Monday, February 04, 2013

Viikon 5 sää vuonna 2013: Aluksi tuulista ja ajoittain lumi-räntäpyryisen suojaista, loppuviikolla poutaista pikkupakkasta (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 5 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Alkuviikolla ma - ti vallitsi edelleen leudontuva ja voimakas länsi-lounaisvirtaus, missä ma oli ajoittain lumisateinen ja ti poutaisempi. Keskiviikkona lännestä Keski-Skandinaviaan tullut myrskymatalapaine toi voimakkaita etelätuulia ja märkää lumipyryä sekä samalla torstaiksi viikon leudoimman suojasäätilanteen. Pe - su vallitsi pitkän kokopilvisten päivien sarjan jälkeen viimein enimmäkseen vaihtelevapilvisen poutainen, mutta hetkittäin lumikuuroinen pikkupakkaskeli matalapainetoiminnan rauhoituttua Fennoskandian alueella; eli auringonvaloa pääsi ajoittain pilkistämään päivisin ja tuuletkin tyyntyivät.

Manner-Euroopassa vaikutti myös aluksi laajasti tuo länsi-lounaisvirtaus, joka piti to saakka hyvin leutoa, mutta kosteaa ja ajoittain sateista säätä Itä-Eurooppaan saakka; +10 asteen ylityksiä mm. Saksan tasalla. Loppuviikolla manner-Eurooppaankin pääsi taas laajasti kylmempää ilmaa pohjoisesta matalapaineiden painopisteen siirryttyä Välimeren keskiosa - Itä-Eurooppa -akselille ja heikentyneenä Fennoskandiaan; lumi- ja räntäsateet yleistyivät manner-Euroopassa. Ko. matalapainetoiminnan itäpuolitse alkoi kuitenkin virrata Välimereltä Länsi-Venäjälle erittäin leutoa ilmamassaa viikonloppuna; esim. Moskovan seudulla yhä enemmän suojaa, mutta myös lumi- ja räntäsateita. Kireät pakkaset alkoivat kaikota Uraliltakin idemmäksi. Nyt viikonvaihteessa Islannin tienoilla voimistunut uusi iso matalapaine alkoi vaikuttaa.

Maailmalla viikon erikoisena säätapahtumana ilmeni Australiassa hurja merivaahtoshow hurrikaanin jälkilöylyinä >> Raw: Sea Foam Blankets Australian Beach Town.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 28.12.2012: Pohjois-Atlantin raju ja laaja matalapaine osakeskuksineen jatkoi leudomman sään syöttämistä tarkastelualueelle lännestä voimakkaassa länsi-lounaisvirtauksessa; lounaistuulen voimakkuus oli ajoittain navakkaa. Pilvisyys oli koko ajan yhtenäistä ja ilma hieman utuista. Päivän aikana lännestä ylitti alueen heikko okluusiorintama ajoittaisten lumisateiden kera. Lämpötilat lähtivät uudestaan nousuun; yöllä oli vielä pakkasta lännen parista asteesta idän -5 ja -10 asteen välille, mutta illaksi lännessä lauhtui lieväksi suojaksi ja idässä pariin pakkasasteeseen.

Tiistai 29.1.2013: Pohjois-Atlantilla velloi edelleen laaja ja voimakas matalapaine, missä yksi osakeskus voimistui Skotlannin pohjoispuolella myrskyksi ja alkoi lähestyä Fennoskandiaa. Tarkastelualue kuului edellispäivää vähän heikomman lounaistuulen alueelle kahden okluusiorintaman väliseen enimmäkseen poutaiseen hetkeen, missä pilvisyys pysyi kuitenkin koko ajan yhtenäisenä ja ilma vähän utuisena. Illalla lounaaseen saapui lumikuurottelua. Lämpötilat vaihtelivat nollan tienoilla siten, että idässä pysyttiin asteen pari pakkasella ja ilta oli alkupäivää aavistuksen kylmempi.

Keskiviikko 30.1.2013: Skotlannin pohjoispuolella kehittynyt myrskymatalapaine saapui Keski-Skandinaviaan ja sen mukana okludoituva rintamasysteemi tuli Suomeen ja toi tarkastelualueelle tämän talven toisen lumimyräkän (Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 2): Lännestä okluusiorintaman märkää lumipyryä ja etelätuulipuhureita); tuulet olivat ennen rintamaa siis etelästä ja navakka - kovapuuskaisia. Rintaman ylityksen jälkeen ne kääntyivät lounaaseen heiketen kohtalaisiksi. Pilvisyys oli edelleen hyvin runsasta ja ko. rintama toi ajoittain sakeaa lumisadetta; lännessä märkää ja räntäistäkin. Rintaman mukana tuli leudompaa ilmaa; aluksi lämpötilat olivat lännen 0 tienoilta idän -1 ja -5 asteen välille, mutta illalla suojasää alkoi vallata jo itäosiakin.

Torstai 31.1.2013: Edellispäivän myrskymatalapaine sijoittui epämääräiseltä keskukseltaan Pohjois-Fennoskandian ylle heiketen samalla selvästi ja viimeisetkin rintamalumisateet kaikkosivat itäosista yöllä. Etelän ja lännen välinen tuuli oli heikkoa - kohtalaista ja pilvisyys pysyi yhtenäisenä. Ilmamassa oli utuista ja paikoin / ajoittain oli myös sumua tuulen tyynnyttyä lännestä lähestyneen matalapaineen solan takia. Ennen solaa vallitsi leuto suojasää 0 ja +3 asteen välisissä lämpötiloissa; leudointa etelärannikolla. Iltapäivällä - illalla solan kohdalle muodostuneen okluusiorintaman mukana siirtyi itään kapea lumipyryalue, jonka jälkipuolella kylmempi ja kuivempi luoteistuuli voimistui kohtalaiseksi; sen myötä ilmamassa kirkastui paljon ja pilvisyys alkoi rakoilla heti em. pyryrintaman jälkeen; ensin vain lännessä. Samalla lämpötila alkoi laskea -1 ja -5 asteen välille lännestä käsin.

Perjantai 1.2.2013: Matalapaine jäi vellomaan painopisteeltään Fennoskandian pohjoisosiin. Yöllä - aamulla itäosissa jatkoi vielä aluksi itään siirtymistään em. matalapaineen sola ja okluusiorintama lumisateineen. Muualla vallitsi jo kuivempi länsi-luoteistuuli enimmäkseen kohtalaisena. Sää oli myös enimmäkseen poutaista, mutta pilvisyys pysyi melko runsaana ja alapilvilajisena; rakoilua oli kuitenkin ajoittain ja yöllä - aamulla lännessä vähäpilvisimmillä paikoilla lämpötila ehti laskea -5 ja -10 asteen välille. Muutoin lämpötila oli enimmäkseen -1 ja -5 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa. Illalla oli taas paikoin kylmempää etenkin idässä.

Lauantai 2.2.2013: Matalapaine jatkoi vellomistaan Fennoskandian pohjoisosissa heikkona ja keskukseltaan epämääräisenä. Keski-Euroopassa muodostunut uusi pieni matalapaine lähti siirtymään Baltiaan. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia siten, että länsiosissa vallitsi enimmäkseen länsi-lounaistuulet ja idempänä ajoittain etelä-kaakkoistuuletkin. Illalla tyyntyi lisää. Pilvisyys pysyi runsaana ja alapilvilajisena, mutta edelleen oli ajoittain vaihtelevaa rakoiluakin. Vain yksittäisiä heikkoja lumikuuroja esiintyi. Lämpötilat pysyivät suurimman osan aikaa -1 ja -5 asteen välillä, mutta yöllä etenkin sisämaassa lämpötila laski paikoin -5 ja -10 asteen välille. 

Sunnuntai 3.2.2013: Fennoskandian pohjoisosien matalapaine heikkeni yhä ja siirtyi pohjoiseen. Samalla Baltiaan lounaasta saapunut pieni matalapaine siirtyi koilliseen kaakonkulmaa hipoen. Tarkastelualue jäi näin koko päiväksi näiden matalapaineiden väliselle tyynelle alueelle, missä vain hyvin heikkoja suunnaltaan vaihtelevia tuulia virisi ajoittain. Pilvisyys vaihteli vähäisen ja runsaan välillä enimmäkseen poutasäässä ala- ja keskipilvin, mutta paikoin tuli lumikuuroja etenkin iltapäivällä - illalla. Yölämpötila käväisi lännen vähäpilvisimmillä paikoilla -10 asteen vaiheilla ja iltapäivälämpötila oli -1 ja -5 asteen välillä; leudointa lounaassa. Illalla idän selkenevillä paikoilla pakkanen kiristyi paikoin -10 asteen kylmemmälle puolelle sisämaassa.


Alkaneen viikon 6 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty): Tänään maanantaina Islannin tienoolta on alkanut siirtymään voimakas matalapaine kohti Etelä-Skandinaviaa. Sen myötä tarkastelualueella etelä-lounaistuuli on jo voimistunut selvästi ja tuonut länsiosiin lumisateita; ainoastaan idässä on pilvipeitteessä ollut isompaakin rakoilua ja siten yölämpötilat olivat -10 vaiheilla. Muutoin lämpötila on ollut enimmäkseen pikkupakkasella ja lounaassa nollan tienoilla - lievästi suojalla.

Jatkossa tiistaina ko. uusi matalapaine sijoittuu Britannia - Etelä-Skandinavia akselille jatkaen meillä voimakkaita etelätuulia ja länsiosiin - etelärannikolle lumisateita. Lännessä ja etelärannikolla voi olla lievää suojaa, mutta muutoin pysytään pakkasella; idässä on muuta aluetta kylmempää.

Ke matalapaineen painopiste alkaa venyä Etelä-Skandinaviasta kohti Välimerta ja toisaalta Etelä-Suomen tienoolle syntynee pieni osakeskus, joka voi runsastuttaa lumisateita ja leudontaa idässäkin säätä pikkupakkaselle; suojaa olisi kuitenkin yhä vain lievänä korkeintaan lounaassa. Tuulet heikkenevät.

To matalapaine heikkenee edelleen Skandinavian puoleiselta osaltaan, mutta alkaa voimistua Mustanmeren länsipuolella; sää alkaa poutaantumaan ja kylmenemään. Pe - la Skandinaviasta Keski-Suomen yli muodostuu pakkaskorkeapaineen selänne, jonka myötä tuulet kääntyvät tarkastelualueella itään ja poutasäässä pakkanen kiristyy; selkeyden mukaan ainakin -10 astetta kylmemmät yölämpötilat mahdollistuvat... Em. Mustanmeren länsipuolella muhinut voimakas matalapaine näyttäisi lähestyvän Suomea la - su, jolloin se voimistaisi itätuulia ehkä hyvinkin paljon ja toisi lumipyryä / mahdollisesti jopa lumimyrskyä...

Euroopan mittakaavassa tuo Islannista Etelä-Skandinaviaan tuleva matalapaine leudontaa aluksi säätä taas laajalti manner-Euroopassa monin paikoin rankkoine vesisateineen, mutta loppuviikolla sen jälkipuolella talvistuu taas pohjoisesta käsin uudestaan; monin paikoin pakkasia ja lumisateita. Tuo loppuviikon Mustanmeren länsipuolelta uhkaava matalapaine tuo Itä-Eurooppaan silloin runsaita lumipyryjä. Länsi-Venäjällä jatkuvat aluksi leudot etelävirtaukset, mutta viikon lopulla ainakin sen pohjoisosissa pakkaset taas kiristyvät samoin kuin Fennoskandiassa eniten Lapissa ja Kölivuoristossa...

Päivitys lauantaina 9.2.2013 klo. 17:10: Vain lyhyt päivitys tällä kertaa: Tämän viikon sää on edennyt ennusteiden mukaan ke - to saakka, mutta sen jälkeen eteläpuolelta on jäänyt ulottumaan matalapainetoimintaa sen verran, että etenkin etelärannikolle on tullut paljon lisää lunta ja tänään lauantaina taas uusi lumisadealue on tullut etelästä tarkastelualueelle. Mitään em. lumimyrskyä ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa tuulten oltua hillittyjä. Lämpötila on pysynyt myös varsin leudoissa lukemissa; etelärannikolla lähellä nollaa ja sisämaassa parisen astetta pakkasella. Vain eilinen perjantai oli muutaman asteen sitä kylmempi.

Jatkossa lumisateita saadaan maanantaihin saakka ajoittain ja lämpötilat pysyvät edelleen leudoissa lukemissa, missä etelärannikolla voi olla hetkittäin lievää suojaa / nollakeliä. Tiistaista alkaen Venäjälle voimistuva korkeapaine alkaa tuoda kaakosta vähitellen kylmempää ilmaa ja lumisateet vähenevät lämpötilojen laskiessa hitaasti yhä enemmän pakkaselle... Ensi viikolla lisää asiasta.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 5 - 2013: Ko. päättyneen viikon lumipyryt kasvattivat Etelä-Suomen lumipeitettä itäosissa paikoin 50 cm:n yli, mutta suojasäät vaikuttivat länsiosissa sen verran, että Varsinais-Suomessa on nyt paikoin alle 10 cm lumipeitteitä ja hieman maatakin näkyvissä. Tällä alkaneella viikolla la mennessä uutta lunta tulee korkeintaan 5 - 10 cm, mutta todennäköisimmin jäädään sen alle idässä; eniten sataa lännessä ja etelärannikolla. La - su mahdollinen lumipyry voi tuoda paljon lisää lunta etenkin etelärannikolle / kaakkoon... Vanha lumi on edeltäneiden suojasäiden takia pakkasessa jäistä ja kovaa eli vesiarvoltaan korkeaa.

Päättyneellä viikolla puusto sain hetkellisen runsaahkon lumikuorrutteen keskiviikon pyrystä, mutta suojasää sulatti ne lähes heti pois. To - pe kylmenemiseen liittynyt pyryrintama toi kuitenkin vähän puustolumia takaisin. Tällä alkaneella viikolla lumikuorrutteita tulee eniten lisää heikon tuulen ja nollakelin lumisadetilanteissa...

Routatilanne on syventynyt lännen vähälumisilla paikoilla vain vähän heikkojen pakkasten takia. Tällä alkaneella viikolla routa ei juurikaan etene lisää, jos länsiosissakin saadaan riittävästi uutta lunta. Paksulumisilla itäosan alueilla on yhä roudatonta - lähes roudatonta.

Järvissä jäätilanne on myös lähes ennallaan, mutta paksulumisten jääkansien alla on paikoin tapahtunut virtaamisen aiheuttamaa jään ohentumista ja jää on muutoinkin monin paikoin heikkorakenteista alkutalven pyry- ja tuulitilanteiden takia. Päättyneen viikon myötä järvien ja jokien jääkansipinnoille tuli myös sulamisvettä ja siten syntyi loskaa, mikä on nyttemmin jäätynyt ja lisännyt jäiden epämääräistä rakennetta. Silti paikoin järvijäiden paksuus on ylittänyt 40 sentin.

Merellä eli Suomenlahdella etenkin viime keskiviikkoinen myräkkä avasi ulappaa jäästä paljon vapaammaksi ja jäitä kasaantui rannikommaksi. Toisaalta uuttakin jäätä on viime viikonlopun pikkupakkasissakin muodostunut suht helposti lisää meriveden lämpötilan ollessa jo laajasti lähellä nollaa. Tästä syystä meren leudontava vaikutus on jo lopputalvelle tyypillisesti minimissään etelärannikolla.

Alkaneella viikolla jäätyminen etenee aluksi hyvin hitaasti / ei ollenkaan sekä merellä että järvissä ja voimakkaat tuulet voivat hajottaa Suomenlahden ulapalla jäätä taas lisää. Loppuviikolla jäätyminen kiihtyy hieman. Järvissä jäätilanne on yhä näin ollen normaali, mutta Suomenlahdella laajuudeltaan normaalia pienempi ajankohtaan nähden.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: