaisella sunnuntaina 12.8.2012 klo. 20:25: Päivitysennuste piti paikkansa varsin hyvin, mutta viileys vaivasi vielä etenkin itäosia ennustettua parisen astetta koleampana. Alkupäivällä alapilvilauttaa oli vielä monin paikoin, mutta loppupäivällä se hälveni. Toisaalta luoteesta alkoi tulla illalla heikon lämpimän rintaman ylä- ja keskipilvilauttaa länsiosiin.

Sunnuntaina lännessä ollut korkeapaine siirtyy enemmän Suomen päälle; tuulet pysyvät hyvin heikkoina - ajoittain kokonaan tyyninä; pohjoispuolella vallitsee lämmittävä länsivirtaus. Pilvisyys vaihtelee runsaasta lähes selkeään; iltapäivällä lännessä on la enemmän kuurosaderiskiä. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla; sisämaan vähäpilvisillä alueilla selvästi sen alle. Päivälämpötila on pilvisyyden mukaan reilusta +15 asteesta +20 asteen vaiheille - vähän yli. Päivitys punaisella sunnuntaina 12.8.2012 klo. 20:25: Tänään päivitysennuste on pitänyt hyvin paikkansa; yö tosin oli etenkin itäosien sisämaassa hyvin kolea, missä alimmat lämpötilat laskivat paikoin vajaaseen +5 asteeseen ja yksittäisillä alavilla mailla on saattanut olla hallanvaaraa. Päivällä tosin lämpeni monin paikoin +20 asteen paikkeille. Heikon lämpimän rintaman itään liikkuminen piti pilvisyyttä em. tapaan runsaahkon vaihtelevana ja heikkoja sadekuuroja tuli iltapäivällä länsipainotteisesti sisämaassa. Illalla on seljennyt osaksi.

Ensi viikon alussa korkeapaine vaikuttaa Lappi-painotteisesti ja samalla Ukrainan - Valko-Venäjän tienoille muodostuu matalapaine. Näiden välistä idästä virtaa lämpimämpää ilmaa Suomeen, jolloin reilustikin yli +20 asteen päivälämpötilat mahdollistuvat ja yötkin lämpenevät. Etelästä - kaakosta voi tulla kuurosaderiskiä ajoittain. Lisää tarkennusta vielä sunnuntaina... Päivitys punaisella sunnuntaina 12.8.2012 klo. 20:25: Maanantaina korkeapaineen keskusalue on suunnilleen Etelä- ja Keski-Suomen yllä; tuulet ovat yhä hyvin heikkoja ja ajoittain on kokonaan tyyntä etenkin yöllä - aamulla. Illalla etelästä alkaen itätuuli voi vähän voimistua korkeapaineen keskuksen vetäytyessä vähän pohjoiseen. Pilvisyys jatkuu vaihtelevana vähäisen ja runsaahkon välillä ja lännessä on edelleen iltapäivällä pientä kuurosateiden riskiä. Yölämpötila on sisämaan vajaasta +10 asteesta etelärannikon reiluun +10 asteeseen. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla - sisämaassa vähän yli.

Jatkossa alkavalla viikolla korkeapaineen eteläreunalla sää pysynee poutaisena ainakin to saakka ja itätuulet tuovat sen verran lämmintä ilmamassaa, että päivälämpötilat kohonnevat ke - to sisämaassa paikoin ehkä jopa hellelukemiin. Etelä-kaakkoispuolinen matalapaine ei tuone sateita. Pe alkaen on kuitenkin merkkejä epävakaistumisesta ja jonkin asteisesti viilenemisestä, mutta näistä jatkan tarkemmin seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.

Sään vaikutuksista luontoon: Viime aikoina lämpimien ja helteistenkin säiden ansiosta kasvukauden etenemisen asteeseen on muodostunut ajankohtaan nähden ainakin muutamia päiviä etumatkaa. Tällä viikolla ti - to ajan viileä jakso hidastaa kehitystä sen verran, että kasvu taantuu takaisin normaalimmaksi. Tämän viikon loppuun mennessä täten tapahtuu; luonnonvaraisista lajeista ohdakkeiden (Cirsium sp.) kaikki siemenvillatupsut tulevat viimein täysin esille. Myös maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaihe yleistyy selvästi, muttei vielä huipennu. Pujon (Artemisia vulgaris) ja pietaryrtin (Tanacetum vulgare) kukinnat jatkavat loppuun hiipumistaan vähitellen. Kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjasadosta osa valmistuu jo täyspunaisen kypsäksi.

Viljeltyjen lajien joukossa syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinta etenee valkoiseen vaiheeseen yhä enemmän ja monin paikoin huipentuu ennen vaaleanpunertavaksi muuttuvaa vaihetta. Marja-aronian (Aronia mitschurinii) marjat ovat kypsymässä puolikypsiksi. Kurtturuusulla (Rosa rugosa) ensimmäiset kiulukat ovat kypsyneet täysin ja tästä lähtien niiden kypsyminen lisääntyy vähitellen. Omenissa kesälajikkeiden sato alkaa huipentua ja sama koskee kirsikoita ja varhaisia luumuja / kriikunoita. Mustikka- ja herukkasadot jatkuvat.

Perennojen joukossa elokuun kukintahuipentumaa edustavat edelleen ja yhä vielä voimistuenkin mm. purppurapunalatva (Eupatorium purpureum), monet nauhukset (Ligularia sp.), monet syysleimut (Phlox sp.), viimeiset tarhapiiskut (Solidago sp.), myöhäiset päivänliljat (Hemerocallis sp.), kompassikukka (Silphium perfoliatum), isohirvenjuuri (Inula helenium) ja kultapallo (Rudbeckia laciniata "Gold Ball"). Osa jaloangervoista (Astilbe Arendsii -ryhmä) päättää kukintansa ja myöhäisimmät tulevat täyteen kukkaan. Heinäkuussa kukkivista kuunliljoista (Hosta sp.) viimeisetkin lopettavat kukintansa. Värimintulla (Monarda didyma) on vielä käynnissä värikäs kukinnan loppuvaihe. Erikoisuuksista täydessä kukassa on hapsijukka (Yucca filamentosa) sekä puista keltatrumpettipuu (Catalpa ovata). Kesäkukkakausi on myös huipennusvaiheessa, missä viime viikon kasvivalokuvani lajin (Viikon 31 kasvivalokuva: Tuoksuherne (Lathyrus odoratus)) edustamat lajikkeet jatkavat upeaa näytöstään.

Pioneeripuulajit (koivut, lepät, haapa, pajut) ovat edelleen päättämässä pää- ja latvaversojensa kasvua taimilla ja nuorilla puilla, mutta muutamat voimakkaimmat jatkavat vielä. Joka tapauksessa näiden versojen jättikokoiset kasvulehdet ovat saavuttaneet täyden määränsä tältä kasvukaudelta. Tämän kesän versojen puutuminen on etenemässä yli puolivälin jo monilla eteläisillä viljellyillä lajeilla, kuten valeakaasialla (Robinia pseudoacacia) ja kolmiokalla (Gleditsia triacanthos). Ruostesienitaudit ovat pysyneet pajuilla (Salix sp.) lähes ennallaan, mutta etenkin koivuilla (Betula sp.) on odotettavissa lisääntymistä eli lisää valeruskaa. 

Erittäin erikoisena massailmiönä olen havainnut parin viime viikon aikana ja tällä hetkellä räikeästi yleistyneenä melkein kaikissa leppäkasvustoissa (Alnus sp.) rajua lehtiensä ruskeaksi tuhoutumista --> Ilmeisesti kyseessä on jokin leppien lehtiä tuhoava ruostesienilaji. Täytyypä tutkia lisää, sillä tilanne on sensaatiomaisen runsas niin voimakkaan ruskeina kasvustoina, että vastaavaa en muista koskaan nähneeni! Tällaiseen voi olla syynä viime vuoden ennätyslämmin koko kasvukausi sekä viime talven erikoinen kaksijakoisuus, missä erityisen leudon vaiheen jälkeen kovien pakkasten tultua maa pysyi silti yhä roudattomana - lähes roudattomana paksun lumihangen alla...?

Peltoviljelyssä ruis on tulossa yhä yleisemmin puintikuntoon, mutta muut viljat ja rypsi / rapsi jäävät vielä tällä viikollakin vajaakypsiksi eli korkeintaan osittain kokoruskeaksi tuleentuneina. Lähipäivien sateet voivat taas luoda haittaansa peltoviljelyyn liikamärkyydellä, lakoontumisella sekä kosteissa olosuhteissa viihtyvillä homeilla. Maaperä on siis taas muuttumassa märemmäksi ja jatkossa kosteus ei enää edes haihdu niin nopeasti kuin heinäkuussa. Nurmikoiden kasvu jatkuu siten edelleen hyvin rehevänä ja vihreänä. Samasta syystä sammalten olosuhteet muuttuvat taas ajankohtaan nähden hyviksi ja niidenkin vihreys loistaa.

Jokivirtaamat ovat pysyneet normaaleina, mutta lähipäivien sateet ovat nostamassa niitä jonkin verran pariksi päiväksi. Taajamatulvat eivät ole niin suuri riski kuin aikaisemmin voimakkaissa ukkosissa, mutta ne voivat olla paikoin lievänä haittana. Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Viime ja tällä viikolla Keski-Suomessa on ollut poikkeuksellisen ja jopa ennätyksellisenkin runsaita sateita, joiden takia tällä viikolla etenkin Pohjois-Pohjanmaan joissa on ollut vakavia tulvia; Hesarin juttu.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat olleet järvissä n. +20 astetta tai asteen pari sen alle. Sama koskee Suomenlahden sisälahtia ja ulapalla pintalämpötilat ovat olleet n. +17 ja +19 asteen välillä. Muutaman lähipäivän viileä sää viilentää vesiä parilla asteella, mutta loppuviikolla voi tulla uudelleen lämpenemistä saman verran. Päivitys vihreällä perjantaina 10.8.2012 klo. 21:25: Viime päivien varsin viileä sää on laskenut järvien lämpötiloja paikoin vain +16 asteen tienoille, joten vasta ensi viikolla on mahdollista saavuttaa uudestaan n. +20 asteen lämpötiloja...

No comments: