Wednesday, January 30, 2013

Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 2): Lännestä okluusiorintaman märkää lumipyryä ja etelätuulipuhureita

Tämän talven tähän mennessä toiseksi pahin lumimyräkkätilanne on alkamassa Etelä-Suomessa. Poikkeuksellisen pahaa siitä ei kuitenkaan ole tulossa etenkään tuulien osalta. Kuitenkin lunta voi kertyä monin paikoin yli 10 cm tästä iltapäivästä alkaen ja tuulet ovat ainakin navakka - kovapuuskaisia. Tämä aiheuttaa erittäin huonoa liikennekeliä.

Tilanteen aiheuttaa Skotlannin pohjoispuolelta kohti keskistä Skandinaviaa saapuva matalapaine ja sen okludoituva rintamasysteemi on tänään ylittämässä lähes koko Suomea lännestä itään. Siihen liittyen runsas pääsadealue liikkuu itään ja se on jo saapunut Varsinais-Suomeen ja muutoinkin länsiosiin. Tosin sen etupuolellakin on jo tullut laajasti hajanaista lumikuurottelua ja jäätäviäkin sateita jo yöstä alkaen. Pääsadealue saapuu runsaana itäosiin vasta illalla ja tänne omalle seurantapaikalleni Espoon Tapiolaan reilun tunnin sisällä eli klo. 15:00 mennessä. Ahvenanmaalla pääosa sateista on jo ohi.

Sateet tulevat lounaissaaristossa osaksi vetenä, mutta muutoin lumisina; etenkin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla lämpötila on sateen aikana sen verran suojalla / lähes suojalla, että lumisade on märkää ja puustoon tarttuvaa. Muutoin sisämaassa ja etenkin idässä lumisateet ovat vähän tarttumattomampaa pakkaslaatua. Näin ollen lumitaakkoja voi kertyä paljon puustoon lähinnä em. märän lumisateen alueilla; siellä myös lehtipuusto voi paikoin kuorruttua. Muutoin lähinnä vain tuulensuojaisimmilla paikoilla puusto tykkylumittuu. Lumen kinostuminen ei ole merkittävä ongelma, koska lämpötilat ovat sateen aikana sen verran lähellä nollaa - osin suojasäisiäkin; tosin idässä voi paikoin pakkasalueilla olla tuiskuamis- ja kinostumisongelmaa.

Rintamasateiden jälkipuolella lounaasta tulee leudompaa ilmaa sen verran, että lämpötila kohoaa suojalle lopulta idässäkin viimeistään ensi yönä; näin ollen etenkin lännessä sataneet lumet voivat paljolti taas varista pois puustoista pian pääsadealueen jälkeen. Suojasäätä jatkuu vielä lähes koko huomisen torstain, mutta perjantaiksi pakastuu.

Tuulet ovat voimakkaimmillaan etelätuulina ko. rintamasateen etureunalla iltapäivällä - illalla; ensin lännessä. Rintaman ylityksen myötä tuulet kääntyvät lounaaseen ja heikkenevät selvästi. Myrskyvaroitus.com -sivuston arviot tästä tilanteesta mainitsevat etusivullaan puuskien maksimivoimakkuudeksi 13 - 17 m/s, joka voi kaataa yksittäisiä puita siellä täällä. Merellä (Suomenlahdella) keskituulen nopeudet jäänevät myrskylukemista täpärästi, mutta voimakasta aallokkoa ja jäätä runsaasti kasaavaa - murtavaa vaikutusta puhurilla on.

Tässä tutut seurannassa oivalliset sisällöt linkkeinä >> Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Sääennusteiden ja -arvioiden lähteinä oivallisia ovat mm.: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio, missä valikosta valinta "niederschlagsstaerke und -form" antaa sadealueiden liikkeistä ja sateiden olomuodoista ilmanpainekäyrien kera mielenkiintoisen ennusteanimaation (myös arkistotoiminto toiseen suuntaan) Euroopan mittakaavassa.

Tilanne keskiviikkona 30.1.2013 klo. 13:50: Täällä Espoon Tapiolassa lämpötila on ollut aamupäivän aikana ja edelleen tällä hetkelläkin lähes tasan nolla astetta. Pilvipeite on ollut koko ajan yhtenäistä ja paksua; alimpana hyvin matalalla ovat viilettäneet kokkareiset sumupilvilautat tuulen mukana ja ajoittain on jo tullut lumikuuroja sekä aikaisemmin yöllä - aamulla jäätävää vesisadettakin. Etelätuulet ovat olleet ainakin navakkapuuskaisia; nyt puolenpäivän paikkeilta alkaen voimakkaimpien puuskien humina on alkanut selvästi kuulumaan sisätiloihin, joka merkitsee em. koviin puuskalukemiin (13 - 17 m/s) pääsyä. Eilisen suojasään takia puusto on tuulensuojapaikoillakin tällä hetkellä lähes kokonaan lumeton. Maassa on vanhaa lunta 25 - 30 cm; se on osittain suojaista ja osittain uudestaan jäätynyttä eli kova tuuli ei tuiskuta lunta lähes yhtään.

Tilanne keskiviikkona 30.1.2013 klo. 15:10: Lämpötila- ja tuuliolot ovat seurantapaikalla ennallaan, mutta lumipyry on alkanut. Se alkoi vähän ennen klo. 15:00 sakeana ja hyvin isohiutaleisena pyrynä, joka nähdään myös sadetutkassa etelä-pohjoissuuntaisena muuta sadealuetta runsaampana rintamana. Nyt hiutalekoko on pienempää. Ulkona tekemäni tarkistuksen mukaan tämä märkä nollakelinen pyry tarttuu etelätuulen mukana kaikkien pylväiden ja puiden runkojen sekä isoimpien oksien eteläpuolille. Sen sijaan tuulisilla paikoilla märkä lumi ei pysty tarttumaan lehtipuissa latvuksien pienempiin oksiin. Tuore satanut lumi pystyy tuiskuamaan ainakin talojen katoilta kovimmissa puuskissa ja tässä lämpötilassa sitä enemmän, mitä paksumpi kerros sitä ehtii sataa.

Tilanne keskiviikkona 30.1.2013 klo. 17:30: Lumisade on jatkunut kohtalaisena - runsaahkona, mutta lumikertymä on vielä pääasiassa alle 5 cm. Jo vähän heikenneessä etelätuulessa märkä lumi on alkanut tarttumaan paremmin myös lehtipuiden latvustoihin, mutta toisaalta lämpötilan noustua +0,5 asteeseen lumet sulavat samalla osittain puissa pisarrellen tuulessa maahan. Sateet ovat lakanneet jo kokonaan laajalti Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Pitkäkestoisimmaksi / runsaimmiksi sateet näyttävät muodostuvan Itä-Uudellamaalla ja kaakonkulmalla...

Tilanne keskiviikkona 30.1.2013 klo. 22:30: Kohtalainen - runsaahko pyry jatkui tarkastelupaikallani klo. 20:00 paikkeille saakka ja sen jälkeen on vielä tullut ajoittain tihkusadetta ja heikkoja räntäkuuroja. Samalla tuulet heikkenivät selvästi ja alkoivat kääntyä lounaaseen. Pääsadealue on vielä kaakon kulmalla ja siitä kohti Pohjois-Karjalaa, mutta poistumassa sieltäkin pian.

Espoon Tapiolan uuden lumen kertymäksi tuli lähes 10 cm, mutta suojalumena se on ollut pian tiivistyvää sorttia; sademäärä on voinut olla yli 10 mm. Lämpötila on noussut +1 asteeseen, joten lehtipuustookin tullut lumikuorrute on sulanut sateiden lähes lakattua varsin nopeasti ja runsaasti maahan pisartelevana; puuston alla lumipeite on nyt märintä ja täynnä pisara- ja varisemisjälkiä. Puoleenyöhön mennessä käytännössä lähes kaikki puustolumi on siten poistumassa tarkastelupaikallakin eli lumitaakkoineen sähkölinjoille taipuneiden puiden / oksien ongelma on nopeasti poistumassa etenkin länsiosissa Etelä-Suomea.

Kaduilla havaitsin täällä Tapiolassa autojen pyöränjälkikohdilla jännää seepramaista semiloskan kuvioitumista. Kevyenliikenteen väylät eivät ole "erittäin liukkaita", kuten Ilmatieteen laitos tänään varoitti, vaan lumitamppaantuminen ei ole vielä ehtinyt etenemään ja pinta on pikemminkin suojalumisen tahmea (Tilanne siis ennen lumen auraamista).

Tämä on viimeinen päivitys tästä varsin normaaliksi jääneestä lumipyrytilanteesta ja tähän lopuksi vielä sitä koskevaa uutisointikoostetta valtamediasta >> Lumikaaos - Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä, Lumimyräkkä katkonut sähköjä ympäri Suomea ja Helsinki on lumimyräkän keskellä.

No comments: