Monday, January 28, 2013

Viikon 4 sää vuonna 2013: Aluksi enimmäkseen pilvipoutaa ja normaalia sydäntalvipakkasta, viikonloppuna tuulista ja leudontuvaa (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 4 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Viikon alussa ma - pe vallitsi vaihtelevapilvinen lännen ja pohjoisen välisten tuulten pääasiassa poutainen vaihe, missä tuli vähän lumikuuroja ja pakkaset pysyivät enimmäkseen normaaleina eli kohtalaisina sydäntalvelle tyypillisesti; selkeimpinä 1 - 2 yönä oli paikoin n. -20 asteen pakkasiakin sisämaassa. Tilannetta ylläpiti lännessä korkeapaine, jonka takia laajasti manner-Euroopassa ja Britteinsaarilla oli talvisen kylmää pakkassäätä. Länsi-Venäjällä ankarien sydäntalvipakkasten sekaan puolestaan vaikutti ajoittain leudontavasti ja lumipyryisesti Lapin koillisreunaa viistäen Jäämereltä tullut matalapaine. 

Pe alkaen korkeapaineen painopiste siirtyi Suomen etelä-kaakkoispuolelle ja Pohjois-Atlantilla huomattavasti voimistunut ja laajentunut matalapainetoiminta alkoi muodostaa länsi-lounaisvirtausta Länsi-Euroopasta käsin ulottuen lopulta Suomen yli Länsi-Venäjän pohjoisosiin; sää alkoi vaiheittain leudontua ja tuulet voimistua paljon, mutta sateet pysyivät määriltään vielä melko vähäisinä. Tilanteessa Britanniassa ja manner-Euroopan länsiosissa talvi poistui leudomman, ajoittain rajutuulisen ja paikoin runsasvesisateisen sään tieltä, mutta talvi pysyi vielä Itä-Euroopassa - Baltiassa paikoin ankarankin pakkasen kera.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 21.1.2012: Skandinaviasta yritti ulottua korkeapainetta Etelä-Suomeen matalapaineen etäännyttyä Suomen kaakkoispuolella itään ja toisen voimistuneen matalapaineen sijoituttua Lapin koillispuolelle; illalla korkeapaineen selänne sijoittui Grönlannista Etelä-Skandinavian kautta Suomen eteläpuolelle ulottuvana. Pilvisyys oli vaihtelevaa ala- ja keskipilvilauttaa heikenneissä pohjois-koillistuulissa ja itäosissa tuli paikoin heikkoja lumikuuroja. Illalla tuulet kääntyivät luoteeseen vähäisessä pilvisyydessä. Lämpötilat vaihtelivat vähän -10 asteen molemmin puolin; leudointa lounaassa.

Tiistai 22.1.2013: Korkeapaine pysyi selännemäisesti Grönlannista Etelä-Skandinaviaan ulottuvana ja voimakas matalapaine pysyi keskukseltaan Lapin koillisreunalla. Alueella pääsi vaikuttamaan leudohko länsiluoteistuuli enimmäkseen kohtalaisena lähes yhtenäisesti sumupilvisessä säässä, mutta ilman mainittavia sateita. Pohjoisesta lähestyi em. matalapaineen kylmä rintama, joka illalla alueen ylityksensä myötä alkoi vähentää alapilvikantta. Lämpötilat nousivat yöllä -5 asteen vaiheille pysyen iltaan saakka ko. lukemissa; leudointa lännessä. Yöllä idässä oli vähäpilvisillä paikoilla -10 astetta kylmempää. Illalla alkoi kylmenemään koko alueella muutamilla asteilla tuulten kääntyessä enemmän pohjoiseen.

Keskiviikko 23.1.2013: Korkeapaine pysyi edelleen sijoillaan ulottuen Grönlannista Etelä-Skandinaviaan, mutta em. matalapaine alkoi siirtyä keskukseltaan vähän etelämmäksi Kuolanniemimaan paikkeilla heiketen kuitenkin samalla vähän. Tarkastelualueella vallitsi runsaan vaihteleva ja ajoittain kauniin aaltomaisesti ja harsomaisesti rakoillut alapilvisyys. Iltapäivällä pohjoisesta tuli hajanaista lumikuurottelua etenkin itäosiin, mutta illalla paikoin runsaammin etelärannikollekin. Luoteistuulet olivat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia, mutta illalla voimistuivat vähän. Lämpötilat vaihtelivat pääasiassa -5 ja -10 asteen välillä; leudointa päivällä lännessä. Yöllä ja illalla sisämaassa oli paikoin -10 astetta kylmempää.

Torstai 24.1.2013: Matalapaine sijoittui keskukseltaan Suomen itäpuolelle ja alkoi selvästi heiketä pois. Etelä-Skandinaviaan ulottunut korkeapaineen selänne alkoi kuroutua omaksi korkeapaineen alueeksi. Pilvisyys oli vähäisen vaihtelevaa ala- ja keskipilvisyyttä ja ajoittaiset lumikuurot pysyivät vähäisinä ja yksittäisinä. Pohjois-luoteistuulet olivat yöllä aluksi ajoittain navakoita, mutta heikkenivät selvästi iltaan mennessä. Lämpötilat olivat yöllä - aamulla ja illalla pääasiassa -10 ja -15 asteen välillä, mutta etenkin sisämaassa paikoin -15 ja -22 asteen välillä. Päivälämpötilat vaihtelivat -5 asteen paikkeilta -10 asteen vaiheille; leudointa lounaassa.

Perjantai 25.1.2013: Etelä-Skandinaviaan muotoutunut oma korkeapaine alkoi siirtyä itään Suomen eteläpuolella ja Pohjois-Atlantilla voimistuneesta matalapainetoiminnasta alkoi siirtyä ensimmäistä rintamasysteemiä lännestä Pohjois-Suomeen. Pilvisyys pysyi vaihtelevana, mutta ajoittain oli myös selkeää - lähes selkeää ja siten yöllä heikkotuulisessa tilanteessa lämpötila oli monin paikoin -15 ja -23 asteen välillä. Aamusta alkaen kuitenkin länsi-lounaistuulet alkoivat vähitellen voimistua ja em. rintamasysteemin yläpilviharso alkoi vallita. Lämpötilat leudontuivat päivän mittaan illaksi lännestä alkaen -5 asteen vaiheille; leudointa lounaassa ja etelärannikolla.

Lauantai 26.1.2013: Korkeapaine Suomen eteläpuolella venyi vähitellen idemmäksi ja Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta voimistui entisestään. Lounaistuulet voimistuivat edelleen ja olivat illalla ajoittain navakka- ja etelärannikolla jopa kovapuuskaisia tuiskuttaen lunta. Yöllä - keskipäivällä pilvisyys pysyi vielä vaihtelevana, mutta iltapäivästä alkaen täysi pilvisyys alkoi vallita. Illalla lännestä tuli heikon rintamasysteemin mukana hajanaista lumisadetta; etelärannikolla hetken sakeaakin. Lämpötilat olivat yöllä -5 asteen vaiheilla, mutta iltapäivällä etelärannikolla ja lounaassa vain asteen pari pakkasella. Loppuillalla Baltiasta alkoi pyrkiä uudestaan vähän kylmempää ilmaa.

Sunnuntai 27.1.2013: Korkeapaine vetäytyi edelleen vähän kaakommaksi Suomesta ja Pohjois-Atlantilla vallitsi jo hyvin laaja ja voimakas matalapaine osakeskuksineen. Tämä ylläpiti alueella yhä voimakasta lounaisvirtausta, mutta sen sekaan sekoittui Baltiasta uudestaan yhä kylmempää ilmaa. Tuulet olivat edellisiltaa heikompia, mutta ainakin ajoittain navakoita. Pilvisyys pysyi koko ajan yhtenäisenä ja runsaana (Etelärannikolla pientä rakoilua iltapäivällä), mutta lumisateita tuli vain ajoittain heikosti. Ilmamassan utuisuus lisääntyi hieman. Lämpötilat olivat aluksi enimmäkseen -1 ja -5 asteen välillä, mutta laskivat iltaan mennessä enimmäkseen -5 ja -10 asteen välille; leudointa länsirannikolla.

Alkaneen viikon 5 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina Pohjois-Atlantin raju ja laaja matalapaine jatkoi leudomman sään syöttämistä tarkastelualueelle lännestä voimakkaassa länsi-lounaisvirtauksessa; lämpötilat lähtivät uudestaan nousuun jopa jo nollan tienoille ja suojasääksi lännessä kohtalaisten rintamalumisateiden kera. Lappiin jäi heikkotuuliselle ja tyynelle alueelle kuitenkin vielä sen verran kylmää pakkasilmamassaa, että siellä Utsjoella mitattiin tämän talven tähän mennessä koko Suomen kylmin lukema viime yönä; -36,1 astetta (Ilta Sanomien juttu).

Jatkossa Pohjois-Atlantin laaja ja voimakas matalapainesysteemi tuottaa ti - to myrskykeskuksen, joka myrskyää ti Skotlannissa ja ke - to Fennoskandiassa; sen myötä yhä vielä leudontuva länsi-lounaisvirtaus jatkuu Etelä-Suomessa tuoden suojasäätä etenkin länsiosiin. Pilvisyys pysyy koko ajan runsaana useita päiviä, mutta huominen ti on enimmäkseen poutainen. Ke tuo myrskymatalapaine tuo rajujen lounaistuulten mukana myös runsaita sateita kaikissa olomuodoissa (vetisintä lounaiskolkassa) noin nollakelissä; leudointa lounaassa >> Potentiaalia on sekä myrsky- että lumimyrskyseurantaan; palannen siis asiaan!... 

To - pe tuo myskymatalapaine näyttää jäävän heikkenemään keskukseltaan Suomen ylle, jonka takia tuulet heikkenevät, sää alkaa vähitellen kylmetä uudelleen pakkaselle suojasääalueellakin ja sateet muuttuvat lumeksi kokonaan harventuen ja heiketen vähitellen. La - su matalapaine vetäytyisi pohjoiseen ja lännestä tulevassa korkeapaineen selänteessä taas reilumpikin pakkanen poutasäässä mahdollistuisi, mutta näillä näkymin lännestä tulisi pian taas perään leudontavaa ja voimakasta matalapainetoimintaa... La - su ajalle toisessa skenariossa olisi myös toisen matalapaineen yltäminen etelästä alueelle...

Manner-Euroopassa em. atlanttinen matalapainetoiminta ylläpitää aluksi hyvinkin leutoa säätä Britanniassa ja länsiosissa; jopa +10 asteen ylittäviä lämpötiloja. Tuulisuus ja vesisateisuus vaivaa kuitenkin usein. Talvi pakenee hetkeksi myös laajalti Itä-Euroopasta ja suojasäätä piisaa siis Fennoskandiaankin. Tuon myrskymatalapaineen jälkipuolella viikonloppuna kylmenee uudestaan talvisemmaksi Euroopan länsiosissakin ja lumisateita voi taas tulla sielläkin. Länsi-Venäjällä leudontuu viikolla myös osittain heikolle pakkaselle, mutta ankarat talvipakkaset pistävät hyvin vastaan jo Uralilla.

Päivitys lauantaina 2.2.2013 klo. 23:55: Viikon sää on edennyt varsin hyvin ennusteiden mukaan; keskiviikon lumimyrsky jäi melko tavanomaiseksi pyrytilanteeksi ja se toi mukanaan torstaiksi viikon suojasäisimmän kelin tarkastelualueelle. Perjantaina alkoi lievä pakastuminen ja tänään lauantaina lämpötilat ovat olleet pääasiassa -1 ja -5 asteen välillä. Torstaista lähtien sateet ovat jääneet vähiin, mutta to - pe yönä kylmän rintaman kapea lumisadealue liikkui alueen yli itään. Pilvisyys on yhä pysynyt pääasiassa runsaana pientä rakoilua lukuun ottamatta.

Tänään keskiviikkoisen myräkän tuonut heikentynyt matalapaine on ollut katoamassa ja Suomen etelä-kaakkoispuolitse koilliseen on liikkumassa toinen matalapaine. Samalla Islannin suunnasta on alkanut lähestymään uusi voimakas matalapaine, kuten oli jo aikaisemmin ennakoitavissa. Tämän myötä huominen su on vielä pilvipoutainen, heikkotuulinen ja heikon pakkasen päivä. 

Ensi viikon alussa tuo lännen uusi matalapaine sijoittuu Etelä-Skandinavian tienoille ja ulottaa lumisateista, tuulista ja melko leutoa (Etelärannikolla ja lounaassa ajoittain mahdollisuutta taas suojasäälle) vaikutusta Etelä-Suomeenkin, mutta viikon loppupuolella matalapaineen painopiste vetäytyisi etelämmäksi ja sen myötä kiristyvien pakkasten mahdollisuus kasvaisi hieman. 

Euroopan mittakaavassa on kuitenkin huomattavana seikkana se, että muutaman viime päivän aikana Länsi-Venäjälle on alkanut virtaamaan Välimereltä saakka voimakkaasti ja laajasti sikäläisittäin erityisen leutoa ilmamassaa ja tämä jatkuu myös lähipäivinä; jopa Uralin eteläosiin saattaa ajoittain ulottua jopa suojasäätä ja muutoinkin ankarat pakkaset ovat kaikkoamassa selvästi Uralin itäpuolelle ja ajoittain pois Jäämeren rannaltakin erikoisesti... Tämän takia Suomeenkaan ei ole tulossa lähipäivinä ankaria pakkasia, mutta Lapista Vienanmeren eteläpuolelle näyttää muodostuvan viikonvaihteessa silti pieni kovemman pakkasen alue. Ensi viikon ennusteessa lisää...

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 4 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite karttui yhtäältä ke paikoin lumikuuroista ja toisaalta la hajanaisesta lumisadealueesta; parilla - kolmella sentillä uutta lunta kummastakin. Lumipeitteen kokonaispaksuuteen sillä oli kuitenkin varsin vähäinen merkitys ja niinpä läntisimmissä osissa hankien paksuus on edelleen 10 - 25 cm välillä ja laajasti itäosissa 25 - 50 cm välillä. Tällä alkaneella viikolla suojasäät verottavat länsiosissa hankien paksuutta parisen senttiä (Saaristossa ti - to vesisadealueella enemmänkin), mutta toisaalta ke - to em. myrskymatalapaine tuo etenkin sisämaahan ja itäosiin ehkä runsaastikin uutta lunta, joka voi olla lisäksi märkää. Pahimmillaan uuden lumen kertymä voi olla yli 20 cm... To - pe uutta lunta voi yhä tulla muutamia senttejä... Näin ollen hankien kokonaispaksuus voi ylittää idässä monin paikoin 50 sentin reilustikin pe mennessä.

Viikon alkupuolella puustoon syntyi parina yönä hetkellisiä kuuratilanteita. Muutoin puustoissa oli lähinnä vain tuulensuojaisilla paikoilla kohtalaisia lumikuorrutteita tuulisten säiden takia; etenkin viikonlopun voimakkaat tuulet varistivat lumia paljon. Alkaneella viikolla tuo ke - to mahdollinen märkäluminen runsas sadekertymä voi aiheuttaa sisämaan puustoihin huomattavan suuria takertuvia lumitaakkoja tuulisesta säästä huolimatta. Vesisadealueilla lounaassa on aluksi lumettomia puustoja, mutta to alkava kylmentyminen tuo uusien lumisateiden mukana puustolumikuorrutteita sinnekin; viikonloppuun mennessä sisämaassa voikin jo muodostua paikoin haitallisen raskaita tykkylumitilanteita etenkin idässä, missä suojasäiden vähyys ei ehdi kunnolla varistamaan entisiäkään lumia (Tuulensuojapaikat)...

Jäätilanne järvissä on pysynyt lähes ennallaan - jäätynyt vähän lisää kuluneen viikon aikana; jäiden paksuus on pääasiassa 30 - 40 cm ja uutta lunta on satanut enimmillään muutamia senttejä jäiden päälle. Merellä jäätilanne on muuttunut huomattavasti päättyneen viikonlopun rajujen tuulten takia; Suomenlahdella ulapan jääkenttä on repeillyt, aukkoillut ja railoutunut voimakkaasti ja jäätä on myös kasautunut. Sisälahdissa on suunnilleen normaali jäiden paksuus; lännessä 5 - 20 cm ja idässä paikoin 40 cm saakka. Tuleva ke - to myrsky todennäköisesti muuttaa ulapan jäätilannetta dramaattisesti lisää; aukkoilua ja kasaantumista. Alkuviikon suojasäät eivät kuitenkaan merkittävästi ehdi sulattaa jäitä Saaristomerelläkään. Lisäksi uutta lunta kertyy jäiden päälle etenkin Suomenlahden itäosissa. Sisämaassa järvijäiden päälle tulee ehkä paljonkin uutta lunta ke - to. Jokien virtaamat ovat olleet laskussa jääkannen alla; tämän alkuviikon suojasäät eivät juuri ehdi jokivirtaamia kasvattaa lännessäkään ja uutta lunta tulee useita senttejä jokijäidenkin päälle sisämaassa.

Routa on lakannut etenemästä, mutta päättyneellä viikolla länsiosien vähälumisilla paikoilla routa syveni paikoin 10 - 20 sentin välille. Itäosien runsaslumisilla alueilla routaa ei ole vieläkään lähes yhtään - ollenkaan muodostunut. Aluksi tällä alkaneella viikolla leudot säät pitävät routaantumisen pysähtyneenä, mutta viikonlopun uudet pakkaset voivat edistää länsiosissa routaa vähän lisää, jos sinne vielä jää vähälumisia alueita...

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: