Monday, October 08, 2012

Etelä-Pohjanmaan poikkeukselliset tulvat runsassateisen alkusyksyn säähuipentumana

Päättyneenä viikonloppuna ilmaantui tämän vuoden tähän mennessä merkittävin säätapahtuma Suomessa; Etelä-Pohjanmaan jättimäiset tulvat, jotka ovat tähän vuodenaikaan hyvin poikkeuksellisia huolimatta vuodenaikana syksyn tunnetusta sateisesta luonteesta. Nyt tulvat ovat alkaneet ko. alueella jo vähitellen hellittämään, mutta merkitsen tähän muistiin / arkistoon tämän historiallisen tilanteen aiheeseen liittyvine linkkeineen.

Tulvatilanteen pohjana oli ollut jo muutenkin varsin sateinen kesä ja etenkin syyskuun paikoin ennätyksellisenkin runsaat sateet (Ainakin Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla syyskuun sademäärästä tuli paikan mittaushistorian suurin!). Tämän myötä maaperä oli vettynyt jo monin paikoin lähelle tai täysinkin kyllästymispisteeseen, jossa lisäsateet eivät enää imeytyneet kunnolla maahan ja siten virtaava vesi omasi tulvivampaa potentiaalia. Lisäksi tulvatilannetta ovat edesauttaneet pitkässä katsannossa metsien ja soiden ojittaminen, jolloin vesi pääsee virtaamaan nopeutetusti alaville alueille tulvimaan. Ei siis tule tässäkään yksisilmäisesti tarkastella asiaa vain kauheana ilmastonmuutoksen ilmentymänä.

Sääbriefing -blogissa ilmestyi eilen juttu näistä hyvin sateisista olosuhteista: Esterillä on asiaa. Huomaamme jutusta mm. sen, kuinka Suomi on ollut viimeisen reilun kuukauden aikana hyvin taajaan pääasiassa lounaasta ja lännestä tulleiden matalapaineiden reitin keskiössä ja omankin havaintoni mukaan monet matalapaineet ovat olleet täällä usein myös lähes paikallaan velloneitakin.

Tästä sääkartta-arkistosta voi itse kukin tarkastella asiaa selaamalla päiviä ja tunteja: Päättyneellä viikolla alkaneen tulvatilanteen kannalta kartoista huomataan, kuinka ko. alkuviikolla lännessä ollut laaja matalapaine syötti lounaasta jatkuvasti rintamasysteemeitä leutojen ja kosteiden ilmamassojen kera, jolloin sateita saatiin jo paikoin runsaasti.

Tulvan kuitenkin varsinaisesti laukaisi perjantaina 5.10.2012 Itämerellä voimistuneen pienen ja pippurisen matalapaineen osakeskuksen siirtyminen pohjoiseen ja asettuen keskukseltaan la - su ajaksi sijoilleen Merenkurkun paikkeille. Se toi etenkin Länsi-Suomeen jatkuvalla syötöllä rankkasateita, joista syntyi jo alkuun Varsinais-Suomessakin vedenpaisumusta paikoin taajamatulvina. 

Huomionarvoisimmin kuitenkin juuri Etelä-Pohjanmaan alueella sadetta kertyi parissa päivässä paikoin jopa yli 100 mm eli yli tavanomaisen koko lokakuun sademäärän verran! Ilmeisesti melko laajallakin alueella näin tapahduttua oli suurtulvatilanne salettia. Nyt matalapaine ja sen sateet ovat olleet heikkenemässä eilisestä alkaen.

Pääkaupunkiseutu jäi noista viikonlopun sateista melko suureksi osaksi sivuun, mutta palataanpa vielä katsomaan tuon Sääbriefing -blogin aineistoa Helsingin Kaisaniemen sademääristä; ko. jutussa on siis myös ko. sääaseman koko historian sademääristä kuvaaja. Se kertoo mm. sen, että eipä näistä viime kuukausien sateistakaan huolimatta ole edelleenkään nähtävissä mitään merkittävää tilastollista poikkeamaa runsassateisempaan suuntaan koko mittaushistorian jaksolla. Niinpä ilmastonmuutosalarmismin korostaminen tämänkin tulvatilanteen takia näyttäytyy siinä valossa enemmän pelottelullisena propagandana kuin asiallisena huomiona.

Tämän vuoden mitassa tämä tulvatilanne on nyt kuitenkin viides merkittävä sääpoikkeama ainakin Etelä-Suomen mittakaavassa: Viime talven runsaslumisuus oli yksi ja toisena ilmeni helmikuun ankaran pakkasen jakso, mikä oli Euroopan mittakaavassa ennätyksellisen raju ja laaja. Huhtikuun alussa oli Tampereen seudulla ennätysmäisen runsas takatalvinen lumipyry, missä satoi muutamassa tunnissa useita kymmeniä senttejä uutta lunta. Kesällä neljäntenä merkittävänä poikkeamana oli heinäkuun lopussa voimakas ukkosjakso (Sääbriefing -blogin juttu; Asta II).

Lopuksi laitan mediasta linkkejä tätä tulvaa koskeviin uutisjuttuihin: Ilta-Sanomien juttuja; Helpotus Pohjanmaalla - vedenpinnat kääntyneet laskuun ja Vesi levittäytyi lakeuksille - "Näin kovaa tulvaa en ole koskaan nähnyt". Hesarin juttuja; Tulvahuippu ohi kolmessa päivässä – katso kartalta kuvia tulva-alueelta, Lähes 20 ihmistä evakuoitu tulvien tieltä Etelä-Pohjanmaalla, Palusjärven tulvavalli murtui Ulvilassa, Kurikan tekoaltaassa ei enää sortumavaaraa, Tulva katkaisi teitä ja saartoi taloja läntisessä Suomessa, Haglund: Valtion varauduttava lisäbudjettiin tulvavahingoissa, Ympäristöministeri Niinistö pelkää tulvien lisääntyvän lähivuosina ja Koko alkusyksy ollut harvinaisen sateinen.

No comments: